2020-05-29 Simpodden 149
Simpodden laddar upp inför upplaga 150 med en helt vanlig podd. En podd med simsnack och naturligtvis en del spännande saker som den simintresserade absolut inte vill missa.
Lyssna alt. aldda upp den på spelaren nedan eller från ställen där poddar finnes, Itunes, Spotify och andra.
Äldre poddar hittar du här - klick

2020-05-29 Marko Varga flyttar till Thailand
OS-satsande simmerskan Ida Marko Varga och hennes man Sebastian - flyttar till Thailand för simjobb. Så här skriver de på Poseidon hemsida:

Brev från Sebastian och Ida till SK Poseidon
Lika bra att gå rakt på sak.
I slutet på augusti kommer vi (Sebastian och Ida Marko-Varga) att flytta en liten bit ifrån Sverige, närmare bestämt till Thailand.
Det är med otroligt ambivalenta känslor som vi skriver dessa rader. Vår tid i Poseidon är den bästa tiden vi har upplevt som coacher och hela upplevelsen har varit/är fantastiskt.
Thorbjörn och Marianne har verkligen bidragit till att både jag och Ida för första gången fått uppleva att vårt yrke-levebröd är något som tagits seriöst. Detta har varit möjligt på grund av den konstellationen som simklubben Poseidon är uppbyggd på.
Vi båda är, med våra erfarenheter, fullt övertygade om att strukturen som Simklubben Poseidon är uppbyggd på är så en förening ska bedrivas.
Vi har under många år velat göra ett äventyr och innan min (Sebbe) ankomst till Poseidon för tre år sedan var vi på väg att flytta till Australien. De tentakler vi la ut under den processen lyckades hitta tillbaks till oss i slutet på förra året.
Vi kommer att flytta till en plats som ligger 1.5h söder om Bangkok och bo på en helt nybyggd Brittisk internationell skola. Nu till sommaren står det klart med en 10 banors 50m bassäng + 8 banors 25m bassäng samt ett helt nytt gym som vi båda kommer att jobba med. Våra båda barn kommer att få lov att gå gratis på skolan, som är en otroligt respekterad skola med väldigt bra lärare. Kontraktet vi har skrivit på är för två år.
Vårt beslut som familj kommer till stor del från meningen: ”Tänk om”. Det är för många vi stött på genom åren som ångrar sig över de beslut som dom INTE tog. Detta är ett äventyr för vår familj som vi inte kan tacka nej till.
Med det sagt vill vi tacka för en fantastik tid i Poseidon, en tid vi kommer att se tillbaks på med glädje och underbara minnen.
Med vänlig hälsning,
Sebbe och Ida Marko-Varga



2020-05-27 Låt våra 11 Europamästare ta steget upp på Wall of Fame
Det finns 11 simmare som är individuella Europamästare i simning och INTE medlemmar i simningen Wall of Fame. Dessa simmare borde finnas med där !!!! 

Vi ber Simförbundets styrelse titta över detta med vändande post !! En hoppare som bara har meriter på EM-nivå har dock smugit sig in på Wall of Fame. Anna Lindberg. Hur detta har gått till har vi inte svaret på. Simförbundet! Gör om och gör rätt.

Läs här en artikel om en som verkligen borde finnas med i det fina gänget - Björn Borg. Simmaren Björn Borg.Om honom kan du läsa här - klick.

Om allt om Wall of Fame och vilka som borde finnas med - kan du läsa här - klick

2020-05-27 Sverige simmar - en stor succé.
Nu är tredje omgången av hemmatävlingen Sverige Simmar, klar. I den här omgången så simmades det ytterligare 9.382 lopp! Totalt är vi nu uppe i 29.181 genomförda lopp. En sammanställning av tävlingens resultat efter tre omgångar kommer inom kort men redan nu kan du se de resp. deltävlingarnas resultat. Sverige SIMMAR - idrott på riktigt. Nu!
Se resultatlänkarna här - klick

2020-05-27 Lediga jobb inom simningen
Just nu finns det sju jobb lediga på annons här på SIMMA. Några av dem skall sökas senast den här veckan. Skynda på om du är intresserad


Dessa sju jobb är lediga:

Stavanger söker Simtränare Senior/Junior - klick (sista ansökningsdag 7 juni)
Stavanger söker Simtränare Bredd/Medley - klick  (sista ansökningsdag 7 juni)
Stavanger söker Simskoleansvarig -  - klick  (sista ansökningsdag 7 juni)
Bergensimmarna söker huvudtränare - klick  (sista ansökningsdag 31 maj)
Stockholms Kappsimningsklubb söker Simtränare - klick  (sista ansökningsdag 31 maj)
Mölndals ASS söker  Simtränare och Verksamhetsansvarig - klick  (sista ansökning 31 maj)
Upsala Simsällskap söker Simtränare - klick

2020-05-27 International Swimming Hall of Fame
Efter massor av år har man nu förhoppningsvis kommit fram till det slutgiltiga förslaget om hur The International Swimming Hall of Fames nya anläggning skall se ut. Placeringen är liksom idag, i Florida, i Fort Lauderdale och inget annat. Man har varit på västkusten av USA och irrat men nu har man landat på det rätta stället. Solens och simtränings bästa ställe - Florida. Kolla gärna promotionvideon ovan och inspireras av designen.

Simmar man i Stadsparken i Hamburg kan man hamna på bild i tidningen. Det gjorde Glen Christiansen

2020-05-26 Coronans goda inverkan på simning.
Man vågar nästan inte nämna det. Men kanske är det så att Coronapandemin kan ha en viss god inverkan på det där med simning. Visserligen har många länder bommat igen sin simhallar (rätt eller fel?) men med den ökade träningsglädjen utomhus har simningen också kommit att åka med på den "goda vagnen".
För oss som finns på norra halvklotet är det på väg att bli sommar. Det betyder sol, ljusare dagar, värme och en ökad lust att träna utomhus. Vi har sett åtskilliga exempel på uppfinningsrikedom de senaste veckorna när det gäller att träna och förhoppningsvis kommer det att bestå i framtiden. Det man allra mest drömmer om är ju att simningen skall bli en aning mer individstyrd när det gäller träning = simmaren skall kunna träna mer själv och inte vara i behov av tränare som traditionen inom sporten kräver. Men också att träningsformerna skall vara mer "njutbara" och gärna kopplas till naturen och att simmaren inkluderas i naturupplevelser. Se gärna ytterligare ett exempel på artikel nedan. Där träffar du Lilly King, världens bröstsimsdrottning i en artikel från USA Today.

Läs mer om Lilly King i USA Today - klick

Du kan också läsa om hur det har gått för Regan Smith - fjolårets komet i ryggsim. Då med världsrekord på 100 och 200m ryggsim. Hon satte igång med simning igen den 18 maj - men det är tufft med plats. Bara en simmare per bana tillåts. Läs om henne i gårdagens NY Times. Du hittar texten här - klick (gick att komma förbi enklet med att lämna epost/password och sedan gå tillbaka till länken.

2020-05-26 Distrikt/regioner vad och varför - samt anställda vs obetalda personer
Thomas Jansson har scannat av svensk simning de senaste veckorna här på SIMMA. Idag tittar han på regioner/distrikt samt anställda/ideel arbetande personer.
Inom de närmaste dagarna utlovar han en färdriktning... här är Thomas Jansson idag (och läs gärna de andra artiklarna nedan)

Distrikt/regioner vad och varför - samt anställda vs obetalda personer
I Bosse Hulténs ingress igår - rörande av mina tankar utlovade han ett helhetsgrepp från min sida avseende den framtida planeringen. Det var kanske att ta i, för det är en väldigt komplex verksamhet som skall paketeras. Det blir några kompromisser även för mig, ofrånkomligt, tyvärr. Jag har bearbetat mina funderingar de senaste veckorna genom att sätta mina tankar på pränt som mer eller mindre borde beaktas i flerårsplaneringen. Dock skall ett upplägg bottna i de ”sanningar” man tror på, med helst inga kompromisser.
Idag handlar det om tankar runt våra regioner, ett nytt inslag på simkartan under de senaste 20 åren. Distrikt som en del säger. För att göra de enkelt och begripbart inte minst ur ett medialt perspektiv bör det heta regioner. Så numera korar vi regionsmästare enligt denna definition. Gör vi så, så fredar vi ordet distriktet, som mer kanske är förknippat med landskap. Därmed kan Värmland som var det sista distriktet som gav upp mot överheten arrangera - inofficiella Distriktsmästerskap.

Jag kommer också beröra faran i föreningsarbetet när man slentrianmässigt lägger på de anställda diverse uppgifter. Istället för att alltid försöka hitta nya personer som utför uppgifter för vår fina simidrott.

Regioner                                                                                                                                                  
Är det bra heller dåligt, ja det är frågan. Dåligt tycker jag, eller rättare sagt inte rätt väg att gå. Allt sedan dess tillkomst har jag haft svårt att se fördelarna med denna centralisering. För det är precis vad det är, en centralisering.

En butikskedja som vill lyckas måste ha närvaro på många orter. Centraliseringen främjar inte detta. Skall exempelvis som i Mellansvenska Simförbundet och dess styrelse klara av att lösa allt som alla styrelser i de gamla distrikten gjorde? Omöjligt förstås. Hur skall ordförande och övriga i styrelsen som inte är anställda utan använder sin fritid kunna hinna med att gräva djupt i simningen i Torsby (simhall finns men ingen verksamhet), Sysslebäck eller Storfors där finns också simhallar, Filipstad, Kristinehamn, Karlskoga, Karlstad, Säffle, Grums, Vålberg och Hagfors? Lägg därtill alla orter som finns i Dalarna, Närke, Västmanland, Sörmland, jag stannar där, för ni har förstått.
Det är också en omöjlighet för de utvecklingskonsulenter (som alla jag mött är mycket kompetenta och har hög ambition) som nu avlönas för att delvis göra sådant som respektive distriktsstyrelser annars arbetade med. Jag har märkt att avståndet på det mentala planet men också det faktiska avståndet mellan föreningarna och de ”styrande”. Det en tidsmässig omöjlighet att nuvarande 15 personer som arbetar med tex  Mellansvenska Simförbundet - skall klara det 35-40 personer gjorde förut. Återkommer till detta tema i de avslutande raderna.

Jag tillåter mig först att blicka tillbaka till juli 1981, det är försökstävlingar på distriktsmästerskapen i Värmland. Detta år är DM senarelagt eftersom SM i Gävle går i mitten av augusti. Så det här året har redan Björn Borg (kul att Björn tennisspelaren är namne med Björn Borg simmaren från 30-talets slut) spelat en av sina härliga Wimbledon finaler, som annars ofta sammanfallit med Värmlands DM.
I Örsholmsbadet i Karlstad vimlar det av simmare, föräldrar och snart är detta års ute-DM över och historia. Karlstad har tillsammans med Karlskoga och delvis Filipstad dominerat tävlingarna. I orterna runt om i distriktet har det i de lokala tidningarna märkt att det varit ett Distriktsmästerskap. Det har varit journalister på plats från NWT, VF, FT med flera tidningar.
Några år senare tycker man både i Närke och Värmland att DM mist sitt värde så det blir sammanslagna ”distriktmästerskap”. Efter ytterligare några år sker DM för dessa distrikt tillsammans med Västmanland. Idag är det sju distrikt som har DM tillsammans sett med Värmländska ögon.

Om man också gör ett nedslag i allt arbete som sker kring en tävling kommer jag att tänka på funktionärer, ledamöter i styrelser och andra. Jag minns jag namn som familjen Falkman och Barbro Molander i Kristinehamn, CF och Siv Liedberg, Torsten Westerlund i Karlstad med flera namn från Arvika, Säffle, Grums, Hagfors, Filipstad. Människor som brydde sig om värmländsk simning förutom engagemanget i egna föreningen. Jag kan tänka mig, att det var på likartat sätt i distrikten runt om i landet. De behövdes!

Jag gör denna beskrivning för att peka på den åderlåtning som skett i takt med att det växt fram regioner. Personer likt de jag räknade upp behövs fortfarande men finns inte längre att tillgå. Vi borde förstås gått i motsatt riktning så istället för att göra sammanslagningar försöka åtgärda de brister inom det distriktet. Försökt öka antalet personer som behövs inom simningen.

Så i mitt perspektiv har flera väldigt olyckliga saker blivit effekten av den centralisering som gjorts. Vi minskat antalet människor som kan arbeta med en lokal fråga. Dagens konsulenterna behövs även om vi skulle bryta upp regionerna och återgå till distriktsupplägget. Men vi har också tagit bort en stor möjlighet att synas i media - lokalt. Lokaltidningen skriver om det som kan ses från ortens kyrktorn. Länstidningarna har samma princip. Sedan kanske det viktigaste, tänk så få simmare som får chansen att simma ett regionsmästerskap i förhållande till om varje distrikt avhåller distriktsmästerskap. Tanken att vi inte kan ha SM utan det bästa är så nedvärderande för de andra 600 simmarna, samma sak med regionsmästerskapen, vi anpassar oss till några få men struntar i mångfalden.

Löneanställda ingen slasktratt, tack                                                                                                          Några rader om trender i många föreningar. Den lyder – ”detta kan de anställda”, ”den anställde göra”. Precis i det ögonblicket när det sägs - görs ett kraftigt misstag. Vi borde/måste i det ögonblicket förstå att vi sakta men säkert skjuter skutan i sank. Vi borde självklart alltid, hela tiden hitta lösningar genom att få fler personer involverade. För det saknas massor av händer och tid för att göra allt som en professionell förening måste göra.

Jag undrar om några orkat läsa alla artiklarna? Hoppas det! Nu återstår bara att sätta ihop en färdriktning.

Här kan du koncentrerat läsa Jansson texter om säsongplaneringen - klick

2020-05-26 Rikako Ikee om fighten med cancer
"För drygt ett år sedan trodde jag inte att jag skulle klara matchen mot cancern" säger Rikako Ikee när hon för första gången visar sig efter den 10 månader långa rehaben på sjukhus. Ny frisyr och landat i en mogenhet som är få 19 åringar förunnat fortsätter hon nu vägen att ta sig tilbaka. 10 mars var första gången på 406 dagar som hon simmade för första gången efter att ha MVP.ats på Asian Games och hon njuter........!

2020-05-25 Media! Skall vi vara stolta?
Thomas Jansson, den förre förbundskaptenen fortsätter att tycka (om) svensk svensk simning. Han har varit inne på ett antal olika delar av den organisationen som vi alla som gillar den här idrotten är involverade i. Idag tycker han till om media. Efter den här artikel kommer ytterligare en om distrikt och regioner innan han är mogen för att ta ett helhetsgrepp om den framtida planeringen. Under tiden väntar vi på om DU har några åsikter i de ämnen som Thomas berör och har berört. Kanske är ditt liv tillsammans med simningen som att gå på en sandstrand - fotstegen antingen blåser bort i den mjuka sanden eller så sköljer vågorna över det hela och din steg är utsuddade en tag efter din gång på simningen strand. ELLER så tillhör den lilla krets som tycker något - så det hörs utanför ditt skinn och kan uppfattas av öroncellerna. Skriver du och tycker? Kan du göra det på simma@telia.com

Så här skriver Thomas idag:

Ni trodde kanske att jag gett upp eller haft ledigt eftersom det varit artikeltorka några dagar. Nej nej så lätt slipper ni inte undan! Det har bara varit lite andhämtning och andra prioriteringar. I de tidigare artiklarna har följande rubriker avhandlats. Jag tänker på Sum-Sim, Simlinjen, talanger, funktionärer, Simiaden, pengar, SM/JSM, Swim Open och personal. Den första artikeln var en lite resumé över vilka faktorer som man bör beakta och vilka man kan strunta i. Jag nämnde då bland annat, progression, förbundskaptenens roll, klimatet, sjukdagar, ålder och kvaltider samt att vad andra nationer gör, när vi skall hitta det bästa för oss, är underordnat. Likaså att remissutgåvan andades så mycket anpassning att den likt tidigare utgåvor bara innehåller kosmetiska ändringar. Vi kommer fortsätta att då och då utmärka oss på OS/VM/EM då turen gett oss talanger. Gott nog? Kanske med inte för mig! Jag vill att Sverige skall VÅGA gå sin egen väg. Det kommer göra skillnad på många områden.

I denna kanske den sista artikeln, nej nej det blir minst en till innan. Idag tar jag upp media. Nu åker vi…

Media     
Medias sätt att arbeta har allt eftersom åren gått gett mig helt nya insikter. Jag inser numera att jag varit oerhört naiv i dessa frågor till och med under min senasteJ roll inom förbundet som förbundskapten 2004-2010. Jag tyckte ofta på 90-talet att Hans Chrunak för ofta fokuserade på mediafrågorna. Men ojoj vad rätt han hade. När jag arbetat som tränare hade jag som strategi att gruppera de olika utvecklingsområdena och hur de påverkar varandra samt vilka som betalar sig bäst att åtgärd, samt tidsåtgång. Självklart måste vi göra likadant när vi tittar på flerårsplanen. Vad har då detta med media att göra?

Vi är nog alla överens om att vår idrott, simning, som är en global idrott och därmed en av de absolut största individuella idrotterna i världen, borde vara viktigare i svensk media. Det är ju enorma prestationer av de svenska simmare som tar medaljer på ett internationellt mästerskap. Ett Europamästerskap i kortbana har en större konkurrenssituation än ett vinter OS. Viktigt att vi alla värnar och beskriver detta i alla sammanhang. Det är orimligt att våra unga (till nästan 100% under 22 år) idrottare på såväl klubb som landslagsnivå skall klara att upplevas lika professionella som andra idrottare som kanske är i spannet 20-30 år. Det känns ibland genant att höra en del av våra medaljörer på ett SM uttala sig till media men förstår att det är svårt för dem. Är det då viktigt att låta klok och med mycket eftertanke när man pratar med media? Självklart! Så här hänger det ihop.

 När vi blir intressanta för media ökar mängden artiklar i den mängd av forum som textat media har idag, för att inte tala om sändningar i radio och TV, där alla de stora skrivande medierna också har bildsändningar. När utrymmet i media ökar, ökar också möjligheterna för de ansvariga i klubb och förbund som jagar sponsorer, att ro hem kontrakt. Det låter självklart men vår säsongsplanering verkar ju inte tycka det är viktigt med vuxna idrottare. Likaså var det trist att läsa i Simförbundets Årsredovisning att man var nöjd med mediautrymmet för året som gått. Det är för låg ambition! Likaså är det trist att notera att klubbarnas årsredovisningar generellt sett varken mäter mediautrymmet år från år i hemmamiljön, eller värderar densamma. Det måste finnas en skarp mediaplan, kanske viktigare än simlinjen i varje simförening. Planen måste ha mycket höga ambitioner. Jag var på ett SES möte hösten 2018 när vikten av bland annat detta beskrevs. En klok person uttryckte det på följande sätt – varje förening måste ha som mål att vara bäst i alla avseende jämfört med de andra föreningarna på orten.

Jag har under de senaste åren försökt följa hur simningen syns i media. Här kommer några exempel, utan rangordning, vad jag kollat efter.

-  Hur ofta vi finns med i ingressen på Sportspegeln, Sportnyheterna i SVT, samma sak avseende TV3 och TV4.

-  Antal artiklar på text-TV och hur ofta vi syns på tidningarnas etta avseende sport

-  Om vi finns med när exempelvis media beskriver det kommande sportåret, eller hur ofta vi blir bevakade i media när landslaget presenteras

- Jag har också kollat på årskrönikor och hur mycket tid/utrymme simningen fått genom åren

- Hur många dokumentärer som handlar om simprofiler eller annat kopplat till simning

Det var några exempel på vad jag kollat efter. Å ni skall veta att det är nedslående siffror! Så vi måste höja ribban ordentligt. Då ökar förutsättningarna att mer medel kommer till vår idrott, fler fortsätter att simma. Därmed ökar nivån på landslaget som ju är ett av målen med nya säsongsplaneringen.

Jag har varit frustrerad i 25 år över hur säsongplaneringen sett ut och att den struntat i viktiga övergripande saker som påverkar prestationen. Det blir nog något man får ta med sig i graven istället för hunden. I nästa artikel blir det lite tankar kring regioner och distrikt. Kanske också ett strategiskt om inte felsteg men ett tveksamt steg.

2020-05-25 Brisbane lägger sin OS-ansökan på is - gällande 2032.
OS 2020 i Tokyo är flyttat till 2021. OS 2024 kommer att arrangeras i Paris och det därefter kommande Olympiska Spelen kommer att avverkas i Las Angeles. Så är det tänkt i alla fall. Till ansökningarna 2032


Ansökande städer och länder 2032:
Djakarta, Indonesien
Seoul-Pyongyang, Korea
Norra/Centrla Italien (städer ej utsedda)
London, England
Madrid, Spanien
Rhenområdet, Tyskland (städer ej utsedda)
Rotterdam, Nederländerna
Kiev och Minsk, Ukraina och Vitryssland (delat mellan två länder)

Även Australien genom Brisbane och Guldkusten hade ansökt om att få arrangera men nu sätter man denna ansökan på is pga. corona-pandemin.

2020-05-24 Tre lediga jobb i Stavanger Svömmeklubb
Nu finns det tre lediga jobb i Norges största simklubb. Man skriver så här i sina annonser:

Stavanger Svømmeklubb er i dag Norges største svømmeklubb med 4000 medlemmer. Klubben ble stiftet i 1910 har en lang og stolt historie med sterke tradisjoner, definerte verdier og solid økonomi. 
Vi er en klubb med svømmere årgangene Rekrutt, LÅMØ, ÅM, UM, Junior, Senior og Elite, i tillegg til svømmere som. representerer Norge i internasjonale mesterskap

Läs mer om tjänsterna här:
Trener Junior/Senior - Läs hela annonsen här - klick
Trener Medley/Bredde - Läs hela annonsen här -klick
Fagleder Svømmeskolen (Simskoleansvarig) – Läs hela annonsen här – klick 


Du hittar också tjänsterna klickbara den närmaste månaden ute i vår högerspalt under lediga jobb MEN också överst på denna sidan (under Arena-annonsen)

2020-05-24 OS vara eller icke vara 2021
1940 hade Tokyo tilldelats de Olympiska Spelen. Men pga det andra "japanskt/kinesiska kriget" fråntogs man spelen och dessa tilldelades tvåan i den omröstning som skett 1932 - nämligen Helsingfors. Dessa spel i vårt grannland fick uppskjutas pga av det "Andra världskriget" och de finska värdarna fick vänta till 1952 med att ta hand om sommarspelen. Tokyo som stod på förlorarsidan efter andra Världskriget fick skjuta sin olympiska debut till 1964 då man fick ta hand om sommarspelen.
Nu blev OS 2020 uppskjutet och de senaste dagarna snack om hur det skall gå att arrangera tävlingrna nästa år går ut på att - 2021 eller inte. Man kan inte skjuta spelen ännu ett år. Det är förenat med extremt höga kostnader. Mellan 3000-4000 personer jobbar heltid med spelen just nu och ha dem i arbete ytterligare 16 månader kommer att bli väldigt dyrt, bara det och med en förlängning till 2022 verkar det ohållbart. 
Blir det spel 2021 ? Tja det är tveksamt! Det känns som om den medicinska säkerheten inte kommer att vara på den nivå som man måste kräva av ett jordklot som skall arrangera OS???

2020.05-24 Vi grattar Bengt 85.
Simförbundets förre läkare, herr professorn Bengt O Eriksson som fyller 85 år idag. Simma och Sim-Sverige grattar "herr dottore" och visar upp en fin bild på honom från det glada 70-talet från en strand i en fjärran land. Grattis Bengt!! (foto Lars Eric Paulsson)

2020-05-23 Simsäsongen 2021 ändras igen....
Nu har det meddelats att FINA, det Internationella Simförbundet flyttat sitt kortbane-VM från 2020 till 2021. Det betyder att kortbane-EM måste flytta på sig. Som du ser av listan nedan stå är det VM som avslutar säsongen och EM hamnar i början av november. Skall bli intressant vilka datum ISL tar i denna flyttcirkus?

2021
8-11 april Swim Open Stockholm (datum konfirmerad)
10-23 maj Europamästerskapen i simning, Budapest (datum konfirmerad)
28 juni-4 juli Långbane-SM/SM-veckan i simning. Linköping (datum konfirmerad) 
23 juli – 8 augusti Olympiska Spelen i Tokyo (datum konfirmerad)
25 aug - 3 sep Paralympics   (datum konfirmerad)
2-7 nov Kortbane-EM Kazan Kazan (dat. konfirmerad)
24-28 November Kortbane-SM i simning (prel. datum)
13-18 december VM i simning kort bassäng Abu Dabi (dat konfirmerad)

Kommentar
I detta läge hade det ur sprtslig synvinkel var it klädsamt att EM i kort bana 2021 hade tagit ett steg åt sidan. Men det inser ju var och en som följer internationell simning att eknonomi går före sportsliga hänsyn.

2020-05-22 Tidernas yngste svenska rekordhållare - "fyller farbror".
Bosse Westergren tog sin första SM-medalj innan han fyllt 13 år - han slog sitt första svenska seniorrekord innan han fyllt 14 och blev på så sätt den yngste genom alla tider. I morgon lördag fyller han 70 år och har ett långt liv i simningen som simmare och tränare bakom sig. Det har vi skrivit om på SIMMA idag och gratulerar Bosse Wester och önskar en god födelsedag.

Läs hela artikel om Bosse Westergren här - klick

2020-05-21 

Inget SM/JSM och ingen Laxaleken på Brottet i Halmstad i år, men med start idag blir det blir det i alla fall lite tävlingar i form av Laxaleken micro. Bilden från starten på damernas 100br. Loppet vanns av Moa Bergdahl på 1.11,33 (en tid som hade räckt till semifinal på EJM förra året).Tävlingarna fortsätter i lite olika pass under hela helgen och resultat finns på livetiming

2020-05-20 Mer tankar om svensk simning från Thomas Jansson.
Vågar vi tänka nytt. Vågar vi ifrågasätta? Vågar vi tro på vår idrott. Thomas Jansson fortsätter att kolla det finstilta i simidrotten. Detta plus att ha delar ut en och annan råsop - bl.a till svenska simtränare och klubbledare.

Ytterligare att beakta

Nog är det märkligt, Svenska Fotbollsförbundet får företräde till möte med Stefan Lövén bara för att man inbillar folket att vi inte klarar oss utan fotboll. Det är ju den bolagiserade delen med groteska löner som man bönar för. Låt de föreningar (bolag) som inte har sund ekonomi gå i konkurs. Detta står i stark kontrast med att Svenska Simförbundet (eller Stockholmsklubbarna) inte ens får tillgång till Eriksdalsbadet när man önskar ha tävlingar där. Inte ens Swim Open organisationen kan själva bestämma när tävlingen skall avgöras. Dessutom stängs inte anläggningen under pågående tävlingar. Jag kunde inte hålla mig från att inleda med detta då det så tydligt symboliserar ur oviktig simningen är i förhållande till många andra idrotter. Så i någon mening hör inledningen ihop med hur verksamheten skall styras framåt. Idag uttrycker jag några funderingar om Svenska Mästerskapen för seniorer och juniorer, Swim Open och en fundering på om alla anställda i inom simningen enbart är en tillgång.

Svenska Mästerskapen (SM)                                                                                                           
Låt mig inleda med att vi inte behöver något juniormästerskap då det i stort sett är samma simmare som sedan fightas om seniormedaljerna. Eller är det inte seniormästerskapet vi behöver? Oavsett är mina funderingar runt SM följande. Första frågan jag ställer mig är om vi är en sommaridrott eller en vinteridrott? Verkar som vi tror oss vara en vinteridrott. Det är färre tävlingar i juni, juli och augusti än någon annan tremånadersperiod under året, märkligt, vi har ju ledig tid då. Den andra funderingen är om de poängstarka klubbarna prioriterar kvantitet för kvalité. Det jagas poäng istället för hundradelar. Tittar man på de föreningar som inte berörs på samma sätt av klubbstriden är det lite samma mönster. Många simmare har ett omfattande program. Kvantitet före kvalité. Eller tror man på allvar att simma många lopp på kanske årets viktigaste tävling är tillfället att härdas. Istället borde man minska antalet lopp och maximera istället insatserna till några få lopp. En tredje fundering blir när valet av tidpunkt diskuteras, då kommer som ett brev på posten, de bästa måste vara med annars bryr sig inte media. Inte ser jag en mångfald av media på SM som det är idag.  Duger inte de andra (ex 15 landslagssimmare) 600 simmarna för att SM skall vara intressant, har vår idrott stora andra problem som måste åtgärdas. Fjärde undran är om lagkappernas höga status tar bort fokus på de individuella prestationerna. Lagkapperna kanske hör hemma mer på ett separat lagmästerskap. Skulle man sedan föreslå att ex) SM dagarna blir en SM vecka så Open Water på allvar blir en del av vårt SM. Då ”tystas” man av att det blir för dyrt.  Skall vi utveckla vår produkt får vi inte döda funderingarna med olika begränsningar. Först bestämmer man vilken produkt man vill ha, sedan får man precis som de aktiva förbereda sig så man klarar av, det som krävs. För låg ambition bland föreningar, förbund och anställda hämmar vår utveckling. Jag tycker ambitionen är alldeles för låg!

Swim Open (SO)   
Vilken härlig ersättare SO blivit till World Cup. Den går ju till och med ihop ekonomiskt. Undrar hur mycket alla starterna på ungdomsloppen bidrar med? Detta på tal om gårdagens fundering om externa och interna pengar.

 Media är tyvärr ganska njugga till tävlingen förutom då Eurosport/Discovery, Malin på DN och någon ytterligare. Men det är bara finalerna som bevakas. Eriksdalsbadet är också njugga, badet är öppet för allmänheten under pågående tävlingar. Det ger inget seriöst sken när man skall jämföras med andra idrotter. Trots allt positivt som man kan säga om tävlingen, fastnar jag för några saker som symboliserar vår idrotts ställning. Media har jag nämnt. Trots världsstjärnor, billiga biljetter är det ingen rusning till publikläktaren heller. Inte ens klubbarna runt om i landet köper biljetter i någon högre utsträckning. Men å andra sidan är de på plats tack vare alla ungdomslopp. Jag tycker man skall ta bort alla dessa ungdomslopp. Låt tävlingen bli en elittävling på riktigt. Oj då, hur skall vi då kunna ta ut simmare till EJM, NUM etc. Vi har ju anställda som har den uppgiften. Tävlingen är dessutom en enorm omflyttning av interna pengar. Jag har nämnt tidigare att allt händer tävlingsmässigt för våra aktiva mellan 13-17 år. Här får de också en internationell inblick. Vad blir då kvar att längta efter?

Anställda i vår organisation                                       
Jag ger mig ut på minerad mark när jag påstår att minussidan på alla anställda är större än plussidan. Redan här kanske det exploderar runt om i landet. Men ta bara alla de miljoner som skall in till löner. Får vi ut det vi önskar av miljonerna? Jag tycker det behöver granskas djupt. Idag är min känsla att det är få föreningsstyrelser som orkar, och kan på ett adekvat sätt se över vilka tjänster skall man köpa och vilka skall man hitta volontärer till. Idag sitter makten hos våra tränare. Det blir då en för liten kritisk massa som fördjupar sig i de övergripande frågorna. Jag tycker tränarna BARA skall vara tränare, inte leda simkommitteér eller annat. Idag tror jag få föreningar har kvalitativa utvärderingar vad en tränare utfört under året. Vi missar då input från andra ögon och synsätt som behövs i en utvecklingsprocess. Sedan har vi ju detta med semester. Här har vi ett allvarligt problem att just juli är en helig månad. Det hämmar klubbutvecklingen men också förbundet. Hur många gånger har jag inte hört från förbundsmänniskorna. ”Men Thomas du vet ju att inte tränarna går med på detta” - om jag lagt fram en idé. Det verkar som de styrande är rädda för dem. Så tyvärr alla duktiga tränare, ni har för mycket makt i frågor som borde belysas i ett bredare perspektiv.

Det är intressant hur så många andra idrotter klarar av sin verksamhet med så mycket färre anställda än vad simningen har. Det borde vi reflektera över. Så uppmaningen idag blir, kolla runt bland ett 20 tal större föreningar hur de löser alla uppgifter. Uppgifter som vi betalar för.

Jag är nog inte mogen ännu för ett förslag på synsätt framöver. Så det blir nog en artikel till innan lösningen presenteras. Ha det fint!

2020-05-20 Pelle Holmertz i blickpunkten
Pelle Holmertz rundade 60 års basen i februari. Motala & Vadstena Tidning har en stor (och kul) artikel som de har öppnat upp för SIMMAs läsare. Ett annat jubileum i sammanhanget är att det var 40 års sedan Pelle tog OS-silver i Moskva. Kolla den här - klick

2020-05-19 Funktionärer, Simiaden och Pengar ( del 3 om den nya säsongsplaneringen)
Thomas Jansson fortsätter sin genomgång och sitt tyckande om den nya svenska säsongsplaneringen för simning. Dagens inlägg behandlar det där med funktionärer, pengar och SImiaden. Så här skriver han idag:

Funktionärer, Simiaden och Pengar
Så fortsätter jag irrfärden kring olika saker kring simningen i Sverige ur lite olika perspektiv. Jag kanske skall börja med att be om ursäkt för att  den första artikeln var lite rörig. Borde bearbetat den lite mer. Hoppas dock ni orkar följa på min reflektionsresa som förhoppningsvis leder till vad vi måste ändra på och som gör skillnad.

Funktionärer                                                                                                                                          
Låt mig först klargöra - som jag också gjort i några av våra poddar.(Simpodden Hultén & Jansson)
Funktionärerna är hjältar som lägger sin lediga tid och utan ersättning på att det skall kunna genomföras simtävlingar. Stor eloge till allt detta arbete. Icke desto mindre är det många saker jag funderar kring runt hur vi skall organisera just detta arbete. Om vi börjar med tävlingar för 12-åringar och yngre, så tycker jag det inte behövs mer än en tävlingsledare, starter och tidtagning. Att utföra diskningar tillför inget till vår idrott. Att lära ungdomarna att vända rätt innan de blir 13 år är en del av träningen, inte i samband med tävlingar. Jag blir illa berörd när jag på en ungdomstävling ser fler funktionärer än vad det är simmare i vattnet. Det är skrämmande och inte befrämjande ur barnens perspektiv men inte heller ur föräldrarnas. Jag var på handboll för ungdomar 10-11 år. Det var 12 eller 14 spelare på planen. Antal funktionärer var en domare och en i sekretariatet. Domaren var dessutom ung. Det fungerade alldeles utmärkt. Såg samma fenomen när jag kollade på ungdomsfotboll. Alltså fler tävlande att bevaka än antalet funktionärer. Har också undersökt hur det är på en skidtävling i klassisk stil, där man tjänar mycket tid på att åka skate. Men inte stod det massor av funktionärer och kollade var hundrade meter. De åkte en bana på 1,2 km och det var bara en (1) jag säger bara en funktionär som kollade. Ingen diskades!

Även på tävlingar med äldre simmare är det trist att se alla dessa funktionärer (inget personligt mot er) som likt militärer ger tecken och styr. Jag har ju haft lyckan att uppleva ett 20-tal internationella mästerskap under de senaste 40 åren. Det är ingen behaglig upplevelse att se att det är fler funktionärer än det är simmare i vattnet. Det är inte inbjudande för vår idrott.

Simiaden                                                                                                                                               
Det är inte befrämjande för vår idrott att ha tävlingar för 9, 10 och 11-åringar. Skall man ändå ha det - måste det vara utan resultatlista och helst utan funktionärer. Att man i skolans värld inte tar hänsyn till fakta att barn utvecklas mycket olika är anmärkningsvärt. Jag tänker då på att man delar in dem efter åldrar. En "snitt 10-åring" jämföras med en som är över 12 år och åt andra hållet också förstås. Vi inom idrotten har ju inte de komplexa hänsyn som skolan har att ta hänsyn till, utan kan göra mycket smartare lösningar. Förutom att inte upprätta resultatlistor är det lämpligt att tävlingarna är i närområdet. Maximalt kanske en timmas restid till tävlingen. Redan här bör man uppmuntra att det inte är nödvändigt att simma mer än ett lopp. Man kan också välja att se på andra idrotters progression avseende tävlingar, storlek på planer, längden på tävlingsloppen etc. Det är inte bråttom att simma mer än 50 meter inom vår idrott. Att det skall finnas tekniska moment (tex. alla skall simma åtta meters undervattenssim efter start - detta för att ta bort fokus på sluttiden) med i tävlingsloppen - är för mig en självklarhet.
Här skall vi liksom i simskolan och i teknikgrupperna leta efter de som sticker ut. Det kan vara att de har imponerande spänst, fantastisk ryggsimsbenspark eller något annat. Om vi menar allvar med att de är talanger vi söker glöm då att försöka utveckla det de inte kan utan lägg fokus på det de har talang för. Det kommer att betala sig.

Pengar                                                                                                                                                   
Vår idrott behöver mer pengar, det är vi nog alla överens om. Här måste vi en gång för alla skilja på det jag kallar externa pengar och det som jag kallar interna pengar. Interna pengar är startavgifter, anmälningsavgifter, licensavgifter och medlemsavgifter. Dessa pengar finns alltså inom ”simfamiljen”. Det innebär att om Simförbundet höjer licensavgiften ökar inte antalet medel inom simningen. Det sker bara en omflyttning av pengarna. Detsamma gäller startavgifter och anmälningsavgifter. En duktig arrangör får in pengarna som motiverar att arrangera tävlingar. Men det ökar inte mängden medel inom simningen om inte arrangören hittar andra pengar. Ett sätt att driva utveckling att få mer pengar inom simningen är att förbjuda anmälnings/startavgifter eller kanske bara bestämma att det får vara max 10 kronor. Det skulle innebära att arrangörerna skulle tvingas hitta andra inkomstkällor. Jobbigare, svårare javisst. Men uppgiften med en tävlingsplanering skall ju syfta till att vi skall bli bättre. Mer pengar i systemet ger den möjligheten.
Men Thomas! - säger då någon, då får vi inga tävlingsarrangörer! Så kan det bli men då har vi identifierat ett större problem inom vår idrott. Och då måste det åtgärdas först. Vi måste våga ta de svåra besluten inte bara anpassa oss efter det som vi tror är problem eller anpassa oss till vad olika grupperingar tycker.

Att reflektera istället för att reagerar är utvecklande och nödvändigt i en utvecklingsprocess. Dessutom måste vi alla ställa oss utanför den egna situationen och betrakta. Objektivitet är ett nyckelord. 
Det kanske blir ytterligare någon text innan jag portionerar ut mästerskap och synpunkter på dess innehåll. Beror på vad som kommer i mitt huvud kommande natt!  

Ständigt denne Thomas .......

Bosse Westergren SKK och Anders Molin Kivik

2020-05-19 Anders Molin om Sum-Sim
Diskussionen om nya säsongsplaneringen väcker känslor och tankar. En rejält rutinerad tränare är Anders Molin verksam i Kiviks Simklubb och han skriver så här ang. Sum-Sim:

Förslaget med ny åldersindelning för SUMSIM innebär för de som är födda sent på året att de får simma sitt sista SUMSIM, som kanske också är det första och därmed sitt enda SUMSIM som fjortonåring (om man är flicka och femtonåring om man är pojke). Sorgligt. Och sedan...?

Sverige är ett litet land och vi behöver bry oss om och ta hand om alla våra få simmare på det för simmaren allra bästa sättet. Jag har därför starka invänd-ningar mot det nya förslaget vad gäller sumsimåldrar som kommer att ha en motsatt effekt än vad det säger sig avse. Som forskning visat är progressionen viktigast efter puberteten och 10 år framåt, INTE fram till puberteten. Jag har svarat på remissen, men inte på ett så genomgripande och bra sätt som Umeå SS (min gamla klubb i norr) har gjort. Deras förslag (som finns att läsa på klubbens hemsida) att skrota JSM, börja SUMSIM vid 15 år för båda könen och med enkla åldersklasser, låt äldsta åldersklassen vara det år man fyller19, låt SM bli det ultimata inhemska mästerskapet, är rätt väg. Fastställande om sumsimåldrarna är en grundläggande och oehört viktig fråga med stora konsekvener, positiva eller negativa. Det finns detaljer att diskutera och finslipa, men jag uppmanar ledare och tränare i landet att uttrycka stöd för det motförslag som Umeå SS har presenterat. 

Nälstabadet med Tensta Cup

2020-05-19 Så här gjorde Spårvägen sin Tensta Cup

Häromdagen arrangerades ”Tensta Cup” (i Nälstabadets inomhus 50:a) Tävlingen är helt upplagd som ”extralopp” och seedas på tider oavsett simsätt. Detta möjliggör att en 10-åring kan få möta en elitsimmare (mest troligt är att 10-åringen simmar frisim och elitsimmaren bröstsim) och det blir en jämn fight. Alla tider är officiella då tävlingen är fullt sanktionerad. 94 simmare gjorde tillsammans 185 starter på mindre än 2 timmar.

Många fina lopp, personliga rekord och även ett Svenskt rekord av Helena Fältman 200 ryggsim (S10-klassen 3:00.44)

Igår hade vi anpassat enligt rådande situation på följande sätt:

  • Uppdelat insim per grupp så man bara simmade samtidigt som sina ordinarie träningskompisar.
  • All uppvärmning utomhus.
  • Avsim på olika banor beroende på grupptillhörighet.
  • Tävlig på endast 5 banor
  • Många ledare/tränare (18) på plats för att se till att alla riktlinjer följdes och att simmarna fick bästa möjliga förutsättningar.
  • Livtiming att följa utomhus för simmarna
    Ingen publik (naturligtvis)

2020-05-18 Ytterligare att reflektera över ( (del 2 om den nya säsongsplaneringen)

Thomas Jansson har mycket åsikter om den nya planeringen av säsongen i svensk simning. Har du inte läst igenom del 1 av denna spaning så kan det vara något för dig som skall ta ställning i  detta beslut i svensk simning. Styrdokumentet som skall leda svensk simning in i 2020-talet. Så h'är skriver Thomas:

Ytterligare att reflektera över

I utveckling av produkter, idrottare eller annat är det ofta många saker som man samtidigt måste beakta. Likaså när man utvärderar måste man ge utrymme för olika ingångar och skäl till att det blev som det blev. Nu är det svensk bassängsimning ur perspektivet, många skall gilla att simma och helst tävlingssimma, som är aktuellt samt förstås att landslaget skall bli bättre. Men också att media skall gilla oss, så vi får sponsorer. Vi skall helt enkelt vara en viktig faktor inom RF familjen. Innan jag kommer med förslag på nyordning, kommer kanske i nästa artikel, en titt i bakåt.

Sum-Sim                                                                                                                                                         Det är ju många som hävdat att det är vårt viktigaste och bästa varumärke. Att det är en tävling som uppskattas mycket råder ingen tvekan om. Den har också anor från 1961, tack Birger Bure mfl och Expressen. Tävlingen var ju även TV-sänd i begynnelsen. Jag har själv simmat finaler inför i TV. Alltid när vi diskuterar planering för svensk simning, oavsett det varit på 60, 70, 80, 90, 00 eller 10-talet får denna tävling mest utrymme. Det är flest antal anställda tränare inom svensk simning för att träna Sum-Simmare, betydligt fler än de som tränare seniorer. Men hur viktig är då Sum-Sim ur olika perspektiv.

Har svensk elitsimning närmat sig världseliten tack vare Sum-Sim? Nej! Hur jag än försöker (må vara ej med vetenskaplighet) läsa av resultaten på Sum-Sim kopplat till landslagsresultaten finner jag ingen tydlig koppling. Är Sum-Sim ett varumärke utanför kretsen av tränare, ledare, simmare, föräldrar, nej törs jag påstå. De jag genom åren frågat, om det vet vad Sum-Sim är, så är det få väldigt få som vet. Först brukar jag få förklara att det står för Svenska Ungdoms Mästerskapen i simning, sedan får jag förklara upplägget på tävlingen. Den har alltså inte samma klang som ex) TV-pucken. Ja- men rekrytering säger någon? Inte heller det stämmer dels rekryterar vi från simskolan och i Sum-Sim åldrarna har vi ett stort tapp av simmare.

Summerar man detta kan man konstatera att Sum-Sim är en trevlig tävling som i mitt tycke har alltför stort utrymme hos tränare, föräldrar, ledare och andra inom simningen. Men att den skulle behövas ur sportslig utveckling av svensk simning och för att förbättra ekonomin eller rekryteringen. Nej! Så slutsatsen för mig blir att inte låta den styra mina val för hur svensk simning skall utvecklas.

En svensk simlinje                                                                                                                                     Detta är en annan helig produkt, som måste tåla en genomlysning. Jag var själv med vid förhandlingsbordet när vi köpte loss embryot till simlinjen, tror affären blev klar 1993/94. Tanken då, var att dels hjälpa klubbarna att systematisera träningen från simskolan och framåt. Helt enkelt höja kvalitén. Men vilket var nästan viktigast den skulle ge föreningarna extra intäkter via olika märkesförsäljningar. Jag ställer mig två frågor, har den produkten gjort skillnad för landslaget, alltså att vi sedan 1993/94 närmat oss världseliten. Nej tyvärr det kan man inte heller se. Precis som sedan Sum-Sim startade och sedan Simlinjen tillkommit är det enstaka år som landslagsverksamheten sticker ut, på ett extra positivt sätt. Jag nämner återigen som exempel åren 1972, 80, 92-96, 00 samt säg 2015. Vad förenar dessa år, jo ett fåtal simmare som håller världsklass, talanger. Dessa talanger har haft god hjälp av kloka människor bakom dem mer än att de simmat Sum-Sim. Resultaten på Sum-Sim varierar mindre än landslagsresultaten genom åren. Simlinjen har byggts ut och blivit bättre och bättre. Men fångar den upp så fler talanger poppar upp i landslagsverksamheten. Nej tyvärr. Hade vi varit sämre om dessa produkter inte funnits. Finns inget som stödjer detta.

Talanger                                                                                                                                                       Talanger blir för mig nyckelordet. Om landslagsverksamheten skall bli bättre måste vi knäcka koden att vi ökar tillflödet av talanger.

Tar nuvarande utbud (i våra mästerskapstävlingar) av grenar hänsyn till den enskilda simmarens specifika talang att bara ha en specialitet? Jag menar att bara kunna vara bra på ex 50 bröstsim eller annan enskild distans. Tar vi hänsyn till detta? Nej enligt mig. Dels är det inte fint nog att tex bara kunna simma 50meter, dels skall du på tävlingar helst simma många olika distanser. Fel kultur tycker jag och skrämmer många. Skolningen att bli världsmästare på 50 är att först bli bland de bästa i världen på första 15 m och sedan kunna simma 25m snabbt och sedan 50m. Varför envisas vi med att man måste vara bra på 100m för att utvecklas som 50meters simmare? Det är ju helt skilda kravprofiler. Sannolikt kommer framtidens sprinters inte alls gå den vanliga simvägen. Du behöver ju inte ens lära dig andning i frisim eller fjärilsim för att vinna OS/VM guld på 50. 

Och än värre det finns de som på allvar tror att 400 medley löser allt. Bara för att vissa nationer gör på det sättet. Jag skulle vilja se den friidrottare som först vill bli tiokampare och sedan vinna höjdhopp. Jag stöter också på begreppet att simma många grenar på en tävling. Kan undra hur många talanger det stött bort. Man kan faktiskt komma klockan 11.30 till tävlingsarenan och värma upp på land och sedan simma sitt lopp klockan 13.00. därefter åka hem. Finns inget som stödjer att du måste simma in och sedan gå och vänta eller än värre simma en massa lopp. Ett tävlingslopp ger kanske 10 ingångar till förbättringar. Simmar du 5, 6 eller än fler lopp under en tävlingshelg, hur är det då möjligt att bearbeta och utveckla all information, kanske 50 olika synpunkter. Har du inte fått mer än någon kommentar, ja, då finns det skäl att fundera på hur du samarbetar med din tränare, ledare. 

Med vänlig hälsning, det kommer mera (PS studera gärna hur friidrotten skriver om tävlingar för de som är 11 år och yngre! )

2020-05-18 Riksmästerskapen i simning börjar ta form.
Nu börjar ersättningstävlingen för SM/JSM/Sum-Sim ta form. Den kommer att heta Riksmästerskapen i simning 2020, förkortat RM.
Tävlingen simmas på hemmaplan, kan simmas i 25 el 50 meters bassäng. Helst vill man att man skall tävla i 50ia, dock. Tävlingen simmas 25-28 juni och resultaten rapporteras in till LIVETIMING och en gemensam resultat upprättas som kommer att presenteras på en given tidpunkt. Medaljer delas ut till de tre första i varje gren. Parasimsklasser kommer att finnas enligt ett speciellt upplägg.
Det kommer att presenteras information fortlöpande på Simförbundets hemsida - som sedan kommer att länkas här på SIMMA och på Mästerskapssidan. Ansvarig för projektet på Svenska Simförbundet är Kenneth Magnusson.


Läs inbjudan här - klick
Mästerskapssidan kommer att rapportera här - klick

2020-05-18 Kreativiteten växer
Coronaläget gör att simningens kreativitet bara växer.Saker som tidigare var självklara i en simmares vardag är det inte längre och nya vägar hittas. Simmare är ju nu en gång sådan att dom gärna vill behålla känslan för vattnet och avhållsamhet från simning gör att den där speciella känslan försvinner. Mail Tribune har hittat en pappa och dotter som har riggat till en simbar ny yta i trädgården. Läs själv artikeln här - klick

2020-05-16 Din nya arbetsplats?  - Bergensvømmerne söker huvudtränare
Ett av Norges mest intressanta tränarjobb är ledigt - Huvudtränarjobbet i Bergensvømmerne. Arbetsplatsen är Norges huvudarena för simning AdO-Arena i Bergen.

Man skriver bl.a så här i sin annons:
"Bergensvømmerne søker hovedtrener. BS Elite er Bergensvømmernes elitegruppen som består av 10-15 motiverte utøvere med et ønske om å hevde seg på et høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. BSB er klubbens rekrutteringsgruppe med 18-23 motiverte ungdommer. Klubben har sunn og stabil økonomi, finansiert av de 3 moderklubbene."

Du hittar hela annonsen här - klick

Du hittar hela annonsen ute i vår högerspalt under Lediga jobb den närmaste månaden eller strax under Arenas toppannons med länkar till Lediga tjänster 

2020-05-15 Att välja väg! (del 1 om den nya säsongsplaneringen)
Thomas Jansson - den förre förbundskaptenen och en av två i Simpodden Hultén & Jansson tycker att det är ett viktigt vägval som svensk simning skall göra nu och att bara kosmetiska ändringar inte räcker. Så här skriver Thomas:

Återigen är det dags att välja väg inför de kommande fyra åren. För oss som på olika sätt varit med sedan 70-talet är det ingen ny upplevelse. Jag har allt efter att åren gått, blivit mer och mer säker på att vi använder fel styrmedel och måttstock för att utveckla svensk simning. Det vi har gjort inför de olika perioderna har varit mer av kosmetisk karaktär. Dessutom är det hela tiden prat om anpassning. Anpassning till vad olika kategorier tycker, anpassning till det internationella. All denna anpassning leder till en urvattnad och svag produkt.
När jag tänker kring vad svensk simning behöver börjar jag i andra ändan. Vad är den bästa lösningen för svensk simning? Fallerar den sedan på pengar, så måste pengar fram. Fallerar det på andra saker får man lösa detta. I min plan framåt styrs jag av följande.

- Att vi måste ta hänsyn till klimatet och bassängmöjligheterna i ett 12 månaders perspektiv
- Att vi måste ta till oss forskningen som säger, att progression är som viktigast EFTER man växt färdigt, alltså från 15-18 år och 10 år framåt
- Att vi måste ta hänsyn till hur man får ut mesta möjliga av ett år av träning
o   Minimera antal sjukdagar.
o   Träna när tillväxten är som störst.
o   Stimulera de simmare som finns bakom de 15-20 simmare bakom landslaget

-  Att ett SM är mycket större än ett 10-tal landslagssimmare. Ett SM skall ju spegla de andra 5-600 simmarna.
-  Vi måste starkt ifråga sätta att vi lägger mesta delen, uppskattningsvis över 80% av pengarna på de som är i åldrarna 13/14 till 17/18 år sett ur ett klubb och landslagsperspektiv. I klubbarna är detta extra olyckligt, felaktigt eftersom så få stannar kvar i verksamheten.
- Att inte hela smörgåsbordet serveras under några få år.
-  Att resultaten i 15 års ålder skall skapas av teknik.
- Att det kan skilja 6 år i utvecklingsålder (10-16) på en trettonåring, så en sådan resultatlista är värdelös som instrument.
- Att kvaltider är mer av ondo än en tillgång då de så hårt kopplas till kortsiktig framgång och uttagningar.
- Att bli en kopia av andra nationers upplägg gör inte skillnad.
- Att vi idag utestänger för många talanger.
o   Nyanserna i simlinjen samt val av grenar är problemet.
- Att en 17-18-åring blir att låta nästan barnslig i jämförelse med vuxna idrottare, som i sin tur också påverkar våra möjligheter att skaffa sponsorer.
- Att landslagsuttagningar skall skötas av en förbundskapten inte av ett regelverk som gör att inga mjuka (långsiktiga) parametrar används.
- Att vi idag inte har någon seniorverksamhet (min definition över 20, se andra idrotter), se nedanstående tabell.

Återkommer med de åtgärder som på allvar kan gör skillnad. Samt avslutar med en uppmaning till Simförbundets styrelse. - Denna fråga kräver betydligt större genomlysning än bara av de som är mitt i smeten. Kan exempelvis rekommendera att läsa Umeå Simsällskaps skarpa analys. (Den hittar ni här - klick)

Tabellen nedan - antalet licensierade tävlingssimmare i Sverige

Ann Sofi Roos (Carlsson)

2020-05-15 Nittonhundratalarna på lång bana 
Igår avverkade vi kortbana (25:a) med simresultat noterade av simmare på 1900-talet. Idag är turen kommen till långbana. Där är det lite mer frekvent med resultat på listorna  än på kort dito.
Bland herrarna finns det resultat kvar från 70-talet med Magnus Pettersson Jönköping, Gary Andersson (NKK/KSLS och den ende 70-talaren på kort bana se gårdagens notis). Dessa bägge herrar på lång frisim. Kolla gärna just 400 och 1500m fritt herrar och hur många simmare från 1900-talet som finns på dessa 20-bästa listor.
Tittar vi på specialsimsätten så återfinner vi Janne Thorell bland ryggsimmarna, Pär Arvidsson och Ove Nylén på långt fjärilsim - även om just Ove ligger pyrt till och kan ramla ut från 20-bästa vilken dag som helst??? Men det var 70-talare det. Sedan finns det massor med resultat från 80 och 90-talet i listorna. Det är bara att kolla nedan.

Bland damerna är det lite annorlunda. Även om långt frisim fortfarande innehåller många simmare från nittonhundratalet så är det ett mindre antal "gamlingar" på damlistorna MEN man kan säga att två resultat sticker ut.
Det är Agneta Mårtensson (numera Baron) resultat på 200m fjärilsim från 1980. Agnetas bästa simår. Det var då hon var i vattnet och tog OS-medalj på lagkapp i Moskva.Sedan är det det enda 70-tals resultatet som finns med alla damlistor, Ann Sofi Roos (numera Carlsson) då svenska rekord på 400m medley med 4.53.49.

"Soffi" som är född 1959 (fyllde 60 år i fjol) simmade två OS. 1976 och 1980 med en tionde plats i Moskva på 400m medley som bäst. "Det är inte klokt att bara tretton simmerskor simmat snabbare än mig på 41 år" - sa hon till SIMMAs Bosse Hultén idag när vi snackades vid. "Dom tränar inte tillräckligt rätt idag - verkar det som" - understruket med en liten svordom som inte tas med i texten. Ann Sofie jobbar med träning i simhallar numera men tränar också själv, 6-7 timmar per vecka. Hon vill gärna bli utsimmad från 20-bästa listan snarast. Men tills dess hyllar vi henne som den simmerska som har funnits med allra längst på de svenska rankinglistorna. Blir det 41 år till?

Damer 20-bästa alla grenar på 50 meters bana - klick
Herrar 20-bästa alla grenar på 50 meters bana - klick
(Statistik från Sv Simförbundets hemsida)

Nedan bild från 12 februari i år - när hennes simadepter från Järfälla 1986 - fanns i vattnet och körde vattengympa med Soffi i Österåkers Simhall

2020-05-15 Vem var först?
Först med bassängträning utomhus - var Simklubben Elfsborg. 30 april fick man gå ut och träna eftersom man har påbörjat renoveringsarbete av innehallen. Någon som var tidigare?

2020-05-14 Vilka 1900-talare står sig? 
Vad har Suzanne Nilsson, Ann Linder, Annette Möller och Sofie Nygren gemensamt? Jo de är de enda simmerskorna som finns kvar på den svenska 20-bästa listan från 1980-talet. Från den 20-bästa lista som vi har lånat från Svenska Simförbundet har vi markerat de resultat som finns kvar från 1980 men också från 1990-talet. Anmärkningsvärt är naturligtvis att det finns fler fler 80 och 90-talare i vissa grenar. Vilka ja det kan du se på listan nedan. Ganska förutsättningsbart faktiskt!
Se damernas statistik på kort bana. Statistik från Svenska Simförbundets hemsida.
Läs den här -
klick
Tittar vi på herrarnas statistik så finns det allra resultatet äldsta där. Från 1977 så står Gary Anderssons notering på 1500m fritt som en fyrbåk. Det är det enda 70-tals resultatet som står sig ännu och kommer att stå sig bra länge kan man vara förvissad om. 

På herrsidan är slagsidan till de tuffa distanserna 1500m fritt, 4000m medley och 200m fjärilsim anmärkningsvärd. Slutsatser om detta kan du dra själv.

När det gäller Gary Andersson minns jag hans resultatnotering på 1500m fritt speciellt. Jag skrev om detta minne i förordet till Sm-programmet 2014. Den texten hittar du här:


Skrivaren av dessa rader har en lång obruten rad av deltagande på SM i simning. Denna rad bryts i år för första gången sedan 1966 men trösten är att man får skriva detta förord i SM-programmet istället och min uppdragsgivare i sammanhanget bad mig plocka ut mitt bästa SM-ögonblick från alla dessa år. Naturligtvis en helt omöjlig uppgift. MEN jag skulle vilja lyfta fram en simmares insats. En insats som kanske har fallit i glömska en aning idag.
Händelsen är ifrån 1977 och SM gick i Umeå. Norrköpingsimmaren sedermera tävlande för Kristianstad – distansdominanten Gary Andersson var simmaren. Han gjorde den gången ett formidabelt 1500m fritt som slutade i ett svenskt rekord. Segertiden den gången var 15.11.97 – 37 sekunder bättre än hans segertid året innan. Garys simning var ett riktigt lyft och vi var många som gladdes åt denna insats i Umeås Simhall. Jag minns loppet som något som många samlades runt och supporten var från alla håll riktade mot den tufft satsande simmaren i vattnet. Just när en hall fokuserar och  stöttar en simmare – då är det njutbart att finnas med i sim sammanhang. Gary blev bäst i Sverige men nådde inga skyhöga höjder som internationell simmare, tyvärr. Men den kvällen han gav oss i Umeå -77, minns jag med stor värme. (hela förordet hittar du här - klick

Du kan kolla herrarnas kortbanestatistik genom alla tider här - klick

2020-05-14  Nytt avsnitt av videopodden "Inside with Brett Hawke" 
Den australiske landslagssimmaren Brett Hawke är här med en ny videopodd, den här gången med världsrekordhållaren Grant Hackett som gäst. Klicka på spelaren ovan.

2020-05-13 "Våga ändra - detta är bara kosmetika"
Så säger Simpodden Hultén & Jansson efter Simförbundets presentation av den framtida säsongsplaneringen igår.Thomas Jansson spetsar till det och säger "Jag vill skiljas från min idrott". Om denna diskussionen och mycket annat i simningens värld handlar Simpodden Hultén & Jansson nr 148.
Lyssna på den via spelaren nedan eller på ställen som har poddar, Spotify, Itunes m.fl.
Äldre poddar hittar du här - klick

2020-05-13 SKK söker Tränare
En av landets mest anrika simföreningar söker Ungdomselit och Chefstränare. Nuvarande tränaren går i pension och vad man eftersträvar som efterträdare kan du läsa här - klick

  Du hittar hela annonsen ute i vår högerspalt under Lediga jobb den närmaste månaden eller strax under Arenas toppannons med länkar till Lediga tjänster

2020-05-13 Falu Simsällskap först?
Det verkar som Falu Simsällskap var det gäng som var ute och tränade i bassäng först i landet? Lena Antlöv skriver så här: "

Falu Simsällskap har simmat ute i bassängen på Lugnet sen 1 maj. Vi har haft sol, regn, hagel och snö så här långt!

2020-05-12 Gävle först?
Det var inte Malmö som var först i  träning utomhus i bassäng. Det var man redan i lördag i Gävle. Lördagen den 9 maj. Men igår så tog Anneli Guttormsen denna underbara bild på bassängen på Fjärran Höjder. 5 grader och hagel. Frisk idrott, den där simningen.

2020-05-12 Plus-sidorna snart klara
Nu har vi kommit en bra bit på väg när det gäller sidorna under SWE Plus. Dessa är kanske inte helt klara (det blir de aldrig) men numera mer anpassade till hur det skall se ut. Mao det inte bara nyhetssidan som du kan läsa. För att nå dessa sidor gå upp till SWE Plus överst på sidan. Men vi har också samlat dessa nedan så kan du ta dig ett prov på hur det ser ut.
När det gäller sidan svenska simbassänger har vi fått en härlig respons. Fortsätt och tipsa oss om baljor som kan föras in i listan. Gå till "Svenska Simbassänger" för att hjälpa till.
Vi tar gärna emot tips på förändringar - simma@telia.com

Innehållet under sidan SWE Plus

Bästa klubblistan. Vilka klubbar har segrat i lagtävlingen under tidigare års mästerskap.
Debatt    Tyck till om simidrott. Tyck lite, tyck mycket - men tyck. Det behöver inte vara kopplat till det vi skriver utan kommentera också vad som sägs i Simpodden.

Företag    Läs information om våra annonserande företag. Här hittar du också länkar och kontaktuppgifter. (skall uppdateras)
Krönikor   Här samlar vi alla krönikor som skrivits på SIMMA Den senaste krönikan finns här och kan sedan glida ner på undersidor.
Krönikor 2013-2017   Äldre krönikor som vi sorterat ned i systemet
Klassiska krönikor   Krönikor publicerade i andra medier av lite mer berömda skrivare än vad som vanligtvis publiceras på SIMMA
Kontakt  Här hittar du kontakten till SIMMAs medarbetare.
Länkar   Här hittar du en massa användbara länkar i sim världen som till klubbar, nationsförbund, distriktsförbund, mastersverksamhet, tränarorganistaioner och mycket annat.
Mental träning  Jeanette Thörner skriver om det här om mental träning.
Månadens Överraskning Under många år så har vi delat ut Månadens Överraskning till unga svenska simmare. Läs om det på denna länken.
Mästerskap - historik  Här kan du bläddra dig genom alla simmästerskap genom tiderna.
Pålle minns. Simoraklet Lars Eric Paulsson minns sin tid i simningen.
Simfolket.  Bilder ur Bosse Hultén arkiv som du kanske minns (inte vill)
Simhistoria  Har är vår målsättning att samla allt som har med simhistoria att göra.
SIMMAs Sociala medier  Facebook, Instagram, Twitter
Statistik  Statistiklistor för Sverige, Europa, Världen. Svenska Rekord, Nordiska Rekord, Europarekord, Världsrekord
Svenska simbassänger. Svenska 25 meters och 50 meters bassänger
Svenskar i USA. Svenska simmare som tränar på amerikanska universitet
Simmästerskapsidan   Här hittar du kommentarer, resultat och annat runt alla simmästerskap från 2002 till dags dato.
Simpodden Hultén & Jansson  Här träffar du SIMMA:s Bosse Hultén och, numera danske tränaren Thomas Jansson (fd. svensk förbundskapten) - som snackar simning i sin podd.
SM-arrangemang  Här hittar du info om alla SM-tävlingar genom tiderna
Tävling  Tävlingskalender 2020
Vattenpolo med Göran Kron
Wall of Fame  Alla stora svenska simhjältar

2020-05-12 Uteträningen äntligen !
Nu är vi långt framme. Malmö KK hade sin utepremiär i bassäng. Är man först i landet? Om inte skicka bildbevis och text till simma@telia.com. Tack Johan Andersson för bilden

2020-05-11 Simningens nya sidor
Simningen tar sig ut i naturen alltmer under dessa coronadagar. I Sverige har vi haft tur att kunna simma i simhallar under hela våren men det var bara nu i veckan som resten av Europa kunde simma i simhallar igen men istället har man fått ta chansen att simma i floder, parker och sjöar. Bilden ovan har vi fått från Hamburg där man mitt staden har vågat simmat i sjöarna. Maren Eckenhoff och Frauke Labarre, två medaljörer från Masters-VM omger Glen och hans tränarkompis i Hamburg, Stefan Nilsson efter söndags simningen i det (kanske) inte helt rena vattnet. Men är simabstinensens stor så....

Landskronasimmaren Emil Hassling nära SJR på 200m medley - foto: LSU

2020-05-11 Nära juniorrrekordet av Hassling
Det börjar röra sig ute i simhallarna nu. Tränas och tävlas runt omkring i landet och i helgen var det nära att Landskrona Simsällskaps Emil Hassling slog det svenska juniorrekordet på 200m medley (Christoffer Wallin Helsingborg 1.57.20, 2009) när han noterade 1.57.87 på tävlingar i Landskronas Läkartabadet. Alla resultat från tävlingarna hittar du här - klick

Hassling har som vi skrivit tidigare signat för LSU inför säsongen 2020-2021 och kommer att simma i USA förhoppningsvis då...

2020-05-11 Årsplaneringen de närmaste åren
Den här veckan är en viktig vecka för svensk simnings planering de närmaste åren. Remisstiden för årsplaneringen tar slut på söndag den 17 maj. 
Tisdagen den 12 maj kl. 20:00 kommer sportchef simning Ulrika Sandmark att presentera förslaget till Säsongs- och tävlingsplanering 2021-2024 som är ute på remiss. Det kommer också finnas möjlighet att ställa frågor om förslaget.

Presentationen sker över nätet och du hittar en länk till presentationen här - klick
Du hittar säsongsplaneringen här - klick

2020-04-10  Hemma hos Göran - del 1
Göran Westerlund är svensk simtränare i USA. Har jobbat där under många år och för ett tag sedan var han gäst i Simpodden HUltén & Jansson och då var hanen mycket intressant gäst. Han tyckte att konceptet var kul och tänkte "kan dom kan jag" så för att föra ut simtankar och lyfta simsnacket i den egna klubben så intevjudae han tre av sina egna tränare. Tre mycket intressanta snack som var ett verktyg också för att nu ut i egna klubben under coronatider. Hans tyckte att det här kan mycket väl också vara givande för svenska simmare och tränare - så nu är det här och först ut är  Yann de Fabrique  -. som deltog på OS 1992 och 96 för sitt hemland Frankrike.

Så här skriver Göran Westerlund  till SIMMA:
Fick blodad tand av var intervju i somras. Nu under corona tider har jag forsokt halla kontakt med simmarna pa olika satt. En av grejorna var att intervjua 3 av mina coacher i klubben.Nichlas min son tyckte att det kunde vara av intresse aven for Svenska simmare.Det har ar pa djupet (ca en timme) per coach intervju fran vart vardags rum. Det som jag tror kan va intressant ar att det finns manga satt att fla en katt. Det har ar tre helt olika karriar vagar som leder till ungefar samma sak.
Mycket intressant for svenska simmare att se att man inte maste vara " underbarn" Sum Sim stjarna somar det vanliga synsattet i svensk simning.
Tankte bara skicka till dej om du tycker det kan va nat far du garna lagga ut pa simma ,men jag vet mycket val att det ar valdigt langt,och det ar meningen.Jag blir inte ledsen om du skippar det!!!!!!!!!!!!! mvh  Goran

Men vi skippar verkligen inte det här och ovan kan du lyssna på den första av tre interjuver han gör. Nästa söndag kommer nummer två!


foto: Håkan Fredriksson Carpi Foto

2020-05-06  Disk. ang. " Fler projektanställda i svensk simning."
Den 2 maj gjorde Bosse Hultén ett inlägg här på SIMMA och påstod att svensk simning skulle må bra av att ha fler projektanställda som anställda. Där drog han en jämförelse med dansk simning där de allra flesta är just projektanställda. Reaktion kom glädjande och från en person med koppling både i Sverige och Danmark Sebastian Ravn Rasmussen som kommer från Danmark men sedan tretton år bor i Sverige skriver så här:


Hej SIMMA

Skriver til jer på et mixed dansk/svensk, håber det er læsbart. Jeg har været bosiddende i Sverige siden 2007. Er gift svensk og har tre barn som alle er tävlingssimmare. Vi er bosiddende i Skåne.Jeg er aktiv open water simmare i dag og har en baggrund som vattenpolospiller i de unge år. Spillede i KVIK i Danmark i 7 år og fik ca. 20 kampe på det danske juniorlandslag. 
I de sidste 5 år har jeg siddet i styrelsen i en mellemstor skånsk simsklub og kender dermed også de mange problematikker som i forsøger at belyse i jeres indlæg vedr. projektansættelser i svensk simning.

Mine kommentarer i nedenstående:

  1. Grundlæggende tror jeg at svensk simning vil mår bättre med flere projektanställninger. Min oplevelse er tyvarr at mange svenske fastanstälda simtrænere ”kører” på autopilot og har svært ved at udvikle klub, simmare og organisation. Deres ansættelsesforhold gør at det er rigtig svært at skille sig af med træneren. Og for mange mindre simklubber kan det vise sig at blive en omkostningstung omgang at opsige cheftræneren. Derfor lader man være og dermed stagnere udviklingen i klubben, hvilket koster penge for klubben på den lange bane.
  2. Det er nok ikke hel rigtig at anstälda simtrænere i DK ses udelukkende som et redskab. I bund og grund ansætter man en ressource person, som skal planlægge og udføre de målsætninger som klubben har sat sig. En ressourceperson er grundlæggende et positivt ladede ord, hvilket naturligvis også skal kunne ses i den daglige ledelse og træning, samt udvikling af træningsmiljø og klubkultur. Når klubben på et tidspunkt ikke opnår de effekter som ressourcepersoner bør tilføre, så mener jeg at det er bedst for begge parter at komme videre.
  3. Problematikken om at der er folk i styrelsen som kommer på kant med træneren eller har personlige agendaer i forhold til sit barn er i høj grad også en problematik som hersker i svensk simidrott. Tyvarr er det mange simklubber i Skåne som har de problemer.
  4. Jeg tror personligt at tidsbegrænsede ansættelser med klare definerbare mål er en god løsning for svensk simidrott. Det giver en sund performance kultur på alle niveauer og træneren er nødt til at præstere og levere til simklubben. Primært fordi de er ressourcepersoner og det er vigtigt at klubberne får et positivt udbytte på den ressource som de investerer i. For mindre simklubber er lønposten på en fastanställd simtræner en stor budgetpost.
  5. Kompetence udviklingen bliver automatisk større når man skifter klub hyppigere, da man tager noget positivt med sig hver gang man skifter klub. Mange svenske simtrænere sidder meget længe på deres positioner, hvilket grundlæggende ikke er sundt for klubben og simmarne. Nyt blod og dermed ny tankegang, samt træningsfilosofier, er sundt for alle idrottsklubber, også for svensk simidrott.

Ha’ en bra dag! Sebastian


Bosse Hultén kommenterar
Tack för ditt inlägg Sebastian. Många kloka ord i sammanhanget. Du pekar tydligt på några väldigt ömma tår(punkter) när det gäller svensk simning och dess organisation. Vi har ju alla sett exempel på det som du visar på - tex. klubbar som sitter med anställda som år efter år snurrar runt föreningen med allt mindre energi. Många gånger en gång framgångsrika men numera en skugga av sitt forna jag. Jag kan tycka att hade vi kunnat hamna någonstans mittemellan hur det fungerar i Sverige och Danmark hade kanske verksamheten utvecklats starkare i svensk simning.

2020-05-06 SimWeekend i Kungsbacka
Malin Gustafsson och Anders Bladh tillsammans med Therese Alshammar arrangerar Swimenergy Weekend i nya Kungsbacka Badhus (invigs 9 maj). Läs om om det hela på Facebook - klick

foto: Thomas Jansson

2020-05-06 Svenska simbassänger
Häromdagen uppmanade vi våra läsare att messa in namn på simanläggningar runt om i landet. Bra respons. Det kom in ett femtiotal nya bassänger MEN det finns fler att hämta hem. Speciellt när det gäller utomhusbassänger. Kolla om din bassäng finns med på listan och om inte fyll i formuläret på "bassängsidan" så skall vi fylla på med bassängnamn.
Gå till Svenska Simbassänger - klick

2020-05-05 Mölndal ASS söker Simtränare och Verksamhetsansvarig
Så här skriver man i sin annons "Tjänsten är en uppdelad i två områden. Du kommer att arbeta cirka 50 % som simtränare för våra äldsta simmare samt arbeta cirka 50% som verksamhetsansvarig för träning och tävling. Verksamhetsområdet omfattar en stor bredd av simidrottare och arbetsuppgifter. Allt ifrån tränings- och tävlingsgrupper till öppetvattensimmare, masters, parasimmare, vuxencrawlare och mästerskapssimmare"
Läs hela annonsen - här - klick

Som vanligt finns våra annonser också ute i högerspalten under rubriken Lediga jobb men också under länken "Letar du jobb" strax över all nyhetstext - 30 dagar efter annonsen införande !

2020-05-05 Mästerskapen under 2021 och 2022
Idag kom det definitiva beskedet om när EM i simning skall simmas. Det bli i maj 2021 som SIMMA kunde meddela förra veckan och rotar man fram information från nätet så hittar man följande data. (som naturligtvis kan ändras igen...)

2020
15-20 december Kortbane-VM Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten (datum konfirmerad)

2021
8-11 april Swim Open Stockholm (datum konfirmerad)
10-23 maj Europamästerskapen i simning, Budapest (datum konfirmerad)
28 juni-4 juli Långbane-SM/SM-veckan i simning. Linköping (datum konfirmerad) *
23 juli – 8 augusti Olympiska Spelen i Tokyo (datum konfirmerad)
25 aug - 3 sep Paralympics   (datum konfirmerad)
24-28 November Kortbane-SM i simning (prel.)
Dec Kortbane-EM Kazan (datum ej preciserad)

2022
13-29 maj Världsmästerskapen, Fukuoka, Japan (datum konfirmerad)
11-22 augusti Europamästerskapen i simning, Rom (datum konfirmerad) 
Kortbane-VM Kazan   (datum ej preciserad)

* diskussion pågår mellan Halmstad/Linköping/Umeå och fördelningen av Sm-veckorna

2020-05-05 Ombyggnad sker
Som kanske märker håller vi på att bygga om på SIMMA. Rätt så rejält. Dagens ombyggnad har omfattat simningens "Wall of Fame". Sidan om de största i svensk simning genom tiderna. 34 simmare och hoppare finns i denna exklusiva grupp. Den senaste invalde var Lasse Frölander. Som fick ta plats i denna exklusiva skara år 2018. Nästa på tur att väljas in är Jennie Johansson och Therese Alshammar. Dessa två borde (skall) väljas in vid nästa SM om allt stämmer. 
"Wall of Fame" är en sida som skall kunna växa när det gäller material i framtiden. Länkar, klipp, bilder och material som du som läsare kan bidra med.
Vi på SIMMA tycker också att de 34 idrottarna är för få. Det finns ingen anledning att hålla våra 12 individuella Europamästare utanför detta finrummet. Dessutom bör det finnas plats för några av de allra största ledarna i svensk simning att också ta plats. Precis som sker i Internationella Swimming Hall of Fame. Vi tänker oss att vi liksom du kan förmedla detta till Svenska Simförbundets styrelse, SSF:s äger nämligen frågan

Du hittar Wall of Fame här - klick

2020-05-05 VM flyttas från 2021 till 2022
Idag kom beslutet att VM i simning flyttas fram ett år.Från 2021 till 2022. OS-flytten är naturligtvis det avgörande för denna flytt och nya datum för tävlingarna kommer att bli 13-29 maj 2022.
Läs mer på FINA:s sida - klick

2020-05-04 Alla sätt är bra, utom….
Just nu är uppfinningsrikedomen bland världens simmare stor – för att hitta träningsutrymme runt om i en simvärld som är stängd. Stängd nästan överallt utom i Sverige…
Daiya Seto, världsrekordhållaren i medley har hittat en plastbalja från Intex som han simmar i på sin bakgård i Tokyo (se bilden ovan)
Två andra världsmästare som  Simone Manuel and Katie Ledecky  har hittat en 25 yards, tvåbanors pool i närheten av Stanford som en familj upplåtit till deras träning.
Lilly King, bröstsimmerskan som vann VM tränar i en liten privat inomhuspool.
Maggie MacNeil  som vann VM på 100m fjärilsim senast, före vår egen Sarah Sjöström har en liten trädgårdspool som hon har monterat upp olika dragmotstånd som hon kör med.

I Ungern var det ett gäng simmare som drabbades av Corona men nu är de flesta friska och  Boglarka Kapas som fanns i denna gruppen är åter i träning. Hon och hennes landsmaninna Katinka Hosszu är några av de ungerska elitsimmare som just nu har tillträde till Duna Arena i Budapest. En arena som annars är stängd för allmänheten.

Italiens  Federica Pellegrini  kommer att börja träna idag. Hennes stad Verona öppnar idag på måndagen träningsanläggningen i den staden och efter nio veckors vila får Pellegrini åter hoppa i vattnet.
Yulia Efimova som gjorde den mest virala corona-inlägget (klick) av alla simmare har flyttat till ett nytt hus och som av en händelse så finns det en bassäng i trädgården. Vi har ännu inte sett något klipp därifrån.

Den bäste herren,  Caeleb Dressel , fortsätter att köra landträning. Hans balja i Florida är inte öppen ännu men inom några dagar verkar det som den skall öppnas åter
Långtradaren  Gregorio Paltrinieri  skall komma i vattnet den här veckan. Hans abstinens från vattenkänsla lär vara stor!

Tysken  Florian Wellbrock   har sin träning förlagd till en Endlesspool och kommer inte ur fläcken med andra ord. Häromdagens såg vi att Adam Peaty hade fått en pool till sin trädgård. Är man bäst i landet så skall man väl kunna skaffa sig prylar via sponsorer...

Ungerns Kristof Milak har blivit frisk från sin corona nu och skall i vattnet vilken dag som helst.

2020-05-03 Svenska Simbassänger - HJÄLP OSS !!!!!!!!!!!!!!!
Efter att ha konverterat SIMMA-sidan till den här formen så finns det en hel del att göra och VI BEHÖVER HJÄLP. Vi ligger långt efter när det gäller företeckningen av svenska simbassänger. Snälla ge oss tre minuter och fyll i formuläret som finns längst ned på sidan med förteckningen av bassänger och skicka den till oss. 
Du hittar listan med bassänger och formuläret här - klick

2020-05-02 Fler projektanställda i svensk simning !!! ???

Danska simtränare har det tufft emellanåt. Tjänsterna som de upprätthåller är mer utformade på projektbasis än vad vi är vana vid i Sverige. Hos oss är tillsvidareförordnaden mer vanligt. Danska simtränares jobb kan ryka med kort varsel. Man bli aningen överraskad när klubbarna skickar ut sina pressmeddelanden och rabblar upp hur duktiga tränarna har varit och vilka framgångar som klubbarna har nått – MEN ändå åker tränarna iväg.

Hur det hela skett? Ja, det är inte så få gånger som tränarna har kommit lite på kant med en eller två personer i styrelsen. Personer med inflytande som gärna ser att tränaren ifråga kan försvinna fortare än kvickt. Kan detta dessutom gynna det egna barnets verksamhet i klubben så är det ännu mer givet.

Rätt eller fel?

I Danmark har man en annan typ av hierarki inom arbetslivet. Anställda är mer ett verktyg, utbytbart. Hos oss är en anställd på ett annat sätt – en resurs. Detta kanske vi skall vara glada för MEN – tänk om vi hade haft fler projektanställda i svensk simning. Fler med tidsbegränsade kontrakt. Hade då resultatet av det nedlagda arbetet av simtränaren blivit bättre? Högre press skapandes bättre resultat. Skulle det också fungera i vårt land? Det är en fråga som inte är så enkel att svara på. Kanske skulle det vara så att en och annan betonghäck som borde skifta jobb, gör det och att föreningarna får in nytt blod och energi i sin verksamhet.

Man kan bara gå igenom poängutfallet bland Sum-Sim klubbarna för att förstå att det finns klubbar som skulle må riktigt bra av nytt blod. Har man x antal anställda simtränare och speciellt heltidsanställda tränare  och under 20 poäng på Sum-Sim i klubbstriden – borde man kanske ta sig en funderare på hur det är ställt?

En fråga värd att diskutera? Eller har vi det bra som det är?
Skriv gärna till simma@telia.com och tyck till!!!

2020-05-01 EM flyttat ännu en gång

Idag kom nyheten att Europamästerskapen i simning flyttas ännu en gång. Från augusti 2020 till in på 2021. När vet man ännu inte. Beslut om detta skall tas på LENs kongress i november.
Nyheten har inte basunerats ut på LENs hemsida ännu men Hungary Today skriver så här idag

The European Aquatics Championships, originally scheduled to be held in Budapest from May 11 to 24, 2020, will be postponed to 2021 in view of the novel coronavirus epidemic, the organisers
said.The exact dates will be decided at the European swimming league LEN’s November congress, Sándor Wladár, the head of the Hungarian swimmers’ association, told public news channel M1.

The championships have already been postponed once, from May to August, he noted.

Training sessions resumed in Hungary earlier this week, he said, but the dates of the first competitions are still uncertain.

Läs mer här - klick

2020-05-01 Coronans dominoeffekt
Det ena efter det andra eventet flyttas runt. OS, alla idrottsarrangemangs moder, flyttade från 2020 till 2021. Nu är man inte säker på att det kan genomföras ens det året. Samväldesspelen som skulle arrangeras 2021 på Trinidad Tobag, kommer flyttas till 2023, som det verkar, Så håller det på. Men säkert vet vi inte föär vem vet hur det här slutar. Ett oS 2021 är också i farozonen – finns det inget vaccin då? Ja då blir det med säkerhet inget OS. Hur många idrottare kommer att ge upp innan det är klart. Ja ???

Besluten om inställda arrangemang duggar tätare än en regnskur i Borås. Alla EJM under sommaren är inställda. Inget nämnt inget glömt.

Luca på banan igen 
Luca Urlando, USA, kanske simvärldens störste talang med JVM-guld på 200m fritt och 200m fjärilsim skadade axeln tidigare den här säsongen och såg en OS-start i år gå upp i rök. Nu är han tillbaka i träning igen och får ytterligare ett år på sig att komma till rätta med sin simning. Han avslutade förra säsongen med en tredjeplats på världsrankingen på 200m fjärilsim med sina (1:53.84. Nu framstår han som en av favoriterna till grenseger i Tokyo nästa år.

 Peaty fick egen balja
Adam Peaty tillhör ett gäng brittiska simmare som fått hem varsin swimming flume i sin trädgård. Träna hemma får därmed en helt annan innebörd.
Du kan läsa mer om detta på Swimming World - klick

2020-05-01 SIMMA 20 år
Idag, ja just denna dagen så är det 20 år sedan SIMMA kom ut på nätet första gången. Den gången i början av interneteran och den som den första simsidan i Skandinavien. Simförbundet hade funnits ute något år men där var inte intresset så stort att skriva om simning utifrån ett nyhetsperskektiv. Det skulle mer vara formalia och i meddelandeform. Därför kom SIMMA ut några månader innan OS skulle simmas i Sydney. Det blev redan från början rejält uppmärksammat.
Den första simmaren vi skrev om var en ung och lovande australiensiska som hette Leisel Jones. Hon hade simmat ruskigt fort på 200 m bröstsim i Queensland Ungdomsmästerskap veckan innan och det var lagom att hon fick inleda. Sedan rullade det på….

Inledningsvis hette sidan www.simma.tsx.org men efter något år och några kronor in i kassan kunde vi ta oss bort från gratisdomänen till www.simma.nu.

Så är det nu och mycket annat om historien runt SIMMA kan du höra i senaste Simpodden Hultén & Jansson. Just den här våren har vi tagit oss in i SIMMA 5.0 - det femte verktyget i sidans historia.

Simma är idag, tillsammans med en handfull andra simsidor de enda överlevande från år 2000. Vi tillhör med andra ord bland de fem äldsta simsidorna på nätet.

Leisel Jones, den första simmerskan som SIMMA skrev om. Den 1 maj år 2000.

2020-05-01 Pålle minns omg. 10 – några rader om några bilder.
Idag avslutar vi vår tillbakablick på bilder och klipp ur Lars Eric Paulssons liv inom simningen. En tillbakablick på 50 års verksamhet i vattnet, runt bassängerna, i TV-mediat. 
Varför har det då varit lite extra kul att skärskåda denna man – nu några år efter att han har slutat sin verksamhet med dagliga klorstänk.
Jo Pålle har varit intressant under många år - för att han har stuckit ut. Han har påstått saker. Hagft åsikter och tankar. Inte alltid rätt och inte definitivt inte alltid politiskt rätt. Lite av en rebell långt upp i åldern. Han har behövts i svensk simning. Han var en del av en generation simtränare som var något högröstade - minst sagt. Hans medspelare runt bassängerna var på samma nivå men skillnaden mellan Pålle och flera av de andra var att han vågade och kunde dokumentera det han tyckte och stod för. PÅ så sätt har hans verksamhet inte blivit, steg på en sandstrand.
Som sagt inte alltid rätt ute men aldrig utan åsikt. Den typen av människor saknar vi lite av inom dagens simning. Kanske var Pålles generation en hämsko för dem som kom efteråt. Idag är simtränare mer återhållsamma. Intoverta och bjuder definitivt inte på sig själva som man gjorde tidigare.
När jag snackade med Pålle om det som varit - kom han flera gånger tillbaka till gamle simmarkompisen, Hans Erik Malmberg från Göteborg. Hans Erik kom från S02 som var den akademiska simklubben i Göteborg vid den tiden i motsats till GKK som Pålle representerade. GKK var mer ”arbetarnas klubb”. Trots detta fann de bägge varann och höll ihop länge innan man skingrades för livets vindar. För att sedan träffa varann igen ett halvsekel senare. Hans Erik som blev svensk mästare i simning individuellt gjorde något i bassängerna som Pålle inte lyckades med - vinna mästerskap.
H-E dog under 2019 (och har kopplingar in i nutidens simning via svärsonen Bosse Westergren mm) och Pålle hade gärna fortsatt snacket med gamle vännen – om nu inte det där med livets förgänglighet hade kommit mellan.

Andra goda vänner som försvunnit syns på stora bilden ovan. Peter Daland, den klassiske USC-tränaren som blev vad man kallade ”Sverigevän” och var i vårt land första gången 1964 efter Tokyo-OS. Då var han här bl.a med sin OS-medaljören Carl Robie. Skrivaren av dessa rader minns gärna en träningskväll i gamla Simhallsbadet i Malmö där jag fick en USA-pin av Robie och efter att ha simmat 50m bröstsim framför ögonen på Daland, blev det också en T-shirt från USC. Detta upprepades 1968 och med ett löfte att komma över till USA om utvecklingen stod sig i bassängen. Nu gjorde den inte det - så nästa gång vi träffades, 1999 var det i Istanbul och en tredje USC-tröja överlämnades. Då i större storlek – nu är detta parenteser i detta sammanhang. Pålle hade massor med snack med ”simfanatiker” Daland under årens lopp och de möttes på massor av ställen, världen över. 

Lite mer nära var de bägge andra herrarna på bilden, Bosse Alm och Hasse Hellbrandt. Göteborgs Posten och Borås Tidning skulle man sätta som hemvist för dessa herrar men de var mycket mer än så. Bosse som var med i Mexiko 1968 som tränare -  var simtränaren som blev journalist och till slut också kom att skriva Simförbundets 100-års bok. Hasse Hellbrant djup engagerad i simningen i Borås.
Av yngre herrar som fastnat i Pålles kamera är Jönköpingssimmaren Joakim Holmqvist. Inte som simmare direkt utan mer som nyårsfirare i Puerto Rico 1981.
Pålle är ett barn av fotografins svart/vita period men dokomenterades inte så. Det kunde vara färgglatt ibland också.
Ett klipp med Lester Eriksson och Elisbaeth Berglund på ett (ovanligt) färguppslag i Expressen från 60-talet. Lester, 60-talets simkung och Bettan Berglund EM-bronstjej i Barcelona -70 är ett par av många simmare som Pålle stötte på under årens lopp.

Som sagt Pålle hade en egenhet som han delade på Hasse Chrunak. Bägge var duktiga att marknadsföra sig själv. Det gör att de stack ut och man minns dem, starkt. Men hade inte den egna marknadsföringen inte varit i paritet med deras kunnande och framgångar – hade Pålle och också Hasse C. varit glömda för länge sedan. Nu minns vi dem och skriver gärna OM dem – men nu är den här 10 notiser långa serien om reklammakaren, ja han var ju en sådan för brödfödan i vardagen, slut och vi önskar honom och SIMMA som fyller 20 år – en fin seglats framöver.
Läs de andra nio delarna här - klick

2020-05-01 Simpodden nr 147
Simma.nu fyller 20 år mitt i coronakrisen. Dagens programledare Thomas Jansson intervjuar Bosse Hultén om detta jubileum men också om mycket annat runt hans verksamhet inom simningen sedan 1962. Dessutom snackar man om det inställda SM:et i Halmstad, vad simningen skall göra för att inte marginaliseras i media, om Ishockeyförbundets problem med att hålla genusperspektivet i balans och mycket annat. Precis som vanligt i Simpodden Hultén & Jansson.
Lyssna på podden i spelaren nedan eller hitta den där poddar finnes (ex. Spotify, Itunes etc)
Äldre poddar hittar du här - klick

Äldre nyheter 
Vill du läsa nyheterna från april månad (last month) ? Gå till - klick
 




















































































































































































































































































































































































































































































































































































                                                          








































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































´.