Rio 2016

Under perioden 6-14 augusti kommer vi att fokusera på de Olympiska Spelen i Rio de Janeiro. Men även på SIMMA.NU kommer det att finnas annat material som inte platsar in på OS-sidorna dvs. Mästerskapssidan. Så det finns anledning att landa också på denna sida. Rio-loggan och denna notis kommer att finnas överst på SIMMA under hela OS.
OS däremot följer du på Mästerskapssidan - klick där du under hela spelen hittar:
Resultat, kommentarer, bilder, statistik, klipp, länkar, tävlingar och mycket annat som gör att du kan följa OS-simningarna. Välkomna in i den olympiska bubblan.

Simpodden Hultén & Jansson kommer tillbaka med sändningar och kommentarer följande dagar under OS:
Efter finalpasset dag 1,2,4,6,8. Podden läggs ut ca 07.00 dessa morrnar

2016-08-13 Sista dagen på OS i simning

I natt så är det sista finalpasset på de Olympiska Spelen i Rio - när det gäller simningen. Inga svenskar i simfinalerna denna natt. Passet startar 03.00 och håller på ca 1,.30 h. Vi kommenterar det hela ca 07.00 söndag morgon.

Simpodden Hultén & Jansson sammanfattar sim-OS 2016 med en podd som läggs ut på måndag eftermiddag.

Glöm inte att tippa segertiden på 50m fritt herrar. senast 02.45 skall vi ha din tippning. Läs mer hur du tippar på Mästerskapssidan - klick

OS dag 6 - Brons till Sarah

Den här morgonen vaknar Sverige upp till ännu en medalj av Sarah Sjöström. Denna gången på 100m fritt - efter en mycket rafflande och överraskande utgången av finalen på 100m fritt på OS i Rio. Om detta och annat kan du lyssna i Simpodden Hultén & Jansson efter dag 6 på OS.

Länken till podden hittar du nedan.

Gå till Lane4:s hemsida - klick

OS dag 4 - Silver till Sarah

Hör dagens podd om nattens finaler efter dag 4 på OS 2016
På länken nedan kan du hör om Sarahs Sjöström som tog sin första internationella medalj på 200m fritt. Vem är störst bov Phelps eller Efimova?
Vi spanar den internationella simningen - bra och dåligt.
Plus en del annat i denna podd efter dag 4 på OS 2016. Bara simning - inget annat !

Sarah Sjöström med OS-guldet

Nattens finaler på OS - dag 2 -
7 och 8 augusti. OS-guldet !!!

Hör Simpodden Hultén & Janssons nyheter - klicka på länken nedan

Nattens finaler på OS - dag 1 6/7 augusti
Hör Simpodden Hultén & Janssons nyheter:
Låt Kansliet sköta din ekonomi. Klicka på bannern nedan för att få veta mer!!
Vår Rea på Lane4. 10-50% rabatt på hela sortimentet - klicka på bannern nedan!

2016-08-05 En dag till

Idag hittar du lite extramaterial från nätet som producerats de senaste dagarna. Nedan kan man bekanta sig med det amerikanska simlandslaget som vi möter i mixen bil/karaoke.
Video under denna ger deig lite olympisk känsla - förhoppningsvis!

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

2016-09-02 Simpodden nr 44

Man skall ha lite flyt också...... Caroline Lindborg, simmarmorsa och simtränare från Malmö har den här utsikten vid morgonkaffet idag dvs. från egna hotellrummet!

2016-08-04 Alshammar bär fanan

Sverige väljer liksom många andra länder - en simmare till att bära den svenska fanan på invigningen på Maracana-stadion senare i veckan. Valet blir Therese Alshammar som i Rio gör sitt sjätte olympiska spel och därmed blir simhistoriens meste olympier på damsidan. Italien med Pellegrini och USA med Mike Phelps är andra länder som kommer att ha en simmare som fanbärare. Ett stort prestigeuppdrag till Alshammar. Det är bara att gratulera. En gång tidigare har en simmare burit den svenska fanan - nämligen 2004 när Lars Frölander bar den i Atén.

Svenska fanbärare genom tiderna

Aten 1906: Bruno Söderström, friidrott
London 1908: Erik Granfelt, gymnastik
Stockholm 1912: Robert Olsson, friidrott
Antwerpen 1920: Hans Granfelt, friidrott
Paris 1924: Einar Rådberg, funktionär, brottning
Amsterdam 1928: Bo Lindman, modern femkamp
Los Angeles 1932: Bo Lindman, modern femkamp
Berlin 1936: Bo Lindman, funktionär, modern femkamp
London 1948: Per Carlesson, fäktning
Helsingfors 1952: Bo Eriksson, fäktning
Melbourne 1956: Per Carlesson, fäktning
Rom 1960: William Grut, modern femkamp.
Tokyo 1964: William Hamilton, ridsport.
Mexiko 1968: Rolf Peterson, kanot.
München 1972: Jan Jönsson, fälttävlan.
Montréal 1976: Jan Karlsson, brottning.
Moskva 1980: Stig Pettersson, friidrott.
Los Angeles 1984: Hans Svensson, rodd.
Seoul 1988: Agneta Andersson, kanot.
Barcelona 1992: Stefan Edberg, tennis.
Atlanta 1996: Jan-Ove Waldner, bordtennis.
Sydney 2000: Anna Olsson, kanot
Aten 2004: Lars Frölander, simning
Beijing 2008: Christian Olsson, friidrott.
London 2012: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport
Rio 2016: Therese Alshammar, simning

2016-08-04 Simpodden Hultén & Jansson

I denna "inför-OS sändning" av Simpodden Hultén&Jansson avslöjas vem som blir svensk fanbärare i Rio, hur många medaljer Sverige (och Danmark) tar i Rio och mycket annat inför OS-simningarna som du inte trodde att du måste veta !!! Du använder filerna ovan för att lyssna på Hultén & Jansson

Nedan.................... minns du James Bond och drotting Elisabeth vid invigningen av London-OS 2012.

2016-08-03 Bosses tänker OS

"Bosse Hultén tänker tillbaka på de Olympiska sommarsel han
kommer ihåg sedan barndomen och fram till dags dato.


Olympiska Spel


Hur mycket vibrerar det inte runt de orden. Ända sedan man var en "liden påg" som det heter på skånska, har man haft nästintill fjärilar i magen, när det har börjat närma sig. De första spelen som undertecknad har något som helst minne av var OS i Rom 1960. Den gången var det mycket friidrott som lockade. Löpare som USA:s Wilma Rudolph och Tyskland Armin Hary, dominerade sprintlöpningen och det var just dessa som lockade mest. Den gången. Men man minns också en svartvit stockholmska som hette Jane – som tog sig fram i en mjölkliknande förteelse som de kallade vatten. Så såg det i alla fall ut på teven som hade blivit två år gammal och kostade en förmögenhet för farsan.

Olympiska spelen som följde på Rom - var Tokyo 1964. Sverige hade då en simboom. Det hade varit mycket landskamper, sexnationers och som mellanlägg had Birger Buhre skrikit om en voltvändning, den där gången 1962 i Leipzig. Simboomen hade startat under OS-1960 med Silver-Jane, Cederqvist i spetsen. Stockholmsdominansen den gången var stor och mycket var upprullat runt de unga Neptun-tjerna med Ann Christine Hagberg i spetsen. Men det blev inte mycket i medaljväg den här gången. Har en klippbok kvar sedan de selen och jag minns att någon rubriksättare kallade simhallen i Tokyo "Tårarnas hus" pg.a av alla tårar över spilld mjölk som levererats där av unga flickor.

1968 var man mer initierad. En simmare och en tränare från den egna träningsgruppen fanns med i Mexiko -68. Mest snack om höghöjd och fortfarande var det gamla krafter som styrde i svensk simning. Detta ändrades en aning då mellanspelet EM 1970 gav ett avstamp mot ett av de bästa OS:en som Sverige gjort, nämligen det 1972. Minns själv när jag satt på sommarjobbet på utebadet i Malmö och följde Gunnar Larssons seger på 400m medley. Tårarana rann nedför kinderna och de nya arbetskompisrana undrade nog vad det var katten släpat in.

1976 hade luften gått ur svensk simning igen. Pär Arvidsson var hoppet men det var ett spel för tidigt. 1980 i Moskva blev något helt annat. De tävlingarna blev bättre än vad det skulle blivit om det inte hade varit en bojkott. Men vi fick flera simmare som skrev in sig i den riktigt stora historieboken. Pär Arvidsson, Bengt Baron och Pelle Holmertz inte minst. Vi skall dock inte glömma Per ”Senan” Johansson som tillhör de riktigt stora och kanske inte har fått den uppskattning han förtjänade. Sedan tog vi också en medalj på damsida med lagkappen. Hejaheja.

1984 fick några av simmarna från 1980 också med sig ett mästerskap ytterligare. Per Johansson tog ännu en medalj och så blev det en lagkappsmedalj. Kanske var just det mästerskapet det jag var längst ifrån mentalt. Just då, fanns det mer i livet än just simning, på semestern.

1988 hade jag spetsat till simintresset igen. Hade kört igång med att vara SM-speaker två år innan och det betyder att man var tvungen att spotta upp sig och hänga med. 1988 blev OS-starten för Anders Holmertz som skulle hålla på ytterligare två spel. Han borde blivit tidernas bäste svenska simolympier genom tiderna - men välplanerade frukostar i andra länder satte stopp för detta.. Hans insatser 1992 i Barcelona var förnämliga och personligen nådde jag min livs peak i hälsning när jag tog Nelson Mandela i hand. Bara för att sekunderna efteråt tryckas undan av hans livvakter. Minnevärt för mig men förmodligen inte för Mandela. OS -92 var en stor upplevelse trots 25000 militärer på plats i Barcelona. Många sköna minnen från tiden i den katalanska huvudstaden.

1996 var ett sådant OS som var lite svårt att följa eftersom det låg i USA. Nästkommande OS 2000,2004, 2008 och 2012 har varit väldigt täta känslomässigt eftersom jag har kommenterat dem i Eurosport.
Minns mest resultaten från 2000 i Sydney, så klart. Det var då vi senast tog medaljer. Men jag minns också 2008 och 2012 speciellt eftersom jag fick nöjet att kommentera invigningen på Eurosport. Men off the records fanns det massor med fler galna storys att berätta om detta.

De där små historierna som skedde bakom ridån - men det får bli vid ett senare tillfälle. Nu är det fokus på OS 2016. ViaSat har avtalet i TV och det betyder att vi på Eurosport inte får chansen att vara med den här gången.

Vi önskar alla Viasattare lycka till med jobbet. Eurosport och Discovery kommer tillbaka med OS 2018-20-22-24. Till dig som skall se det hela.

Simningen onlinekommenterar jag på www.masterskapssidan.se. Där hittar du det mesta om tävlingarna i simning. Ha gärna det som en bas för ditt OS-kollande.. På lördag går vi in i bubblan. Häng med!

Du hittar Mästerskapssidans OS-del här - klick

2016-08-03 OS-sidan

Nu är vi snart klara med OS-delen av Mästerskapssidan. Vi kommer att fylla på under tiden fram till OS och under OS.

Ingen av sidorna är klara förrän allt är över. Vi kommer att fylla på massor och sedan finns dessa sidor kvar att använda i framtiden - är vår förhoppning.

Du hittar Mästerskapssidans OS-del här - klick

2016-08.03 Lillhage med i årets upplaga av Mästarnas Mästare

Simmerskan Josefin Lillhage är en av årets deltagare i Mästarnas Mästare i SvT. Drt blev klart när de intressanta namnen i årets tävling presenterades idag. Det känns som om man har fått ihop en intressant mix av starka och framförallt intresenta personligheter. Hela gänget ser ut så här:

Helen Alfredsson, golf
Född 1965 i Göteborg och började spela golf vid elva års ålder. Som amatör vann hon SM 1981-84, 1986, 1988. Blev professionell 1989 på Europatouren och kom med på LPGA-touren 1992. Hon vann en major (Kraft Nabisco Championship, 1993) och fyra LPGA-titlar. Helen Alfredsson representerade Europa i Solheim Cup åtta gånger, vilket är näst mest av alla i det europeiska laget (1990, 1992, 1994, 1996, 1998, 2000, 2007 och 2009.

Jonas Björkman, tennis
Född 1972 i Alvesta som blev professionell ATP-spelare 1991 och som fram till november 2008 vann 54 dubbeltitlar och sex singeltitlar. Som bäst rankades han som världsetta i dubbel och som nummer fyra i singel. Ansågs ha en av världens bästa servereturer och volleyslag och välkänd för sin egen segergest: ”Brysselsteget”.

Cissi Ferm, basket
Född 1975 i Stockholm som har spelat för elitklubbarna Nerike och Solna Vikings. Hon har spelat både i det döva och hörandet landslaget i basket, har vunnit åtta SM-guld, U20-guld för hörande och tre EM-guld för hörande. Hon utsågs till världens bästa dövidrottare både 2001 och 2004.

Kjell Isaksson, stavhopp
Född 1948 i Stockholm som tävlade för Sundbybergs IK och Österhaningen IF. Hade världsrekord i stavhopp utomhus under några månader 1972 och världsrekordet inomhus i tre omgångar 1970-1972. Vann tio SM i stav, silver i ute-EM 1969 och två silver i EM inomhus 1970 och 1971. Förutom sina idrottsprestationer blev Kjell Isaksson känd för en större publik då han var framgångsrik deltagare i SVT-programmet ”Superstars”.

Janni Larsson, Brazilian jiu-jutsu
Född 1987 i Kristinehamn. Som 14-åring flyttade hon till Jönköping och det var där som hon började sin jiu-jutsuträning. Har svart bälte i Brazilian Jiu-jutsu och är den första världsmästaren med svart bälte från Sverige. När brasiliansk jui-jutsu kom till Sverige 2007 började Janni omedelbart tävla. 2010 flyttade hon till Danmark för att förbättra sina träningsmöjligheter. Hon avslutade sin karriär 2015.

Martin Lidberg, brottning
Född 1973 i Stockholm och tävlade i grekisk-romersk brottning. Tog EM-guld 2000 i 85-kilosklassen och EM-guld 2004 i 96-kilosklassen, VM-guld 2003 i 96-kg klassen och både EM- och VM-brons 1998. Avslutade sin karriär 2007.

Josefin Lillhage, simning
Född 1980 i Askim, utanför Göteborg och för Väsby Simsällskap. Hon är en av Sveriges mest framgångsrika simmare genom tiderna och var ”bosatt” i landslaget från 1995 till 2010, då hon avslutade sin karriär. Hennes största framgångar har kommit i frisim och EM-guldet på 200 m, när hon besegrade världsettan Laure Manadou och var endast två hundradelar från världsrekordet räknar hon som en av sina höjdpunkter. Totalt har hon tagit 43 medaljer i internationella mästerskap, bland annat individuellt VM-guld, silver och brons samt tre EM-guld.

Jon Olsson, freestyle
Född 1982 i Mora och vann 1999 junior-SM i slalom, men beslöt sig i stället för att satsa på friåkning. 2008 vann han guld i Winter-X-Games i Big Air och kom även trea i slopestyle. 2011 hade Jon vunnit nio medaljer i X-Games och ett antal medaljer i tävlingar runt om i världen. 2014 återupptog Jon sin storslalomkarriär – efter sju års uppehåll – efter en vadslagning med Jens Byggmark och kvalade in till OS samma år. Han är ledande innovatör när det gäller freestylehopp och har blivit känd för en rad egna trick, bland annat ”Kangaroo Flip”, ”Hexo Flip” och ”The Tornado”.

Maria Rooth, ishockey
Född 1979 i Ängeholm och började spela ishockey i Rögle BK:s pojklag. Efter gymnasiet flyttade hon till Boston och spelade en säsong med Assabet Valley Girls Club. Inom amerikansk collegeishockey blev hon rekryterad till University of Minnesota och spelade för Minnesota Duluth Bulldogs och vann det amerikanska collegemästerskapen 2001-2003. Deltog i det svenska olympiska damishockeylandslaget 1998-2006 och tog OS-silver 2006. I december 2014 – efter avslutad karriär 2010 – valdes hon som första svenska kvinna in i Internationella Ishockeyförbundets Hall of Fame.

Per-Olof ”Posa” Serenius, isracing
Född 1948 i Hedemora blev Posa världsmästare i isracing vid två tillfällen, 1995 och 2002. Han är också världsmästare i lag (1985, 1995, 2002) och har deltagit i totalt 32 VM-finaler där han, utöver sina två VM-guld också har tre VM-silver. Posa Serenius är huvudpersonen i dokumentärfilmen ”Icy Riders” (2008).

Therese Sjögran, fotboll
Född 1977 i Lund och debuterade i Veberöds A-lag (division III) som 14-åring. 1997 värvade Wä IF henne och under året gick klubben upp i damallsvenskan. 30 oktober samma år debuterade hon i svenska landslaget. 2000 skrev Sjögran på för Malmö FF, där hon stannade till 2011, då hon gjorde ett proffsår i USA (Sky Blue FC).

Anders Svensson, fotboll
Född 1976 i Göteborg, mittfältare med nummer 8 i Elfsborg från 1994 till hösten 2015. 2001-2005 spelade han i Southampton. Spelade i det svenska landslaget från 1999 till 2013 och enligt officiell statistik är Anders Svensson den spelare som spelat flest landskamper – 148 stycken. Han blev svensk mästare med Elfsborg 2006 och 2012 och deltog i VM 2002 samt 2006 och i EM 2004, 2008 och 2012.

2016-08-03 Månadens Överraskning sökes

Tillbaka från hängmattan söker vi nu nomineringar till Månadens överraskning 1 – 31 juli, vilket inkluderade tex tävlingar som Sum-Sim, SM/JSM, Bockstensdoppet, NUSS, Polisen games och LH Games. Har du en simmare i din närhet som gjorde något riktigt bra på dessa tävlingar (eller någon annan under perioden)? Skicka då in din nominering till barbro@freker.se senast den 6 augusti. Vinnaren får ett simmar-kit från Freker Sport. Lycka till med era nominerngar!

2016-08-01 Ägir söker personal

Simklubben Ägir i intressanta Östersund söker personal till två tjänster:
Ungdomstränare - klick
Simskole och teknikskoleansvarig - klick

Du hittar också annonserna under :
Lediga jobb Sverige (ovan) OCH ute i vår högerspalt under Lediga jobb - den närmaste månaden.

2016-08-01 Nu är det nära

Redan på onsdag startar OS. Kval i fotboll. Vem bryr sig. Herrarnas fotboll är den minst intressanta på hela OS-programmet. Man undrar egentligen hur man har kunnat behålla sin plats på de olympiska spelen. Nej rådet är att städa ut denna idrott som helt enkelt inte längre platsar på det olympiska programmet. Sverige har själv diskvalificerat sig från framtida deltagande. Drygt 55 svenska spelare har lämnat återbud eller rättare sagt deras klubbar har lämnat återbud. Oerhört kortsiktigt tänkt. Men på samma gång måste man i sanningens namn också tacka nej i framtiden till fotbollsspel för svenska herrar på OS. På damsidan är det något annat. Men förhoppningsvis blir mediautrymmet ransonerat också för denna del av idrott för OS är till för Friiidrott, Simning, Skeetskytte och en ocjh annan tvåa utan styrman.

Man märker att tillresta journalister börjar får problem att hitta skrividéer nu och det kommer att bli ännu värre i slutet av veckan. Vänta bara.

Hitta nyheter från den 1-15 2016 - klick

Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick