2016-05-13 Simpodden 32

Nu har Simpodden Hultén & Jansson funnits på nätet i drygt ett år. Idag släpper vi podd nr 32 med följande rubrik: På Masters-Sm i Helsingborg fanns det några udda simmare på plats. Utförsåkaren Sara Hector var en - en annan var Anne Sundell som under sitt flicknamn blev världsmästarinna i en helt annan sport än simning. Lyssna på snacket med henne men också om förhandssnack inför EM i London som startar på måndag.
Du hittar podden klickbar ovan men också på vår Poddsida - klick - där du också hittar alla gamla poddar.

Emma Igelström, i mitten gjorde debut som Mastersimmare på Sm i Helsingborg. Foto: Patrik Weiler

2016-05-12 Om Masters-SM i Helsingborg

Fredag till söndag simmades Masters-SM i Helsingborg. I fina Filborna Arena. En anläggning som uppskattades av simmarna. För många Masterssimmare, första gången man fick uppleva den fina anläggningen.

Själva tävlingarna arrangerades också på ett bra sätt av arrangörsklubben Helsingborgs Simsällskap. Rappt, bra flyt och relativt hanterbara pass. Årets Masters-SM innehöll inte lika många simmare som t.ex. fjolårets, i Stockholm. Ett 08-SM lockar fler simmare, helt klart. Det är enklare att ta T-bana/pendeltåg för att komma till SM jämfört med att åka 60 mil i bil. Men det hindrar inte att Masters-SM måste turnera runt i landet. För att väcka intresse och engagemang. Nästa år är det Eskilstuna som med sin nya hall kommer att stå som värd för SM och du i så kallad rätt termin - i mars månad. I år sköts ju SM fram en dryg månad för att Helsingborgs Simsällskap skulle orka med arrangemanget.

Under den här artikeln kan man utläsa deltagarantalet på herrarnas 50m fritt vid Masters-SM de senaste fem åren. Egentligen kan man inte utläsa så mycket alls mer än att det är fler deltagare på ett 08-SM och att årets SM hade 35% mindre starter i just den här grenen jämfört med i fjol.
Terminsskiftet kan också medföra att antalet deltagare har sjunkit. Statistiken kan visa allt eller inget. Just här är det ingen exakt vetenskap utan den får mig snarare att leda in diskussionen på något som börjar smyga sig in i Masters-verksamheten, både när det gäller träning och tävling.

Masterssimningen börjar bli alltmer på allvar. Träningen formas för att passa de bästa och inte locka med sig hela bredden. Man ser att vissa klubbar samlar ihop simmare för att skapa fler och bättre lag osv.
Men just träningen är kanske det mest viktiga i sammanhanget. Träningsupplägget i många klubbar landar i något av seniorelittänk där man måste kunna följa/deltaga i en simträning som är utformad för elitsimmare – fast med sänkt meterlängd. Det betyder att de som inte kan prestera i träningssammanhang inte hänger med speciellt bra och kanske känner att den här träningen är inget för mig.

Sedan kan det vara så att man är ”bra med” när det kommer till tävling. Fast just träningssituationen är ju den som är mest frekvent och det är där man lägger mest tid. Så tänk om och individualisera Masters-träningen mer. Jag talar av egen erfarenhet. Jag har i mångt och mycket kört en träning där de sämre har ”fått hänga med”. En hel del har klarat det fast ”drop-outen” har varit för hög om man skall summera.
Sedan tillkom det något nytt i år på Masters-SM. Tidigare mycket duktiga elitsimmare som Johanna Sjöberg, Emma Igelström, och Louis Karlsson gjorde comeback i Masters-sammanhang. Mycket bra så. Det har varit svårt att få med de allra största stjärnorna i Masterssimningen. Förmodligen har de haft för mycket att förlora. Men nu kom Johanna Sjöberg i riktigt bra form. Emma Igelström har fokuserat mer mot annorlunda träning i år och var inte lika vass men lovar det inför framtiden och slutligen simmade Louise Karlsson bra i lagkapp. Bra med dessa simmare som ledstjärnor på ett Masters-SM. Kan locka andra att också våga sätta igång. Fast varför värva ihop dem till samma klubb? Det kan man fråga sig värdet av!

Lite så där i skymundan hade Masters-Sm en udda fågel i vattnet. Långtidsskade alpina skidåkerskan Sara Hector simmade några lopp. Inte fort men hon deltog och vi önskar henne god bättring i knäet. Idag finns det en artikel i Expressen om henne - klick

Masters-SM innehåller inte prisutdelningar numera. Dessa är bortrationaliserade. Synd. Hade varit roligt att hitta en form som mer markerar de goda prestationerna. Nu tog man fram rekordslagare på nordisk nivå och uppåt men… mer prisutdelningar. Medaljerna fick man hämta ut i en hörna av simhallen. Visserligen fick man inte medaljerna utan att en artig ung herre tog ihand och gratulera så på så viss var det ganska kul.

I en klass som jag tycker att man skall ifrågasätta är PreMastersklassen. Fyller den verkligen någon nytta? Jag är tveksam. Det är ju tunt med deltagare också i 25-29-klassen och att hålla liv i Premasters känns en aning tveksamt.

Annat att diskutera i Masterssammanhang är att inför en licens som bara räcker för en tävling. Varför betala 400:- i licens för en eller två lagkapper på Masters-SM? I Norge har man 100:- om man deltager i en tävling. Är man med i fler tävlingar = full licens. Något för oss att ta efter!

Jag vill också plussa för att arrangörsklubben Helsingborg hade sina elitsimmare som funktionärer. Bra på flera sätt. Ett är - att dom är utbildade funktionärer och två att man verkligen ställer upp. Snyggt!
Gå till Lane4:s hemsida - klick

2016-05-12 Ystad GP

På lördag och söndag simmas den första delen av Ystad Grand Prix med namnkunniga simmare som Simon Sjödon och Lars Frölander i vattnet bl.a. Tävlingen är en av två tävlingar som simmas under beteckningen Ystad GP och den andra kommer att arrangeras i oktober månad under namnet Danone Cup.
Den första deltävlingen - Korsvirekssimmet - har anor bak till sent 60-tal och är en av landets mest traditionsrika tävlingar.
Årets tävling kan man tom. se över nätet och för den saken skall du ta dig in på Ystad Simsällskaps hemsida och på första sidan finns en en logga i högerspalten med "Webb-TV" som gör att du kan följa tävlingarna i nya Ystad Arena under hela helgen.
Startlistan till tävlingarna hittar du här - klick

2016-05-12 Vi gratulerar

Gunnar Larsson, svensk simnings främste olympier som idag fyller pensionär, 65 år.
Det firar vi med att länka till en av krönikorna på SIMMA - nämligen P-O Enqvists novell "Gonarr" från reprtageboken "Katedralen i München" som kom till efter OS 1972 - klick. Ett OS där Gunnar Larsson vann dubbla guld. Läs också Bosse Hulténs artikel om Gunnar Larsson i Skånsk Idrottshistorias årsbok, häromåret - klick.

2016-05-12 EM på måndag

I morgon fredag åker den svenska EM-truppen i simning, till London. London-EM i simning startar på måndag med försökstävlingar svensk tid 11.00. Du kan följa hela EM på Mästerskapssidan och via TV. Eurosport och TV12 sänder hela föreställningen, med försök och finaler. Rapporteringen på nätet och Mästerskapssidan hittar du här - klick.
Låt Kansliet sköta din ekonomi. Klicka på bannern nedan för att få veta mer!!
Vår Rea på Lane4. 10-50% rabatt på hela sortimentet - klicka på bannern nedan!
Joakim Holmqvist slog världsrekord på 50m fritt

2016-05-08 Masters-SM

Rekorden stod som spön i backen på Masters-SM i Helsingborg under lördagen. Joakim Holmqvist från Jönköping var den vassaste av dem alla med att simma till sig ett världsrekord på 50m fritt i åldersklassen45-49 år. Jocke noterade fantastiska 23.29. Man kan jämföra hans tid från lördagen med livstidsperset - 22.11. Mycket imponerande.

Om detta och mycket annat kan du läsa på Mästerskapssidan - klick

Under söndagen kan du följa tävlingarna mellan 1000-1400 på Livetiming via Mästerskapssidan

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

20160506 Månadens Överraskning

Dags för Månadens Överraskning i april! Skicka din nominering till barbro@freker.se senast den 11maj. Du som nominerar kan vara förälder, simmare, tränare, funktionär eller bara ”simtokig”. Motivera den du nominerar, en simmare som är ungdom- eller junior och som gjort något speciellt under april månad. Lycka till!

Europarekord av Annette Philipsson redan i första grenen på Masters-SM.

2016-05-06 Masters-SM i Helsingborg

Fredag till söndag simmas Master-SM i Helsingborg på Filborna Arena. Vi följer tävlingarna, mestadels på plats i Hbg och du kan följa tävlingarna på Mästerskapssidan - klick

2016-05-04 SIMMA 16 år

Bosse Hultén sorterar minnen från SIMMA 16 år på nätet. Läs under KRÖNIKOR hur han fick den här bronsmedaljen på EM i Valencia år 2000.
Detta är en första notis/krönika om de 16 åren som SIMMA har funnits till.

Tränaren i Motala Sim och också på Triathlongymnasiet i staden - Marcus Wernström - han tänker högt - ganska ofta. Nu kommer han också att tänka högt på SIMMA.

2016-05-03 Coach Macce tänker högt - Om att coacha

Coacha är en konst och lika lite medfött som en fysisk talang. Det krävs övning, mycket övning.Tiotusen timmar kanske? Det räcker tyvärr inte med att trycka “COACH” på en klubbtröja. Inte om man vill bli en bra coach. Det vill säga en person som kan ge återkopplingar på idrottarens känslor och upplevelser istället för att bara kunna informera och instruera utifrån sina egna tankar.
Med det inte sagt att tränarens egna tankar som förhoppningsvis bygger på kunskap och erfarenhet är något oviktigt. Det kan absolut uppstå lägen och situationer coacher måste leda och peka ut riktningen när gruppen eller en individ hamnat utanför ramarna. När det helt enkelt blåser på toppen. Men om vi utgår från lugna gatan, den “positiva trögheten,” när allt sakta men säkert går i rätt riktning. Då tror och hoppas jag att alla tränare vill att varje aktiv ska uppleva en känsla av självbestämmande, en känsla av att vara kompetent och känslan av tillhörighet. Sammantaget skapar det självförtroende som leder till motivation, som i sin tur är nyckeln till utveckling.

Hur bör vi tränare träna för att bli bra coacher? Jag tror vi allt för ofta överjobbar och “coachar” för mycket. Det är då vi börjar instruera och informera istället för att vägleda med återkopplingar. Simning är en idrott som gör det svårt för oss tränare att “störa” under utförandet. Det tror jag bara är bra. För mycket feedback som ges med dålig tajming kan rubba idrottarens koncentration och då flyttas fokus från utförandet till återkopplingen.

Titta bara på höjd- och stavhoppstränarna. Får de aktiva överhuvudtaget chans att känna eller tycka något om sina insatser? Nu generaliserar jag, men allt för ofta ser jag hoppare som knappt hinner landa i mattan innan blicken riktas långt upp på läktaren mot en tecknande tränare. Jag har flera gånger ställt mig frågan i TV-soffan vad han (det är nästan alltid en han) kan ha sett på 50 m avstånd som inte den aktive kände själv?

Hur bra är jag då själv på detta? Att coacha lagom, med rätt tajming, med öppna frågor och speglingar. Inte jättebra, men jag har gått från usel till hyfsad genom medvetenhet och övning. Så jag kämpar på. Jag är nämligen övertygad om att idrottare som inte bara lyssnar på tränarens feedback utan även lär sig lyssna till sin egna ökar sina möjligheter att en dag nå sin fulla potential.
Foto:Haley Anderson

2016-05-03 OS-ringarna reklam?

Vid IPC-mästerskapen i Funchal, Portugal har en simmare blivit diskad för att visat en otillåten symbol i samband med tävlingen. Symbolen, de olympiska ringarna - kan vara förbjuden på lite olika sätt. Först så är det en symbol som ägs av IOC och resp. lands Olympiska Kommitté och kan inte användas av någon som inte äger rätt till detta. För det andra så finns det inskrivet i regler, tex IPC:s (Para-simförbundet) regler att symboler och reklam inte får synas på de tävlande. Varken som tryck, på baddräkter/badmössor eller som tatueringar.
Det är ett intressant spörsmål. Många idrottsmän och kvinnor har ju dessa symboler på kroppen. Speciellt bland simmare är det ju populärt. Av svenska simmare som har en OS-tatuering finns Sarah Sjöström och Jennie Johansson.
Mike Unger, USA Swimming biträdande direktör – säger så här om frågan och om den kan vara aktuell vid de amerikanska OS-uttagningarna nästa månad. ” Detta är en fråga för den amerikanska olympiska kommittén, som äger den amerikanska olympiska uttagningstävlingarna i simning. Men vi har haft samtal med USOC om detta ämne, och USOC har inte för avsikt att fullfölja detta som en fråga – mao inga diskvalifikationer berooende på tatueringar – i år i alla fall”

2016-05-03 Tyskland OS-uttagningar

På torsdag startar de tyska OS-uttagningarna. Tävlingsplats är som vanligt Europasportpark i Berlin. En arena som vi känner till som EM och World Cup -arena sedan många år och också Tysklands huvudarena för simsport sedan invigningen 1999.

De stora namnen i de tyska uttagningarna är naturligtvis bröstsimmaren Marco Koch, frisimsvärldsrekordhållaren Paul Biedermann som nu gör sin sista säsong, fjärilsimmaren Steffen Deibler och på damsidan Dorothea Brandt, Franzi Hentke och andra. Inte den bredden på simmarna som landet hade för, lås säga tio år sedan men trots allt så pass bra så att landets fortsatt kan rankas Top-5 i Europa - efter Frankrike, Storbrittanien, Italien, Ryssland och precis före Ungern.

Mästerskapen i Berlin är de 128:e långbanemästerskapen i landets historia. (start 1889) Som jämförelse med Sverige så arrangeras i år det 118:e svenska Mästerskapet i simning (i Norrköping)
Till hemsidan för tävlingarna - klick

2016-05-03 Simpodden

Har du lyssnat på den senaste Simpodden Hultén & Jansson. Podden där Eurosportkommentatorerna snackar om simning på kors och tvärs.

I senaste podden snackar man om och frågar sig varför svenska kvinnliga simtränare blir mobbade på sina arbetsåplatser? Lyssna på podden här - klick

Sundsvalls Simsällskap - var det klubben som tränade ute först i Sverige 2016? Förmodligen.
Här en bild från träningen den 1 maj på Sporthallsbadet - förra årets SM-arena.
STATISTIK: Medaljfördelningen på EM isimning, 25 meters bassäng 1991-2015