Nyheter 15-29 februari 2016
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge

2016-02-29
Borås Speedo Meet

I helgen arrangerade SK Elfsborg Borås Speedo Meet i Borås Arena. Du kan läsa in dig på alla resultat här - klick och se massor med fler bilder på hemsidan genom att klicka här - klick

2016-02-29
Det där med att arrangera mästerskap....

Igår var jag varit på studiebesök på Inne-SM i friidrott. Arrangerat i Malmö, på Atleticum - av därstädes varande friidrottsklubben Malmö AI. Förtjänstfullt skulle man kunna säga. En budget på 400.000 - två tävlingsdagar. Medialt toppad med Sanna Kallur. Bra arrangemang som sagt MEN mil efter simningens mästerskap när det gäller dramaturgi och synkning. Vi kom att snacka om just friidrottsarrangemang när vi stod där och såg löparna svischa förbi och hopparna satsa maxat i gropar och över ribbor. Vi kom fram till en del som kanske kan göra det hela bättre men efteråt så kom tankarna att glida över till simningen och dess mästerskap. Hur bra är dessa egentligen – simningens mästerskap alltså…... Bättre än friidrotten konstaterades ovan men är det inte något att göra även där?

Så som mästerskapen i simning ser ut idag - har de sett ut sedan 1986. Då togs ett krafttag för att hitta andra former och ett annat upplägg på inne-SM. Mästerskapen det året gick i Malmö och Malmö skulle sedan senare på hösten också ha Europacupen i simning. SM-tävlingarna blev en testtävling för EC och den gången infördes bl.a korta inmarscher, tuff musik, högljudd presentation, ljusshow och en del annat som lever var i våra dagar. Arrangemanget lyfte och det blev en riktigt tuff stämning.

Sedan dess - inte mycket nytt. Men nu kanske det är dags att ta tag i arrangemanget igen. Tekniken har utvecklats. Men har vi anammat detta? Nej! Här skulle man kunna tänka sig ett tightare samspel. Detta och mycket annat kan förbättras. Har du tankar om hur vi kan lyfta våra arrangemang? Låt oss andra också ta del av detta - eller vill du smyga med det hemma i egna busken bara?

Du kan tycka om hur man skall dela ut priser - vid bassängkant eller med pompa och ståt eller kanske vid en speciell ceremoni efteråt.
Skall det finnas riktiga websändningar - hur skall de vara organiserade.
A/B/semifinaler etc ???
Poängberäkningsfokus eller medaljfokus??
Hur många grenar får deltaga i?
Insmarscher, långa, korta eller inga alls?
Intervjuer efter loppen....
Lyfta juniorerna mer (kommer de i skymundan idag)

...............ja du kan tycka om allt runt ett SM-arrangemang.

Skriv på SIMMA om det. Ju fler roliga, tokiga, engagerande idéer vi kan få fram desto bättre. Men bjud på dina tankar.

Tyck till nedan. Din kommentar kommer in när den godkänts.

2016-02-29
SIMMA i 14-dagars bitar

Nyhetssidan av SIMMA har blivit rejält seg i och med upplägget med en hem månad på samma sida. Vi testar oss fram nu och
kommer att dela upp våra månader i två eller tre delar framöver istället. Då hoppas vi att Nyhetssidan skall bli mindre seg och lättare att ladda.

Gå till Lane4:s hemsida - klick
2016-02-28
Simning är den roligaste sporten för att................. klicka nedan...
Svenska simmare och tränare på PAC-12 Championship. med Deniz Hekmati, Linnea Lindberg, Anna Rosén och Henriette Stenkvist och Jonas Persson på Aquatic Center of King County.

2016-02-28
Ingen ryggfinal för Stenkvist

Det blev B-final för Henriette Stenkvist på 200y ryggsim. Hennes försökssimning på 1:54.84 var 33/100-delar från finalen. I B-finalen i natt noterade hon sedan 1:54.73 - en notering som gav en andraplats och var 1,2 sek över Therese Svendsens svenska rekord på distanen från 2012.

Resultaten hittar du här - klick
Svenska rekord -klickhttp://www.simma.nu/swe-plus/statistik-rekord-29993060

Nedan - Sammandrag från sista natten av finaler på PAC12 - där USC vann sin första lagtitel någonsin.

Låt Kansliet sköta din ekonomi. Klicka på bannern nedan för att få veta mer!!
Vår Rea på Lane4. 10-50% rabatt på hela sortimentet - klicka på bannern nedan!
San Alfonso del Mar - världens största swimmingpool. Vi har visat den förr och här i ett nytt perspektiv. Klicka på bilden för att få den större.

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Frv. Open Wateransvarige i Sverige Hasse Nilsson, Gustav Swedenborg, Victor Johansson och FK Mickael Rosén.

2016-02-27
Tillbakadragna svenskar i Dubai

Det blev långt ner i resultatlistan för de bägge svnska deltagarna i FINA World Cup i Dubai. Victor Johansson blev 56:a i det 81 man starka fältet och Gustav Swedenborg blev diskad i loppet. Franske OLIVIER vann loppet ca 4 minuter före svenske Johansson. Detta lopp gick över 10 km.
Alla resultat i herrklassen - klick

Klicka på bilden och känn känslan av EM-arenan 2016.

2016-02-27
Rekord av Stenkvist

I försöken av damernas 200y fritt på PAC12 satte Henriette Stenkvist Svensk rekord med 1.45.62 - en sänkning av hennes eget svenska rekord från i i 2013 med 7 tiondelar - 1.46.39 löd det gamla rekordet på.
I finalen några timmar senare slog hon till igen. Sänkte rekordet med ytterligare 3/100-delar till 1.45.32.
Tiden 1.45.32 motsvarar ca 1.56.90 i 25 meters bassäng.

Resultaten hittar du här - klick
Svenska rekord -klick

2016-02-26
Nära är ordet för Stenkvist

Hon har inte haft stolpe in de första två dagarna av PAC12-Conference i Federal Way WA, USC:S Henriette Stenkvist. Första kvällens lagkapp 4x200y fritt, fick hon simma i andralaget för sitt universitet. Förstalaget vann lagkappen och Henriette simmade dryga sekunden under sitt svenska rekord i andralaget. Nu visade det sig nog ändå vara rätt laguttagning..... I natt simmade hon final på 500y fritt och satte personligt rekord. Man hade hoppats att hon skulle komma ner mot Maria Öbergs (numera Vitazkas) svenska rekord på distansen men återigen så klarade det sig. Maria har rekordet sedan 2001 på 4.42.73 och i natt noterade Stenkvist 4.42.98 och blev femma i loppet.

Natten till lördag skall det simmas 200y fritt. Kanske den viktigaste distansen för Henriette under tävlingarna. Dessutom den distans under året som borde vara hennes viktigaste - i marschen mot ett eventuellt OS i Rio.

Resultaten från PAC12 - klick
Tävlingarnas hemsida - klick
Svenska rekord -klick
Bilden/Klippet ovan - med USC:s damer som vann 4x200y fritt

2016-02-25
Japanska undret

Hon är 15 år. Hon har de senaste månaderna slagit tre nationsrekord och hon sticker nu upp som ett hopp inför OS i Rio till sommaren. Hon heter Rikako Ikee. Lär dig redan nu att uttala namnet.
Egentligen skall hon inte nå fram till toppen redan nu utan beräknas nå toppen först till nästa OS - hemma-OS i Tokyo 2020. Men Sarah Sjöström får se upp !!!

I helgen som gick så slog hon nationsrekord på 50m fritt med 24,74. I Tokyo Cup i slutet på januari blev hon den första japanskan under 54 sekunder på 100m fritt när hon simmade på 53.99 och putsade nationsrekordet med 1/100-del. På World Cup i Tokyo i november simmade hon 100m fjärilsim på 57.56 och satte inte bara nationsrekord utan också Juniorvärldsrekord (loppet ovan)

Här nedan hittar du en japanskt TV-reportage om Rikako- där du speciallt skall kolla in hennes mammas sätt att träna armstyrka på sin dotter.....

2016-02-25
Helgens tävlingar i Sverige

Här är de kommande begivenheterna i svenska simbassänger under helgen. Två stycken tävlingar som simmas i 50ia resten i 25:a. Vi hoppas att ni skickar in bildmaterila till oss under eller efter helgen.

26-28 Go the Distance" [50 m] Eriksdal [Stockholmspolisens IF - Livetiming
27 Apladalen Sprint [25 m] Värnamo [Värnamo Simsällskap]- Livetiming
27 Dina försäkringar race [25 m] Lidköping [Lidköpings GOIS
27-28 Borås Speedo Meet [50 m] Borås Simarena [Simklubben Elfsborg]- Livetiming
27-28 Falu Skins Games [25 m] Lugnet, Falun [Falu Simsällskap]- Livetiming
27-28 Umestänket [25 m] Umeå simhall [Umeå Simsällskap]- Livetiming

2016-02-24
Lediga jobb på SIMMA

På SIMMA annonserar vi ständigt med nya jobb inom simidrotten. Du hittar länken till jobbsidan ovanför pilen OCH ute i högerspalten längst ned. Där skall du leta efter utannonserade simjobb. Vill du annonsera på SIMMA? Ring till Bosse Hultén 0709-565690.

2016-02-24
Nathan Adrian i slowmotion

Amerikanske rekordhållaren Nathan Adrian står för dagens teknikförevisning. Det är aldrig fel att ta en extra titt... Man lär sig alltid något nytt både som simmare och tränare.

Sommarens Open Waterlopp i Sverige

2016-02-24
Open Water (se ovan)

Här har du hela listan på sommarens Open water-lopp i Sverige. Det börjar redan i slutet av juni med Runn Open Water och sedan slutar det i slutet av augusti. Listan kommer säkert att fyllas på efterhand men så här ser det ut just nu. Webba-dresser till loppen hittar du på Simförbundets sida - klick

2016-02-24
Tipsa oss!

Vi tar gärna emot tips, bilder, idéer - om vad som kan skrivas på SIMMA.NU. Speciellt det där med att lyfta fram tävlingar är vi mycket glada för att göra. Skicka dina bilder från tävlingar, resultatlänk, hur många som deltog och om det var något speciellt som hände.... Nu runt sportloven är det många som åker på läger. Skicka oss en lägerbild. Skicka dina tips till oss på SIMMA under adressen här - klick

2015-02-24.....Dagens morgonbild hämtar vi från London där denna spekatakulära pool finns mellan två huskroppar.
Man bygger alltmer utmanande pooler runt om i världen numera och detta är bara ett exempel på alla de märkligheter som vi sett på nätet de senaste åren. Tokigt men faschinerande!

2016-02-23
Det där med Masterssimning

Om man har sysslat med simträning i ett antal år och då med fokus de senaste 10 åren med Masterssimning - blir man förundrad över vilken kraft den har. Hur många som känner engagemang och delaktighet och vilken samhörighetskänsla det finns bland simmare. Ju äldre man blir, ju starkare blir den. De senaste månaderna har det ramlat ned det ena kortet (tja bild då) efter det andra från träningsläger i soliga miljöer. Mestadels är det Masterssimmare som finns med på dessa bilder. Simmare i olika åldrar, olika storlekar, i olika träningsfaser och från olika länder. Dagens bild kom från svensk simnings meste Mastersträningslägerstränare, Glen Christiansen. Han häckar vintertid på Teneriffa, på träningscentrat T2, där han sprider sina idéer och sin glädje runt simning. Tufft klimat, hoppas att han har mycket skolskyddsfaktor. Denna upplagan av Glens Camp - hade simmare från nio nationer.

Masterslägren är här för att stanna. Många vill ha aktiva semestrar och ett träningsläger i Kanariaöarna uppfyller ju detta krav med råge.

Intressant det där med samhörighet bland simmare. Denna frågan skall vi återkomma till inom kort.

En fråga som har drillat runt i min skall när jag funderat på det där med Masterssimning. Varför är inte de största stjärnorna med och simmar. Tanken har alltid varit - "dom har för mycket att förlora". Men nu börjar det komma på skam. Lasse Frölander är ju Masterssimmare. Det vågar man ju kalla honom numera. Vid 42 års ålder. Å andra sidan så kan han inte loosa så mycket. Han har ju klokt nog aldrig slutat träna.
Men en som ytterligare petar på den gamla föreställningen att de bästa simmarna inte kan vara Mastrsimmare - är Emma Igelström. Hon har ju gjort debut och kommit ut ur eller rättare sagt kommit in i - Mastersgarderoben. Emma skall bli intressant att följa.

Näste man att följa är ju Pelle Holmertz. Han har ju tom. byggt en egen simbalja så det vore väl f-n. Sedan är ju Anders Holmertz, Gunnar Larsson, Per Johansson, Bengt Baron och varför inte simvältränade Per Arvidssons tur/dags att komma ner i baljan igen....... bara en tanke en tisdagkväll.

2016-02-23 Christiansborg Rundt

Promotionvideo för Christiansborg Rundt går den 27. august!. Mitt i den danska huvudstaden kan
man återigen simma runt slottet och vara med om något speciellt. Kolla gärna årets PR-film för tävlingen.
 

2016-03-04
Direktsändning 17.00 från ISM i Berlin - klicka ovan

Dagens andra promotionvideo hämtar vi från Glasgow - där EM i simning skall arrangeras 2018. Det blir andra raka EM:et på de brittiska öarna eftersom EM 2016 går i London. Go British - eller rättare sagt skottskt - när det gäller 2018. Samtidigt med Glasgow-EM så kommer friidrotts-EM att gå i Berlin.

2016-02-22
Simpodden nr 25

I Veckans SImpodden Hultén & Jansson snackar herrarna om senaste veckans nyheter, Jansson får en idé , om och hur han vill ha SM samt en genomgång av de sista 14 namnen i simningens adelskalender.
Vi får alltså veta vem som är landets bästa manlige simmare genom tiderna.
Du lyssnar på podden - via länjen ovan !

2016-02-22
Amerikanskt rekord på 100 yards

Det är en sällsynt talang, den där Caleab Dressel. Här en viedo på hans simning i finalen på 100yards fritt vid SEC. Man kan notera att svenske Alexander Linge finns på banan längst bort. Resultaten finns från ett tidigare klipp när det gäller Linge. Dressel noetared 41.07 och det var 1/100-del bättre än Nathan Adrians gamla amerikanska rekord!

2016-02-21
Lotte Friis idag....

Danska distansimmerskan och tidigare världsmästarinnan Lotte Friis har kommit lite i bakvattnet på amerikanska superstjärnan Kate Ledecky. Men danskan jobbar på. Tränar i USA och siktar på att simma fort i Rio. Tidigare SIMMA-medarbetaren Ricky Clausen har snackat med Lotte och du kan läsa om detta på vår Krönikesida.

Frv - Gustav Åberg Lejdström, Frida Jacobsson och Alexander Linge - klicka på bilden så blir den större.

2016-02-21
SEC-conference

Ista dagen av SEC Southeastern Conference Championships i Missouri - så såg vi Alexander linge simma 100 yards fritt på 43.19 (motsvarar 47.95 på 100m fritt i kort bana) och ta sig till A-finalen. Hans försökstid slog LSU:s skolrekord - från 1988!!! I finalen blev han 8:a med 43.35. Han adderade dessutom en simning på 100y fritt på startsträckan i laget med 43.30.
Gustav Åberg Lejdström simmade också 100y fritt och noterade 44.37. Det räckte till en sammanlagd 27.e plats.. Han var vassare i laget med 43.58 på en tredje sträcka. Frida Jacobsson, den tredje svenske simmaren på SEC - simmade 200y bröstsim på 2.20.19 och blev 36:a
Här är alla resultat från SEC - klick
Svenska yardsrekord hittar du här - klick

Tips när du läser SIMMA - "klicka på bilderna så blir de större"

2016-02-21
Ystad GP matchas vidare

Nysatsningen Ystad Grand Prix som omfattar två tävlingar i nya Ystad Arena - under 2016 - Korsvirkessimmet i maj och Danone Cup i oktober - jobbar vidare med att samla simmare till tävlingen. Senast Lasse Frölander och nu Simon Sjödin. Bra drag. Bra drag också att tala om att man är aktiva och rekryterar simmare till sin tävling.

Läs mer här - klick

skriva. Nu !!!
Texter skickar du till Bosse Hultén under den här e-postadressen - klick
Våra krönikor, nya och gamla hittar du här - klick

2016-02-21
Skriv en krönika

Simmas Bosse Hultén har under, numera, många år försökt få den svenska simmarcommunityn att producera sig i krönikor och tankar på SIMMA. Vissa tider har det gått riktigt bra. Det har funnits engagerade skribenter som har återkommit till SIMMA med texter - med en viss regelbundenhet. Sedan har det funnits de som bara har varit med en eller max två gånger. De senaste året har det varit ett svalare intresse för att publicera sig i spalterna men vi hoppas att kunna sparka liv i detta igen. Därför efterlyser vi texter som är minst ett A4-långt och är simorienterat. Det kan vara texter som vill vålla debatt. Det kan vara undersökningar/tester. Det kan vara texter, ja om allt BARA så länge det är simorienterat. Där uppmanar vi våra läsare att fatta dator i ett skapligt grepp och

Alla deltagarna i Årets Mästarnas Mästare - Foto: Anders Strömquist/SVT

2016-02-21
Dax för Mästarnas Mästare

Häromdagen var det pressträff med alla årets deltagare i Mästarnas Mästare. Liksom de senaste åren så består tävlingen av deltagare i två grupper och du kan se hur grupperna är uppdelade nedan.
I år så förekommer det inga simmare i tävlingen. Annars så har det med behagligt mellanrum funnits med simmare och simhoppare. Mins du vilka som har varit med?

Säsong 1/2009 - Emma Igelström - segrare Per Elofsson, skidor
Säsong 2/2010 - Louise Karlsson (3:a) och Ulrika Knape - segrare Armand Krajnc, boxning.
Säsong 3/2011 - ingen simmare Segrare: Ingemar Stenmark
Sääsong 4/2012 - Gunnar Larsson - segrare Jörgen Jönsson
Säsong 5/2013 - Anna Karin Kammerling - segrare Magdalena Forsberg
Säsong 6/2014 - Johanna Sjöberg och Lars Frölander - segrare Thomas Ravelli
Säsong 7/2015 - ingen simmare - segrare Danijela Rundqvist

Programmet den här säsongen kommer att sändas i Sveriges Television i tio delar mellan den 6 mars och 8 maj 2016.
Nedan ser du tävlingsgrupperna för år 2016

Grupp 1 består av Jörgen Persson, Hanna Marklund, Peter Forsberg, Karolina Höjsgaard, Caroline Ek och Niklas Jihde. Foto: Janne Danielsson/SVT
Grupp 2 består av Björn Ferry, Kicki Johansson, Kenneth Andersson, Anders Eriksson, Inez Karlsson och Heidi Andersson. Foto: Janne Danielsson/SVT

2016-02-21
Minns ni???

Minns ni dom här stoppuren. Cronus var namnet och dom fanns vär representerade i simvärlden i Sverige - på 70-talet. Det fanns också en typ som hette STT1 och STT2. Är det någon som har en STT1:a kvar det undrar man. Själv har jag skänkt min till Idrottsmuséet i Malmö men det hade varit kul att få en bild på en dylik - tycker SIMMAs Bosse Hultén

2016-02-21
S71 Cup i Hässleholm

Under lördagen simmades S71-Cup i skånska Hässleholm. Från Hässleholm har man skickat bilder som som alltid publiceras på SIMMA. Här har du resultatlänken till tävlingen också - klick.

2016-02-20
Sök Mästerskapen 2017

Just nu kan man ansöka om Simmästerskapen för 2017. Senast den 15 mars skall man ansöka om detta till svenska simförbundet.

De mästerskap som omfattas av detta är:
SM/JSM (25m)1 - 5 november
SUM-SIM (50m)v 27 eller 28 (beroende på när EJM placeras)
SUM-SIM, riks (25m)8 - 10 december
GP (50m)29 - 29 januari
Masters-SM (25m)24 - 26 mars
Masters-SM (50m)24 - 26 november
Du kan läsa mer om detta på Svenska Simförbundets hemsida - klick

2016-02-20
Europarankingen

Det snackas mycket om OS ett sådant här år. MEN det är ju inte det enda mästerskapet som skall simmas med svenskt deltagande den här säsongen. Inför OS så skall man också simma Europamästerskapen i 50 meters bassäng. OS-år brukar dessa mästerskaps simmas i maj månad - så också i år.
Tävlingsplatsen för årets EM är London. Det är andra gången som EM arrangeras i den brittiska huvudstaden. Förra gången var 1938. Den gången vann Sverige två medaljer i simning. Bägge genom Norrköpingssimmaren och dåtiden kanske bäste simmare i världen, Björn Borg. Han tog guld både på 400 och 1500m fritt. Tyvärr inföll han storhetstid med att två stycken Olympiska Spel blev inställda. Det var spelen 1940 och 1944 och han fick aldrig visa sitt bästa jag.
Men nu är det dags igen. OS-arenan från 2012 är naturligtvis tummelsplats för dessa mästerskap.
Där för är det ju extra intressant att också titta på hur statistiken ser ut på Europanivå inför EM. Därför har vi denna lördag skapat en dagsfärsk statistik på lång bana för herrar och damer.

Dagsaktuell ranking
Damer - alla grenar - 50 meters bana 1 januar 2016 till 20 februari 2016 - klick (13 placeringar Top-8)
Herrar - alla grenar - 50 meters bana 1 januar 2016 till 20 februari 2016 - klick (4 placeringar Top-8)

EM- London
EM-simningarna i London simmas den 16-22 maj. Innan dessa de andra idrotterna och efter elitens EM så är det dags för Masters-EM (som vi har skrivit mycket om på SIMMA) Naturligtvis skall du in och orientera dig om läget på EM redan nu. Hemsidan hittar du här - klick

2016-02-20
Solli tar Timeout

Norske landslagssimmaren Lavrans Solli, VM-finalist i ryggsim och norsk rekordhållare på ryggsim lägger OS-satsningen på is. Läs om hon på Norsk TV-2 sida - där SIMMAs Sander Smördal skriver om honom - klick

2016-02-19
SEC Conference

Under det pågående SEC i i Columbia, Missouri finns det också svenskar i vattnet. Alexander Linge är en av dem. Han gjorde ett storfint 100y fjäril när han kvalade in till finalen som siste man och väl där simmade på 46.36 som om man sjulle förvandla det till metertid - motsvarar ca 52.85. Riktigt bra. Seger på 100y fjäril stod 100m fritt segraren Caeleb Dressel för. Hans segertid på fjäril var 44.80. Alexander Linge har simmat C-final på 50m fritt - 19,90. Ännu snabbare var han på starten i lagkappen med 19.78 - som var personligt rekord. Sedan har han också simmat i final på medleylagkappen med sitt LSU.

Den andre svensken är Gustav Åberg Lejdström. Han har varit i C-finaler på 50 och 200yards fritt. Hans tider i finalerna 20.05 resp. 1.36.04. Dessutom simmade han i lagkappslaget - som blev femma - på 19.56 på sin tredje sträcka.

Enda svenska tjej på SEC är Frida Jacobsson som har noterat en 56:e plats på 200y medley.

Här är alla resultat från SEC - klick
Svenska yardsrekord hittar du här - klick

Alexander Linges finallopp på 100y fjäril kan du se nedan. Alex längt bort i bild.

2016-02-19
Har du tittat runt?

Har du spanat runt på nya SIMMA.? Upplägget är att alla nyheter finns på denna sidan och sedan finns allt annat under SWE plus. Där kan du tex hitta den svenska delen av SIMMAs Facebooksida här - klick men du kan också hitta sånt som tävlingskalender under TÄVLINGAR - inte helt oväntat. Kolla gärna in under SWE Plus överst till höger på sidan.

2016-02-19
Polisräd mot sydkoreanska simförbundet

Sydkoreansk polis har stormat simförbundets lokaler efter misstankar om förskingring.
Enligt sydkoreanska nyhetsbyrån har personer gripits och datorer och dokument beslagtagits.

Räden mot simförbundet kom efter att idrottsministeriet i förra veckan meddelade att man
drar in bidrag till flera idrottsförbund efter misstankar om korruption.

2016-02-19
Helgens simtävlingar i Sverige

Här är listan på alla simtävlingar i Sverige (förutom Klubbmästerskap). Vi hoppas att vi skall få ngt foto från glada entusiatser under helgen som visar vad som händer ute i Simmar-Sverige. Skicka dina foto till den här adressen - klick


Tävlingar som har resultat via LIVETIMING finns markerade nedan!

20 Gästrikeserien 1 [25 m] Gävle
20 OF-Sprint [25 m] Markaryd [Markaryds Simsällskap] LIVETIMING
20 SMUK [25 m] Eksjö [Eksjö Sim och Livräddningssällskap]
20 Team Sportia Cup [25 m] Iggesund [Hudiksvalls Simsällskap]
20 Tyresö Simsällskap [25 m] Tyresö [Tyresö Simsällskap] LIVETIMING
20 Utmanaren 1 [25 m] Örebro [Örebro Simallians]
20-21 Kringelsim 2016 [25 m] Sydpoolen, Södertälje [Södertälje Simsällskap]
20-21 Kvantum cup [25 m] Pontusbadet, Luleå [Luleå Simsällskap] LIVETIMING
20-21 S 71-Cup [25 m] Hässleholm [S 71] LIVETIMIMG
20-21 Sollentuna Simfestival 2016 [25 m] Sollentuna [Turebergs Simklubb] LIVETIMING
20-21 Sundsvalls Sim 2016 [25 m] Sundsvall [Sundsvalls Simsällskap] LIVETIMING
20-21 Väsman Open [25 m] Ludvika [Ludvika Simsällskap] LIVETIMING
21 Kanaan Cup [25 m] Tensta [Kanaans Simsällskap]
21 Saints 2 [25 m] Mora [Simsällskapet Mora]

2016-02-18
Simkunnighet till friheten

Yusra Mardin heter den här tjejen. Här träffar hon Paul Biedermann - den tyske världsrekordhållaren - i simhallen igår, onsdag. 2012 var hon 14 år och deltog för sitt hemland Syrien på VM i Istanbul. I augusti 2015 var hon i Turkeit igen. Denna gång i Izmir på väg att ta flyktingvägen till grekisk Lesbos. Båten hon färdades fylldes med vatten och hon, hennes syster Sarah och flera män i båten spolades överbord. Men då var det bra att ha en VM-start i simning i nacken och rädda sig vidare. Nu finns hon i Tyskland och i helgen pressade hon sitt personliga rekord på 400m fritt med sex sekunder i sin nya klubb Wasserfreunde Spandau 04.
Hennes väg framåt i simningen kan komma att lyckas oc bli till något bra. Nu hoppas hon på att hennes asylasnökan i Tyskland skall behandlas välvilligt. Det har också öppnats en väg att eventuellt komma till OS i Rio på sk. IOC-kvot - som svaga idrottsländer kan få. Gå in och gilla hennes Facebook-sida - klick

2016-02-18
Masters-träning på K-holmarna

Det verkligen sjuder av av träningsläger på Kanarieöarna för Masterssimmare. På Teneriffa håller svenske Glen Christiansen igång sina läger med massor av simmare från hela världen.
På Fuerteventura är just nu basen för ett "tyskt läger" som har fd. tyska stjärnsimmaren Sarah Poewe med kollegan Max Longree på kanten.
En av deltagarna i vattnet är svenska Anne Sundell (fd. Ahlgren). Anne som började som simmerska och fotbollsspelare - växlade över i sin fd. idrottskarriär till Modern femkamp och 1981 tog hon individuellt VM i den idrotten och -83 VM-silver. Efter många år som polis har hon nu växlat över till "fostervattnet" och är Masterssimmare.

"Att få den här möjligheten - att ta del den senaste simtekniken via Europamästarinna är helt otroligt. Simteknik blandas med funktionell träning och basstyrka. En blandning som är toppen för en mastersimmare där kultur och erfarenheter slår det mesta." - säger Anne om träningen i det fina klimatet."Vi som är på lägret har fått ta del av Sara Poewe's träningsfilosofi och erfarenhet i och utanför bassängen. Hon har skolats i en tuff kultur med ett tidigt ansvar - med en uppväxt i Sydafrika och senare i Tyskland."

Ni som är intresserade av hennes kunskaper och erfarenheter hittar henne på hemsida - klick

2016-02-18
Inge Dekker drabbat av cancer

Holländska landslagssimmerskan Inge Dekker har drabbats av livmodercancer. Läs mer i Expressen - klick

2016-02-18
"Världsrekord på 50 yards fritt"

Caleb Dressel - heter han. Världens just nu snabbaste simmare. När man kom till SEC i Auburn så var den snabbaste tiden 50 yards fritt någonsin - Ceasar Cielo Filhos tid från 2008 på 18.47. Det amerikanska rekordet på distanen var Nathan Adrians 18.66 från 2011. I försöken på SEC 2016 Southeastern Conference Championships simmade då Dressel på 18.39 och i finalen toppade han med otroliga 18.23. ( Jmf Svenska rekordet Jonas Persson Tennesse - 19.27 - 2008) Du ser finalloppet ovan.

Finalens Top-3
1 Dressel, Caeleb SO FLOR-FL 18.23
2 Holoda, Peter SO AUB-SE 19.17
3 Chadwick, Micha JR Mizzou-MV 19.23

Alla resultat från SEC - klick
Läs mer om Dressel på Swim-Swam - klick

Nedan ett snack med Caleb Dressel efter loppet i natt !!!!!!!!!!!!

2016-02-17
Respekt Maja

"Jag har nämnt det tidigare. Miljön i Eriksdal kryllar av mästare på alla nivåer. I morse träffade jag Maja Reichard. Ovanligt nog låg hon själv och tränade, dvs ingen ledsagare som hjälpte till med vändningar och dylikt. Det visade sig att Anna som skulle vara där, var sjuk. Nåja Maja klarar sig utmärkt ändå och kunde stanna till så att jag kunde gratulera henne till helgens framgångar
4 världsrekord i helgen , det inger respekt!"

- så här skrev förbundskaptenen Ulrika Sandmark om Maja Reichard på sin blogg idag. Du läsa om detta och annat på hennes blogg som du hittar här - klick

2016-02-17
Vinterkräkarsjuka stoppar Big10?

Det var meningen att man skulle komma igång med BIG10 - damernas variant - idag på The University of Michigan MEN vinterkräksjuka verkar stätta stopp för det hela. Kanske kommer man att skjuta upp det hela ett dygn. Man gjorde så för sex år sedan när samma intermässo infann sig på samma plats. Vad vi kan förstå är det inga svenskar med? Men rätta oss gärna om vi har fel!!!
Officiell hemsida - klick    Startlistan - klick    Livetiming - klick

2016-02-17
Tipsa oss och skicka foto

Flera conferenser på gång i USA just nu. Är du som svensk med eller om ni flera. Skicka oss ett meddelande och vi tar gärna
emot gruppfoto för publicering på SIMMA. Skicka meddelande och foto till denna adress -
klick

2016-02-17
Konstsim, simhopp och vattenpolo?

Materialet på SIMMA.NU har ju traditionellt varit 98% simning. De tre idrotterna konstsim, simhopp och vattenpolo - som också sorterar under Simförbundets ram/hatt mm - har vi haft lite av. Vi ser gärna att det finns mer! Jo faktiskt MEN vi måste ha hjälp. Vi har då och då fått lite polomaterial, simhopp var det rejält länge sedan vi skrev om - "man kanske vill hålla infon för sig själv" och konstsim har ALDRIG skickat material till oss. Nu kan det vara dags. Hör av er till SIMMAs Bosse Hultén så skall vi kanske komma fram till att hitta publiceringsformer också för dessa idrotter. Antar du utmaningen eller............

2016-02-17 Länkar

Du vet väl att på OCTO Open kan du också se vilka simmare som håller på eller just har skiftat klubb. Du hittar denna information genom att klicka här

2016-02-17
Nyanmälan till Masters-EM

Detta meddelande lade man ut idag hos arrangörerna för Masters-EM i maj. Vi publicerar det på engelska:

"Entries from 38 different countries across Europe for swimming reached the 14,000 individual race entries target in 50 hours, this is unprecedented with the previous record entry being 12,849 in Eindhoven in 2013 which took over six weeks to be achieved. This demonstrates the increased popularity of swimming across Europe.
It is clear that a great many Masters athletes still want to enter these Championships. Following feedback from the community, LEN and the LOC agreed to review the planned operations for the Championships to identify any changes that would enable more entries to be accepted.
In order to accommodate additional athletes, LEN have agreed that entries will re-open but a limit of three events per person will be in place (entries made previously will not be affected). The system is currently being updated to enable additional entries to be made. LEN anticipate that the system will be ready and entries will open on Thursday 18th February after midday. LEN and the LOC will issue a communication when the system is fully open for swimming entries, including relays.
Until entries close the detailed schedule of events each day will not be known. If the numbers increase significantly over than 15,000, both 50m pools in the London Aquatics Centre will have to be utilised for competition (whilst ensuring that there is warm up capacity at specific times in the day). LEN will issue the final programme once start lists have been confirmed.
LEN and the LOC understand the great lengths to which the Masters community have gone to ahead of the Championships – training for the competition and booking flights and accommodation– and we thank you for your patience as we reviewed the situation. Diving and synchronised swimming entries remain open for athletes to enter."

Läs mer här - klick
Vi kunde inte undanhålla er den här bilden från Facebook. En bild tagen vid vintersimningarna i Skellefteå. Simning är stort. Det kan vi konstatera.

2016-02-16
OS-arenan i Rio

Simarenan i Rio börjar nrma sig sitt fullbordande. Den skulle ju ha varit klart i fjol men nu serd et ändå ut som om man skall kunna bli färdiga i tid. Just att vara kalara "in time" är inte den bästa grenen i Brasilien. Det vet vi sedan fotbolls-VM 2014. Simarenan som hyser 18000 åskådare är den simarenan som har störst kapacitet sedan spelen gick i berling 1936. Den gången fick man plats med 20000 åskådare.
(klicka gärna på bilden)

2016-02-16
Vitazka fick pris

Maria Vitazka, tidigare svensk mästarinna på 800m fritt och numera simtränare - har fått Skånes Simförbunds pris "Frille Sjös minne". Vi garttar från SIMMA och visar gärna bilden på en del telingar som hon kommit i kontakt med.

2016-02-16
Iron Nation Anthem

Katinka Hosszu jobbar stenhårt i vattnet och på land för att skapa något stort. Här en "nationalsång" för sitt varumäsrke Iron Lady. Bara titta och (kanske) njuta.....

2016-02-16
Simning hetaste idrotten

En gång i månaden rankar Sportradion de svenska OS-chanserna i Rio. Simningen har seglat upp som den stora idrotten en halvår innan spelen. Tre noteringar finns på den 10 i topp listan som man presenterade igår. Om man har rätt - tja det kan du nog avgöra själv.... Så här ser listan i sin helhet ut:

1. (1) Sarah Sjöström - simning
Hon har inlett året på ett lika överlägset sätt som hon genomförde hela 2015. Hon tog två VM-guld, fem medaljer och slog världsrekord i Kazan i somras. Tre guld på Kortbane-EM i december. I Rio ska hon ta sin första OS-medalj. Förväntningarna är skyhöga på Sveriges största guldhopp.
2. (2) Josefin Olsson - segling
Vann världscupfinalen i Laser Radial i höstas men missade medalj på VM, där hon blev femma. VM-silvret 2014 är det bästa resultatet av en svensk seglare sedan OS i London 2012.
3. (3) Elin Johansson - taekwondo
Slutade tvåa på världsrankingen 2015 och har säkrat en svensk OS-plats. Hon tog brons på Europeiska spelen 2015.
4. (4) Sofia Mattsson - brottning
VM-silvret visar att hon är en stor medaljkandidat inför OS. Hon är näst bäst i en viktklass som totalt domineras av japanskan Saori Yoshida.
5. (5) 4x100 meter medley damer - simning
Laget tog silver på VM i Kazan. Med Sarah Sjöström och Jennie Johansson i toppform kan det bli medalj även i Rio.
6. (6) Petter Menning - kanot
Tog en bronsmedalj på 200 meter under VM i Italien i somras. Han har även vunnit guld och silver på distansen tidigare.
7. (10) Henrik Stenson - golf
Har gjort en lyckad comeback efter operationen i december. Han är femma på rankingen och ser fram emot ett år med OS, fyra majors och Ryder Cup.
8. (8) Max Salminen - segling
Max Salminen vann OS-guld i London, nu är han ensam i båten. Slutade femma på VM i november och var nära en bronsmedalj.
9. (NY) Lagkappslagen frisim damer - simning
Både på 100 och 200 meter var Sveriges damer fyra på VM, en sekund från medalj. Sarah Sjöström är ett givet ankare i båda lagen, men det gäller att de tre övriga lagkamraterna lyckas höja sig en aning för att det ska bli medalj på OS.
10. (9) Angelica Bengtsson - friidrott
VM-fyran i stavhopp har störts av en handskada, men när hon inledde inomhussäsongen var hon ändå nära svenskt rekord. Till Rio kan juniorstjärnan vara redo för sin första seniormedalj i ett globalt mästerskap.

Ut från listan: Emma Johansson – cykel

Läs hela artikeln och lyssna på gårdagens radioinslag - klick

2016-02-16
Extramaterial

Det finns alltid extramaterial på vår Facebookssida. Gå dit och gilla oss.

2016-02-15
Simpodden 24 på plats

Nu kan du lyssna på SImpodden Hultén & Jansson - nr 24 - där herrarna botaniserar i simvärlden med speciellt fokus mot OS 2016.

2016-02-15
SIMMAs krönikesida

Nu har vi laddat upp två riktiga simklassiker på vår Krönikesida. Det är noveller som vi tidigare har publicerat på SIMMA under version 1.00 och 2.00 men nu återigen finns på plats. Krönikorna finns på Krönikesidorna - där alla längre artiklar finns och som vi inbjuder läsare att skriva på.
De två läsvärda jklassikerna är P-O Enquists novell "Gonarr" ur guldkornet "Katedralen i München" - som handlar om hans Alter egos upplevelser under OS i München 1972. Vilka två kända svenska simprofiler det handlar om kan du läsa under KRÖNIKOR

Här hittar du också Anders Ehnmarks "Kiefer-vändningen - den väl skötta saken" om hur man snackade om simning i Dalarna på 40-talet. Missa inte att läsa dessa två guldkorn på SIMMA.

2016-02-15
Nyheter från Ystad GP

Ystad GP - är en tudelad tävling där man tävlar i det nya Ystad Arena-badet två gånger under året - dels på Korsvirkekssimmet i maj - dels på Danone Open i oktober.
Läs mer om tävlingen på klubbens Nyhetssida och läs inbjudan till tävlingarna.

2016-02-15
Sarah Sjöström i Lilla Sportspegeln

Igår kväll så var Sarah Sjöström gäst i Lilla Sportspegeln, SvT. Lyssna på hennes snack inför OS 2016 - intervjuad av Maria Wallberg.
Mellansvenska Simförbundet arrangerade under helgen (för tredje året i rad) ett Sum-Sim läger den här helgen. Ett läger för att svetsa samman Sum-Sim-kvalade simmare från distriktet. 27 simmare fanns på plta i Örebro. På programmet stod fyra simpass inkluderande konstsim med Isabelle Rampling, Commonwealth Games vinnare - som instruktör, Boda borg och massor med turer på Äventyrsbadet. Fyra tränare på kanten och simmarna var nöjda med samarbetet meddelar Örebro-tränaren Joachim Wiking.

2016-02-15
Masters-EM

Kaoset efter förra veckans Masters-EM anmälningar kommer att få en uppföljning med att att man skall meddela i morgon - den 16 februari - hur det hela skall fortsätta. Du kommer då att hitta information på den här sidan - klick

Resten av nyheterna från februari hittar du här - klick