2016-09-15 Simpodden 45

I den här 45:e podden tycker Hultén & Jansson att det är dags att göra om den svenska simsäsongen för att kunna få fram en bättre bredd på toppen. Är svensk simning mogen för den diskussionen eller hukar man i buskarna och snackar bakom rygg på varann? Det snackas om Kristallengalan - om de duktiga insatserna på Paralympics och en del annat!

Klicka nedan för att lyssna på senaste podden !!!
Vill du lyssna på gamla poddar - gå till samlingssidan - klick

2016-09-14
Brons till Maja på 100m bröstsim

Det blev ingen upprepning av guldet i London för Maja Reichard. Kinesiskan Zhang tog både guldet och världsrekordet och Maja fick till slut en bronsblecka efter att ha simmat sitt 100m bröstsim sekunden över sitt personliga rekord.
Tre lopp och tre medaljer. Maja har gjort det bra. Undrar dock om hennes framtid ligger i frisim där man kan tycka att det finns en större utvecklingspotenital för henne. Frisimmet är redan bra men med tanke på vad man såg från finalen på 50m fritt så skulle hon kunna simma under 30 sekunder, ganska snart. Tre medaljer i simning 2016 på OS. Det liknar en annan svensk idrottstejej, minst sagt. Det är simningen som regerar i vårt land i år!!

Prisutdelningen på 100m bröstsim - klick
Hör Maria Wallberg snacka med Maja efter loppet - klick
Se Mikael Fredriksson final på 50m fritt där han blev sist - klick

2016-09-13 Alvesta söker Chefstränare

Alvesta har en ny simhall. Nu söker man Chefstränare till klubben och du kan läsa om tjänsten här - klick
Länken till annonsen finns också klickbar den närmaste månaden från "Lediga jobb i Sverige", överst på sidan men också ute i högersplaten under "Lediga jobb kan du hitta information om tjänsten fram till 14 oktober.

Från Dagens Nyheters nätbilaga

2016-09-13 Mina "tappers" betyder allt

Maja Reichrad berättar om hur hon tillsammans med Anna Åhlin och Cecilia Wallén utgör ett team under Paralympics i Rio.

Läs artikeln i DN - klick
Maja efter loppet - från SvT:s sändning

2016-09-13 Kanontid av Maja på frisim

Maja Reichard har verkligen utvecklat sin simning sedan London 2012. I natt blev det en nya medalj för Stockholmssimmerskan när hon tog silvermedaljen på 50m fritt med en 30.76. Segertiden och det nya världsrekordet blev 30.73. Ett rejält personligt rekord och såååå nära att hon vann och slog världsrekord. Hon var under det gamla rekordet men fick stryk av en kinesiska. Skitbra Maja, helt enkelt.

Se Maja silverlopp - se under denna notis !!
Hör henne efter loppet - klick
Här är prisutdelningen - klick
Efter prisutdelningen och nu laddning inför 100m bröstsim - klick

Gå till Lane4:s hemsida - klick

2016-09-13 Nytt uppdrag för Jansson

Thomas Jansson, tidigare förbundskapten har sedan förbundskaptentiden varit engagerad i danska simning.

Nu tar han steget över till nytända Eskilstuna Simklubb som just nu är inne i sin första fas av verksamhet i det nya Munktellbadet. Hur hans uppdrag ser ut och en del annat kan du läsa om på ESK:s hemsida - klick

Klipp från SvT:s hemsida

2016-09-12 Första guldet på Paralympics

Karl Forsman tog det första guldet av alla svenskar i Paralympics. Guld på 100m bröstsim. Alla som simmat en 100:ing bröstsimsarmtag (utan att använda benen alls) förstår säkert att uppskatta hans insats.
Se loppet på SvT:s hemsida - klick

Se också Maria Wallberg intervjuv med honom efterår - klick

2016-09-12 Juniorvärldsrekord av Ikee

Den unga japanskan Rikako Ikee, fjärilsims- och frisimsspecialist med en OS-final på 100m fjäril i Rio som största individuella merit - slog i helgen nytt Juniorväldsrekord på 50m fritt vid tävlingar i Morioka Municipal Pool i Iwate / Japan. Det nya rekordet lyder på 24.67. (Hon hade själv det gamla med 24.74)
Låt Kansliet sköta din ekonomi. Klicka på bannern nedan för att få veta mer!!
Vår Rea på Lane4. 10-50% rabatt på hela sortimentet - klicka på bannern nedan!

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

2016-09-12 Coach Macce tänker högt, del 13

Mål -Finns det en övertro på långsiktiga konkreta mål inom idrotten?
Det finns en risk att idrottare som har ett långsiktigt konkret mål som sin starkaste drivkraft glömmer bort träningsprocessen och vad som är viktigast för stunden.

Det motsatta är en aktiv som tar sig tid att försöka förstå syftet med varje enskilt träningspass. Förståelse skapar en känsla av meningsfullhet som i sin tur gör det lättare i längden att hitta motivation, både i med- och motgång.

Man behöver inte alltid veta exakt vart man är på väg, då allas resor tar sig i olika banor. Det som är viktigt däremot är att veta vart man står, vart man kommer ifrån och att ha en plan för nästa steg.

Målformuleringsmodellen SMART-modellen, (Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidssatt) kan vara ett bra sätt att få en stor grupp eller organisation att dra åt samma håll? Men för den individuella idrottaren kan modellen skapa mer stress än motivation. Det är i så fall mer avgörande i längden att ha ett mål som känns meningsfullt och något meningsfullt behöver inte nödvändigtvis vara tydligt och konkret.

Som coach finns det ingen anledning att tvinga fram skriftliga målformuleringar av de aktiva. Lägg i stället energin på att försöka utbilda träningsgruppen så de får kunskap och förståelse om vad som krävs för varje nivå. Hjälp och påminn varje enskild idrottare med jämna mellanrum om att tänka till varför man har valt att lägga största delen av sin fritid på träning och tävling. Det bidrar till ett öppet klimat och en produktiv grupp.

Lycka till! // Macce

2016-09-11 Maja Reichards överraskande brons på ryggsim

Det blev ett överraskande brons på 100m ryggsim för Maja Reichard. I snacket med Maria Wallberg - efteråt hyllar hon sina medarbetare för medaljen. Se snacket här - klick
Se loppet här klick

2016-09-09 Promotion Paralympics
Kanske en av de fräckaste Promotionsfilmerna någonsin - för Paralympics. Yes I can. Missa inte den!
 
2016-09-09 Integration på riktigt
Filmen ovan - gjord av en av årets lärare i Stockholm, Alexandra Ljungkvist Sjölin, som visar att simsport är en väg till integration på riktigt

2016-09-08 Sverige top-50 herrar 2016

Nu har turen kommit till herrarna Top-50 på lång bana omfattande perioden 1 jan- 7 september 2016.
Du hittar alla resultaten här - klick

Foto: Rob Schumacher-USA TODAY Sports

2016-09-08 10 månader för Lochte

Ryan Lochte stängs av 10 månader och får inte deltaga på VM i simning 2017. Det beslutet kom idag från det amerikanska simförbundet. Detta efter skandalen i Rio när han och några i det amerikanska simlaget försökte lura i omgivningen att man hade blivit rånade.

2016-09-08 Dagens Maja nr 1

Idag startar det. Maja Reichrads och de andra går i vattnet på Paralympics i Rio.

Lyssna på Maria Wallbergs snack med Maja i natt - klick

2016-09-07  Sverige Top-50 damer

Nu kan du läsa in dig på damernas Top-50 på 50 meters bana under 2016.
Herrlistan kommer i morgon -
Läs damernas lista här -klick.

Nedan:
Mike Phelps i Tonight Show

2016-09-07 Spårvägen söker tränare

Spårvägens SIm i Stockholm söker 1 eller 2 Simtränare med en tjänsteomfattning på 50-100%.
Du kan läsa mer om tjänsterna här - klick

Som vanligt kan du hitta annonsen klickar ovan under Lediga jobb i Sverige eller ute i högerspalten under Lediga jobb - den närmaste månaden.

2016-09-06 Finas dopingkommission

Tre stycken medlemmar i FINA’s Doping Control Review Board - hoppar av efter händelserna innan OS då den s.k. "ryska dopningsfrågan" fick en oväntad utgång strax innan OS. Du kan läsa mer om detta på Swim-Vortex som har lagt ned massor med energi i frågan och satt sig in i ämnet- klick

2016-09-05 World Cup deltävling 3 Moskva

Det är inget stjärnljus över World Cup i år. Fiasko, uselt, Fina har kört in i väggen. Ja kommentarerna är verkligen inte positiva i medier runt det som för några år sedan var en fantastisk upplevelse och något som verkligen engagerade simvärlden. Idag är det ett jaså! Det finns medier som tom. vägrade att rapportera från den tredje deltävlingen av WC, den i Moskva som gick lördag/söndag. En av världsen största websidor för simning - Swim Vortex vägrar rapportera från Moskva pga. den ryska dopning-frågan. Läs mer på Swim Vortex här - klick.
Ja man kan undra var det tar vägen? När sedan tävlingen gravt belönar monstersimmare, som Katinka Hosszu som verkar ha mjölksyratålighet som Terminator, ja då tappar många intresset rejält. Man har inte lyckats sälja konceptet, alls de senaste åren.

Skall man ha en World Cup så bör man nog göra en rejäl nystart och räkna på ett annat sätt än idag. Man kanske skulle kunna tänka på följande:

1 - Korta tävlingen från nio till fem deltävlingar.
2 - Kör alla i en kort serie med tävlingar två dagar, resa/vila två dagar. Det skulle ge en omfattning på 10 plus 8 dagar - totalt 18 dagar. Kör i Europa år 1, Asien år två osv.
3 - Kör inte tävlingen som avslutningen på ute-säsongen utan i början av april för att få med USA-simningen också.
4 - Belöna kvalitet inte kvantitet. Max två/simmare/dag. Inga lagkapper. Betala en summa i förhållande till poängen man presterar i ett lopp.
5 - Tredubbla sponsorsummorna och låt arrangörerna slippa kostsamma fees. Sponsorerna betalar kostnaderna.
6 -Kör tävlingarna bara vartannat år och inte Olympia och VM-år

Kommande World Cupdeltävlingar 2016

Omgång 2
30/9-1/10 Beijing
4-5/10 Dubai
8-9/10 Doha

Omgång 3
21-22/10 Singapore
25–26/10 Tokyo  
29–30/10 Hong Kong    

Nedan hittar du resultaten från helgens World Cup

Dag 1 - resultat
100m fritt herrar - MOROZOV Vladimir RUS 46.36
200m fritt damer - HOSSZU Katinka HUN 1:54.40
50m bröstsim herrar VAN DER BURGH Cameron RSA 25.88
100m bröstsim damer - EFIMOVA Yuliya RUS 1:02.91
100m fjärilsim damer OTTESEN Jeanette DEN 55.80
100m ryggsim herrar LARKIN Mitchell AUS 49.62
50m ryggsim damer ZEVINA Daryna UKR 26.25
200m fjäril herrar LE CLOS Chad RSA 1:49.10
200m medley damer - HOSSZU Katinka HUN 2:05.60
400m fritt herrar - GUY James GBR 3:40.70
50m fritt damer OTTESEN Jeanette DEN 23.95
200m bröstsim herrar - KOCH Marco GER 2:01.94
100m medley herrar - MOROZOV Vladimir RUS 51.03
200m ryggsim damer - ZEVINA Daryna UKR 2:00.47
50m fjärilsim herrar - LE CLOS Chad RSA 22.06
800m fritt damer - HOSSZU Katinka HUN 8:26.24
400m medley herrar - FUJIMORI Hiromasa JPN 4:04.04

Dag 2 - resultat
100m fritt damer - OTTESEN Jeanette DEN 51.75
200m fritt herrar - GUY James GBR 1:43.77
50m btröstsim damer EFIMOVA Yuliya RUS 29.19
100m bröstsim herrar - VAN DER BURGH Cameron RSA 56.64
100m fjäri8lsim - LE CLOS Chad RSA 49.01
100m ryggsim damer - HOSSZU Katinka HUN 56.08
50m ryggsim herrar - SANKOVICH Pavel BLR 23.13
200m fjäril damer - JAKABOS Zsuzsanna HUN 2:06.44
200m medley herrar - HEINTZ Philip GER 1:52.93
400m fritt damer - HOSSZU Katinka HUN 4:01.20
50m fritt herrar - MOROZOV Vladimir RUS 20.98
200m bröstsim damer - EFIMOVA Yuliya RUS 2:16.54
100m medley damer - HOSSZU Katinka HUN 57.76
200m mryggsim herrar - LARKIN Mitchell AUS 1:48.31
50m fjärilsim damer - OTTESEN Jeanette DEN 25.02
1500m fritt herrar - ZELLMANN Poul GER 14:59.78
400m medley damer - HOSSZU Katinka HUN 4:28.32

Top-5 när det gäller medaljer på WC i Moskva:
1 HOSSZU Katinka 7 guld / 4 silver
2 MOROZOV Vladimir RUS 5 guld
3EFIMOVA Yuliya RUS 4 guld / 1 brons
4. OTTESEN Jeanette DEN 4 guld
5.LE CLOS Chad RSA 3 guld / 1 silver

Damer Top-15 resultat World Cup i Moskva
Nedan - hela dag 1 av World Cup i Moskva

Herrar Top-15 resultat World Cup i Moskva
Nedan - hela dag 2 av World Cup i Moskva

2016_09_05 Ö till ö

Idag har SwimRunLoppet Ö till ö - avgjorts ute i Stockholms skärgård. Läs om loppet, se klipp och njut av härligheten på denna sidan - klick.
Många sim-människor hittar du naturligtvis i resultatlistan -
kolla den här - klick

2016-09-05 Mästarnas Mästare

Idag började inspelningen av den första deltävlingen av Mästarnas Mästare 2017. Josefin Lillhage (tvåa från vänster) är simningens representant i årets upplaga. (från Lillhages Instagramkonto)

2016-09-02 Simpodden nr 44

Det sägs att simningen och gymnastiken skall minskas i omfång på OS ! Tar man bort ishockeyn och låter landhockeyn breda ut sig då? Skulle man plockat bort Sarah Sjöström i 4x200m fritt lagkappen och gett henne chansen till guld på 100m fritt och medalj på 50m fritt? Norska mörkningen av dopning - sker det i Sverige också? World Cup har startat!

Lyssna på 44:an ovanför denna notis.
Fler poddar hittar du här - klick

2016-09-05 Kristallenpriset

Igår så delade man ut Kristallenpriset. En sändning som gick i TV5. I kategorin årets SportTV-profil var det fyra kvinnor nominerade. Eller rättare sagt det var tre programledare och en bisittare som var nominerade. Bisittaren vann och eftersom det var den största kanalens representant och det var en publikomröstning - blev valet enkelt.

Anna Brolin TV4, Frida Nordstrand TV3, Karin Frick Kanal5/Eurosport och Johanna Ojala SvT hette kämparna i denna kvinnornas match.
Skrivaren av dessa rader har inte slitet ned Vinterstudion direkt men att en bisittare skulle landa i denna titel var lite av antiklimax när de andra tre är klart större profiler - enligt denna sidas "point of vievw"

Bra i alla fall att damernas professionalism lyfts fram i sport-TV. Alla fyra riktiga proffs som är värda all beundran.

2016-09-01 Ledig tjänst i Varberg

Nu söker man en Ungdomstränare i Varbergs Sim. En tjänst med omfattning på 75-100% tjänst.

Läs hela annonsen här - klick

Annonsen finns också klickbar uppe på sidan - under Lediga tjänster i Sverige men också ute i högerspalten under Lediga jobb - den närmaste månaden.

2016-09-01 World Cup i Berlin

Tisdag och onsdag har det simmats den World Cup-tävling som normalt brukar locka fram de allra bästa resultaten under WC-cirkusen nämligen den i Berlin. Bra resultat blev det men kanske inte helt i upp i den himmel som man normalt förväntar sig i Berlin. Ett världsrekord såg dagens ljus. Detta i samma gren som i Frankrike i helgen - herrarnas 100m medley. Rekordslagare var liksom senast ryssen Vladimir Morozov som denna gången sänkte rekordet till 50.30 !. Notera att vi är på väg att trycka ned medleyrekordet under 50 sekunder. Hmmm.

Top-10 resultat Damer (ett resultat per simmare)
1 ATKINSON Alia JAM Women's 50m Breaststroke Final 29.00 979
2 HOSSZU Katinka HUN Women's 100m Individual Medley Final 57.12 976
3 MEILI Katie USA Women's 100m Breaststroke Final 1:02.92 973
4 EFIMOVA Yuliya RUS Women's 50m Breaststroke Final 29.08 971
5 KANETO Rie JPN Women's 200m Breaststroke Final 2:16.27 963
6 ZEVINA Daryna UKR Women's 200m Backstroke Final 2:00.75 962
7 OTTESEN Jeanette DEN Women's 50m Freestyle Final 23.58 957
8 GROVES Madeline AUS Women's 200m Freestyle Final 1:52.52 954
9 SEEBOHM Emily AUS Women's 200m Backstroke Final 2:01.58 943
10 TAKAHASHI Miho JPN Women's 400m Individual Medley 4:28.85 898
10 SHAO Yiwen CHN Women's 400m Freestyle Final 4:03.04 898

Top-10 resultat Herrar (ett resultat per simmare)
1 MOROZOV Vladimir RUS Men's 100m Individual Medley 50.30 1021
2LE CLOS Chad RSA Men's 100m Butterfly Final 48.66 986
3 KOCH Marco GER Men's 200m Breaststroke Final 2:01.92 964
4 FUJIMORI Hiromasa JPN Men's 100m Individual Medley Final 51.33 961
5 VAN DER BURGH Cameron RSA Men's 100m Breaststroke Final 56.56 950
6 PRIGODA Kirill RUS Men's 100m Breaststroke Final 56.63 946
7 HEINTZ Philip GER Men's 200m Individual Medley Final 1:51.92 939
8 GOVOROV Andrii UKR Men's 50m Butterfly Heats 22.29 935
9 DONETS Stanislav RUS Men's 100m Backstroke Final 50.06 933
10 BARRETT Adam GBR Men's 100m Butterfly Final 49.60 931

Flest medaljer
1.Katinka Hosszu HUN 7 guld / 1 silver / 3 brons
2.Vladimir Morozov RUS 5 guld / 1 brons
3.Jeanette Ottesen DEN 4 guld
4.Chad le Clos RSA 3 guld / 1 silver

Alla resultat från Berlin - klick
Till Tävlingarnas hemsida - klick

Nedan - se Morozovs rekord på 100m medleyÄven om det inte var något ytterligare världsrekord kan du genom att kolla segerresultaten nedan konstatera att det var massor av resultat som låg tätt på WR. Ett tiotal av resultaten kan mycket väl ha hetsat upp speakern att höja rösten om världsrekordkänning.
Som vanligt var det mycket Katinka Hosszu. Hennes sätt att attackera WC-tävlingar är otroligt. Ingen verkar att kunna hinder henne. Sju segrar den här omgången. Ryske Morozov näst bäst med fem titlar och danska Jeanette Ottesen tre med fyra segrar. Danskan har simmat riktigt fort i Berlin och verkar ha missat OS-formen i Rio - men får betalt nu. Hennes 50m fritt tid från igår imponerar verkligen och sedan också en simning under 25 sekunder på 50m fjäril. Bra där Jeanette!
Inga svenskar deltog i Berlintävlingarna.

Segrare vid World Cup i Berlin tisdag/onsdag
100m fritt herrar MOROZOV Vladimir RUS 45.79
200m fritt damer HOSSZU Katinka HUN 1:52.08
50m bröstsim herrar VAN DER BURGH Cameron RSA 25.75
100m bröstsim damer MEILI Katie USA 1:02.92
100m fjäril damer OTTESEN Jeanette DEN 55.86
100m ryggsim herrar DONETS Stanislav RUS 50.06
50m ryggsim damer SEEBOHM Emily AUS 26.38
200m fjäril herrar LE CLOS Chad RSA 1:49.33
200m medley damer HOSSZU Katinka HUN 2:05.5
400m fritt herrar GUY James GBR 3:39.20
50m fritt damer OTTESEN Jeanette DEN 23.58
200m bröstsim herrar KOCH Marco GER 2:01.92
100m medley herrar MOROZOV Vladimir RUS 50.30 Världsrekord
200m ryggsim damer HOSSZU Katinka HUN 2:00.52
50m fjäril herrar LE CLOS Chad RSA 22.15
400m medley herrar HEINTZ Philip GER 4:02.84
100m fritt damer OTTESEN Jeanette DEN 51.87
200m fritt herrar GUY James GBR 1:42.22
50m bröstsim damer ATKINSON Alia JAM 29.00
100m bröstsim herrar VAN DER BURGH Cameron RSA 56.56
100m fjäril herrar LE CLOS Chad RSA 48.66
100m ryggsim damer HOSSZU Katinka UN 55.60
50m ryggsim herrar SANKOVICH Pavel BLR 23.14
200m fjäril damer HENTKE Franziska GER 2:04.06
200m medley herrar HEINTZ Philip GER 1:51.92
400m fritt damer HOSSZU Katinka HUN 4:02.11
50m fritt herrar MOROZOV Vladimir RUS 20.79
200m bröstsim damer KANETO Rie JPN 2:16.27
100m medley damer HOSSZU Katinka HUN 57.12
200m ryggsim herrar LARKIN Mitchell AUS 1:48.81
50m fjäril damer OTTESEN Jeanette DEN 24.95
1500m fritt herrar WELLBROCK Florian CLB 14:35.79
400m medley damer HOSSZU Katinka HUN 4:25.69
Hitta nyheter från den 16-31 augusti 2016 - klick

Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick