Var har idrottsjournalistiken tagit vägen på SVT och TV 4
En andra artikel om tingens ordning i mediavärlden av Peter Rohmée Analytiker av större internationella idrottsevenemang
En journalists viktigaste uppgift är att på ett objektivt sätt beskriva olika delar av samhället. I detta arbete ska journalisten hålla sig fristående till den eller de som berörs. Detta gäller också idrottsjournalistiken med ett särskilt ansvar på Public Service kanalen SVT och dess sportsändningar, men också på TV 4 Sporten. Både vad gäller idrottsnyheter och rapportering från tävlingar. Under de senaste åren tycker jag att idrottsjournalistiken har tagit flera steg bakåt och ersatts med journalister och expertkommentatorer som i första hand ägnar sig åt underhållningsjournalistik. Men ännu värre är att arbetet i dessa TV kanaler till stor del styrs av vilka sändningsrättigheter kanalen köpt in.
Sändningsrättigheterna bestämmer hur Sportkanalerna marknadsför ”sina” idrotter. De idrotter som dominerar i sändningsutbudet av evenemang, innehållet i sportnyheterna och på kanalernas hemsidor är just de idrotter som kanalen har sändningsrättigheter för. Här tappar idrottsjournalistiken sin viktiga roll att skapa helhetsbilder, balans och objektivitet. Ibland går det så långt att kanalerna utgör det viktigaste marknadsföringsverktyget för i dessa idrotter berörda enskilda idrottare och för berörda lagsporter.
Låt mig ge två exempel, först från SVT Sporten.
SVT-Sporten har en tydlig inriktning att deras inslag i Sportnytt och Sportspegeln på längre sikt ska vara jämt fördelade mellan manlig och kvinnlig idrott. Idag ligger de på ca 55 respektive 45 % fördelning *. Denna målsättning är helt OK om den också kopplas till ett tydligt kvalitetskrav och inte enbart ett kvantitetskrav. Under de senaste åren har SVT Sporten marknadsfört de svenska damkronorna i ishockey, särskilt med väldigt många reportage från den nationella damligan i hockey. Damkronorna representerar en mycket liten global idrott och framgångarna internationellt för damkronorna har under de senaste åren varit mycket begränsade. Trots detta fortsätter SVT Sporten att producera inslag om svensk damhockey som om det vore en idrott av stort globalt intresse. För att få in så många reportage som möjligt blir till slut innehållet i varje reportage ganska ointressant. Trots att de flesta matcher i damligan spelas inför ”de närmast anhöriga”, förutom i Luleå och kanske i Huskvarna, nämner aldrig SVT Sporten detta i sina matchreportage. Inte heller hur stort den kommersiella marknadens intresse är av sponsring av ligan och enskilda lag. Det är givetvis bra att visa upp den svenska nationella ligan i nyhets- och tävlingssammanhang, men att göra detta enbart i ett kvantitativt syfte (antalet reportage) och inte på något sätt att beakta kvalitetsaspekten, håller inte i längden om SVT Sporten ska ta sitt ansvar för idrottsjournalistikens roll.
TV 4 Sporten satsar i sina sändningar av internationella handbollstävlingar (turneringar) mycket på underhållningsjournalistiken. Genom att fokusera på denna ”stör” man inte situationen om de svenska lagen åker ut tidigt i tävlingen. Kommentatorerna och experterna gör istället allt de kan för att undvika negativa kommentarer (idrottsjournalistiken) och i stället fokuserar till stora delar på underhållsvärdet (underhållsjournalistiken). Precis som på SVT Sporten ger detta inte en trovärdig helhetsbild och balans och framförallt ingen objektivitet.
För att återta en del av vad idrottsjournalistiken har tappat under de senaste åren vill jag;
- att mer bevakning görs av internationella idrotter så att vi tittare och läsare kan skapa oss en objektiv bild av vad vi står internationellt inom olika idrotter
- att i sportnyheter och i tävlingsreportage fokusera mindre på de svenska deltagarna och istället mer på själva tävlingen; ett OS, VM, EM och World Cup arrangeras inte för enbart svenska deltagare
- att de ”hemma- reportage” som produceras ska visa helhetsbilden av idrotten och vara helt fristående mot de som bevakas
- att den kommersiella kanalen TV 4 lever på
reklamintäkter och därmed är beroende av tittar-siffror får vi acceptera men
aldrig att SVT som public service kanal gör det samma; SVT Sporten har en
betydligt viktigare roll att ge oss tittare en internationell, bred och
objektiv idrottsjournalistik snarare än underhållningsjournalistik.
* Dessa procentsiffror gäller nyhetsrapportering. När det gäller evenemangssändningar är procentandel vida större för herrsporterna (reds. anmärkning)
2020-03-30 Canada inställer alla mästerskap
Det kanadensiska simförbundet inställer samtliga mästerskap innan den 1 september. Det meddelades häromdagen. Detta analogt med inställningen för deras syn på de olympiska spelen i sommar. Nu inställer sig frågan om hur vi skall se på det hela i Sverige också. Är det så klokt att ha ett svenskt mästerskap i simning i månadsskiftet juni/juli. Mao tre månader bort. Läs om SM_veckan i Halmstad - klick
2020-03-29 "Stoppa världen jag vill stiga av"
Så hette en musikal som hade svensk premiär 1963. Jan Malmsjö hade huvudrollen. Vad har detta med simning att göra. Egentligen inte så mycket förutom att Jan Malmsjö, som föddes i Lund, hade sina första år i Trelleborg men växte upp i Malmö 1944 blev klubbmästare i 12-årsklassen på 100 m bröstsim i Malmö Simsällskap. Detta efter ett kylslaget klubbmästerskap ute på Ribersborgs Kallbadhus 1944. i Öresund. Samma år gick SM i samma arena.
Musicalen då?
"Stoppa världen jag vill stiga av" - ja lite så känns det nog för många just nu. Livet satt på vänt och folk klättrar på väggarna. Ja då menar jag inte alla de stockholmare som skall tillbringa de närmaste veckorna i Åre och mest är oroliga för att det skall blåsa lite för mycket uppe på kalfjället. Rejält hånade i social medier de senaste dagarna. Inte helt oförtjänt. Utan mer för alla oss andra som har ett mer respektfullt förhållande till vår omgivning.
Det man lider med mest av just nu är att många drabbas hårt. Alla som drabbas av ohälsa fysiskt men också mentalt med den oro som inte minst media är duktiga att sprida. Har ni noterat att de mest "trösterika" artiklarna i stortidningarna webupplagor är inlåsta bakom betalväggar. Aftonbladet och Expressen har verkligen visat "mammons ansikte" i krisen.
SvT och SR är kanske de enda stora medier som inte kräver någon form av betalningar. Jo jag vet att man kan få gratis prenumerationer på DN och andra under en kortare tid och att de på det sättet kommer under med hedern i behåll. Men få oroliga, äldre datorovana människor att signa upp med kontokort på nätet är kanske inte rätt väg!
Härom dagen hade jag ett snack med Dennis Fredriksson. Ansvarig för Swim Open i Stockholm. " Det är nästan jobbigare att montera ned är än att bygga upp Swim Open" - sa han när vi snackades vid. Återbud, förhandlingar och allt annat. Men han var glad åt att leverantörerna till Swim Open var samarbetsvilliga och att man tex. hade kunnat betala tillbaka 50% av hotellkostnader. Något som är just 50% mer än avtalet sade. Han var naturligtvis inte glad för det hela situationen och lika ledsen som alla vi andra som har inte bara fått det vanliga livet på vänt utan också simningen. Dennis öste beröm över Simförbundets chef Micke Jansson som jobbat som en iller med att bistå i jobbet. Detta Simförbund som tyvärr inte finns med i den grupp som RF - läs ordförande Björn Eriksson kallat till förhandlingar. Den grupp med tio idrottsförbunds som skall vara med och bestämma var de 500 miljonerna som idrotten fått från staten som plåster på såren i Coronakrisens spår.
Risken är väl nu att fotbollen gapar högst och får mest. Det har hörts att man minimum vill ha 100 miljoner, minst en femtedel av pengarna. Det kan bli en intressant diskussion. En parallelldiskussion till det snack som börsbolagen har med regeringen om bidrag och det facto att man samtidigt betalar ut aktieutdelningar. Inte bara sjukdomsbaserade frågor i media i framtiden.
EM i simning och Masters-EM uppskjutet. Sm-veckan i sommar ligger och guppar i planeringsstadieti Halmstad. Blir det något? Tre månader framåt! Ja kanske!
2020-03-28 Uddevalla söker Simskole- och Breddansvarig
Det här kan man tex. läsa i Uddevalla SIms annons "Som Breddansvarig tar du planeringsmässigt ansvar för simskoleverksamheten och
teknikverksamheten, som innefattar all sim- och teknikskola i Föreningen Uddevalla sim, samt
sommarsimskola och lovsimskolor. Du är också ett stöd till vår övriga verksamhet då vi har 5
heltidstjänster och 2 deltid som jobbar i team samt ca 30 stycken arvoderade ledare."
Du hittar hela annonsen här - klick
Den finns också klickbar ute i högerspalten under Lediga jobb - den närmaste månaden.
Du hittar den också under Lediga tjänster överst på denna sidan.
2020-03-28 Del 4 Christer Junefelt
Idag ser vi det fjärde klippet om när Christer Junefelt simmade från Visingsö till Jönköping. Läs om projektet under notiser den 15 mars 2020
20200327 Bada på i coronans tecken
Sverige är ett av de få länderna i Europa som har simhallarna öppna. Men det är ingen trängsel precis. Här en aktuell bild från 25 meters bassängen på Eriksdalsbadet i Stockholm. En herre på väg in för att löga sig. OK att simma och bada enligt Folkhälsoinstitutet. Följ det!
20200327 Simnyheter i Sydsvenskan
Det är mig veterligen femte gången i år som Sydsvenskan har ett helt uppslag om simning. Det är beundransvärt. SDS är annars välkänt för att skriva mest om Malmö FF och MIF Redhawks - så det är ju riktigt trevligt att det finns också simartiklar.
Varför visar vi detta, undrar du? Jo vi på SIMMA vill peka på att det kan skrivas om simning också. Men man måste hjälpa till. Ingen tror väl att ovan belysta artikel kommer till av sig själv? Nej man måste göra som Astrid Lindgren skriver om sommaren i Idas sommarvisa "Man måste hjälpa till". Artiklar skriver sig inte själv och informationen måste komma inifrån simningen för att dessa skall bli verklighet. Arenaidrotterna har oförskämt stort utrymme i media. Detta pga. att sportjournalister helst skriver om det de kan, läs fotboll. För att skriva om simning, kanot eller andra idrotter måste man jobba och journalister är liksom alla vi andra. Lata. Nu undantar jag Malin Fransson på DN som likt en Duracellkanin publicerar artikel efter artikel på DN om simning från sin hemmaredaktion.
Från vår idrott klagas det ohemult ibland för att vi har för dåligt utrymme i media. Ibland med rätta men oftast felaktigt. Simningen är urusel på att mata media med information. Det gäller på alla olika nivåer. Det finns mottagare av informationen med sällan avsändare.
Man måste "se nyheter" i det som sker inom simningen för att kunna meddela det vidare. Värderingen om något är publicerbart skall inte avsändare i klubben göra utan mottagaren. Mottagaren kan vara, hemsidan om simning som just SIMMA. Det kan vara den lokala tidningen. I storstäderna finns det massor med superlokala tidningar och dessa älskar att få material och gärna en bild. Sedan finns det de lite större tidningarna. Exempel på detta är SDS ovan. Dessa är lite mer sparsmakade med droppar urholkar stenar. Regional radio och TV vill gärna ha vinklar som är positiva och från simningen kommer till 95% positiva nyheter. Sedan kan det vara tuffare på riksnivå. Där är man naturligtvis ännu mer sparsmakade. Där skalla det helst vara Sarah-känning för att vi skall komma med. Fast den dagen vi uppfinner en idrott med en combo på simning och skidor kan det nog hända skare.
Javäl. Det är viktigt att skicka information, skapa kontakter, följa upp utskick men framförallt måste det finnas en lite. Journalist inbyggd i alla som sysslar med simning som kan spåra och skapa nyheter.
2020-03-27 Malin blir huvudtränare i Väsby
Malin Borensjö (tidiagre Svahnström) blir ny Huvudtränare i Väsby Simsällskap. Malin har de senaset åren varit eknonomiansvarig i föreningen. Malin som har massor med simmeriter i bagaget, 18 SM, 5 EM-medaljer i lång bassäng - samtliga lagkapp plus ett VM-guld i kortbana på 4x200m fritt sedan 1999. Malin kommer i partiken att jobba tillsammans med elittränaren Marcelo Marchado när det gäller A-gruppen och sedan också med andra grupper i föreningen plus att hon kommer att ha det övergripande ansvaret för Väsby Simsällskap!
2020-03-22 Canada första landet att säga nej till OS
Idag kom den första avbokningen till sommarens Olympiska Spel i Tokyo. Canda tog beslit att inte ställa upp med omtanke om inte bara sina idrottare utan också alla andra runtomkring, tränare, publik mm som är involverade i förberedlserna inför OS samt med genomförandet med spelen.
Läs hela deras tillkänngivande här - klick
Läs också om IOC uttalande från igr om utvärdering som skall ske de närmaste fyra veckorna om OS skall genomföras - klick
2020-03-21 Kritiken mot IOC växer - Bosse Hultén tycker..
Allt fler ansluter sig till den kritik som ställs mot IOC - Internationella Olympiska Kommittén och den japanska olympiska kommittén. Kritik som gäller dessa kommittéers oförmåga att ta beslut om OS vara eller icke vara under 2020. Det kan tyckas vara längt bort - att arrangera ett OS i mitten av juli - fyra månader från nu men skall man ta i beräknande hur lång tid coronaviruset behöver ha på sig för att jobba sig igenom en kontinent så är det verkligen inte lång tid. Häromdagen hade hälften av Afrikas länder nåtts av smittan och spekulerar man om var Corona skall slå ner hårdast är det absolut den afrikanska kontinenten som ser sårbarast ut med sin illa utbyggda sjukvård. Länder söder om Sahara kommer att få det tufft.
Det väntade afrikanska utbrottet kommer att angripa länderna under tidsperioden maj-juli och att i skuggan av detta tro på ett OS med start i mitten av juli är bara idioti.
Ponera att Corona sköljt över med det värsta runt 1 juli - så har ända idrottsmännen i de 200 OS-nationerna stressats under lång tid, när det gäller träning och tävling och inte minst under uttagningar. Utsatt sig för risker i olika former och att med den bakgrunden göra sig rättvisa på ett OS finns inte.
Det enda rätta är att frysa tävlingen 12 månader och köra 2021. Då kan alla vara med och förutsättningarna kanske kan bli hyfsat lika. Den 27 mars har Japans Olympiska Kommitté sittnästa sammanträde. De borde ha det redan i morgon söndag - om dom vill idrotten väl.
2020-03-21 Stängda simhallar
Enligt vår undersökning är det nu fem simhallar i sverige som har stängt pga. Coronaviruset. Till detta kommer en del andra hallar som är stängd p.g.a andra orsaker men de nämns inte här.
Följande hallar är stängda:
Ronneby simhall
Kallinge simhall
Badhuset Trelleborg
Bråhögsbadet Staffanstorp
Torsbybadet, Torsby
Tillkommer hallar som stängs av denna anledning - skicka oss gärna ett meddelande på denna mejl - klick
2020-03-20 LEN skjuter upp EM
Pga. den rådande Coronasituationen kommer Eurupamästerskapen i simning att skjutas upp, preliminärt till den 17-30 augusti. Tävlingarna skulle avverkats i Budapest under maj månad men det nya datumet som presenterades efter ett möte igår kommer att omprövas i månadsskiftet maj/juni och skulle inte situationen i Europa vara tillfredställande, hälsomässigt vid den tiden kommer tävlingen att skjutas till år 2021. (Masters-EM:s datum kommer att bestämmas senare)
Läs hela meddelandet här - klick
Länkar:
SVT - Simon Sjödin säger - min simkarriär kan vara över - klick
2020-03-19
Simpodden nr 144
"Min simning kraschlandade" - berättar Victor Johansson
Simpodden Hultén & Jansson nr 144 innehåller ett öppenhjärtigt snack med vår bäste distanssimmare Victor Johansson som berättar varför han "kraschlandade" på Conferencemästerskapen för några veckor sedan och hur han skall försöka att komma tillbaka igen i bassängerna. Detta och naturligtvis också ett nyhetsblock signerat herrar Hultén & Jansson - får du i denna upplagan av Simpodden.
Lyssna på podden i spelaren nedan eller gå till platser där poddar finnes - Spotify, Itunes mm
Äldre poddar hittar du här - klick
2020-03-19 Del 3 Christer Junefelt
Idag ser vi det tredje klippet om när Christer Junefelt simmade från Visingsö till Jönköping. Läs om projektet under notiser den 15 mars 2020
2020-03-19
Snart är Sverige det enda landet i Europa som har öppet skolor och simhallar. Restriktioner sköljer över Europa. De andra Skandinaviska länderna, Danmark, Finland och Norge har alla stängt sina simhallar men också liknande idrottsanläggningar. Dessa länder har också skickat hem alla elever från skolorna på samtliga nivåer. I Sverige är det annorlunda. Simhallarna fortfarande öppna. Vi på SIMMA gjorde en gallup igår och det är bara skånska Trelleborg och Staffanstorp som har stängt. Inte helt oväntat.... Skolorna i Sverige har stängt på gymnasienivå och uppåt. Däremot har grundskolorna och därunder öppet. Visserligen med reducerad funktion. Många barn har med föräldarhjälpen hållits hemma och på många håll r det bara halvfulla klasser.
2020-03-18 IOC framhärdar
Den internatonella olympiska kommittén framhärdar att OS skall äga rum i Tokyo med start i slutet av juli. Detta framgång i dagens möte med berörda instanser.
Läs pressmeddelandet från IOC - klick
.
2020-03-18 Stängda simhallar
Idag har vi ställt frågan till svenska simklubbar vilka simhallar som är stängda! Fortsfarande är alla simhallar öppna om än med vissa regler när det gäller hygien tex. för träning på torra land och andra verksamheter som inte är i själva vattenmiljön. Nedan hittar du en lista på de simhallar som är stängda just nu:
Badhuset Trelleborg, Bråhögsbadet Staffanstorp och Älvsbyns Simhall
2020-03-18 Ikee i vattnet igen
Det tog hela 406 dagar innan den japanska storstjärnan Rikako Ikee kom i vattnet igen efter att hon diagnostiserats med leukemi. Detta skriver hon i ett Instagram-inlägg igår. Hon gläds och vi gläds.
2020-03-17 Simpodden nr 143
Veckans gäst i Simpodden är Mikael Jansson, förbundschef i Svenska Simförbundet med mycket att göra i Coronatider.
Om detta och hans jobb på SSF och naturligtvis också simnyheter från hela världen i den här 143:e krävande upplagan av Simpodden Hultén & Jansson.
Du lyssnar på podden i spelaren nedan eller laddar ner den i din telefon eller dator. Du hittar också den på ställen där poddar finns. Exempelvis på Spotify och Itunes.
2020-03-15 Christer Junfelt simmar från Visingsö till Jönköping
Christer Junefelt och förresten familjenamnet Junefelt är mycket synonymt med Jönköpings Simsällskap. Med utgångspunkt från Christer Junefelt kan nämnas hans pappa Harden och dennes bror Hugo som utmärkte sig so simmare och ledare. Sedan hade Christer en kusin, Rolf Junefelt som var olympisk i femkamp och sedan har vi Christer yngste son, Linus som föddes 1992 och fortfarande har kvar massor med avtryck i Sum-Sim listorna med åldersklassrekord. Men som sagt Christer är den som kanske är mest bekant i simvärlden. Som simmare med 13 SM-medaljer, tränare ledare - inte minst som ansvarig för EM i simning 1967 men en bit in på 00-talet verksamhetsansvarig i JSS.
1968 hade han varit ovarsam ett samtal och sagt att simma mellan Visingsö och Jönköping, en sträcka på 30 km skulle inte vars så svårt men problemet kan vara vattentemperaturen". Detta var något som han skulle få äta upp. 1950 och 51 hade man gjort ett försök men misslyckats. 1968 blev det dags för Christer att ta tag i det han skroderat om och om detta berättas det från Jönköpings Simsällskap i sex korta filmer. Två av dessa visas nedan och resterande fyra kommer de närmaste veckorna.
2020-03-14
Det är en hel del som kritiserar Sarah Sjöströms för hennes uttalande i frågan om att välja bort OS för mer penningstinna tävlingar på andra håll. Inte helt oväntat kanske. För SIMMA gör idrottsanalytikern Peter Rohmée följande inlägg i debatten och är starkt kritiskt mot Sarah Sjöström.
Sarah lyssna på din omgivning – gå inte över till de ”penningkåtas” gäng
I ditt uttalande om prispengar i samband med de olympiska spelen är du tyvärr helt fel ute. Du kan inte jämföra ett OS arrangerat av Internationella Olympiska Kommittén (IOC) med EM och VM tävlingar under FINAs ansvar. I ett sommar OS genomförs nästan 30 sporter med över 300 grenar. Deltagarna är ca 11 500 och kom senast från 207 länder. I Sim-VM deltar normalt strax under 200 länder och med ca 2600 deltagare.
Kvalificeringsreglerna för OS är helt annorlunda än för ett stort internationellt sim-mästerskap. I Sverige avgör den svenska olympiska kommittén (IOK) vilka som får delta men de övergripande förutsättningarna är utformade så att samtliga länder från alla kontinenter ska ha möjlighet att delta. De grundläggande värdena är att varje idrottperson skall kunna utvecklas över sina egna gränser; ”det viktiga är inte att vinna utan att delta”. Dessa värderingar gäller inte inför de internationella sim-mästerskapen.
Dina tankar om prispengar på ett OS, jag tror du också inkluderar ”appearance money”, är helt felaktiga. Syftet med OS spelen är helt annorlunda. Ett OS är så mycket större än en internationell simtävling. Så mycket större än Sarah Sjöström själv.
Låt dina tankar stanna här. Låt dig inte inkluderas i de ”penningkåtas” och ”girighetens” gäng inom t.ex. internationell golf och tennis. Delvis också inom internationell fotboll, ishockey och basket.
Dina krav på prispengar ska du ställa på FINA och på de privata rättighetsägare som arrangerar t.ex. International Swimming League, men definitivt inte på IOC.
Tänk om och gör rätt nästa gång du uttalar dig!
Peter Rohmée
Analytiker av större internationella idrottsevenemang
Fler kommentarer om Sarahs uttalande:
Expressen - klick
Tyvärr kan vi inte länka till ursprungsuttalandet i DN eftersom det är gömt bakom en betalvägg och Johan Esk kommentarer om Sarah i DN strax efteråt.
2020-03-14 Inse fakta
Hela samhället bromsas. All idrott sätt på vänt. De olympiska gudarna tror på ett OS i Tokyo i sommar. Hade man varit 19 år och skrivit detta hade man sagt "Fetglöm detta gubbar" och så är det. Det kan mycket väl vara så att då i slutet av juli har den värsta stormen av Coronaanfallet klingat av MEN vad händer fram till detta. Simmare som simmat torrsim, simuttagningar som sker hel godtyckligt. Dåligt förberedda idrottare som absolut inte kan göra sig själv , sina idrotter och sina länder rättvisa. Så tryck på bromsen.
Deleta INTE OS 2020 utan transformera det till OS 2021. Då kanske massor av simmare just nu slipper jaga vatten för att kunna träna. Smittas och inte kan genomföra det ena eller det andra. Detta gäller naturligtvis alla andra idrottsmän också !!!!
Dela #stopolympics på alla dina inlägg. Från semesterbilderna på Maldiverna till det jollrande barnbarnet i Luleå. #stopolympics.
SIMMA AB © Copyrights 2020 email: simma@telia.com telefon: 0046-(0)709-565690 kontakt: Bo Hultén