Nyheter 1-14 februari 2016
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge

2016-02-14
Axel Pettersson på bloggen

Nu hittar du Jönköpingssimmaren Axel Pettersson på vår bloggsida -klick
Har du tips på andra simbloggare - gå till bloggsidan och tipsa oss.

 

2016-02-14
Hur snabbt simmar Hosszu på OS?

Hur snabbt kommer det att gå för Årets simmare i världen 2015 - på specialdistansen 400m medley vid OS i Rio - 4,27, eller? Kolla in SwimSwams video (ovan) om den ungerska världsartisten.

Följer du Katinka på social medier? Länken till hennes flitigt uppdaterade Instgarmkonto hittar du här - klick

Hennes Twitterlänk hittar du här - klick

2016-02-14
Årets simmare till ISHOF

Till årets intagningar i simningens Hall of Fame - finns följande simmare: Aaron Peirsol (USA), Camille Muffat (FRA), Dara Torres (USA) - dessa tillsammans med and vattensportare och några ledare/tränare - bl.a Phekps-tränaren Bob Bowman finns på årets lista.

Läs mer på ISHOF:s hemsida - klick

Gå till Lane4:s hemsida - klick

2016-02-13
Sverige Top-100

Hur ser då den svenska Top-100-listan ut efter de 40 dagarna på det nya året? Vi har rankat de 100 bästa simmarna så här kångt på året och rankat dem efter FINA-poängen. Inte helt oväntat är det Sarah Sjöström som leder hela föreställningen och man kan också notera att Michelle Coleman inte finns med på listan (hennes klubb kanske kan rapportera in tävlingen) med sitt fina resultat på 200m fritt från Australien i januari.

De fem bästa resultaten på listan ser ut så här:

1 100m Fjärilsim Sarah Sjöström   00:56.38 978p
2 200m Bröstsim Erik Persson 02:12.80 874p
3 100m Ryggsim Ida Lindborg 01:01.41 847p
4 200m Medley Simon Sjödin 02:01.48 826p
5 100m Frisim Ida Marko-Varga :55.68 817p
                                                           
                                                            Hela Top-100 -listan hittar du här - klick

2016-02-28
Ingen ryggfinal för Stenkvist

Vi känner för att bygga ut antalet länkar på simorienterade bloggar nu. Gå in på vår bloggsida och lämna förslag på nya blogglänkar. Det behöver inte bara vara svenska simbloggar vi tar gärna emot förslag också på utländska bloggar.

MEN som vanligt, det skall vara till fungerande bloggar som skrivs av människor som huvudsakligen bloggar runt simlivet och annat som tangerar denna verksamhet. Gå till vår bloggsida - klick

2016-02-13
Sarah i Lilla Sportspegeln

Söndagkväll så kan du möta sarah Sjöström i Lilla Sportspegeln kl. 19.35.

Låt Kansliet sköta din ekonomi. Klicka på bannern nedan för att få veta mer!!
Vår Rea på Lane4. 10-50% rabatt på hela sortimentet - klicka på bannern nedan!

2016-02-13
EuroMeet Luxemburg

Euro-Meet i Luxemburg simmades sista helgen i januari. Ovan hittar du tävlingarnas officiella video. Tävlingarna som innehåll massor med duktiga simmare - där tyske Marco Koch presterade topp resultatet - 2.07.67 på 200m bröstsim. Hans fina bröstsimslopp kan du se här - klick

Till resultatsidan - klick

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

12 februari - Var det tydligen Alla simmares dag. Åtminstone i Spanien. Det hade vi missat. Men kommer ihåg det till 2017 istället.

2016-02-12
Fredag i februari

Den kommande helgen är det inte mycket till simtävlingar i Sverige. En mycket lugn helg mao.

Kanske så kommer vi framåt söndagen att köra igenom ett internationellt svep när det gäller simnyheter. Det kokar lite bättre i simgrytan ett sådant här OS-år - jämför med åren mellan de olympiska spelen och ickenyheter blir gärna till stora nyheter. Bara för att det är ett OS-år. Ni vet - det är som Anna Book blir en världsartist och världens centrum - var 16 år ungefär. Ja ni vet vad jag menar.

På tal om annat ärn simning. Igår tog Jan-Ove Waldner, tack och adjö från sin aktiva del av bordtennisen. Waldner som haft en storhetsperiod längre än en generation har ju varit stor på många sätt och är värd all uppmärksamhet han kan få. Mycket respekt till den grabben.

Det ploppar upp information om att vi i Sverige är inte lika duktiga och skötsamma som vi tror när det gäller umgänget med dopning. Men att börja gräva i dylikt - måste man ha en kampanjkassa större än Kommunals. Skönt att det inte gäller vår idrott bara.

Sanna Kallur är en envis rackare. Men går hon sönder en gång till på baksidan eller framsidan på något ben så skulle jag lägga ner verksamheten. Inte minst för att bevara trovärdigheten i framtiden.

Malmö FF har varit på träningsläger i Dubai de senaste 11 dagarna. Med likaltidningen Sydsvenskan i knäet hela tiden. Rent ut av pinsamt - kopplingen mellan media och idrott - i det fallet.

LEN det europeiska simförbundet blev tagna på säsngen av hur många som ville anmäla sig till Masters-EM. På 55 timmar sålde man slut på 14.000 platser. Vad trodde man. Tävlingarna innehåller mindre startplatser än normalt. Placerade i en stad dit alla kan flyga för en spotstyver. Inga kvalgränser. Katstrof. Synd om alla de Masterssimmare som beställt hotell och flyg och nu inte kan tävla i London. Där har man lite att göra för att få tillbaka trovärdigheten.

2016-02-12
Jon Rudd - brittisk simtränare

Vi har träffat honom på svenska tränarkonferenser och vi känner honom som coach till Ruta Meilutyte. Jon Rudd från Plymouth. Lyssna på honom här.

2016-02-12
OS-biljetter

På väg att köpa biljetter till OS? Ja då finns det anledning att skynda på om du vill handla till simningarna. Billigt? Nja det kan man väl inte säga! Om du hade tänkt dig den billigaste biljetten till finalerna och kan tänka dig att sitta bakom startbryggan eller vändningsbryggan - ja då får du punga ut med drygt 4.000 kronor. Har du tänkt att du skall sitta på långsidan - ja då sticker detiväg till ca 18.000:-. Fortfarande sugen? Ja då kan du boka här - klick
Finalpassen under OS kommer att starta svensk tid 03.00 - för att passa amerikansk TV-publik. Kommer att bli en lång het sommat mao.

2016-02-12
Lyssna du också

Över 3500 nedladdningar på veckans podd från Hulten & Jansson när man snackar med Pelle Holmertz. Lyssna på podden nedan.

2016-02-12
Svenska simbassänger

Tack alla ni som har hjölpt oss med listan av simbassänger. Idag har vi uppdaterat det som har kommit in och det har kommit in massor med förslag. MEN vi behöver mer. Fyll i formuläret nederst på sidan och messa till oss. Läs mer på denna sida - klick

2016-02-11
Panik i Masters-Europa

På bara 55 timmar såldes alla startplatser slut till vårens Masters-EM. 14000 starter och nu står det 1000-tals av Masterssimmare runt om i Europa utan startplats men med bokade flygbiljetter och hotellrum.
Masters-EM som går på OS-arenan i London direkt efter EM i simning - förväntades att bli en riktig sockerbit för Mastetrssimmarna men att intresset skulle bli så här stort var det ingen som räknade med.
Det var inte många som hade koll på de begärnsingar i startfältet som sker med bara en bassäng och en tävlingsdag mindre än vad som bruktligt är.
14000 starter betyder kanske 3-4000 simmare och behovet ligger minst på det dubbla. Nu är det inte i vattnet det avgjordes EM utan vem som hann anmäla snabbast och hade bästa uppkopplingen. MEN det finns skäl att tro på en förändring. Masters-komittén i LEN skall ha sammanträde om en vecka och det måste bli så att man ställer ytterligare en bassäng till förfogande annars är LEN Masters riktigt illa ute och har svårt att få tillbaka trovärdigheten.

2016-02-11
Gunilla Jonsson - simdrottningen det gick illa för

I december månad publicerade vi en länk till Bosse Hulténs artikel om den svenska simdrottningen från 70-talet, Gunilla Jonsson. Nu finns artikeln också på SIMMA. Gå till våra Krönikor -klick

Gilla oss på Facebook och få ännu snabbare nyheter.
Du hittar oss här - klick

2016-02-11
Paris presenterade loggon

2024 - ja då är det dags för Paris att fira 100-års jubileet av sina Olympiska Spel 1924. Så är det tänkt och därför har man sökt spelen till det året. Häromkvällen så lanserades på loggan som skall bära kampanjen framåt och den kördes naturligtvis upp på Triumfbågen. Spelen 2016 går i Rio och 2020 i Tokyo

2016-02-11
Men vänta nu - är det inte......?

Kosuke Kitajima, den 33-årige japanske Os-mästaren i bröstsim laddar inför sitt fjärde OS. Segrare på 100 och 200m bröstsim under spelen 2004 och 2008 gör här reklam för kompressionsdräktleverantören (lång ord) Skins och reklamvideon äår ett bra exempel på japansk TV-reklam (som vi kan fnissa åt)

2016-02-11
Grattis Caroline !

Idag gratulerar vi Sveriges simmarmamma Nr 1 - Caroline Lindborg. Hon fyller 50 år och grattas av SIMMA och framförallt av sin familj där döttrarna Ida, Nathalie och Eleonor (samtliga svenska mästarinnor/SM-medaljörer) och mannen Jörgen (en gång under 50 sek på 100m fritt) - kan hurra för mamma Carro - regerande svensk Mastersmästarinna - när hon kanske för en gångs skull kan hålla sig borta från klorluften.

2016-02-10
Installationer i Umeå

Nya simhallar och speciellt inte nya 50 meters simhallar, kryllar det inte av i Sverige. men just nu håller man på att färigställa två stycken "bamse-anläggningar" i landet. Umeå och Eskilstuna kommer att få simhallar av stort format och dessa kommer att vara klara i år. Swim Systems/ICC Media har varit och monterat en ny display i Umeå-hallen den här veckan. En display av samma typ som i Lund (som installerades i förra veckan). Storleken är 3 x 2 meter och numera har priserna blivit allt rimligare på denna storlek - även om man "simhallsanpassar" produkterna och kan använda dem inne i simhallar. På Swim Systems sida kan du se lite från installationen - en installation som också innehåller fulleleltroniska startpallar (så klart), tidagningsanläggning och mera.... Se fler bilder här - klick

2016-02-10
Vi söker Månadens Överraskning ( med kort varsel)

Vi söker Månadens Överraskning för januari 2016. Den du nominerar skall vara simmare, ungdom eller junior, och har i januari gjort något speciellt med sin simning. Din nominering skickar du till barbro@freker.se senast den 13 februari. Vinnaren får förutom äran, ett simmar-kit från Freker Sport. Lycka till!
Läs historiken om Månadens Överraskning här - klick


 
2016-02-09
Det är inte all träning som är bra
Tränings och idéer om träning är lika många som det finns tränare i världen. En del metoder sticker ut mer än andra. Här har Lars Eric paulsson fångat en i skiftet mellan 70 och 80-tal i Orlando, USA.
Denna idiotiska träning var Eva-Marie Håkansson (på bilden) och Susanne Ackum utsatta för under sin tid i Orlando. Genom att släpa sig med hjälp av händer och armar uppför ett parkeringsgarage förmodades simmarna bli starka. I stället fick de skador på händer och armbågar.

2016-02-09
Testa yoga

Du märker det. Alla snackar om det! Alla gör det! Nu kan du också testa. Yoga för idrottsmän. Ett pass som gör dig till en bättre människa och en bättre simmare. Testa. Det är gratis. Lycka till!

2016-02-09
Pelle Holmertz nya projekt

Denna veckan har Simpodden Hultén & Jansson OS-medaljören Pelle Holmertz - på besök i podden. Herrarna snackar om Pelle simkarriär, man berör hans civila karriär, framgångsrika arbetsliv och sedan landar man i Pelles och hans Ingrids nya projekt i Italien - ett projekt som vänder sig till dem som vill ha en aktiv semester. Här kan man simma - den nyabyggda 25 meters bassängen, man cykla i intressanta omgivningar och man göra mycket annat som hör tillsammans med en aktiv semester. Men det finns också plats för bra boende och härligt mat. Om detta kan du lyssna i länken nedan.
Läs mer om Pelle Holmertz projekt i Italien - klick

Så här bra bor du när du besöker Italien för att träna - inte långt från Adriatiska havet.
Pelle Holmertz - bilder från den aktiva tiden på 70- och 80-talet.

2016-02-09 Lyssna på fler Simpoddar?

Vill du lyssna på fler av Hultén & Janssons poddar. Då skall du klicka dig vidare till vår plats i cytber-rymden - som du hittar här - klick

2016-02-09
NUSS i helgen

Blir man fotad på en simtävling och fotografen skickar in bilderna till SIMMA - då hamnar man på bild hos oss. Här är det Västeråssimmarna
Victoria Åberg, Edith Jernstedt och Filippa Sterling som simmade 50m ryggsim. Dessa damer nere till vänster. Malin Eklund, Filippa Sterlin, Victoria Åberg och Edith Jernstedt vann lagkapper och uppe till höger finns dom på prispallen med LASS-lag.
Alla resultat från tävlingen - NUSS äldre i Linköping hittar du här - klick

2016-02-07
Golden Tour Camille Muffat

Tävlingarna i Amiens innehåller inte Sarah Sjöström denna söndag men väl Simon Sjödin och Erik Persson av svenskarna.
Erik Persson simmade 100m bröstsim och blev sexa på 1.02.22. Vann gjorde Marco Koch Tyskland med 1.00.66. (Vi noterar att Johannes Skagius idag - i österrikiska Graz noterade 1.00.43 - när han årsdebuterade i tävlingsbassängen)
Simon Sjödin vann också ida. 2.00.70 på 200m medley. Tiden två sekunder över det egna svenska rekordet.
Här är alla resultat- klick

Lika trött som på den härbilden från 2003 - var nog inte
Emma Igelström idag efter Masters-debuten...

12016-02-07
Emma Mastersdebuterade

Emma Igelström debuterade som Masterssimmare idag. Det var på Masters-DM i Kungsbacka som hon gjorde sitt första lopp som Masterssimmare (i klassen 35-39 år) Det gick bra. Hon noterade 1.13.33 - vilket är dryga sekunden över Anna Karin Lundins svenska rekord på distanen.
Sen följande hon upp med 34.14 på 50m bröstsim - vilket det också var dryga sekunden över AKL:s svenska rekord.
Resultaten från tävlingarna hittar du här - klick

2016-02-07
SIMMA/SWEPLUS/MÄSTERSKAP

I vår guidning runt nya SIMMA har nu turen kommit till fliken MÄSTERSKAP under SWE PLUS.
Där hittar du listor med allehanda mästerskap. Från det första SM:et 1899 och framåt. Önskar du få in fler listor?
Tipsa oss eller skicka färdiga lisitor. 
Läs mer här - klick

2016-02-07
Länkat

Om att Michelle Coleman kanske förlänger sin vistelse i Australien hos tränaren Denis Coterell - efter de fina tiderna härom veckan. Läs mer i Dagens nyheter - klick

2016-02-06
Sarah vann dubbelt i Frankrike

Seger på 100m fritt - med 53.53 - nästan sekunden före hemmasimmerskan Charlotte Bonnet. I slutet av finalpasset var det dags för finalen på 100m fjärilsim. På specialdistansen blev det världsårsbästa med 56.37 och en seger med näsatan fyra sekunder (7 meter) före tvåan i loppet. Imponerande simning av svenskan. Segertiden 73/100-delar över världsrekordet.
Simon Sjödin fanns i vattnet på 200m fjärilsim och det gick riktigt bra. Seger på distanen med 1.57.14. En tid bara 13/100-delar över hans svenska rekord från 2009. Noteringen innebär också en sjätteplats på världsrankingen i år.
Alla resultat från Amiens FRA - klick

2016-02-06
Perth Aquatic Super series

I Perth, på Australiens västsida har det simmats med bra kvalité under fredagen och lördagen. Landslagen från Australien, Japan och China har varit samlade och med det i ryggen är det förståeligt att det har simmats fort.
Här ett axplock från resultaten:

Cameron McEvoy noterade 47.56 på 100m fritt. Trea alla tider i textilbaddräkt.
Han följde upp med 21.73 på 50m fritt dag två - näst bäst i världen 2016.
Cate Campbell vann 100m fritt damer på 53.02 före syrran Bronte
Rie Kaneto Japan noterade 2.20.04 - bäst i världen på 200m bröstsim.

Här hittar du alla resultat - klick
Kolla också reportage dag 2 på SwimVortex - klick

2016-02-06
Hjälp oss lista pooler

Vi vill skapa en lista på alla bassänger i Sverige som är 25 eller 50 meter lång, inonmhus och utomhus. Hjälp oss att göra den listan hyfsat bra genom att gå in och kolla om din pool eller någon annan som du känner till - saknas på vår lista. Saknas den? Fyll i dokumentet och hjälp oss - klick

2016-02-06
Golden Tour Camille Muffat

Igår kväll simmades det första av tre pass i den franska stortävlingen Golden Tour - Camille Muffat. Uppkallat efter den franska simstjärnan som i fjol förolyckades i en helikopterolycka. Svenska representant i tävlinegn var Srah Sjöström som under fredagen simmade 50m fjäril som hon vann och 50m ryggsim, där hon blev tvåa. Tvåa på en tid strax över det svenska rekord som hon slog förra helgen i Malmö på GP-tävlingarna. Idag på lördagen har Srah varit vattnet och simmat 100m fritt och 100m fjärilsim. Finalpasset med A-finalerna startar 18.30 och i första grenen så hittar vi Sarah Sjström på 100m fritt. Du kan kolla resultaten ikväll via länken nedan!
Kompletta resultat från hela tävlingen - klick
Sk Livetiming kan du se här - klick

Fredagen resultat

800m fritt damer
1. HOSSZU Katinka HUN   8:31.43 2. DEMEME Martina ITA   8:36.83 3. WILLMOTT Aimée GBR   8:37.15

1500m fritt herrar
1. YILDIRIMER Ediz TUR 15:48.86 2. ZITOUNI FaresFRA 15:53.66   3. HAKAN Batuhan TUR 15:56.39

400m medley damer
1. HOSSZU Katinka HUN 4:32.25 2. WILLMOTT Aimée 3 GBR 4:36.48 3. VERRASZTO Evelyn HUN 4:49.39

400m medley herrar
1. VERRASZTO David HUN 4:17.34 2. DRYMONAKOS Ioannis GRE 4:22.34 3. DESPLANCHES Jeremy SUI   4:23.33

50m ryggsim damer
1. FESIKOVA Anastasiia RUS 28.10   2. SJOSTROM Sarah SWE 28.39 3. ZEVINA Daryna UKR   28.74
kom - Fesikova tidigare Zueva, nybliven mamma.....

50m ryggsim herrar
1.LACOURT Camille FRA 24.67 2. FESIKOV Sergei   RUS 25.69 3. STASIULIS Benjamin FRA 25.79
50m bröstsim damer
1. WILLIAMS Adeline0 FRA 31.89 2. BONNET Charlotte FRA 32.08 3. GALLEGO SolèneFRA 32.61
 
50m bröstsim herrar
1. LIMA FelipeBRA   27.74 2. PEREZ DORTONA Giacomo FRA 27.87 2. MURDOCH Ross GBR 27.87

50m fjäril damer
1. SJOSTROM Sarah SWE 25.37 2. HENIQUE Mélanie   FRA. 26.02   3. SANTAMANS Anna FRA 26.61

50m fjäril herrar
1. BOUSQUET Frédérick FRA 23.54 2. METELLA Mehdy   FRA 24.09 3. RALEFY Anthonny MAD 24.64

1500m fritt damer
1. HOSSZU Katinka HUN 16:58.04 2. LARZUL Gwladys FRA 17:15.97 3. MACE Charline FRA   17:22.61

800m fritt herrar
1. ROMANCHUK Mykhailo UKR 7:55.57 2. JOLY Damien FRA 7:55.62 3. FROLOV Sergii UKR 7:58.24

2016-02-05
Fyra WR i samma lopp

Laura Val simmade i "The Olympic Club" årliga Masterstävling (25m) i San Fransisco i lördag. Hennes lördagsinsats var 1500m fritt i åldersklassen 65-69 år. Hon lyckades i samma lopp slå fyra olika världarekord. Detta på 200-400-800-1500m fritt. Men det var inte första gången hon lyckades med denna typ av bedrift. När hon 2011 simmade motsvarande lopp i klassen 60-64 år så drog hon till med sex rekord i samma lopp. Den gången var det också 50 och 100 meter som följde med i svepet. Men i lördags som sagt vad - bara fyra rekord. Rundetiderna och rekorden ser du nedan. WR= fet stil:

33.08 1:10.37 (37.29) 1:47.84 (37.47) 2:25.41 (37.57) 3:05.55 (40.14) 3:45.91 (40.36) 4:26.38 (40.47) 5:06.74 (40.36) 5:47.40 (40.66) 6:28.16 (40.76) 7:08.92 (40.76) 7:49.57 (40.65) 8:30.48 (40.91) 9:11.67 (41.19) 9:53.01 (41.34) 10:34.67 (41.66) 11:16.44 (41.77) 11:58.07 (41.63) 12:40.02 (41.95) 13:22.17 (42.15) 14:04.14 (41.97) 14:46.24 (42.10) 15:28.49 (42.25) 16:10.46 (41.97) 16:52.41 (41.95) 17:34.42 (42.01) 18:16.43 (42.01) 18:58.84 (42.41) 20:21.61

Foto: Swimming World

2016-02-05
Helsingborgs Simsällskap söker personal

En av landets största och bästa simklubbar expanderar kraftigt och söker personal. Just nu så söker man personal inom följande områden:

Instruktörer till baby- och minisim
Instruktörer till sim- och medleyskola
Instruktörer till vuxenverksamhet
Tränare till träningsgrupper
Simlärare med ansvar för skolsimsundervisning
Simlärare, babysimsinstruktör med administrativa sysslor

Se presentation av Helsingborgs Simsällskap ovan
Läs mer i annonsen - klick

5 februari 2016
Järfälla rasar mot fritidschef

Förra veckan arrangerade Svenska Simförbundet tillsammans med Teknologiskt Institut - Badkonferens 2016. En sammandragning med drygt 100 personer från badbranschen, kommuner, byggföretag, simklubbar och berörda i branschen. Ett intressant och brett program lades fram för konferensdeltagarna. Bl.a presenterades en del faktiska case från badbyggandet men också många andra vinklingar på det där "med att bygga bad". SIMMA:s Bosse Hultén talade bl.a om att bygga in tidtagning för simtävlingar men han tog också upp om att det är viktigt att "göra sin hemläxa" när det gäller att planera simhallen. I planeringen betonade han att det är viktigt att alla kommer till tals, inte minst simklubbarna. Detta temat att göra hemläxa, läxa eller förstudie var något som var genomgående hos många talare på konferensen.

När caset "nya simhall i Järfälla" hettade det till i sammanhanget när Järfällas fritidschef Torbjörn Neiman säger:

”Jag har bestämt att det inte ska finnas läktare”. ”Jag har byggt arenor tidigare och jag vet vad som behövs. Läktare står tomma för det mesta så de behövs inte”. Torbjörn Neiman säger vidare ”vi har haft 10 – 20 möten med Tagehus och vi har kommit fram till vad som är bäst”.

Det föranledde Järfälla Simsällskap att författa en skrivelse som skickades till alla Järfällas politiker och till pressen. Du kan ta del av brevet här - klick

När man läser igenom texten förstår man att det är viktigt att - att simklubbar finns med i planeringeprocessen för bad och att kommunerna tar sitt uppdrag på allvar. De stora stötestenarna i Järfällafallet är att klubben och sakkunskap när det gäller simidrott inte har fått vara med i utformningen av anläggningen OCH att kommunen har lämnat bort ensamrätten på att driva badhus i kommunen till en privat driftare. Två verkligen allvarliga frågor i sammanhanget.

Till klubbar som har frågor i sammanhanget rekommenderar vi att man tar kontakt med Svenska Simsförbundets anläggningskommitté för att få råd och stöd.

(foto Svenska Simförbundet)

2016-02-05
Skånska Mastersmästerskapen och annat

Masters-DM-tävlingar blir allt vanligare runt om i Sverige. Dessa DM är liksom alla andra Masterstävlingar öppna också för dem som inte finns i distriktet. Men det behöver inte vara så att man arrangerar en speciell Masters-tävling. Man kan också baka in Masters på vanliga simtävlingar. Nu kommer behovet att vara större än tidigare att ge Masterssimmare chans till tävlingar eftersom SM-tävlingarna för Masterssimmare kräver tider simmade inom två år innan tävling.

Därför är det viktigt att arrangörer kryssar för att tävlingen också är öppen för Masterssimmare. Oftast är det inget märkligt förknippat med att ha masterssimmare med på tävlingar men urifall det slås mastersrekord skall detta noteras på ett specciellt sätt i resultatlistan.
Ett bra tillfälle för Masterssimmare från hela landet att simma till sig bra tider - är på Skånska Mastersmästerskapen den 12 mars i Lund. Inbjudan till tävlingarna hittar du här - klick

2016-02-05
Funkita hos Swimshop

Nu hittar du det australiska baddräktsmärket Funkita hos Swimshop i Sverige. Dyk in i deras kollektion här - klick

2016-02-05
Helgens tävlingar 5-7 februari

Här är förteckningen över de tävlingar som arrangeras i Sverige under den kommande helgen. Du hittar tävlingsprogrammet på vår tävlingssida - klick och sedan finns ju många av tävlingarna ute på Livetiming också - klick
De tävlingar som finns på Livetiming och kan nås med resultatlänkar och livetiming på nätet finns länkade nedan.
Skicka gärna in bilder från de olika tävlingarna till oss på SIMMA så publicerar vi dem löpande. Skicka bilderna till denna adress - klick.

5-7 NUSS Äldre [25 m] Linköping [Linköpings Allmänna SS]
6 KSSM 1 [25 m] Karlskrona [Karlskrona Simsällskap]
6 SOIS Medley Cup [25 m] Badhuset Kaskad Skene [Skene Sim o Idrottssällskap]
6 Sparbanken Cup [25 m] Tyringe [Tyringe Simsällskap]
6 TYR Knatte [25 m] Jakobsbergs simhall [Järfälla Simsällskap]
6 Wisby Simsällskap Lördag Morgon 2 [25 m] Visby [Wisby Simsällskap]
6-7 Dronksim [25 m] Staffanstorp [SK Triton]
6-7 NUSS yngre [25 m] Örebro [Örebro Simallians]
6-7 Tyr Sprint Meet [50 m] Burlöv [Simklubben Sydsim]
7 Bålsta Swim Open [25 m] Bålsta [Bålsta Simklubb]
7 Mariestadsdoppet [25 m] Mariestad [Mariestads Simsällskap]
7 Öppna Roslagsmästerskapen [25 m] Norrtälje [Norrtälje Simklubb]

2016-02-05
Ny display i Lund

Många simhallar saknar fortfarande displayer av typen - fullvideoformat. Men en hall som inte gör det längre är Högevallsbadet i Lund som under veckan med hjälp av Swim Systems och ICC Media har fått en display på 6 kvm monterad som ersättning för den gamla, drygt 20 år gamla "ljustavlan" som satt på väggen. Du kan se delar av montaget på Swim Systems sida och där kommer också ytterligare materila när displayen är i full drift och byggnadsställningar är borta. Se mer här - klick

Maria Norberg har klarat kvaltiderna på de flesta sträckorna till Masters-SM men vill hon simma 200m fjärilsim - ja då måste hon ta tag i detta och kvala innan Masters-SM

4 februari 2016
Kvalperiod för Mastersmästerskapen

Tidigare har det inte behövts att man skulle noterat tider under vissa kvalterminer om man ville deltaga på Masters-SM. Detta förändras nu. För att deltaga i Masters-SM 2016 - måste du ha noterat en OK kvaltid efter 1 januari 2014. Nedan saxar vi hela skrivningen från Simförbundets hemsida:

"Kvalperioden innebär att de tävlande ska ha uppnått den tid de anmäler sig på under de senaste två kalenderåren. Kvalperioden räknas från den 1 januari, två kalenderår innan mästerskapet dvs för masters SM 2016 ska tiden ha uppnåtts efter den 1 januari 2014. Denna regel tillämpas enbart på våra mästerskaps arrangemang (SM).

Anledning till införandet av kvalperioder för Masters, är att äldre simmare oftast inte blir snabbare, utan presterar långsammare tider med åren. Fördelarna med den nu införda kvalperioden är att tävlingsheaten blir mer tidsmässigt jämna och bättre seedade i åldersgrupperna.
Svenska Simförbundet eftersträvar och har som målsättning att öka antalet masterssimmare och antalet deltagare på mästerskapstävlingar. Tack vare införandet av kvalperioder kommer tävlingsarrangörerna kunna tidsberäkna tävlingarna bättre och våra mästerskapstävlingar blir mer tidseffektiva vilket gör att vi kommer att ha kapacitet att utöka antalet tävlingsdeltagare.
För att uppnå en tid inom kvalperioden, kan de tävlande simma någon av de sanktionerade simtävlingar som anordnas. Om det inte är möjlighet, finns även möjlighet att anordna en träningstävling där de tävlande därefter registrerar en handtagen tid inför anmälan till mästerskapstävlingen."

4 februari 2016
Statistik runt Månadens Överraskning

Nu har vi samlat statistik runt Månadens Överraskning på SIMMA.
Efter att Hanna Rosvall från Ängelholm Fått sitt pris som Årets Överraskning 2015 så har vi
en statistik som ser ut så här:


74 simmare har fått priset som Månadens Överraskning.
7 simmare har blivit utsedda till Årets Överraskning.
3 av dessa simmare har fått priset 2 gånger.
40 olika klubbar är representerade (= stor spridning mao).
57 simmare är aktiva som simmare 1 januari 2016.
45 killar har fått priset.
29 tjejer har blivit Månadens Överrakning.

Även om spridningen har varit god - 40 klubbar så är det en del klubbar som fått priset mer än 1 ång och dessa är:
5    Södertörn Helsingborg
4    Väsby Norrköping Mölndal Jönköping
3    Västerås Täby Sundsvall
2    Ängelholm Uddevalla Triton Södertälje Malmö Kalmar Hajen

Av de sju pris som delats ut som Årets Överraskning som delats ut så har 2 flickor fått priset och 5 grabbar.

Läs vår uppdaterade sida om Månadens Överraskning med alla namn och mycket annat - klick

3 februari
Internationella Mästerskap 2016-2023

Det är intressant att se vilka länder och speciellt typer av länder som har tilldelats internationella simmästerskap de närmaste sju-åtta åren. I helgen blev det klart var mästerskapen, världsmästerskapen i lång bana skall simmas 2012 och 2023. Fukuoka och Doha blev det som tilldelades tävlingarna av FINA - det internationella simförbundet.

2016
Maj - EM på 50 meters bana - London. GBR
Aug - 6-15 - OS i simning Rio, BRA
Dec - 6-11 - VM på 25 meters bana - Windsor. CAN

2017
Aug - 14-20 - VM i simning 50 meters bana - Budapest HUN
Dec - EM på 25 meters bana - Köpenhamn DEN

2018
Juli - EM på 50 meters bana
Dec - 1-6 - VM på 25 meters bana - Hangzhou Kina

2019
Juli -M i simning 50 meters bana - Gwangju KOR
Dec - EM på 25 meters bana
2020
Dec - VM i simning 25 meters bana - Abu Dhabi, UAE

2020
Maj - EM på 50 meters bana
Aug - OS i 50 meters bana - Tokyo JAP - nytt
Dec - VM i simning 25 meters bana

2021
Juli - VM i simning 50 meters bana - Fukuoka JAP nytt
Dec - EM på 25 meters bana

2022
Au - EM på 50 meters bana
Dec - VM i simning 25 meters bana

2023
Juli VM i simning 50 meters bana Doha (Qatar) nytt
Dec EM på 25 meters bana

med reservationer för ev fel... (meddela oss gärna sådana)

3 februari
50 års minnet av Bremen-tragedin

I torsdags var det en tragisk minnesdag i europeisk simnings historia. Den 28 februari hände det som skulle kallats den största tragedin i europasimningen. Det var dagen innan den tidens World Cup-tävlingar, Bremen Cup som naturligtvis simmades just i Bremen.
Många högklassiga simmare från hela klotet hade samlats för att tävla i en de mest prestigfyllda kortbanetävlingarna under året.

Det italienska simlandslaget flög med AllItalia från Milano till Frankfurt och där skiftade man plan till Lufthansa som skulle ta simmarna och ett trettiotal andra passagerare till Bremen. Vid inflygningen till Bremens flygplats störtade planet och samtliga ombord omkom - 46 personer. Simmarna Bruno Bianchi, Amedeo Chimisso, Sergio De Gregorio, Carmen Longo, Luciana Massenzi, Chiaffredo "Dino" Rora, Daniela Samuele, coachen Paolo Costol och några perssrepresentanter fanns i planet.

Tävlingarna i Bremen simmades som planerats men banorna som hade heatats med italienska simmare pryddes istället med stora kraftiga, svarta kransar som flyttades runt under tävlingen och sordinen på tävlingen var total... minst sagt. Minnesdagen påminns i italiensk varje år genom en tävling - benämnda Coppa Bremen som simmas till minnet av händelsen.
I torsdags var det 50 år sedan.

3 februari
Michael Andrew världens yngsta sim-proffs

Vi har skrivit om om honom tidigare här på SIMMA. Världsens yngsta professionella simmare. Ultra Short Race Pace Training - USRPT - är träningsmetodiken som han frontar. Frontar med stöd av Adidas som skall lyftas in i simmarknaden.
Nu har han och hans pappa startat sim-Videocasten SwimCents som skall presentera deras tankar om simning. De två första delarna av den Video-cast hittar du nedan - först en presentation av de bägge sedan förklaras USRPT. Vi lär återkomma till dem.
(obs episod 2 måste du ladda hem - den strömmar inte..............)

3 februari 2016
Vi söker månadens Överraskning i januari

Vi söker Månadens Överraskning för januari 2016. Den du nominerar skall vara
simmare, ungdom eller junior, och har i januari gjort något speciellt med sin simning.

Din nominering skickar du till barbro@freker.se senast den 9 februari.
Vinnaren får förutom äran, ett simmar-kit från Freker Sport. Lycka till!

3 februari 2016
Lasse Frölander i "Tack Sveriges podd"

Tack Sverige är en podcast och välgörenhetsprojekt där vi intervjuar svenska idrottsprofiler och samlar in pengar till förmån för välgörenhet. Målet är att lyfta svensk idrott och få flera att idrotta, samt hylla "det svenska idrottsundret". Svensk idrott är unik på många sätt. Ett annat mål är även att samla in pengar till förmån för välgörenhet genom olika auktioner. Tidigare gäster som har medverkat är bland annat Jan-Ove Waldner, Helena Ekholm, Jörgen Jönsson, Marcus Hellner, Anna Holmlund och Stefan Holm. Hela projektet bedrivs ideellt och mer info finns på hemsidan - klick

Nu kan du också lägga ett bud på Lasse landslagtröja genom att gå in på Tradera - en tröja som säljs till förfån för Tack Sverige. Läs mer här - klick

3 februari 2016
Hitta på nya SIMMA

Vi har gjort en del förändringar på nya SIMMA. Vi hoppas att du tittar igenom sidan med utgångspunkt från SIMMA SSW Plus - där alla sidor förutom Nyhetssidan finns.

På den sidan hittar du tex:
Adresser till alla svenska simklubbar. Ladda ner alla epostadresser - klick
Bloggar till simmande människor - klick (tips oss om fler)
Månadens Överraskning - klick (vi skall fylla på med alla sedan 2009)

3 februari
TYR ny huvudsponsor till Vansbrosimningen

TYR Sverige blir ny partner till Vansbrosimningen. Företaget går in som huvudsponsor till Vansbrosimningens tävlingar under en tre års-period.
– Våra tävlingar har utvecklats mycket det senaste åren och vi ser fram emot att inleda ett samarbete med TYR. Deras kunskap och engagemang kommer att bidra i utvecklingen av vårt arrangemang. Det känns bra, säger Jan Palander, generalsekreterare för Vansbrosimningen.
Sedan starten 1985 har TYR varit i framkant när det kommer till tävlings-, fritidsbadkläder och accessoarer.

TYR är ett starkt varumärke inom tävlingssimning, där t ex Michelle Coleman och ”Årets manlige simmare” Simon Sjödin simmar i TYR och i triathlon genom Lisa Norden och Svenska Triathlonförbundet. TYR har ett brett utbud av produkter för simträning och tävling, och våtdräkterna med modeller som passar från amatör till proffs ökar i popularitet bland både motionärer och eliten.
– Vi är glada över att vara tillbaka som huvudsponsor till Vansbrosimningen och märker att finns ett kraftigt ökande intresse för våra våtdräkter och simprodukter bland motionssimmare vilket vi förstår med tanke på att eliten länge använt våra produkter framgångsrikt, säger Ola Strömberg, styrelseordförande TYR Sverige.
Vansbrosimningens tävlingar 2016 pågår 2 juli–10 juli, med lopp i öppet vatten, triathlon, swimrun och cykel. Under första tävlingshelgen avgörs SM i triathlon, medeldistans, som följs av motionslopp på cykel, partävling och stafett i swimrun. Tävlingarna i öppet vatten är 8–10 juli och huvudloppet Vansbrosimningen 3000 meter simmas lördagen den 9 juli.
– Simning som motionsform har vuxit sig allt mer populär och genom samarbetet med Vansbrosimningen kommer vi att kunna göra det lättare för motionssimmare att både ta del av den bästa utrustningen för träning och tävling och även att få tips för sin träning från de bästa coacherna och simmarna, avslutar Ola Strömberg.

2 februari 2016
Kicka med Phelps

Här en instruktiv och inspirerande video med Mike Phelps och kickträning. En video som presnteras av Gary Hall Jr. Se mer text här - klick

2 februari 2016

Årets kvinnliga simmare i världen - Katie Ledecky - premierades   igår på FINA-galan.

2 februari 2016

Årets manlige simmare i världen - bröstsimmaren Adam Peaty - premierades   igår på FINA-galan.

2 februari 2016
Årets simidrottare

Nu är det klart vem som blir Årets Simidrottare - m.fl utmärkelser. Det är 15:e gången som SIMMA.NU tillsammans med Svenska Simförbundet utser det bästa och det mesta i svensk simning.

Du hittar hela listan här - klick

Simma kommenterar Årets lista
Årets kvinnliga simmare - Sarah Sjöström är det inte mycket att orda om, eller? Landsets bästa idrottskvinna överst också i vår omröstning. Roligt att kunna belöna henne och det kan knappast ifrågasättas efter att hon har utnämnts till Årets immare i Europa, fått Jerringpriset och en del annat. Simon Sjödin hade väl bara en konkurrent, Erik Persson och valet som sportjournlasiterna gjorde av Simon är klockrent.
Sedan är det juniorerna Louise Hansson, EM-medaljör och rekordslagaren Victor Johansson. Mycket klokt val. Årets tränare Carl Jenner, tränare till Sarah Sjöström mfl och så Sverker Maltsesjö för juniorerna. Sverker jobbar inte med de största åthävorna men gör en kanonjobb i Helsingborg.
Polospelarna har utsetts genom omröstning i polofamiljen. Kul. Hopparna uttagna av HK. Konstsimmerskan Parmida Hamdollazadehkive är en ny erfarenhet för skrivaren av dessa rader och så till sist - Eric Persson. Inte funktionär av den vanliga sorten men en mycket trogen arbetare i vingården. Denna utnämning visar också på att vi kan belöna lite bredare och annorlunda just i funktionärsgruppen.
Men sist ett stort grattis till alla vinnare!!

2 februari 2016
Kolla podden

Vi har haft en Simpodd - Hultén & Jansson liggande på nätet - ett tag nu. Innan vi spelar in nästa podd kan det vara dags att lyssna igenom denna. Du hittar Simpodden här - klick

 

2 februari 2016 - ovan

Bildcollage från GP i Malmö den 30-31 januari

1 februari 2016
Jönsson lämnar Simförbundet

Efter fem år i Simförbundets styrelse och därefter sex år som Förbundsdirektör på Svenska Simförbundet lämnar nu Bengt Jönsson sitt uppdrag.
”Det har varit roligt och stimulerande att få återvända och arbeta konkret med sin egen idrott. Jag har haft förmånen att få leda en organisation under stor förändring, tillväxt och utveckling. När vi nu går in i en ny strategisk period 2017-2020 kännas det rätt att lämna över ansvaret”. säger Bengt Jönsson.

”Jag vill redan nu tacka Bengt för det fantastiska arbete han gjort under sina år i Svenska Simförbundet. Han har verkligen lyckats utveckla en effektiv och professionell organisation, som skapat förutsättningar för våra framgångar både på land och i vattnet. För att använda ett uttryck från idrotten har förbundet gått från klarhet till klarhet under hans ledarskap.
Vi kommer nu påbörja rekryteringen av en ny chef, som kan ta vid och fortsätta Bengts arbete då han slutar i höst. Jag hoppas och tror att Bengt, efter det att han slutat sin anställning i förbundet, ändå kommer vara aktiv inom Svensk Simidrott på ett eller annat sätt.” säger Ulla Gustavsson, ordförande i Svenska Simförbundet.

1 februari 2016
Efterskörd till GP i Malmö

Sarah Sjöström skapar simboom. Antalet medlemmar i svensk simning har ökat dramatiskt. Efter att ha legat stilla runt 120.000 personer de senaste 30 åren har nu medlemsantalaet stigit till 140.000. Om detta och annat kan du läsa i Malin Franssons artikel i Dagens Nyheter - klick

I Sydsvenskan skriver man om att hemmasimmerskan Ida Lindborg nästan kunde matcha Sarah Sjöström - på 100m ryggsim. Läs mer här - klick

Du kan också läsa om GP-tävlingarna på Mästerskapssidan - klick

1 februari 2016
SIMMA flyttar

Under den här veckan så kommer vi att uppgradera SIMMA.NU till version SIMMA 3.0. Det kan ta några dagar och kan bli lite stök på nätet. MEN vi hoppas att kunna vara i luften igen senast på torsdag. Händer det något i simvärlden under tiden så finns vi på FACEBOOK och meddelar oss. Har du inte loggat in på vår Facebooksida och gillat oss? Ja då hittar du oss här - klick

I fortsättningen skall du naturligtvis också använda vårt domännamn www.simma.nu - för att logga in på sidan! Vi ses !

1 februari 2016
Välkomna till nya SIMMA

Idag är det dags för SIMMAs tredje version att komma ut på nätet. Vi kallar den SIMMA 3.0. Vi har övergett det verktyg som vi har arbetat med sedan 2009 och har nu tagit oss över till verktyget Hemsida 24 - där vi sedan tidigare har kört bl.a Mästerskapssidan.

Vi hoppas att ni skall trivas med detta i framtiden. Det ger oss nya möjligheter att utveckla sidan men det kommer att ta lite tid naturligtvis. Rom byggdes inte på en dag eller som dom säger i Göteborg - #Rom bryggdes inte på en dag".
I och med denna nydaning av sidan så har vi också lämnat den danska och den finska sidan som inte har fungerat som den skall och vi fokuserar på att göra svenska och norska sidan så bra som möjligt. Vi tar gärna emot kommentarer för sidan så att vi kan göra den så bra som möjligt.
Alla nyheter ligger på NYHETSSIDAN (så klart), den som du har uppe just nu. Allt annat finns sedan länkat under länken (se överst till höger) SWE Plus där alla undersidor finns.
Gamla nyhetesidor - tex föregående månad hittar du under Nyheter / Arkiv SWE. Där kan du också hitta gamla nyehetssidor från Simma ver. 2.0. Dessa sidor finns i PDF-format. I notisen nedan finns länken till arkivet - dessutom.
När sidan kommer att synas på nätet? Ja det vet vi inte. Vi beställde flyttem måndag morgon 09.00 och sedan kan det ta ngt dygn, sägs det!
Som sagt välkomna till SIMMA 3.0

1 februari 2016
Hitta arkivet

Gamla sidor från SIMMA - både version 2.0 och version 3.0 hittar du under ARKIVET - klick.
Går du via länkarna överst på sidan - så för pekaren på Nyehter och sedan via dropdown- menyn till ARKIVET eller till den månad som du söker. ARkivet från SIMMA 2.0 finns i PDF-format och 3.0 i html-format