2016-10-14 Ovan: USA:s Nathan Adrian i teknikstudier.

2016-10-14 Borås Speedo Meet

I februari kommer SK Elfsborg och Speedo tilllbaka med Borås Speedo Meet.
Datum för tävlingen - som simmas i Borås SImarena - är den 25-26 februari.
Tävlingen simmas på 50 meters bana.
Inbjudan hittar du här - klick och ute i högerspalten fram tom februari månad- under rubruiken tävlingar.

2016-10-14 Simpodden 48 ute nu!

Hur flata får SvT vara i norska dopningsfrågan. Silkesvantar eller öppenhet. Simpodden är kriitiska hur man behandlar den norska skiddopningen. Jämställdheten inom idrotten - vilka är verktygen att få rätt på detta. Simspelen i Väsby, Bob Dylan rätt man på rätt plats? Detta och annat i Simpodden Hultén & Jansson klicka ovan för att lyssna på dagens podd.
Gamla poddar hittar du här - klick

2016-10-13 Jämlik idrott = idrott på lika villkor?

SvT har just nu korta inslag om hur jämlik idrotten är i Sverige eller kanske istället hur ojämlik idrotten är.

Naturligtvis är det bollsporterna som är i fokus. Där är idrotten mest ojämlik och kräver därmed också mest dissekering. Nu kanske SvT belysning av ämnet är lovvärt - fast det känns som om man borrar lika djupt i ämnet som om det skulle vara en vattenpöl.

Exempel som dragits upp den senaste veckan är tex. att bara en klubb i fotbollsallsvenskan har både dam och herrepresentation - Djurgården. Bra av och för Djurgården. Av damallsvenskans 12 lag är 8 unika damsatsningar utan herrlag, 3 av lagen har herrlag på lägre nivå och som sagt bara 1 av lagen - Djurgården har dubbla allsvenska lag.

Däremot finns det andra kopplingar mellan allsvenska klubbar på herrsidan och damklubbar. Ett av dessa exempel är i Malmö. Malmö FF var duktiga på både herrsidan och damsidan före 2007. Då tyckte herrsidan att damsektionen skulle bära sina egna kostnader och blev mer eller mindre utslängda från gemenskapen i det himmelsblå. Föreningen ombildades (damsektionen alltså) till det som kom att heta LDB Fc efter namnet på den storsponsor som tog klubben under sina vingar. Senare kom klubben att heta FC Rosengård (år 2013) och det är det namnet man nu verkar under.

Det som förvånar väldigt är att Malmö kommun i det läget att damerna blev utslängda år 2007 - inte satte hårt mot hårt och tog en diskussion med MFF om att dra in de kommunala bidragen för föreningen. Att bara slänga ut damerna på det sätt som gjordes var mycket upprörande. Det är DÄR någonstans som verktyget för att få idrotten jämlik finns. I de kommunala och föralldel också statliga bidragen.

Under åren som har gått har kravet växt inom Malmö FF att damsektionen skulle komma tillbaka. När vi kommer till årsmötet 2016 har den politiska galgen lockat fram MFF styrelse att understödja denna åtgärd och under årsmötet i år så beslöts att man skulle återinföra damfotbollen i MFF. Det beslöts dock att det skulle ske i form av flickfotboll och att ett representationslag för damer inte skulle formeras. Förslaget om införandet av flickfotboll antogs med röstsiffrorna 253-146 (63%-37%). Man kan stillsamt tänka på hur de 37% tänkte.....

Så här ser det ut på många ställen i landet. Damsektionen kommer på undantag och herrarna prioriteras. Vi har läst om det i Örnsköldsvik bl.a. och när det gäller hockey.

Är det då så att det alltid måste vara idrott på helt lika villkor för att idrotten skall vara jämlik? Nej kanske inte. Skulle Malmö FF inom en femårsperiod få ett representationslag för damer så hade man kanske inte behövt
spela på Swedbank Stadion. Detta av praktiska och ekonomiska skäl. Där kan kvalitén och behovet prövas för att verksamheten skall fungera optimalt. Man behöver inte för 50/50 in absurdum för att det skall vara jämlikt. Logiskt tänkande får komma i första hand.

Vi som verkar inom simningen ser ju den jämställda idrotten som ett absolut krav. Fast också inom vår sfär finns det vita fläckar eller svarta om ni vill. Hur stort är engagemanget för damvattenpolo i landet? Där finns mycket för simidrotten att vakna upp inom.

Konstsimmet kan någon vitsare dra fram. Jo det förekommer. I Sverige också. Fast ännu så länge är det i ett format som inte bör omfattas av jämlikhetstanken. Men vi kan ha fel. De första konstsimmarna inom ramen för den moderna idrottens framväxt var herrar så det kanske inte skall skrattas bort helt. Men ännu så länge har just den delen av den jämlika idrotten långt att vandra.

Om jämlik idrott diskuteras - så skall idrottens representanter som inte låter dam/flickidrotten att verka - ställas till svars men också bidragsgivande institutioner i samhället, kommun och stat. Då kan vi få en idrottspolitisk intressant debatt i frågan.
2016-10-13 Sarah tränar inför kortbane-EM
Sarah Sjöström är på semester. Men träningen inför kortbane-EM 2017 - måste det ju vara - fortsätter. Kanske lite väl kort bana? - Se ovan
Gå till Lane4:s hemsida - klick

2016-10-13 Lediga jobb inom simningen

Just nu kan du på SIMMA hitta lediga jobb i SK Ran Malmö, Ängelholms Simsällskap, Alvesta Simsällskap och Spårvägens Simförening. Du hittar jobben ute i vår högerspalt under lediga jobb eller här - klick

2016-10-12 31.33 på 100 meter
Klippet ovan är från dag 2 av Koreanska Mästerskapen i fensimning. Kwan_ho Lee simmar 100m med fenor på 31.33. Man har en sk "mini-bottle" i handen för andningens skull. Han vann 50 meter dag 1 - på 13.98.
I den här hallen blir det inte så många tävlingar i helgen - men på andra ställen så....

2016-10-11 Nick Juba slutar

Danske förbundstränaren Nick Juba slutar sin anställning i Danmark.
Så här skriver danska simförbundet i ett pressmeddelande:


Efter fire succesfulde år i dansk svømmesport takker Nick Juba af som cheflandstræner, når ansættelseskontrakten med Dansk Svømmeunion udløber ved årsskiftet. VM på kortbane i Canada til december bliver således engelske Nick Jubas sidste mesterskab i spidsen for Danmark.
Perioden 2013 til 2016 har budt på en imponerende række af succesfulde internationale resultater for dansk svømmesport. Med 26 medaljer samt 46 placeringer i Top 8 (placeringer fra nummer fire til otte) ved EM på langbane, VM på langbane og OL har dansk svømmesport præsteret på et historisk højt niveau – både i et dansk og internationalt perspektiv.

Nick Juba har i hele perioden været fast mand i spidsen for det danske svømmelandshold som cheflandstræner og været en betydelig faktor bag opnåelsen af de fantastiske resultater – hvor de olympiske lege i Rio blev højdepunktet med dansk svømmesports bedste resultat i 68 år.
- Jeg har været glad for både at lede og bidrage til dansk svømmesports internationale succes gennem de seneste fire år. Jeg har været heldig at arbejde med nogle fantastiske mennesker i Danmark, og selvfølgelig vil jeg savne dem, siger cheflandstræner Nick Juba og fortsætter:
- Jeg blev ansat i Danmark med OL i Rio som en af mine allervigtigste opgaver. Og det er vi vel ovre nu. En ny olympisk cyklus er ved at begynde at tage form, så det er et belejligt tidspunkt at videregive stafetten til et helt nyt hold, som jeg mener kan skabe yderligere succes for dansk svømmesport. Og personligt glæder jeg mig til en ny udfordring og et nyt eventyr!
Sportschef i Dansk Svømmeunion Lars Green Bach udtrykker stor anerkendelse af den indsats Nick Juba har ydet for dansk svømmesport gennem de seneste år:
- I den periode Nick Juba har stået i spidsen for Danmark, har vi opnået bemærkelsesværdige internationale resultater for en svømmenation af Danmarks størrelse. Det er i høj grad Nicks fortjeneste. Og som jeg ser det, har han haft stor succes med at forløse det internationale potentiale, der var tilstede i det stærke fundament han overtog i 2013, udtaler Dansk Svømmeunions sportschef og fortsætter:
- Med sin solide menneskekundskab, sin ligefremme facon og sin engelske humor er Nick lykkedes med at inspirere svømmere og trænere og få mange elementer i dansk svømmesports internationale elitearbejde til at spille vellykket sammen. Vi kommer til at savne at have Nick i vores team i Sportsafdelingen.
I forbindelse med DM på kortbane i Esbjerg i november vil der være officiel lejlighed til, sammen med Dansk Svømmeunion, at ønske Nick Juba al mulig held og lykke for fremtiden.
Landstræner Dean Boles, der siden 1. juni 2015 blandt meget andet har arbejdet sammen med danske seniorsvømmere og deres trænere, overtager per 1. januar 2017 ansvaret for dansk svømnings seniorlandshold i forlængelse af dansk svømmesports nye sportslige strategi og handleplan ”Fra stolte resultater til nye fælles ambitioner”.
Inden længe vil Dansk Svømmeunion endvidere offentliggøre navnet på den kommende cheftræner på det nationale træningscenter/NTC i København.
Låt Kansliet sköta din ekonomi. Klicka på bannern nedan för att få veta mer!!
Vår Rea på Lane4. 10-50% rabatt på hela sortimentet - klicka på bannern nedan!

Simpodden 47 Gäst Tamas Fekete

Nu kan du lyssna på den senaste Simpodden Hultén & Jansson. Landets första och största simpodd.
Du kan höra den här - klick

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

I den här hallen blir det inte så många tävlingar i helgen - men på andra ställen så....

Kommande helgs tävlingar i Sverige

Kommande helg så simmas det relativt många tävlingar i vårt land. Det simmas bl.a DM-tävlingar.
Skicka gärna in en bild från resp tävling. Vi publicerar den tillsammans med en resultatlänk. Vill du dessutom skriva några rader är det ännu bättre. Skicka din bild till bo.hulten@telia.com

15 Aquarapid Knattesim [25 m] Sundbyberg [Solna Sundbyberg SS 04]
15 Bagheera Grand Prix [25 m] Avesta/Metropoolen [Avesta Simsällskap]
15 Burger King Swim [25 m] Värnamo [Värnamo Simsällskap]
15-16 DM & JDM VSSF [25 m] Varberg [Föreningen Varbergs Sim]
15-16 DM/JDM (25m) 2015 Mellansvenska [25 m] Borlänge Sim
15-16 DM/JDM 25m 2016 [25 m] Jönköping [Jönköpings Simsällskap]
15-16 JDM/DM 25M [25 m] Eriksdalsbadet [Tyresö Simsällskap]

15-16 Sälsimmet [25 m] Njurunda [Njurunda Simsällskap]
15-16 Tyringe Cup [25 m] Tyringe [Tyringe Simsällskap]
16 Gästrikeserien [25 m] Hofors [Sim 77 Hofors]
16 ICA Kvantum Cup [25 m] Bålsta [Bålsta Simklubb]
16 MASS KM5 [25 m] Mölndal [Mölndals Allmänna Simsällskap]
16 Poängsim 1 [25 m] Uppsala [Upsala Simsällskap]
16 SwimOfHope [25 m] Täby [Täby Sim]
16 Tegnerdoppet [25 m] Säffle [Säffle Simsällskap]
16 ÖKM Höst [25 m] Centralbadet, Norrköping [Norrköpings KK ]

2016-10-11
Kontinuitet kommer före progression

Jag har kommit på mig själv med att jag ofta inleder veckans första samling i stil med "Ny vecka, nya möjligheter". Vad jag menar och vad det betyder vet jag ärligt talat inte? En floskel som låter som om varje ny träningsvecka är ett nytt tomt blad. Det rimmar dåligt med min tränarfilosofi. Nämligen den om att kontinuitet utgör grunden för utveckling.
För den som vill bli en vinnaren i långa loppet bör en ny vecka oftare vara en fortsättning eller en förlängning av den föregående, istället för att den ska erbjuda en massa nya möjligheter.
Ny vecka, samma möjligheter!

Det är den känslan jag ska försöka förmedla vid veckans första samling framöver. Målet bör vara att erbjuda träningsgruppen de bästa tänkbara förutsättningarna varje vecka för att få lära och utvecklas genom att öva, repetera, tänka igenom, om och om igen.
Kan man som tränare dessutom få gruppen att förstå syftet med upplägget så ökar gruppens närvaro och koncentration på uppgiften och på sikt har man snart ett team med flyt.
Repetioner med fokus skapar trygghet. Utveckling sker genom att man blir bra på det man tränar, träningslärans grundidé. Känslan av att behärska något skapar självförtroende som leder till mod. Med mod vågar man sakta men säkert tänja på gränserna i en långsam men positiv utveckling.
Min poäng är att progressionen inte ska tvingas fram. Låt den komma naturligt när individen känner sig trygg och motiverad. Som Coach bidrar du med att erbjuda ett individuellt anpassat program där utövaren får känslan av att de "vinner" fler träningar än de "förlorar".
Vem som helst kan skriva en distansserie, hitta på ett skojpass, eller "köra skiten" ur någon. Men att lägga ett nivåanpassat långsiktigt tränings- och tävlingsprogram kräver kunskap. Simförbundets nästa licenskurs i november “Simträning ur ett holistiskt utvecklingsperspektiv” tror jag kan vara ett bra tillfälle att få ökad kunskap i ämnet.
Lycka till!
/Macce

2016-10-11 Tränarkonferens Simförbundet

Nu kan du hitta en redogörelse för Tränarkonferensen på Svenska Simförbundet med därtill hörande underlag som resp. föreläsare använde sig av. Bl.a då Bruce Gemell - Katie Ledeckys tränare som var med på konferensen och syns på bilden. (foto. Svenska Simförbundet)

2016-010-10 Ungdomstränare till Ängelholm

Ängelholms Simsällskap söker en ungdomstränare.

Du kan läsa mer om tjänsten - klick.

Annonsen finns också klickbar, ovan under lediga jobb i Sverige och ute i högerspalten under Lediga jobb - den närmaste månaden.

2016-010-10 Ungdomstränare till RAN

Simklubben Ran i Malmö söker en ungdomstränare.

Du kan läsa mer om tjänsten - klick.

Annonsen finns också klickbar, ovan under lediga jobb i Sverige och ute i högerspalten under Lediga jobb - den närmaste månaden.

Simlandslaget på läger med OLKA i Florida

2016-10-10 OLKA:s utbud och priser för 2017

Fler och fler simklubbar från hela Norden anlitar oss som arrangör för sitt simläger. Vi tackar och bockar och har spetsat till vårt utbud ytterligare.
Under kommande år erbjuder vi 38 resmål i 13 länder för just Ert simläger.

För mer information om respektive träningsläger, gå in på vår hemsida - klick eller ring 031 - 13 74 00 och prata med våra experter Julia och Marie.

2016-10-10 Svenska Simspelen i Väsby

En av landets mest kvalitativa och intressanta simtävlingar har avgjort under helgen i Upplands Väsby - Svenska Simspelen.
Stora delar av den svenska och nordiska simeliten fanns på plats. Bl.a fick vi se Therese Alshmmar simma hem två grenar, 50m fritt och 50m ryggsim. På fjärilsimmet blev hon två efter en danska.
En del intressanta resultat fick vi se - tex. vann Sophie Hansson de tre bröstsimsdistanserna, Jönköpingssimmerskan Hanna Eriksson simmar sig närmare distanstronen i svensk simning, Victor Johansson var bara tre sekunder från det svenska juniorrekordet på 1500m fritt. Detta ocj mycket annat kan du botanisera fram i resultatlistan nedan.

Resultaten i en lista hittar du här - klick

2016-10-10 Danone Open i Ystad

Bästa tävlingen under i helgen i södra Sverige var Danone Open i Ystad Simarena. Tävlingen var en combo-tävling med KOrsvireksimmet i maj månad 2016 - och gick under samlingsnamnet Ystad GP.
Christoffer Carlsen vann 200m fritt på 1.46.14 - vilket är svenskt årsbästa med två sekunder. Hans segrade också på 500 och 100m fritt. Just på 200m fritt var nyblivne Malmösimmaren Mattias Carlsson tvåa med 1.48.85
Bästa simmerskan på damsidan var Magdalena Kuras som med resultatraden 1.09, 22 på 100m bröstsim, 29,23 på 50m ryggsim, 25,71 på 50m fritt, 56.19 på 100m fritt, 31.76 på 50m bröstsim, 27.87 på 50m fjärilsim blev bäst på damsidan.

Resultaten efter sista deltävlingen i YSTAD GRAND PRIX 2016 blev så här.

Klubbtävlingen.
1: plats. Hvidovre Svömme Klub. Pris 15.000 kr.
2:dra plats. Malmö Kappsimningsklubb
3:dje plats. S-71, Hässleholm

Prestationspriserna.

YSTAD GRAND PRIX Deltävling 1. (gick i maj)

Damklassen.
1:a pris. Lina Sjöholm, Sjöbo SS, 6.000 kr
2:dra pris. Erica Sjöholm, Sjöbo SS, 3.000 kr
3:dje pris. Sarah Missing, Vest-Bröndby, 1.000 kr

Herrklassen.
1.a pris. Simon Sjödin, SK Neptun, 6.000 kr
2:dra pris. Lars Frölander, LASS, 3.000 kr
3:dje pris Marc Bach Nielsen, Hvidovre, 1.000 kr

YSTAD GRAND PRIX Deltävling 2. (helgens tävling)

Damklassen.
1:a pris. Magdalena Kuras, SK Triton, 6.000 kr
2:dra pris. Ida Lindborg, MKK, 3.000 kr
3:dje pris. Erica Sjöholm, Sjöbo SS, 1.000 kr

Herrklassen.
1.a pris. Simon Sjödin, SK Neptun, 6.000 kr
2:dra pris. Christoffer Carlsen, Helsingborg SS, 3.000 kr
3:dje pris Mattias Carlsson, MKK, 1.000 kr

YSTAD GRAND PRIX 2016
Bästa simmare YGP1 + YGP 2
Simon Sjödin, SK Neptun, 8.000 kr bonuspris.


Tävlingen återkommer under 2017 med följande datum :
Ystad rand Prix 1 1, 29-30 april
Ystad Grand prix 2 2, 7-8 oktober

Komplett resultatlista från Ystad hittar du här - klick

2016-10-10 World Cup

Katinka Hosszu fortsätter att krascha World Cup. I helgen blev det nio segrar för den sega ungerskan som är en mjölksyratålighet som en robot och pulveriserar allt motstånd under resan mot den sammanlagda segern i World Cup.
Känslan är lite av hur det var inom skidorna under 70-talet och då man ändrade reglerna för att Ingemar Stenmark var alldeles för överlägsen. Nu är det ungerskan som kör sönder tävlingen. Men man skall inte skylla enbart på hennes, hon gör fantastiska insatser och simmar på ett sätt som man aldrig tidigare har skådat

Till vänster ser du hennes medaljskörd under resan till de tre senaste deltävlingarna i WC. Inte illa. Bilden från hennes Instagramkonto!
egrare World Cup Doha
100m fritt herrar - MOROZOV Vladimir RUS 45.77
200m fritt damer - HOSSZU Katinka HUN 1:53.29
50m bröstsim herrar - LIMA Felipe 26.14
100m bröstsim damer - KINSON Alia JAM 1:03.18
100m fjäril damer - OTTESEN Jeanette DEN 55.93
100m ryggsim herrar - HURLEY Bobby AUS 50.20
50m rygggsim damer - HOSSZU Katinka HUN 26.38
200m fjäril herrar - SETO Daiya JPN 1:49.84
200m medley damer - HOSSZU Katinka HUN 2:05.77
400m fritt herrar - BROWN Myles RSA 3:39.78
50m fritt damer - OTTESEN Jeanette DEN 23.84
200m bröstsim herrar - KOCH Marco GER 2:02.13
100m medley herrar - MOROZOV Vladimir RUS 51.75
200m ryggsim damer - ZEVINA Daryna UKR 2:01.25
50m fjäril herrar - LE CLOS Chad RSA 22.36
800m fritt damer - HOSSZU Katinka HUN 8:27.58
400m medley herrar - SETO Daiya JPN 4:02.3
100m fritt damer - OTTESEN Jeanette DEN 51.58
200m fritt herrar - LE CLOS Chad RSA 1:42.84
50m bröstsim damer - ATKINSON Alia JAM 28.98
100m bröstsim herrar - MOROZOV Vladimir RUS 56.97
100m fjäril herrar - LE CLOS Chad RSA 50.23
100m ryggsim damer - HOSSZU Katinka HUN 56.44
50m rygggsim herrar - ANKOVICH Pavel BLR 23.05
200m fjäril damer - HOSSZU Katinka HUN 2:03.34
200m medley herrar - SETO Daiya JPN 1:52.49
400m fritt damer - HOSSZU Katinka HUN 4:03.94
50m fritt herrar - MOROZOV Vladimir RUS 21.05
200m bröstsim damer - KANETO Rie JPN 2:15.76
100m medley damer - HOSSZU Katinka HUN 57.82
200m ryggsim herrar - HURLEY Bobby AUS 1:51. 70
50m fjäril damer - OTTESEN Jeanette DEN 25.13
1500m fritt herrar - GYURTA Gergely HUN 14:32.69
400m medley damer - HOSSZU Katinka HUN 4:31.18

Länk till kvaltider i svensk simning - klick

2016-10-08 Simpodden Hultén & Jansson nr 47

I den 47:e Simpodden Hultén & Jansson träffar poddherrarna en av landets mest intressanta simtränare - Tamas Fekete. Ursprungligen från Ungern och med synpunkter på simning, Ungern, Sverige, Skövde och mycket annat. Jansson är också rejält irriterad på regeringens sk. Evenemangslista - där man alltför populistiskt har lagt fram vilka evenemang som skall finnas med i TV. Han tycker att regeringen skjuter sig själv i foten sett ur e jämställdhetssynvinkel. Detta och annat i denna upplaga av Hultén & Jansson.

Klicka nedan för att lyssna !!!
Simpodden nr 1 till 46 hittar du här - klick

2016--10-08 Danone Open

I Ystads simmas andra deltävlingen av YStad Grand Prix. I våras hette tävlingen Korsvirkessimmet nu är det dags för Danone Open. Simmare som finns på plats att tävla i Ystad Arena är bl.a Simon Sjödin, Mattias Carlsson, Ida Lindborg, Christoffer Carlsén och Magdalena Kuras. Favorit till att vinna klubbtävlingen är danska Hvidovre. Klubbpriset är 15000 kronor i lagtävlingten - vinner man GP-tävlingen - och det kan tex. Simon SJödin göra ja då är förstapriset 20.000kronor.

Tävlingstider - försök 0900 och finaler 1600 (både lördag och söndag)
Här hittar du ett snack med Simon Sjödon, Neptun och Helsingbogr Christoffer Carlsen -klick

Länkar
Se tävlingar live - klick och klick
Livetiming resultat - klick
Resultat komplett för hela tävlingen - klick
Skånska Dagbladets webb om Bebben-affären.

2016-10-06 Bebben-affären i Triton

Det stormar rejält i lilla Staffanstorp. Simklubben Tritons galjonsfigur tränaren Sven Bertil Mattsson är uppsagd och nu körs frågan runt i medier och på nätet. "Bebben" har nu enligt Skånska Dagbladet också stämt simklubben Triton. Han anser sig trakasserad och mobbad.

Skånska Dagbladets artikel bygger på uttalande från huvudpersonen själv och man har inte lyssnat på "andra sidan". Förmodligen finns det också en version två av affären och det skall bli spännande att lyssna till den.
Det har stormat kring Mattsson tidigare och då i andra klubbar som han arbetat i Trelleborg och SK Ran. Skånskans inlägg hittar du här - klick. Vi lär återkomma i frågan. Bl.a kommer Triton att ha ett extra årsmöte i slutet av den här månaden.

16.30 Torsdag eftermiddag......
Enligt uppgifter som kommer under eftermiddagen - har uppsägningen återkallats av styrelsen.

2016-10-06 World Cup i Dubai

Det är ingen glimrande föreställning. Den som simningen kallar World Cup. Många resultat i toppen som är under 900 poäng, taskig bredd på grenarna, lite publik på läktarna. Ja här har FINA något att jobba med. Formen på WC-tävlingarna och placeringen av dessa har seplat ut sin roll i världssimningen. DEt är bara som man brukar säga. Lär och gör om. Resultaten från deltävling 5 dag 2 - ser du nedan.

Top 3 dag 2 av World Cup i Dubai

50m ryggsim herrar
1    Bobby    HURLEY    AU AUS    23.33    
2    Pavel    SANKOVICH    BY BLR    23.35    
3    Miguel    ORTIZ-CANAVATE    ES ESP    23.39    

200m ryggsim herrar
1    Bobby    HURLEY    AU AUS    1:52.53    
2    Stanislav    DONETC    RU RUS    1:53.03    
3    Omar Andres    PINZON GARCIA    CO COL    1:53.39    

100m ryggsim damer
1    Katinka    HOSSZU    HU HUN    56.56    
2    Daryna    ZEVINA    UA UKR    56.91    
3    Haihua    CHENG    CN CHN    59.04    

100m bröstsim herrar
1    Vladimir    MOROZOV    RU RUS    56.52    
2    Felipe    LIMA    BR BRA    57.01    
3    Daiya    SETO    JP JPN    57.61    

50m bröstsim damer
1    Alia    ATKINSON    JM JAM    29.02    
2    Yuliya    EFIMOVA    RU RUS    29.27    
3    Katie    MEILI    US USA    29.85    

20m bröstsim damer
1    Rie    KANETO    JP JPN    2:16.30    
2    Yuliya    EFIMOVA    RU RUS    2:17.88    
3    Breeja    LARSON    US USA    2:21.01    

100m fjärilsim herrar
1    Chad    LE CLOS    ZA RSA    49.14    
2    Takeshi    KAWAMOTO    JP JPN    50.45    
3    Pavel    SANKOVICH    BY BLR    51.02    

50m fjärilsim damer
1    Jeanette    OTTESEN    DK DEN    25.16    
2    Katinka    HOSSZU    HU HUN    25.99    
3    Alia    ATKINSON    JM JAM    26.14    

200m fjärilsim damer
1    Katinka    HOSSZU    HU HUN    2:05.62    
2    Zsuzsanna    JAKABOS    HU HUN    2:06.46    
3    Madeline    GROVES    AU AUS    2:06.77    

50m fritt herrar
1    Vladimir    MOROZOV    RU RUS    20.88    
2    Chad    LE CLOS    ZA RSA    21.17    
3    Benjamin    PROUD    GB GBR    21.25    

200m fritt herrar
1    Myles    BROWN    ZA RSA    1:43.11    
2    James    GUY    GB GBR    1:43.70    
3    Pieter    TIMMERS    BE BEL    1:44.63    

150m fritt herrar
1    Myles    BROWN    ZA RSA    14:46.49    
2    Poul    ZELLMANN    DE GER    14:46.87    
3    Gergely    GYURTA    HU HUN    14:47.68    

10m fritt damer
1    Jeanette    OTTESEN    DK DEN    51.77    
2    Katinka    HOSSZU    HU HUN    52.46    
3    Brittany    ELMSLIE    AU AUS    52.75    

40m fritt damer
1    Katinka    HOSSZU    HU HUN    4:03.14    
2    Yi    FANG    CN CHN    4:03.53    
3    Daryna    ZEVINA    UA UKR    4:08.50    

100m medley damer
1    Katinka    HOSSZU    HU HUN    58.09    
2    Alia    ATKINSON    JM JAM    58.55    
3    Zsuzsanna    JAKABOS    HU HUN    1:00.23    

400m medley damer
1    Katinka    HOSSZU    HU HUN    4:33.84    
2    Zsuzsanna    JAKABOS    HU HUN    4:37.74    
3    Jiaqi    ZHANG    CN CHN    4:41.17  

Alla resultat från dag 2 - klick
Ibland försvinner meddelanden och information på nätet. Den här bilden fick vi under OS - då SK LAxen under ledning av Peter "Pedda" Pettersson bjöd på OS-frukost och deltagande på denna var bl.a Karin Ahlström (tid. Larsson) som var svensk olympier 1956 och 1960. Den gången representerade hon SK Ran i Malmö och på det senare OS:et deltog också hennes lillasyster Kristina. Ett antal år senare fick också lillebror Gunnar vara med (1968-1972). Med sig vid OS-frukosten hade hon OS-scarvsen från Rom 1960. Att vi nu glömde att publicera bilden under OS hade det goda med sig att vi så här i efterhand också kan gratta Karin på 75-års dagen den 30 augusti. Grattis säger SIMMA. (Bild Annika Morin)

2016-10-05 World Cup Dubai

Igår simmades den första dagen av den 5:e deltävlingen i World Cup 2016. Arrangörsplats Dubai.
Idag fortsätter tävlingarna med finalstart kl 16.30 och du kan liksom igår se det hela på FINA-TV.


Länkar till World Cup
Livestreaming av tävlingarna (finalerna) - klick (start 16.25)
Livetiming - klick
Startlistor/Resultat dag 1 - klick
Startlistor/Resultat dag 2 - klick

Segerresultat dag 1
100m fritt herrar - MOROZOV Vladimir RUS 46.71
200m fritt damer - HOSSZU Katinka HUN 1:54.37
50m bröstsim herrar - LIMA Felipe BRA 26.02
100m bröstsim damer - MEILI Katie USA 1:03.26
100m fjärilsim damer - OTTESEN Jeanette DEN 56.11
100m ryggsim herrar - SANKOVICH Pavel BLR 50.20
50m ryggsim damer - HOSSZU Katinka HUN 26.35
200m fjäril herrar - CLOS Chad RSA 1:49.71
200m medley damer - HOSSZU Katinka HUN 2:05.87
400m fritt herrar - HURLEY Bobby AUS 3:41.94
50m fritt damer - OTTESEN Jeanette DEN 24.12
200m bröstsim herrar - KOCH Marco GER 2:03.41
100m medley herrar - MOROZOV Vladimir RUS 51.05
200m mryggsim damer - ZEVINA Daryna UKR 2:00.97
50m fjäril herrar - LE CLOS Chad RSA 22.08
800m fritt damer - HOSSZU Katinka HUN 8:27.45
400m medley herrar - SETO Daiya JPN 4:00.93

Länk till alla resultat - klick

2016-10-05 Bara tio platser kvar

Nu finns det bara tio platser kvar till träningslägret på Teneriffa i mars 2017 - med Glen Christiansen och Bosse Hultén.

Läs inbjudan här och anmälan innan platserna tar slut - klick

Mer om dessa träningsläget kan du läsa här - klick

2016-10-05 Oro i SK Triton

Det jäser sedan ett tag i SK Triton. Dessutom har nu chefstränaren Sven Bertil Matsson blivit uppsagd från sitt jobb. Enligt svärsonen, Sebastians Marko-Varga (via sitt Facebook-konto) är det beroende på att - "SK Triton anför som grund för varsel om avsked: olovlig frånvaro från sin arbetsplats under perioden 25 juli till 12 augusti 2016" . Den tiden är det samma som tidpunkten för OS i Rio.
Jäsandet i övrigt består av att några simmare har lämnat föreningen - för att gå till andra skånska klubbar. Fortsättning lär följa.

2016-10-05 Vi söker Månadens Överraskning

Då var det dags igen, och vi söker din nominering för september – Månadens Överraskning. Den du nominerar skall vara ungdoms- eller junior simmare, och ha gjort någon speciell prestation under månaden. Skriv och berätta om din nominering till barbro@freker.se, senast den 8 oktober. Du som nominerar kan vara kompis, förälder, tränare eller bara enkelt simintresserad.
Vinnaren får ett simmar-kit från Freker Sport! Lycka till!

2016-10-04 World Cup deltävling 4

Idag startar den andra delen av Wolrd Cup i simning. Det är Dubai som är tävlingsarrangör i den andra av tre deltävlingar som hänger tätt samman just nu. (Peking/Dubai/Doha)

Livestreaming av tävlingarna (finalerna) - klick (start 16.25)
Livetiming - klick
Startlistor/Resultat dag 1 - klick
Startlistor/Resultat dag 2 - klick

2016-10-04 Karlstad Årets Idrottskommun

Sport & Affärer utser varje år Landets bästa idrottskommuner.
I år toppas huvudlistan av Karlstad. Om detta och annat kan du läsa här -
klick

2016-10-04 Eurosport visar Swim Open

Nu är det klart att Eurosport 1 visar 2017 års upplaga av Swim Open Stockholm den 8-11 april. Liksom under 2016 är det finalpassen som visas i TV-formatet. Läs mer här - klick

Segare i Anders Holmertz pris i Motala - Jönköpingssimmarna Hanna Eriksson och Victor Johansson tillsammans med prisutdelaren Sven Arne Selling

2016-10-04 Blueseventy Cup i Motala

Blueseventy Cup är det nya namnet på Motalas anrika hösttävling sedan 70-talet. Tävlingen lockade i år nio klubbar och bäst i klubbtävlingen var LASS före Jönköping och NKK. I det prestigfyllda tävlingsinslaget Anders Holmertz-pris (400+200fr) var det Jönköpingssimmarna Hanna Eriksson och Victor Johansson som var starkast. Priset delades ut av Sven Arne Selling som var Anders tränare under hela hans långa karriär. Individuella prestationer som stod ut från mängden var Victor Johanssons 400 frisim på 3.49.89 och Linköpingssimmerskan Vilma Ekströms bröstsimsserie 31,73, 1.08.42 och 2.29.38
Resultaten hittar du här - klick

2016-10-03 Södertälje Meet

Klubbtävlingen Södertälje Meet simmades igår, i Södertälje (så klart) Neptun
vann matchen klart före Södertälje och Södertörn. Bland de individuella resultaten kan man notera följande:


Sarah Sjöström vann 50m fritt på 24.17 - Världstrea 2016
Unge Robin Hansson Järfälla (född 2001) första loppet under 4 min - 3.59.19
Björn Seeliger Södertäle 54.49 på 100m rygg - Sverigebäst 2016.
Jesper Jonsson 1.48.87 på 200m fritt - Sverigebäst 2016
Simon Sjödin 52.52 på 100m fjäril. Tävlingarnas högsta poäng.

Här hittar du resultatlistan - klick

Klubbtävlingen
1 Simklubben Neptun 165
2 Södertälje Simsällskap 119
3 Södertörns Simsällskap 118
4 Väsby Simsällskap 107
5 Järfälla Simsällskap 88
6 Spårvägen Simförening 73
7 Väsby Lag 2 62

2016-10-03 Tre segrar för Louise Hansson

USC slog Washington i den första tävlingen för säsongen och svenska Louise Hansson vann tre lopp i tävlingen.
Segrarna kom på 100y fjäril, 200y fritt och 200y medley.

Du kan läsa mer om tävlingarna här - klick

2016-10-03 Varnande exempel

Ofta, ja ganska ofta - så skrivs det om idrotter, klubbar och företeelse i sportens värld som det går snett för. Tonen är oftast lite gråtmild och sentimental. I gårdagens sporttidningar kunde man läsa om tex Mjällbys förfall, svårigheterna inom speedway och vi har också blivit matade om hur illa det gått för svensk bordtennis sedan dagarna då Sverige var en stormakt i den idrotten.

Igår var det nattsvarta rubriker om hur en regeländring skulle ha stor påverkan på speedway i vårt land. Antalet licensierade förare med svensk bakgrund skulle minskas från tre till två. Det skulle öppna för ännu fler utländska förare i landet. Som det är nu - så är det en grupp förare som flänger omkring mellan Sverige, England, Polen och i viss mån Danmark också. Ja ni har ju hört Robert Gustavssons sketch om Tony Richardsson, "jag är inte bitter" - Bajamaja i Krakow osv. Nu skall man slå undan benen ännu mer för speedway i vårt land och förslaget kommer tydligen från juniorlandslagets förbundskapten, via dennes klubb.
Hmm, man undrar hur mycket man tänker på idrotten då. Men egentligen är inte detta huvudspåret i kritiken mot speedway. Alltsom oftast är det en eller två elitserieklubbar som måste dra sig ur serierna för att inte gå i konkurs eller så har man gjort det. Inte konstigt med de låga publiksiffror man har inom idrotten balanserat med de stora utgifter man har. Galet, Ebberöds bank och direkt hål i huvudet kan man tycka.
Gör om och gör rätt. Låt inte övermodiga småbolagsmänniskor få leka med idrottens pengar på det sättet.
Läs mer här - klick

Samma sak i en del fotbollsföreningar. Mjällby AIF är det senaste exemplet. På väg att rasa ned i fotbollens fjärde division i år. Då kommer det att bli ett svenska rekord i ras, inom fotbollen. Ramla från Allsvenskan till 4 divisionen på tre år.
Återigen har det varit övermodiga klubbledare som har klantat till det och inte levt utifrån en verklighet.
Läs mer här - klick

Bordtennis har under många år halkat efter i Sverige. Inte konstigt. Man har ett seriesystem som innebär att man har små lag (innehållande tre spelare) och för att kunna konkurrera måste man nästan ha en kinesisk spelare. De senaste fem årens mästare, Eslöv har en sådan som oftast sopar banan med konkurrenterna. Detta är ju också en form av dopning, kan tyckas?
Kineserna är ju också väl exporterade runt om i världen. Drygt trettio fd. kineser fanns med i herrarnas singelspel under OS i Rio. Begäret av framgångar slår undan benen på idrotten.

Inom simningen var det en gång så också. Det flögs in utländska simmare som förgyllde våra SM. Inte bara. Det är skönt att detta nu är ett passerat kapitel. Klubbdopning på detta sätt är av ondo.

Kanske kan de varnande exemplen ovan lägga band på en del orealistiska ambitioner också i vår idrott.

2016-10-03

I nya Munktellbadet i Eslkilstuna tävlas det for fullt. I helgens simmades Mix Megapol Simcup. Den sammanlagda cupen såg ENA, Katrineholm och Strängnäs på prispallen - bilden tv. med tränarna på plats.
Totalt gjorde 12 klubbar strax över 1 000 starter.
Resultaten från tävlingarna hittar du här - klick

Munktellbadet med Mix megapol-Cup i helgen. (Vi tar gärna emot några rader om din klubbs tävling också. Bifoga gärna en bild)

2016-10-01 Simpodden 46

I den 46:e Simpodden Hultén & Jansson så snackas det om säsongsplanering, det är "dagens Sarah", dopningeleändet och sedan är gästen Niklas Larsson, LASS-Linköping med och snackar från tränarkonferensen i helgen där Katie Ledeckys tränare var huvudtalare. Plus en del annat.

Lyssna på podden genom att klicka nedan eller gå till alla andra tidigare poddar som du hittar här - klick

Hitta nyheter från den 16-30 september - klick

Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick