Nyheter 16-30 april 2016
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge

2016-04-28 Regler är regler

Så säger Koreas högste OS-boss när han pressas om Park Tae-hwan eventuella deltagande i OS i Rio. Park Tae-hwan har ju som bekant varit avstängd för dopning men är nu förbi den avstängningstiden men den lokala regeln - att en avstängd koreansk idrottsman (eller kvinna) får ytterligare tre år påbackning av det internationella straffets längd av det nationella förbundet. Det betyder att Park Tae-hwan först får start internationellt på mästerskap under 2019. Hans resultatrad från de koranska OS-uttagningarna - 100m fritt/48,91 , 200m fritt/1.46, 400m fritt/3,44 och 1500m fritt/15,10 - är när det gäller de tre sista resultaten Top-5 i världen den här säsongen. Men det hjälper inte. Regler är regler och Park Tae-hwans Os-deltagande känns väldigt fjärran, just nu. Men saker kan ändras!

2016-04-28 Torsdagsfunderingar

Efter det som hände under fotbollsmatchen igår mellan IFK Göteborg och Malmö FF har man naturligtvis tänkt på hur det egentligen gick till där uppe i skallen på den sk. supporten som kastade in knallskottet på planen. Man kan raljera och fantisera om hur det gick till - men så många galna tankar är svårt att fästa på denna hemsida. Men man kan konstatera att det hade varit bra om någon läckt lite info om hur det gick till. Det hade varit mest rakryggat av dem som stod runt honom. Men det sker inte.
Men sen kan man se det så som någon Göteborgsspelare sa idag - "det är ett gemensamt ansvar vi måste ta. Beteendet måste förändras".
Själv såg jag en bortklack agera häromdagen. Inget mer än verbalt påhopp men det man ser, utfallet, agressiviteten och sättet att agera är pinsamt. I vissa klubbar har sekterismen gått för långt och det är viktigt att de goda krafterna tar över. Attityden måste komma innifrån klackarna och de som organiserar klackarna har ett ansvar. Ett ansvar som de tar när det passar - inte alltid.

Bengaler, knallskott och annat skit hör inte hemma på fotboll. Men det gör inte heller galna fotbollsföräldrars utfall mot ungdomsdomare eller det negativa snacket runt köksbordet där hemma - efter matchen. Vuxna har ett ansvar. Ett ansvar som också faller på vuxna inom vår idrott.

Sedan har vi Frölunda-fånen som skulle storma planen på Ullevi, mitt i denna röran. Norrman och VM-spelare. Han fick tydligen behålla jobbet i laget men pajas, tomte och fåne kommer bli hans mellannamn framöver. Ingen rolig Norge-historia

2016-04-28 Daniel Gyurta står över

Daniel Gyurta Os-segraren på 200m bröstsim kommer inte att simma i EM i London. Ungraren kommer att ladda för sommaren OS i Rio i stället. Men Ungern har trots detta en stor trupp till tävlingar5na i London. Storstjärnan på damsidan, Katinka Hosszu finns ju med och skall deltaga i sex stycken individuella grenar.

Gå till Lane4:s hemsida - klick

2016-04-28 42 st italienare till EM

Det är en stor trupp som Italien skickar till EM. Trots en viss tillbakagång för Italiens simning så har man hela 42 simmare som är inkvalade till EM-2016. Federica Pellegrini är det stora namnet på damsidan och på herrsidan är det Gregorio Paltrinieri, distanssimmaren som glänser mest. Vi noterar också att den mycket rutinerade Filippo Magnini finns med i truppen. Ja vem skulle annars simma sista sträckan i lagkapperna?

Damer
Ilaria Bianchi, Diletta Carli, Martina Carraro, Arianna Castiglioni, Ilaria Cusinato, Martina De memme, Silvia Di Pietro, Francesca Fangio, Erika Ferraioli, Lisa Fissneider, Sara Franceschi, Elena Gemo, Alice Mizzau, Margherita Panziera, Federica Pellegrini, Aglaia Pezzato, Stefania Pirozzi, Alessia Polieri, Simona Quadarella, Ilaria Scarcella, Carlotta Toni, Luisa Trombetti och Carlotta Zofkova.

Herrar
 Andrea Mitchell D'Arrigo, Jonathan Boffa, Federico Bocchia, Giacomo Carini, Christopher Ciccarese, Piero CODIA, Gabriele Detti, Luca Dotto, Luca Leonardi, Federico Turrini,  Filippo Magnini, Luca Marin, Filippo Megli, Luca Mencarini, Gregorio Paltrinieri, Luca Pizzini, Matteo Rivolta Simone Sabbioni, Andrea Toniato

Fet stil - tidigare dopningavstängd

2016-04-27 Simpodden 31

Hur jämställt är det egentligen i simningen?
Varför mobbas kvinnliga tränare i svenska simklubbar?

Skall man ändra på kriterierna för uttagning av tränare till landslagen? Detta tillsammans med simnyheter och annat i Simpodden Hultén & Jansson. Lyssna nu!

Du hittar länken ovan men det finns också ett arkiv av poddar att lyssna på här - klick
Låt Kansliet sköta din ekonomi. Klicka på bannern nedan för att få veta mer!!
Vår Rea på Lane4. 10-50% rabatt på hela sortimentet - klicka på bannern nedan!

2016-04-27 SIMMA 16 år

På söndag, den 1 maj så är det dags att fira SIMMA:s egen födelsedag. Då är det 16 år sedan SIMMA först dök upp på nätet. Då, för sexton år sedan var det sparsmakat med skrivningar om simning på nätet. I Sverige så fanns det en hemsida för Svenska Simförbundet men det var nästan den enda sidan som skrev något om simsport. Internationellt så fanns ju naturligtvis websimningens urmoder - www.swimnews.com. Numera avsomnad. Den kanske första simmerska som vi skrev om, var Australiens Leisel Jones. Hon hade dagen innan vår första publicering vunnit de Australiska Ungdomsmästerskapen på 200m bröstsim. Mycket uppseendeväckande tid noterade hon - 2.28. Det lyfte vi fram på SIMMA.TSX.ORG så var dåtidens webadress för SIMMA.NU. Men sedan gick det snabbt.

Både för SIMMA och Leisel Jones. Leisel tog OS-silver på 100m bröstsim bara några månader senare och SIMMA fick sitt första scoop efter OS när vi avslöjade vem som skulle efterträda Hasse Chrunak som förbundskapten. Vilket liv det blev och vilken kick för antalet läsare. Den dagen vi skrev om detta så citerades vi i över 100 tidningar och man hade med vårt namn i Sportspegeln för förtsa gången. Läsarantalet steg till ca 4000 per dygn. Sedan blev folk också förbannade för att vi skrivit det vi skrev.

Senare har också annat rört uppkänslor. När vi skrev om sexövergrepp inom idrotten något år senare så hotades SIMMA-redaktören av högt uppsatta personer inom simningen. Ja det var friska vindar i spalterna då.
Idag är nätklimatet ett annat. Mycket sker via social medier. Lyckas man pricka 10 inlägg/dag på Facebook 2016 - så är man medial guru och simvärlden är bra mycket mer snuttifierad. Bra eller dåligt, det är upp till läsaren att avgöra. Idag kokar man också en soppa på web/sociala medier och poddar. Så går det till på SIMMA. Den mixen får med sig läsarna. Oftast. Inte alltid. SIMMA, ja. Det har blivit lite av ett begrepp. SIMMA Nu är ju en bra uppmaning. Nu-domänen som kom i början av 2000-talet passar ju bra att addera till det svenska språket. Ordet SIMMA är ju mer alldagligt. Det kan ju flera åka snålskjuts på. Det har vi märkt. Men det är också kul tycker vi som gör SIMMA.

Under resans gång har vi också haft danska och finsk sida här på SIMMA. Danska sidan dog ut när kriget mot det Danska Simförbundet gick i stå. Finska sidan lyfte aldrig. Norska sidan däremot göras skickligt av Sportreportern på norskt TV2 och tidigare norske mästaren på 50 och 100m fritt Sander Smördal. Den hoppas vi kommer att rulla vidare, länge. Vi har fått frågan om hur det blir med finskt eller danskt skrivande i framtiden. Svaret på den frågan har vi inte. Dyker det upp någon som tycker att man kan orka hålla i sidan, ja då är vi glada. Kontinuitet har ju varit ledordet för SIMMA under många år. Det lever vi vidare på.

Hur länge kommer vi att hålla igång. Tja den frågan har vi inget bra svar på! Den 1 januari i år så sjösatte vi SIMMA 3.0. Den upplaga av SIMMA som du läser just nu och förhoppningsvis skall den hålla ett tag till.
Under tiden så grattar vi oss själva och sidan för att vi har dragit runt den under 16 år - med att lira en gammal goding för Er (nedan) Happy Birthday sweet 16........ Lite äldre än SIMMA..............

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Idag är det 100 dagar kvar till OS-invigningen i Rio. 100 dagar av spekulationer, försnack, tårar, tidningsrubriker, blod, svett, tårar,
sönderslitna muskler, trasiga baddräkter, vatten i glasögonen, snubblande blodiga tår, glädje, besvikelser, hurrarrop och vskor som skall packas.
OS i Rio står för dörren - om bara 100 dagar. Hur gick det egentligen med myggorna där borta.
Dog dom en kollektiv död för att inte störa oS-förberedelserna?
Vi bevakar frågan på SIMMA.

2016-04-27
Varför lyckas inte svenska EJM-simmare?

Simmaren Fredric Vernqvist undrar varför framgångsrika svenska EJM-simmare inte lyckas på seniornivå som utländska kollegor. Han har tittat på utfallet av denna kategori simmare från år 2000 och framåt. Läs mer under krönikor - klick
Tränaren i Motala Sim och också på Triathlongymnasiet i staden - Marcus Wernström - han tänker högt - ganska ofta. Nu kommer han också att tänka högt på SIMMA. Välkommen hit Macce!

2016-04-26
Coach Macce tänker högt - om framgångsmiljöer

Idrottsliga framgångsmiljöer har alltid fascinerat och intresserat mig. Hockeyn i Leksand och utförsåkningen i Tärnaby är två exempel. I svensk simning är motsvarigheten inte lika enkel att hitta. Men det finns helt klart platser och klubbar som “levererar” mer och oftare än andra.
Vad är då hemligheten? Struktur och system? Säkert jätteviktigt om något ska bedrivas långsiktigt. Men det får bli en annan ”fundering” för i den här tråden hade jag tänkt att lyfta två andra framgångsfaktorer som är ännu viktigare, TILLGÄNGLIGHET och TILLTRÄDE.

För vad ska en simklubb ha en snygg hemsida, laddad med alla möjliga dokument om mål, visioner, utvecklingstrappor och policydokument till om man inte får tillräckligt mycket tillträde till en träningsanläggning i närområdet?

Det är “hemligheten” till att små orter och klubbar kan fostra och leverera världsstjärnor. En idrottsplats dit barn och ungdomar enkelt kan ta sig och där klubben har rikligt med tider. Helst egen nyckel så man kan kan göra galna saker som Finspångs SK gjorde på 70-talet när man simmade kl. 05:00 på Nyårsdagen bara för att träna först i Sverige.

Finspång är ett bra exempel. En liten bruksort som på den tiden hade 16 000 invånare, levererade två OS-guldmedaljörer i simning och som mindre än tio år senare även fick fram världens bästa golfspelare. Jag pratar givetvis om Arvidsson och Baron som båda tog guld i Moskva 1980 och golfesset Lotta Neumann som 1988 vann US Open. Har Finspång haft tur att under nästan samma tid ha både världens bästa simtränare och golftränare boende och verksamma på orten?

Det mer troliga är att det fanns en eller flera hängivna och uthålliga personer bakom dessa framgångar än att de skulle vara de mest kunniga, utbildade och erfarna tränarna. Detta tillsammans med förutsättningen att kunna träna i stort sätt när man vill tror jag är formeln.

I Motala och MSS har vi också en släng av den kulturen. Även om vi lever i en ny tid med allt vad det innebär så är det viktigt att vi bevarar och vårdar den kulturen genom bra kommunikation, samarbete och samverkan med Motala Kommun som driver “vår” hall. Med jämna mellanrum påminner jag simmarna om vikten att hålla en god relation med badets anställda. Att hälsa på simhallspersonalen, (gärna med namn) följa de enkla reglerna om skogräns och duschning mm är det minsta vi kan ge tillbaka som ett tack för tillgängligheten och tillträdet vi fått och fortfarande får. Vikten av att kunna träna slår alla tränarkunskaper med hästlängder och det gäller fortfarande, inte bara i Finspång på 70-80 talet.
Simon Sjödin och Sarah Sjöström i delar av den svenska OS-garderoben som HM har sytt upp inför Rio-äventyret i sommar.

2016-04-25 Vårsimiaden

Bildspelet ovan har vi hämtat från Vårsimiaden i Höganäs. I Höganäs Sportcenter simmade nio klubbar och gjorde upp om platser till
regionsmästerskapen senare, i maj. Resultaten från Höganäs hittar du här -
klick. Du kan också läsa om tävlingarna i Helsingborgs Dagblad - klick.
(Tack till Åsa Liljeqvist som var klok och skickade in bilder och länkar till SIMMA) Fler resultatlänkar till olika Simiadentävlingar - hittar du på LiveTiming - klick
 

2016-04-25 Italiens OS-uttagningar

Nationsrekord på 100m bröstsim. Där var peaken av insatser den sista dagen av de italienska mästerskapen och OS-uttagningarna i Riccione. Martina Carraro simmade hem titeln och rekordet på 1.06.41 - och placerade strax utanför Top-5 på årets världsbästa lista på just - 100m bröstsim.

100m bröstsim damer
1 CARRARO Martina 1'06.41 Nationsrekord
2 SCARCELLA Ilaria 1'08.46
3 CASTIGLIONI Arianna 1'08.69

200m fjäril herrar
1 CARINI Giacomo 55.23
2 PELIZZARI Matteo 56.64
3 PAVONE Francesco 56.49

50m fritt damer
1 DI PIETRO Silvia 25.05
2 FERRAIOLI Erika 25.51
3 PEZZATO Aglaia 25.52

50m ryggsim herrar
1 SABBIONI Simone 25.09
2 BONACCHI Niccolo' 25.28
3 PIZZAMIGLIO Stefano M. 25.37

200m bröstsim herrar
1 PIZZINI Luca 2'10.62
2 BIZZARRI Flavio 2'11.33
3 GIORGETTI Edoardo 2'12.99

200m medley damer
1 CUSINATO Ilaria 2'12.71
2 TROMBETTI Luisa 2'12.95
3 TONI Carlotta 2'13.06

200m fritt herrar
1 DETTI Gabriele 1'47.72
2 DOTTO Luca 1'47.74
3 D'ARRIGO Andrea Mitchell 1'48.36

Kompletta resultat - klick

2016-04-25 Simningens utrycksformer

Som sagt simning kan ta sig många uttryck. I helgen simmades SM i dikssimning i Löttorp på Öland. Försvarande mästarinna och tillika fjorlårets världsmästarinna, Eva Jonasson (tidigare svensk mästarinna och landslagssimmerska från Ölands SK) skulle försvara titeln. Men icke. Det blev debutanten och 30-faldiga svenska Mastersmästarinna/Mastersvärldsmästarinnan - Anna Lohmann som tog hem titeln i sin första tävling. Detta medför att hon får representera Sverige i årets VM som simmas i Wales senare under säsongen. Du kan också höra Anna förklara sina framgångar för Radio Kalmar igår genom den här länken - klick

2016-04-25 Månadens Överraskning i mars

Månadens Överraskning i mars månad är Robin Hanson , född 2001, Järfälla. Robin simmade 200 fjärilsim på UGP, och sänkte sitt personliga rekord med 6 sekunder till tiden 2.06,72. Tiden är 3dje snabbaste tiden för 15-åringar genom tiderna.
Vi skickar ett stort Grattis till Robin, samt ett simmar-kit från Freker Sport, och önskar Lycka Till med simningen framöver!

2016-04-22 Italiens OS-uttagningar

Hon kan fortfarande. Pellegrini. Vann klart Italiens OS-uttagningar på 200m fritt ikväll med 1.55.30. Årets fjärde tid i världen på distansen under 2016 (se Top-10 rankingen från Swim Vortex under denna artikel). Hon har vunnit 100 och 200m fritt - skalat bort 400m fritt - och det känns som om hon har landat i en ny sprintigare karriär. Räkna med pellegrini, taktikern, till OS. På herrarnas 50m fritt saknades Marco Orsi och grenen vanns av Luca Dotti. Nedan hittar du fredagens top-3 resultat i alla finalgrenar.

200m fritt damer
1 PELLEGRINI Federica 1'55.30
2 MIZZAU Alice 1'58.71
3 DE MEMME Martina 1'59.33

200m medley herrar
1 TURRINI Federico 1'59.61
2 SORRISO Giovanni 2'00.68
3 GLESSI Lorenzo 2'01.79

50m ryggsim damer
1 GEMO Elena 28.34
2 BARBIERI Arianna 28.43
3 SCALIA Silvia 28.51

50m fritt herrar
1 DOTTO Luca 21.91
2 BOCCHIA Federico 22.06
3 ITA GUTTUSO Giuseppe 22.30

50m bröstsim damer
1 CARRARO Martina 30.86
2 CASTIGLIONI Arianna 31.02
3 SCARCELLA Ilaria 31.56

800m fritt herrar
1 DETTI Gabriele 7'48.19
2 PIZZETTI Samuel 7'58.37
3 ACERENZA Domenico 7'59.67
Ranking damernas 200m fritt 22 april. Källa: Swim Vortex
En som inte så ofta, själv hamnar på bild är landslaget fysio - Jozef Michlewicz.
Men det gjorde han när SIMMA besökte landslagslägret i Malmö idag och fotograferade inför EM i London i maj månad.

2016-04-22 Simpodden Nr 30 ute idag

Simpodden Hultén & Jansson skruvar upp temperaturen inför OS 2016. Räcker Sarah till i Rio nu när det kryper fram nya konkurrenter överallt. Hur har det gått i de stora ländernas uttagningar så här långt. Är simklubbstyrelserna, gubbarna inom simningen, rädda för kvinnliga simtränare? Skall Alshammar nå till Rio? Svaren på frågorna får ni denna upplagan av Simpodden.

Simpodden Hultén&Jansson hittar du här - klick
Du vet väl att du också hittar gamla poddar på SIMMA. Gå till Simpodden Hultén&Jansson - klick

2016-04-21 Macce tänker högt!

Tränaren i Motala Sim och också på Triathlongymnasiet i staden. Han tänker högt - ganska ofta. Nu kommer han också att tänka högt på SIMMA. Välkommen hit Macce!

Varför läger?

Sumsim-gruppen är nyss hemkomna från sitt Påsklovsläger i Falkenberg och nu är det Svantes tur som har åkt till Mallorca med Triathlongymnasiet. Så jag tänkte göra ett försök att förklara varför läger är så bra, men det finns något som är ännu bättre. Vardagsträning!

Den ökade träningsdosen på ett läger leder garanterat till ömma muskler. Inget farligt om man är väl förberedd. Är man inte det är skaderisken stor. Ungdomar som ökar träningsdosen för mycket på kort tid tex vid ett läger riskerar att få förslitningsskador på leder, senor och ligament och det kan ta lång tid att läka ut. Då är dom hårda dagarna på ett läger helt bortkastade. Ett lösryckt läger utan ett större syfte och mening kan alltså ge mer skada än nytta om man inte kan sätta lägret i ett större sammanhang, som en del i den planerade träningsprogressionen.

Se därför alltid till att göra jobbet på hemmaplan först. Tränar man på att träna för att tåla ett träningsläger så fixar man ökningen som ett läger automatiskt ger och man kan tillgodose sig träningen på ett mycket positivt sätt. Helheten ska alltid stå i fokus, att göra jobbet i vardagen över tid är helt avgörande för en prestationsutveckling i långa loppet. TÅLAMOD och KONTINUITET är ledord som ofta eller rättare sagt alltid dyker upp som framgångsfaktorer inom idrott. Fråga de som gjort resan och lyckats. I MSS hoppas jag vi kommer göra många läger framöver. Ett läger får man inte, det förtjänar man genom att först göra jobbet i vardagen och komihåg alla pass räknas, för det är dom som gör helheten.

2016-04-21 Italiens OS-uttagningar

Federica Pellegrini vann 100m fritt på de italienska OS-uttagningarna i Riccione igår. 53,78 visar vilken kvalitet hon fortfarande visar - sju år efter den peak i simkarriären som hon visade när hon slog världsrekord på 200 och 400m fritt vid VM i Rom 2009. Det ger henne återigen en plats på OS för Italien.
Distanssimmarna Paltrinieri och Detti visar också hög klass när man simmade tandem på 1500m fritt. Kanske är inte bredden på toppen lika stark som tidigare men visst Italien imponerar fortfarande.
Filippo Magnini - den kanske mest klassiske av Italiens simmare är också vidare till OS. En tredje plats på 100m fritt och en plats i frisimslaget är nu klar. Kul!

Top-3 dag 1-3

100 rygg herrar
1. Simone Sabbioni 53”34
2. Christopher Ciccarese 54”36
3. Michele Malerba 54”85

100 rygg damer
1. Carlotta Zofkova 1’00”91
2. Elena Gemo 1’01”05
3. Margherita Panziera 1’01”12

50 bröstsim herrar
1. Andrea Toniato 27”53
2. Fabio Scozzoli 27”80
3. Lorenzo Antonelli 27”83

400 fritt damer
1. Alice Mizzau 4’07”26
2. Diletta Carli 4’08”10
3. Martina De Memme 4’09”86

1500 fritt herrar
1. Gregorio Paltrinieri 14’42”91
2. Gabriele Detti 14’46”48
3. Domenico Acerenza 15’08”55

200fjäril damer
1. Stefania Pirozzi 2’08”98
2. Alessia Polieri 2’09”16
3. Ilaria Cusinato 2’10”98

100 frisim herrar
1. Luca Dotto 48”40
2. Luca Leonardi 1) 49”04
3. Filippo Magnini 49”31

50 fjäril damer
1. E. Gemo 26”12
2. S. Di Pietro 26”34
3. I. Bianchi 27”00

100 fjäril herrar
1. M. Rivolta 51”54
2. P. Codia 51”72
3. D. D’Angelo 52”60

200 bröstsim damer
1. L. Fissneider 2’26”74
2. I. Scarcella ) 2’26”86
3. F. Fangio 2’27”06

400 medley herrar
1. F. Turrini 4’11”95
2. L. Marin 4’14”65
3. G. Gaetani 4’19”70

800 fritt damer
1. S. Quadarella 8’28”06
2. D. Carli 8’28”22
3. M. De Memme 8’31”79

100 bröstsim herrar
1. A. Toniato 1’00”72
2. F. Scozzoli 1’00”75
3. N. Martinenghi 1’00”92

100 fritt damer
1. F. Pellegrini 53”78
2. E. Ferraioli 54”87
3. A. Pezzato 55”03

50m fjäril herrar
1 CODIA Piero23.56
RIVOLTA Matteo 23.82
3 D'ANGELO Daniele 23.96

400m medley damer
1 TROMBETTI Luisa 4'38.54
2 FRANCESCHI Sara4'40.03
3 TONI Carlotta 4'41.27

400m fritt herrar
1 DETTI Gabriele 3 '43.97
2 D'ARRIGO Andrea Mitchell 3'50.82
3 ACERENZA Domenico 3'51.20

200m ryggsim damer
1 PANZIERA Margherita 2'10.91
2 ZOFKOVA' COSTA D.S. C. 2'11.97
3 PARUSCIO Letizia 2'14.39

200m ryggsim herrar
1 MENCARINI Luca 1'58.05
2 CICCARESE Christopher 1'58.15
3 SABBIONI Simone 1'58.96

100m fjäril damer
1 BIANCHI Ilaria 57.87
2 PETRONIO Aurora 59.85
3 LETRARI Arianna 59.99

Alla resultat från Riccione - klick
Simlandslaget var i afton på finmiddag på Rådhuset i Malmö. Malmös borgmästare och fritidschef var kvällens värdar och landslaget fick ett bra minne från Malmölägret. Foto: Jozef Michlewicz
En 16,66 i trädgården. Kanske kan vara just något att drömma om.

2016-04-21 Cesar Cielo missar OS

När de brasilianska OS-uttagningarna/Mästerskapen avslutades i OS-anläggningen i Rio igår visade det sig att den största hemmastjärnan Ceasar Cielo Filho missar hemma-OS. Du kan se loppet och en känslofylld intervju med honom efter loppet - på länken ovan.

Resultatlänkar från Mästerskapen hittar du här - klick
Den brasilianska OS-truppen hittar du här - klick

Om Maria Lenk
Maria Lenk - det kallas alltid det brasilianska simmästerskapen. Vem var Maria Lenk - jo landets första världsrekordhållerska och en av landets största kvnnliga idrottshjältar. Läs mer om Maria Lenk på Wikipedia - klick

2016-04-19 SKK söker Simtränare

Stockholms Kappsimningsklubb söker en ny simtränare för föreningens högsta tävlingsnivå.
Om hur tjänsten är konstruerad kan du läsa i annonslänken nedan:

Läs annonsen här - klick

Du hittar också länken ovan under "Lediga jobb Sverige" och ute i högerspalten under "Lediga jobb"

2016-04-19 Swimming around klotet

Det har hänt mycket med simning den senaste tiden. OS-kvalandet har varit inne i sitt absoluta crescendo den senaste tiden med massor av intressanta drabbningar i många av de stora simländerna. Sverige har ju utspridda kvaltävlingar som passar vårt syfte och det sista resterna av en sk. OS-trupp för vår del kommer att fogas samman efter EM- London i slutet på maj månad. Men redan nu så är de starkaste konturerna samlade för svensk del. Denna veckan har tre nya simmare adderats till den svenska OS-truppen . Erik Persson och Spohie Hansson. Bägge uttagna med det sk. frmatidskriteriet i blickpunkten. Ida Marko-Varga har också tagits ut inför lagkapperna 4x100 och 4x200m fritt. Det gör att den svenska simdelen av OS-truppen ser ut så här just nu:

OS-klara simsvenskar
Sarah Sjöström (100 m fjäril, 50-, 100- och 200 m frisim)
Jennie Johansson (100 m bröstsim)
Michelle Coleman (100- och 200 m frisim)
Sophie Hansson (100 m bröstsim)
Louise Hansson (lagkapp)
Ida Marko-Varga (lagkapp)
Simon Sjödin (200 m medley)
Erik Persson (200 m bröstsim)
Lag 4x100m medley damer
Lag 4x100m frisim damer
Lag 4x200m frisim damer

Men det är som sagt vad inte bara Sverige som är på gång i uttagningsväg just nu. Kanada har simmat sina kval. Som vanligt är kanadickerna inte så bra som man tror att de skall vara men det fanns en knippe fina resultat att glädjas åt. Penny Oleksiak hetrer den nya unga stjärnan som slog junio-WR på 100m fritt.
Sydafrika har haft sina uttagningar Cameron van der Burgh och Chad le Clos är ju de stora stjärnorna. Dom motsvarade förväntningarna.

Frankrike kommer lika bra laddade som vanligt. Men man kan se lite slutet av den herrsatsningen som startade med Alain Bernard i början av 2000-talet. Man har lite svårt att fylla på just nu men....

Australien visade gott gry. Speciellt på damsidan fanns det mycket att glädjas åt. Systrna Campbell är ju spektakulära i sin simning speciellt för oss svenska som har Sarah Sjsörtöms som deras största motstånd. Men herrar McEvory och Magnussen går ju inte heller av för något.

Vi följde ju hela uttagningarna i Japan. Visserligen är uttagningsreglerna oerhört tuffa i Japan men man kommer kanske bättre än någonsin till OS. Verkar det som!

Britter och danskar har också haft sina uttagningar. Med blandat innehåll faktiskt. Britterna blir farliga i Rio men danskarna känns som om man nått zenit i sin satsning.

Om dessa tävlingar skall vi också utveckla oss lite under en simpodd som kommer till under den här veckan. Men sedan finns det ju ytterligare uttagningstävlingar att se fram emot. Tyskarna i början av maj. Italiens och framförallt den sena uttagningen som USA har i månadsskiftet juni/juli.
Simarenan i Marseille

2016-04-19 Home of Swimming Marseille

Det här är hemvisten för ett gäng av Europas och världens bästa simmare. Simarenan med den här fantastiska utsikten finns i Marseille - södra Frankrike. Arenan inhyser simmare med namn som: Bousquet, Etienne, Gilot, Henique, Manaudou, Metella, Stasiulis, Barnier och många fler.
Här har simmaredaktören befunnit sig de senaste dagarna, därför har det varit tunnt med nyheter på SIMMA - MEN det skall vi ta igen nu!
Kolla deras A-lag här - klick