International Swimming League - tävlingssida 2020 - klick
För exakt 100 år sedan - OS i Antwerpen med 11 svenska medaljer - klick
Sim-EM i Barcelona 5-12 september 1970 - jämnt 50 år sedan - klick
Lyssna på senaste Simpodden Hultén & Jansson - klick

Foto: ISL

2020-10-31 London vann femte matchen i ISL
I tävlingsbubblan i Budapest avgjordes idag den femte matchen. London Roar vann sin andra match och som vanligt massor med fina resultat. Bilder, kommentarer, resultat och statistik på vår ISL-sida.
Gå till rapport från match nr 5 - fredag/lördag - klick
G till vår övergripande ISL sida 2020 - klick

2020-10-30 Masters-SM inställt
På grund av det rådande läget med ökad smittspridning av Covid -19 viruset och de nya lokala restriktioner som kommit för region Västra Götaland så har Svensk Simidrott beslutat att ställa in Masters-SM i simning i Stenungsund den 20-22 november.

-Vi har gjort vad vi kan men som situationen är så har vi ingen möjlighet att genomföra tävlingen. Läget är allvarligt och vi måste göra vad vi kan för att stoppa smittspridnigen. Det är naturligtvis tråkigt men jag vet att alla deltagare har förståelse för detta beslut och nu gäller det att blicka framåt samtidigt som vi fortsatt håller ut och håller avstånd, säger Hans Bergman, tävlingsansvarig S77 Stenungsund.

2020-10-29 Sum Sim region inställt
Som vi befarade som är Sum-Sim region inställt som kvaltävling till Sum-Sim Riks. Så här skriver man på Simförbundets sida:

På grund av rådande omständigheter med den ökande spridningen av Covid -19 så kommer Sum-Sim Region inte att kunna genomföras i alla våra regioner.

Med anledning av detta har Svensk Simidrott beslutat att stryka Sum-Sim region som kvaltävling till Sum-Sim Riks. De regioner som vill och har möjlighet att genomföra sina planerade Sum-Sim regionstävlingar kan fortfarande göra detta, men resultaten kommer inte utgöra en direktkvalificering till Sum Sim Riks.

De tävlingar som arrangeras är alltså inte längre regionfinaler utan ska betraktas som vilken annan inbjudningstävling som helst. Ni kan dock, om ni vill, kalla det Sum-Sim regionfinal men tävlingen har inte den statusen längre. Anmälan till riksfinalen kommer istället att baseras på anmälningstider och heatbegränsning.

Med bakgrund av Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer under dagen kommer beslut gällande kvalförfarande och annan viktig information att presenteras under måndagen den 2 november.

I nuvarande läge är ambitionen att Sum-Sim Riks kommer att arrangeras i Göteborg 12-13/12. Vi är dock medvetna om att situationen smittspridningen av Covid-19 kan förändras snabbt, vilket kan ge nya restriktioner och beslut.


2020-10-29 Sim-SM inställt
Idag på morgonen meddelades att Sim-SM i Helsingborgs ställs in. Detta pga. det rådande smittläget i Skåne. Pressmeddelandet lyder så här:


På grund av det rådande läget med ökad smittspridning av Covid -19 viruset och de nya lokala restriktioner som kommit för region Skåne så har Svensk Simidrott beslutat att ställa in JSM/SM i simning i Helsingborg den 11-15 november.

 – Vi har haft tät dialog med både RF, arrangörsklubben och arrangörsstaden, men i dagsläget finns det tyvärr ingen möjlighet för att genomföra tävlingen. Det är en utmanade tid för oss alla och vi behöver hjälpas åt att hålla i och hålla ut för att minska smittspridningen. Jag har full förståelse för att det innebär en besvikelse för våra idrottare och föreningar när förutsättningar förändras med kort varsel, och jag lider verkligen med dem, men detta är tyvärr den verklighet vi lever i just nu, säger Förbundschef Mikael Jansson.

SIMMA kommenterar
Hur det blir för Sum-Sim vet vi inte i dagens läge men en sak är klar - de Skånska regionsfinalerna i Sum-Sim, Ängelholm och Sjöbo är inställda. Detta beslutet togs av Skånes Simförbund igår kväll. 

Louise Hansson finns med i match nr 6 - foto: ISL

2020-10-28 Onsdagmorgon i vecka 44
Just nu skollov i många delar av landet. Ljuvligt höstväder när oktober möter november. Det är då man längtar till varma delar av världen. Men inte detta år. Coronan börjar ta ännu ett struptag om vår värld och speciellt i Skåne där man inte varit så drabbat tidigare - så dras snarar åt. Man kan faktiskt fundera på hur SM-arrangörerna i Helsingborg får till det. Inte många samtidigt i simhallen men ni som inte kan vara där - hav tröst. SM/JSM sänds på nätet.
ISL har nu avverkat fyra av de totalt tretton matcherna i sin serie. Match nr fem simmas fredag/lördag. Notera att detta är den enda som INTE visas i svensk TV. Men väl match nummer sex som återfinns på Eurosport/DPlay under söndagen/måndagen som följer. I denna sjätte match finns bägge svensklagen, Energy och Titans med - dvs alla fyra svenskarna som simmar i ligan möts i Budapestbassängen. Mer om ISL på ISL-sidan

klipp från Simförbundets hemsida:
Regeringens beslut om att höja gränsen för sittande publik vid offentliga tillställningar från 50 till 300 personer kommer inte påverka SM/JSM samt Sum-Sim riksfinal.

Regeringen meddelade tidigare i veckan att de beslutat att höja antalet sittande publik från 50 till 300 personer vid offentliga tillställningar. Detta kommer inte att påverka höstens två arrangemang SM/JSM (25m) och Sum-Sim riksfinal. Båda tävlingarna kommer fortsatt att arrangeras utan publik. Anledningen till det är att läktarna behövs för att kunna distansera simmare och ledare under arrangemangen.

2020-10-27 Beställ SM-utrustning
Det finns massor med prylar att beställa från Arena med SM-loggo 2020. Du kan se hela kollektionen här - klick  Sista dagen att beställa är den 29 oktober

Michael Andrew New York Breakers ISL Foto: Mike Lewis

2020-10-27 Match nummer fyra med Cali som klara segrare
I dagens Skins vann Olivia Smoliga damernas ryggsim och ny bröstsimsfantomen Emre Sakci herrarnas simningar. Läs om allt på vår ISL-sida - klick

2020-10-26 Europarekord av turk.
Emre Sakic satte nytt Europarekord på 50m bröstsiom i dagens simningar i Budapest. Läs om detta och se alla resultat på vår ISL-sida - klick

2020-10-26 Match nummer 4 idag 15.00
Idag är det dags för den fjärde omgången av ISL-ligan. Inga svensklag i vattnet idag utan idag skall vi få se ett av favoritlagen till årets titel, Cali Condors möta, Iron Swim, NY Breakers och DC Trident.
Matchen sänds 15.00 på D-PLay och Eurosport.

2020-10-26 Sveket mot tittarna och Northug
När Sveriges Television visar ett inslag om Petter Northugs skidträning i gårdagens Sportnytt - så har man tappat alla koncepter när det gäller bedömning och  ansvar om vad som skall visas i en public servicekanal. Låt vara att man inte tillstår att skidåkning inte tillhör någon prioriterad idrott i kanalen, detta trots att anställda har berättat om detta beslut och att man barskrapar allt från fluorvallor till påhittade skadeförhållande inom den idrotten - MEN när det gäller Northug är det på en annan nivå. Man har under årens lopp gjort den mannen en otjänst att exponera honom i TV-media i tid och otid. Hans hela tiden skruvandet på galenskaperna för att platsa in och "komma med något nytt" - har varit pinsamt redan tidigare. 

Nu har han erkänt kokainmissbruk, vansinneskörningar och tagit tag i detta för att försöka skapa en rehabilitation och leda sin kropp och själ tillbaka till någon form av normalitet.
Då tar SvT hand om ett gratisreportage från NRK (att dom har ännu större problem är ju en Norgehistoria) och visar det på primetime för idrott i SvT är inte bara en total missbedömning om vad som skall visas i SvT. Det är också ett svek mot Petter Northug.
Tänk efter före och skaffa en nyhetsredaktör värt namnet!

2020-10-25 SK70 i Sandared söker chefstränare
SK70 - Simklubben 1970 finns i Sandared utanför Borås. 800 simmare i klubben och med en ledig tjänst som Chefstränare, hel eller deltid. Läs mer i annonsen här - klick.
Du hittar också annonsen klickbar ute i vår högerspalt - den närmaste månaden men också högst upp på nyhetssidan under lediga jobb i Sverige och Norge.

2020-10-25 Match tre i ISL klar
Coleman, Persson och Louise Hansson simmade i dagens ISL-match i Budapest, Hur gick det? Läs på vår ISL-sida - klick

Match 3 - foto: ISL 2020

2020-10-24 Tre bra svenskar i ISL !!!
De svenska simmarna simmade fort för sitt Toronto Titans i dagens match av ISL 2020.
Läs mer på vår ISL-sida - klick

2020-10-23 ISL match 3
Ovan kan du se en sammanfattning av Match 1 i Budapest förra helgen. Första grenen då innehöll Sarah Sjöström vinnande 100m fjärilsim. Hon kommer i inledningen av klippet ovan. MEN lördag kl. 12.00 är det dags för omgång 2. Läs mer om detta på ISL-sidan - klick

Foto ISL by Mike Lewis

2020-10-22 ISL match 3 och 4

Till helgen är det dags för den tredje och fjärde matchen i ISL Simliga. Matchen på lör/söndag innehåller bl.a Toronto Titans med tre svenskar i laget - Louise Hansson, Michelle Coleman och Erik Persson. Naturligtvis spännande och se hur de tre står sig i konkurrensen med övriga. De två första matcherna under helgen som gick var ju riktigt bra, sett ur resultatsynpunkt och det finns all anledning att tro att också kommande matcher skall bli sevärda. En sk. "svenskmatch" i helgen och sedan också en match som simmas mån/tisdag.
Du kan ju som vanligt följa matcherna på våra ISL-sidor ( se länk medan)


Bosse Hultén om upplägget
Hur känns formatet då? Jag har snackat med några inom och utom simningen och de allra flesta är positiva. Bra fart, inga döda punkter men kanske en del avsaknad på resultatredovisning. 
Det är inbyggt i tävlingskonceptet att man skall fokusera på laget framför jaget. Poängen är viktigare än tiderna MEN visst är man van vid upplägget på internationella mästerskap känns det lite fattigt att inte få alla resultaten i grafik. Med svensk teknik (läs IC-control) hade alla resultaten kunnat flimra förbi utan att man hade gjort avkall på grundidéerna - skulle jag vilja säga. Men det känns riktigt bra och fräscht. Det nya med att vinnande lag i medley-lagkapperna kommer att bestämma Skinsloppet är i linjen med att simmarna skall få mer inflytande. Det kommer att bli avgörande i slutändan. Redan efter att he sett åtta av de tio lagen märker man en uppdelning. Cali, Energy och London står på en nivå. Övriga på en annan. Skall bli kul att se vad Toronto och Tokyo kan innebära. Tokyo skulle kunna vara det fjärde laget att komma in i de fyras nivå men det vet vi först efter helgen.
I fredags under första matchen fanns det inga underlag att jobba med för TV-kommentatorer. Vi läste direkt från grafiken, samma som du hade som tittare. På lördagen sedan blev det bra. Då fanns startlistor och övrig info framme. En förutsättning för tävlingarna skall kunna bli en framgång. Hoppas man håller i detta. Resultat, bilder och annat fanns också framme föredömligt snabbt. Simningen har ingen bra historik på detta. FINA, det internationella simförbundet kan ibland vänta till dagen efter med att presentera poäng på World Cup. Inte helt kompatibelt med nutiden krav.

Till helgen är det dags igen. På D-Play och Eurosport. Läs mer på länken nedan

Gå till vår ISL-sida - klick
Kelsi Dahlia och Lilly King Cali Condors ISL by Mike Lewis

2020-10-22 Alla simmar 200m fritt fel !!!!!!
Brett Hawke sanckar med Ian Thorpe om massor av saker men bl.a säger Thorpe att han anser att alla simmar 200m fritt nuförtiden. Från Swimming World.

2020-10-21 Simpodden nr 159
Den här veckan får du träffa Simpanelen i Simpodden Hultén & Jansson. Så här lyder programförklaringen för detta 159:e avsnitt:  " Den här veckan är det snack runt utvärdering och samarbeten inom simningen. Kanske inte det mest sexiga ämnen som kan dyka upp MEN vi tror att en del kan  bli både förbannade och glada - efteråt. Hur ambitiösa och seriösa är simtränare och styrelse när det gäller att utvärdera verksamheten? Detta och en del av det senaste inom simningen - tex. ISL och hur det togs emot under helgen!
Lyssna på podden i spelaren nedan eller via ställen där poddar normalt finnes (Spotify, Itunes etc)

2020-10-21 Skåne DM
Skånes DM är ju naturligtvis ett av de bästa distriktsmästerskapen i Skåne. Distriktet omfattar också Blekinge. Alla resultat från tävlingarna hittar du här - klick
Tävlingarna gick i Vattenhuset i Ängelholm och från tävlingarna kan man konstatera att:
- yngste familjemedlemmen Hansson från Helsingborg, Gustaf, lillebror till Sophie och Louise vann två ryggsimstitlar. Hans första Dm-titlar.
- Hanna Bergman har haft några tunga år men nu är hon tillbaka på riktigt. Seger på 100m fritt med 54.42 och 1.58 på 200m fritt. Detta plus en del andra segrar gav mycket självförtroende i väskan.
Annars var det mycket Landskrona. Linus Kahl och Oskar Hoff dominerade med en hel del bra tider.
Vi skall i alla fall ta oss en funderare med hjälp av Anders Molins kommentar till SIMMA efter tävlingarna:

Sistlidna helg simmades som bekant DM i Ängelholm.
Bra organiserat i enlighet med vad folkhälsomyndigheten föreskriver och väl genomförda tävlingar. Men det var också något mer eller snarare sagt mindre som gjorde DM till en behagfull tävling.
Det tog ett tag innan jag kom underfund med vad det var som gjorde denna tävling så ovanligt angenäm. Sedan slog det mig. Det var tyst. Ingen dånande och tröttande musik någon gång under hela tävlingen. Enda gången musik spelades var under nationalsången, vilket ju är helt okej.
Jag frågade flera simmare hur de upplevde frånvaron av musik. Det var flera som liksom jag inte direkt tänkt på det men som när vi pratade om det samstämmigt instämde i hur skönt det var att slippa musiken. Ingen saknade den. Så man frågar sig varför och vilka det är som bestämmer att simmare, tränare, ledare, funktionärer samt publik under en simtävling ska utsättas för ett (för att låna ett uttryck av Thomas Jansson) omänskligt, tröttande dån. För tröttande är det. Verkligen.
Frånvaron av musik under DM gjorde att det var fullt möjligt att i normal samtalston prata med simmarna under insimmet. Men också med kollegor. Härligt. Stort tack till arrangörerna för väl genomförda tävlingar och för att man skippade musiken. Jag önskar och hoppas att det musikbefriade DM vi fick uppleva i Ängelholm blir modell för alla kommande tävlingar.
Anders Molin, Kiviks Simklubb

DC Tridentlaget hejar på sina kollegor i vattnet - Foto Swim League by Mike Lewis

2020-10-19 Överlägsen seger för London i match 2
Det blev en klar seger för London Roar i den andra matchen av ISL-ligen i Budapest. Läs om det hela på vår ISL-sida - klick
Nästa match kommer lördag/söndag - den tredje i ordningen!

2020-10-19 London leder efter första dagen i Budapest - match 2.
Läs resultat och se kommentarer på vår ISL-sida - klick Den andra matchen fortsätter i eftermiddag 16.00 på Eurosport 1 och DPlay

Adam Peaty simmar i London Roar - foto ISL

2020-10-18 Match 2 i International Swimming League
Söndagkväll med simning. Andra matchen visas på Eurosport 1. Vilka intressanta simmare kan man kolla på då? Adam Peaty och Katinka Hosszu är bara några av de många världsstjärnor som dyker upp i rutan ikväll.
Läs mer på vår ISL-sida - klick

Ryan Murphy, Lilly King och Sarah Sjöström Top-3 efter första matchen i ISL 2020 - foto ISL

2020-10-17 Sjöström ligger trea
Efter först deltävlingen (av 13) i International Swimming League ligger Sarah Sjöström trea i MVP-ligan, efter Lilly King och Ryan Murphy. Läs om tävlingarna med kommentarer, bilder och resultat på vår specialsida - klick

Lilly King MVP-simmare efter dag 1 - foto: ISL 2020

2020-10-17 Resultaten från ISL dag 1 i Budapest
Nu har vi uppdaterat med första dagens resultat från Budapest. En resultatjakt som inte var helt lätt för oss simintresserade. Men nu finns de på vår specialsida för ISL - klick
Sidan är nu uppdaterad med kompletta resultat!
Lördagkväll så ser du mer ISL på Eurosport 2 klockan 20.00

foto: Arena

2020-10-16 ISL-premiär idag kl. 16.00

Sarah Sjöström tävlar för första gången sedan januari månad. Längsta tävlingsuppehållet hon haft under sin simkarriär. I januari fanns hon med på Euro_Meet i Luxemburg och simmade den gången på världsårsbästa på 100m fjärilsim. Då i lång bana, nu i kortbana i DUNA Arena Budapest.

Idag klockan 16.00 så startar årets upplaga av International Swimming League i Budapest. Du kan se tävlingarna på Dplay och höra kommentatorerna Bosse Hultén och Thomas Jansson
Vi kommer att följa ISL:s tävlingar på vår specialsida för tävlingarna - klick

2020-10-16 Beställ SM-utrustning
Det finns massor med prylar att beställa från Arena med SM-loggo 2020. Du kan se hela kollektionen här - klick
Sista daga att beställa är den 29 oktober

Från Sarah Sjöströms instagramflöde - klicka på bilden för att komma dit!

2020-10-14 Eurosport sänder ISL
Nu är det klart. International Swimming League sänds direkt i Dplay och Eurosport fre lör sön måndag. Första sändningen fredag 16.00 med Sarah Sjöström i vattnet.
Exakt hur LIVE-sändningarna rullar kan vi inte säga just nu. Men fredagen sändning kommer att finnas på Dplay och efterhandssändningarna på Eurosport. Kolla på fredag -eftersom det är ett mycket sent avtal som undertecknats och det är lite jobb att "knö in" simningen i sändningsschemat.. Men som sagt har du D-play är det inga problem.
Kommentatorer Bosse Hultén och Thomas Jansson.

Notera....... 
Den tidigare utannonserade finaltidpunkten under jul gäller inte längre! Finalen kommer istället att gå i Barcelona i slutet av november och det medför massor med ändrade tidpunkter för tävlingarna. Alla dessa ändringar är införda idag på vår speciella ISL-sida - klick
Alla tider som gäller finns i original på bilden nedan.

2020-10-13 På fredag är det dags
Nu på fredag är det dags för den första matchen i årets upplaga av ISL - International Swimming League. Du följer alla matcherna med resultat och kommentarer på SIMMA.
Kolla in vår specialsida för ISL - klick

2020-10-12 Öppet brev till simmarsverige
Simpoddens Hultén och Jansson skriver idag ett öppet brev till Svensk simning. Håller du med eller tycker du tvärtom - tyck gärna till på SIMMAs Facebook-sida.


Huvudet i sanden eller brist på insikt?
- det är alarmerande låg ambitionsnivå

Vi älskar simning såväl i bassäng som i sjön. I hela vårt vuxna liv, med bara några år av uppehåll, har vi följt utvecklingen i Sverige men också runt om i världen. I olika skeden har vi varit irriterad, på de som vi tyckt varit för orättvisa och negativa i sina uttalanden om svensk simnings utveckling. Men vi borde lyssnat då men bättre sent än aldrig!

Sedan fem år har vi i artiklar och i Simpodden Hultén & Jansson flaggat för att något illa är på väg att ske med Svensk simning. Vi har uttryckt, att det verkar saknas sjukdomsinsikt! Som motbild i förbundets officiella dokument, på nätet och i de flesta sammanhang är det dock mest ryggdunkar och mestadels en positiv beskrivning av svensk simning.

Om inte åtgärder vidtas kommer svensk simning långsamt att sjunka. Här är några av de huvudområden som måste förbättras kraftfullt.

Media

-         Vi tappar mark på riksnivå, exempelvis vill SVT inte ens sända SM senare i höst.

-         Vi tappar mark på distrikt och klubbnivå.

Åtgärd

-         Bredda informationsflödet och antal pressutskick. Facebook och andra sociala medier är absolut inte tillräckligt.

-         Acceptera inte SVTs nuvarande sportbevakning. Gå samman med andra förbund som drabbats och försök påverka.

-         Slopa de stora regionerna och återinför distrikten med tillhörande mästerskap.  

Simkunnighet

-         Simningen leder inte debatten om simkunnighet, det gör SLS. Det innebär att såväl svenska folket som kommunala chefer tänker SLS och inte SSF när de funderar över simkunnighet.

o   Det påverkar vår trovärdighet som aktör och våra möjligheter i diskussionerna med kommunerna om vem som skall vara huvudman för simskolorna

o Simningen förlorar massor av pengar

Åtgärd

-         Agera mycket kraftfullare på såväl klubb, distrikt som förbundsnivå, så att det blir tydligt vem som är bäst att handha simskolorna.

-         Ge analyser värda namnet avseende drunkningsstatistiken något som SLS inte gör. 

Sponsorer

-         SSF är varken två, trea eller inte ens 10:a på bollen när de stora bolagen skall satsa pengar på idrotten.

-         Detta gäller också på lokal och distriktsnivå. Finns det överhuvudtaget någon sponsring till distrikten?

Åtgärd

-         Vi kan inte fortsätta att vara osynliga i riksmedia och på de nya plattformarna om vi vill teckna nya stora reklamavtal.

-         Samma osynlighet i de regionala och lokala medierna gör det omöjligt att teckna bra föreningsavtal.

-         Skrota regionerna och låt distrikten återuppstå, det gör möjligt att kora fler mästare och profilera dem i media.

Simning som motion och som en tuff fysisk idrott

-         Simning har inte den status som den ultimata motionsformen den borde ha, eftersom den kan utövas oavsett kroppsform, ålder, årstid och träningsstatus.

-         Simning hyllas inte som andra fysiska idrotter trots att simningen är den tuffaste och mentalt svårast idrotten.

o   Ett VM-lopp på 25 km simning motsvarar två stycken femilslopp på skidor eller två stycken maratonlopp i tid.

o   Till skillnad från de flesta andra fysiska idrotter bestämmer du inte själv när du kan andas, dessutom lyfter du dina armar över din kropp – detta gör simningen till en kraftutmaning utöver det vanliga.

Åtgärd

-         Återigen måste temperaturen mot media höjas, vi måste agitera, skriva insändare samt beskriva vår idrott som den tuffa idrott den är och att den tillgodoser allas behov. Vi borde också muta in intresseområden inom SwimRun och Tritahlon.

Föreningarnas status ute i kommunerna

-         Här är problemet att allmänhetens bad går före simklubbarnas behov, i många andra idrotter är det omvänt.

-         Vi kan inte ordna tävlingar när det är bäst för vår idrott utan är i händerna på kommunernas eller privata aktörers godtycke.

-         Swim Open, en världstävling i en av de största idrotter som finns, men får inte ens ha tillgång till hela Eriksdalsbadet under pågående tävling.

-         Många föreningar har bara ett visst antal tävlingsdagar att tillgå under ett år i de bad de verkar.

-         Träningen bedrivs oftast samtidigt med allmänheten.

-         Simningen har ingen egen idrottsarena likt många andra idrotter.

Åtgärd

-         Dags för den stora simstrejken, lägg ner all verksamhet under 10 dagar eller till dess kommuner, privata aktörer behandlar simning med den respekt den förtjänar.

-         Agera i varje given situation med målet att flytta fram positionerna.

-         Begär egen nyckel till baden och möjligheten att till 100% nyttja baden då det är stängt.

-         Eller som en klok person sa, se till att vara bästa föreningen på allt i kommunen.

Landslaget

-         Antalet simmare på världsrankingen har de senaste 10 åren blivit färre, efter att herrarna i över femtio år och damerna senaste 20 åren, tillhört världseliten i flera discipliner och i minst en av de tre lagkapperna är det nu bara några få topp-10 platser. Senaste guldet i lagkapp på herrsidan är på EM i långbana 2008 (ett av totalt tre lagkappsguld på herrsidan i 50 m bassäng) på 4x100 frisim.

-         Toppbredden, de 10 bästa svenska resultaten under året i respektive disciplin har i förhållande till världsrekordet har fallit år för år. De 5-6 senaste åren är det samma trend på damsidan. Vi har inte glömt 4x100 medley damer och Jennie Johansson från VM 2015 med flera

Åtgärd

-         Ompröva lagda strategier, då de inte fungerar utifrån den målbild vi har att vara en topp-10 nation i världen. Det gäller regioner och distrikt, det gäller årshjulet (här bör man ta några diskussionsrundor till för att fånga bilden), uttagningsprinciper och den ensidiga satsningen på några få årskullar. Det gäller också hur vi använder Simlinjen. Gör vi inga ändringar, utan vidhåller samma recept, blir utfallet högst troligt också detsamma.

Inför OS 2021

DET ÄR BRÅTTOM! 

Skåne/Värmland 2020-10-12
Bo Hultén och Thomas Jansson
__________________________________________________________________________________________

Info
Bo Hultén – mångårig nationell och internationell speaker – har verkat inom svensk elitsimning som tränare, ledare, mediabevakare under mer än 40 år. Har sedan 1995 också arbetat som Eurosports simkommentator. (tel 0709-565690)

Thomas Jansson – tidigare svensk förbundskapten, mångårig landslagstränare, ledamot av Svenska Simförbundets styrelse och sedan nio år expertkommentator på Eurosport. (0706-622222)

Foto: Craig Lord Swimming World

2020-10-12 Dyrt att bekämpa dopning
Wadas kostnad för att genomföra dopninganklagelserna i rätten mot Chinas Sun Yang - kostade totalt  $600,000 under 2019 - kan nu konstateras när siffrorna redovisas.
Man kan konstatera att det är dyrt att bekämpa dopning. (motsvarar 5,2 milj SEK)

Foto från Julia Månssons instagramkonto

2020-10-11 Julia Månsson klar för Florida
Andra svenskan som skriver på för Florida State den här veckan. Julia Månsson bröstsimmerskan från Örebro har gjort klart för träning och skola i solen from. hösten 2022.
Flera svenskar finns i pipeline för Florida, berättas det i kulisserna....

2020-10-11 Betyder ingenting för OS-starterna....
De kontroversiella förtesterna till kinesiska mästerskapen i simning - där landbaserade tester gjorde att simmare inte fick deltaga i finalsimningar, trots att man kvalat in till finalerna, betyder ingenting meddelar South China Morning Post idag. Dementin lämnas av GAS-medlemmen   Li Jianming. Läs mer här - klick

2020-10-10 På måndag är det klart om TV-sändningar från ISL 2020
Det kommer att finnas möjlighet att se 13 matcher i ISL utgåva 2020. Varje match omfattar två dagars tävlande. På måndag presenteras sändningsomfattningen när det gäller svensk TV. Du kan redan nu se schemat för alla matcherna, inkluderande semifinalen och finaler - på vår specialsida för ISL 2020 - klick  
På ISL-sidan finns också samtliga laguppställningar för de ingående 10 lagen - inkluderande fyra svenska simmare.

Edith Jernstedt - foto: hennes Facebook-konto

2020-10-10 Edith klar för solen
Flrorida State i  Tallahassee blir ny hemvist för Efith Jersntedts simträning from. nästa höst. Västeråssimmerskan fick klart med soluniversitet i veckan - ett universitet med en svensk simtränare på kanten, Emma Svensson.

Mie Nielsens instagramkonto från tisdagen

2020-10-08 Mie Nielsen slutar
Danmarks bästa ryggsimmerska, Mie Nilsen avslutar sin simkarriär - berättar hon med ett instagraminlägg. Nielsen med massor (24 st) internationella medaljer på OS, VM och EM-nivå är född 1996. Hennes medaljskörd ser ut so här:

Olympiska Spel
Brons Rio de Janeiro 2016 4 x 100 m medley
Världsmästerskap (långbana)
Brons Kazan 2015 100 m ryggsim
Världsmästerskap (kortbana)
Guld Istanbul 2012 4×100 m medley
Silver Istanbul 2012 100 m ryggsim
Brons Istanbul 2012 4×100 m frisim
Guld Doha 2014 4×50 m medley
Guld Doha 2014 4×100 m medley
Brons Doha 2014 4×50 m frisim
Brons Windsor 2016 4×50 m medley
Europamästerskap (långbana)
Guld Berlin 2014 100 m ryggsim
Guld Berlin 2014 4×100 m medley
Brons Berlin 2014 50 m ryggsim
Guld London 2016 100 m ryggsim
Silver London 2016 50 m ryggsim
Silver Glasgow 2018 4×100 m medley
Brons Glasgow 2018 4×100 m frisim
Europamästerskap (kortbana)
Guld Stettin 2011 4×50 m medley
Silver Stettin 2011 4×50 m frisim
Brons Stettin 2011 100 m ryggsim
Brons Stettin 2011 100 m medley
Guld Herning 2013 100 m ryggsim
Guld Herning 2013 4×50 m frisim
Silver Herning 2013 4×50 m medley
Silver Köpenhamn 2017 4×50 m frisim

Andrea Ghez en av två fysikpristagare i år. Masterssimmerska på UCLA.Foto Reed Hutchinson/UCLA

2020-10-08 UCLA Masters gläds
UCLA Bruins Masters-avdelning hyllar idag en av sina medlemmar,  professorn, Masterssimmerskan och grundaren av Mastersavdelningen på UCLA - Andrea Ghez - som igår tilldelades Nobelpriset i fysik.  Ghez är den fjärde kvinnan som tilldelats priset, den första var Marie Curie, år 1903

2020-10-07 Spelschema för ISL
Nu är det klart i vilken omfattning som International Swimming League skall simmas i Budapest. Hur det kommer att sändas i Sverige har vi i skrivande stund inte information om utan kommer att återkomma inom kort. Så här ser spelschemat ut och lag med svenskar är feststilade. Vi kommer tillbaka med en specialsida för ISL inom de närmaste dagarna !!!

Match 1
Fredag 16 oktober 16-18.00
lördag 17 oktober 20.00-22.00
Energy Standard, Cali Condors, LA Current, NY Breakers

Match 2
Söndag 18 oktober 18.00-20.00
Måndag 19 oktober 16.00-18.00
London Roar, DC Trident, Aqua Centurions, Iron

Match 3
Lördag 24 oktober 12.00-14.00
Söndag 25 oktober 17.00-19.00
Aqua Centurions, Tokyo Frog Kings, LA Current, Toronto Titans

Match 4
Måndag 26 oktober 15.00-17.00
Tisdag 27 oktober 15.00-17.00
DC Trident, Iron, Cali Condors, NY Breakers

Match 5
Lördag 31 oktober 12.00-14.00
Söndag 1 november 16.00-18.00
London Roar, DC Trident, LA Current, Tokyo Frog Kings

Match 6
Måndag 2 november 14.00-16.00
Tisdag 3 november 14.00-16.00
Energy Standard, Aqua Centurions, NY Breakers, Toronto Titans

Match 7
Lördag 7 november 14.00-16.00
Söndag 8 november 14.00-16.00
London Roar, Tokyo Frog Kings, Cali Condors,NY Breakers

Match 8
Måndag 9 november 14.00-16.00
Tisdag 10 november 14.00-16.00
Energy Standard, DC Trident, Toronto Titans, Iron

Match 9
Lördag 14 november 12.00-14.00
Söndag 15 november 12.00-14.00
Energy Standard, Iron, Tokyo Frog Kings, Toronto Titans

Match 10
Lördag 14 november ej fastställd
Söndag 15 november 16.00-18.00
London Roar, Cali Condors, LA Current, Aqua Centurions

Svenskarna i lagen:
Energy Standard - Sarah Sjöström
Toronto Titans: Louise Hansson, Michelle Coleman och Erik Persson

2020-10-06 Simpodden 158
Simpodden Hultén & Jansson består av de bägge simsnackarna Bosse Hultén och Thomas Jansson. Simsnackare i Eurosport men också i Bosses fall - Sverige meste SM-speaker alla idrotter sammantaget och Thomas Jansson förbundskapten i simning i början av 2000-talet. De senaste åren har man kommenterat simning i Eurosport och haft massor med åsikter i Simpodden Hultén & Jansson där det snackas simning men också annan idrott. Denna gången tittar man lite i backspegeln och ser på OS 1920 och EM 1970. Två betydelsefulla mästerskap. Man ställer frågan hur SOK kan anställa en dopningsavstängd tränare? SM och Sum-Sim kommer senare i höst, glädjande. Hur känslig är Sarah Sjöström för kritik? Detta och mycket mer i upplaga 158 av Simpodden!
Lyssna på podden i spelaren nedan eller där poddar finns (Itunes, Spotify mm)
Äldre poddar hittar du här - klick

Thor Henning och Håkan Malmrot

2020-10-05 OS i Antwerpen för 100 år sedan
Det blev elva svenska medaljer i Antwerpen för 100 år sedan. Damernas simmade hem den första lagkappsmedaljen, Malmrot blev vår förste OS-segrare i simning. Detta och mycket mer med unika bilder i Bosse Hultén reportage om tävlingen för 100 år sedan - klick

2020-10-05  LeWaSport Cup i Motala
Ett corona-säkrat LeWaSport Cup i Motala lockade totalt 230 simmare. 130 tjejer på lördagen och 100 grabbar på söndagen. Lass hade den klart största truppen och vann klubbtävlingen tämligen enkelt. De la även beslag på Anders Holmertz-pris (200+400fr) i både dam och herrklassen genom Emma Magnusson och Martin Falk. Den sistnämnda var tävlingens bästa simmare med en rad serie fina resultat. Tex 200fr 1.51.67 400fr 4.01.26, 100ry 56.72 och 200ry 2.03.89
Bästa resultatet enligt poängtabellen - över 700p var Hilja Schimmel med 1:09.21 på 100br

2020-10-03 SM inbjudan
11-15 november kommer det att simmas SM i simning - uti Filbornabadet i Helsingborg. Naturligtvis finns och Junior-SM med på programmet. Eftersom programmet kommer att vara coronaanpassat så kommer det att simmas på annorlunda sätt än vanligt. Dag 1 och dag 2 simmar bara damer, dag 4 och dag 5 simmar bara herrar. Dag 3 innebär vilodag.
Det finns ytterligare saker att ha koll på men det hittar du i inbjudan som vi länkar här !
Läs inbjudan här - klick

2020-10-02 Världsrekord på kinesiska mästerskapen
Näst sista dagen av de kinesiska mästerskapen i  Qingdao samlade man ihop till ett nytt världsrekord - på 4x100m medley mixed (ny OS.gren from 2020). Sluttiden blev 3.39.40
Där fick vi återigen se formstarka fjärilsimmerskan Zhang Yufei simma sin delsträcka på utmärkta 55.32 men kanske var bröstsimsherren Yan Zibei den största överraskningen med en simning på 57.96 på sin sträcka. ( seloppet på klippet ovan)

Deltiderna

Xu Jiayu 52.45 Yan Zibei 57.96 Zhang Yufei 55.32 Yang Junxuan 52.68

Resultat från individuella grenarna
1500m fritt herrar
1.Zhang Ziyang 15:13.37  2.Hu Jia 15:18.46  3.Huang Zhiwei 15:23.89

200m fjäril damer
Zhang Yifan 2:06.99  Yu Liyan 2:08.08  Liu Zhitong 2:12.96

200m medley herrar
1.Wang Shun 1:56.83  2.Deng Ziqi 2:01.65 3.Deng Zongyu 2:03.09

200m medley damer
1.Ye Shiwen 2:11.37  2.Yu Yiting 2:12.95 3.Chen Xinyi 2:13.57

Försöken torsdag kväll
200m fjäril damer
Yu Liyan 2:06.83  Ma Yonghui 2:10.29  Zhu Jiaming 2:10.40

200m medley damer
Yu Yiting 2:11.24 Ye Shiwen 2:11.51  Wang Jiayin 2:14.36

Fakta
Tävlingsdagar: 26 september - 3 oktober
Tävlingsplats: Qingdao, China
Bassäng: 50 meter

2020-10-01 Snart dags att lägga sommaren till handlingarna.
Kortbyxor, bad och en kvarvarande sommarkänsla. Det är ungefär det som är den rådande känslan åtminstone i den södra och allra mest södra delen av landet när vi passerar månadsskiftet september/okt. Undertecknad har själv ett väldigt klart minne av hösten 1977. Sommaren glömde sig kvar i landet fram till den här tiden och, just den 7 oktober det året så satt jag och förre svenske mästaren i bröstsim, Roland Lundin och metade i Hanöbukten utamför Mälarhusen. VI satt i badbrallor och det var en veckas semester efter det att Sum-Sim hade avverkats. Lite av den känslan finns just i år.
1 oktober - snart är vintern här och förhoppningsvis så kommer simningen att anta mer normala former tävlingsmassigt också även om allt tyder på att simtävlingar utan publik och begränsad utformning kommer att finnas minst fram till sommaren 2021. Skall man tolka höga vederbörande och då i detta fall statsepidemiologen Anders Tegnell så måste vi vänta och se hur reaktionen blir nästa sommar innan vi helt kan återgå till ett normalläge. Även om detta sk normalläge förmodligen aldrig mer blir det vi har varit vana vid tidigare. 

2020-10-01 Det blir Masters-SM

Så här skriver man på Simförbundets hemsida (vem hittade egentligen på beteckningen "Svensk simidrott"?):

Vi är nu glada att meddela att Masters-SM i Stenungssund kommer att kunna arrangeras 20-22 november!

På grund av Coronarestriktionerna kommer årets mästerskap inte vara som vi är vana vid. Svenska Simförbundet har tillsammans med arrangerande förening arbetat fram en plan för att säkerställa dessa samt se till göra smittopreventiva åtgärder för att på så sätt kunna genomföra tävlingen på ett säkert sätt.
Precis som på de övriga mästerskapen så kommer det inte bli några lagkapper utan endast individuella grenar. Herrar kommer simma ena passet och damerna kommer simma andra passet. Tävlingen kommer enbart vändas sig till svenska föreningar med svenska licenser registrerade i TEMPUS. Sen kommer inte heller personer som befinner sig i riskgrupperna ha möjlighet att vara med och tävla denna gång. Det innebär att äldsta åldersklass i år är 65-69 år.

Mer information om tävlingen hittar du nedan:

Inbjudan - klick
Hemsidan - klick
Lottdragning grenordning - klick

Wang Jianjiahe fick nöja sig med att simma 400m fritt försök

2020-10-01 Kinesiska mästerskapen
Försöken onsdag och finalerna torsdag har simmats i de kinesiska mästerskapen. När man plockat bort de simmare som inte klarat de fysiska testerna innan mästerskapen och därmed bara får simma försökstävlingarna och att storstjärnan Sun Yang är borta så känns den kinesiska simningen, åtminstone om man läser dagens resultat - ganska mänsklig ut.


Finalerna torsdag morgon
800m fritt herrar final
1.Ji Xinjie 7:56.91  2.Hu Jia 7:57.07  3.Zhang Ziyang 7:58.37
400m fritt damer final
1.Tang Muhan 4:07.04  2.Ma Yonghui 4:10.20  3.Zhang Ke 4:11.36
200m ryggsim damer final
1.Peng Xuwei 2:09.92  2.Wang Jiayin 2:10.39  3.Yang Yifan 2:13.85
200m bröstsim herrar final
1.Yan Zibei 2:12.14  2.Yu Zongda 2:14.11   3.Huang Chaosheng 2:14.65
100m bröstsim damer final
1.Yu Jingyao 1:08.18  2.Zhang Xinyu 1:09.83  3.Zheng Muyan 1:10.07

Försöken onsdag kväll
400m fritt damer  
Wang Jianjiahe 4:04.45  Tang Muhan 4:06.23  Ma Yonghui 4:08.43
200m ryggsim damer
Wang Jiayin 2:09.22    Peng Xuwei 2:10.48  Liu Yaxin 2:11.98
200m bröstsim herrar
Qin Haiyang 2:10.25   Zhang Ruixuan 2:13.56   Sun Jiajun 2:13.83
100m bröstsim damer
Yu Jingyao 1:07.98  Tang Qianting 1:08.67   Zhang Xinyu 1:09.40
1500m fritt herrar
Li Huajun 15:18.88   Hu Jia 15:21.15   Cheng Long 15:22.80

Fakta
Tävlingsdagar: 26 september - 3 oktober
Tävlingsplats: Qingdao, China
Bassäng: 50 meter

2020-09-01 Länkar att hålla koll på
Det är lite av Silly season för ISL: rekrytering av simmare. Simmare ut, simmare in. Coronas följder är starka men nu är det bara två veckor bort innan ISL bygger upp sin bubbla i Budapest. Bäst koll på lagen är Swim Swam. Läs laguppställningar här - klick

De fysiska testerna som det snackas så vitt och brett om i samband med de kinesiska mästerskapen och om man inte klarar dem  - inte får simma finalerna bara försöken omfattar -  vertical jumps, 30-meter sprinter, armhävningar, magmuskler och 3000 meters lopp löpning - bland annat. Exakt hur man bedömmer testerna har inte fram kommit ännu!

2020-10-01 Lediga jobb inom simningen
Just nu har vi fyra ledig jobb inom simningen på annons här på SIMMA. Direktlänkar hittar du nedan:

Vik Breddansvarig i Helsingborgs Simsällskap - klick
Assisterande Tränare till asker Simklubb i Norge - klick
Ungdomstränare till Vestkantssvömmerne i Norge - klick
Södertörns Simsällskap söker simlärare - klick (sista ansökningsdag idag)

Alla våra jobbanonser hittar du ute i högerspalten eller på den här sidan - klick

Äldre nyheter 
Vill du läsa nyheterna från aug månad (last month) ? Gå till - klick

.