2020-06-30 Jakten på 50 meters bassängerna
Ni minns i fjol sommar. Thomas Jansson simmade sig runt ett gäng bassänger i Sverige och gav ledtrådar kring vilka baljor han simmade i. I år återkommer tävlingen med start i morgon onsdag. Thomas skriver så här inledningsvis om tävlingen:

I förra årets tävling besökte vi 13 bassänger, varav nio av dem var 50m långa, i vår jakt på utebassänger. Vi simmade i sju av dem. Första pris gick den gången till Anders Bengtsson som prickade in alla bassänger och vann 500 kronor. I år dubblar vi, första pris är 1000 kronor och vi håller till runt Vättern kan man säga.

I morgon är det dags. Vi lägger ut ledtrådarna till de tre första bassängerna i morgon kväll och det gäller att gissa på och spara svaren till du har lösningarna på alla bassängfrågorna. Missa inte SIMMA i morgon.

Varje dag kommer bilderna finnas på Nyhetssidan men vi kommer också lägga in alla bilderna på specialsidan om tävlingen - den hittar du här - klick

2020-06-30 Resultaten från Riksmästerskapen är klara.
Nu kan du läsa alla resultaten från Riksmästerskapen i simning på Mästerskapssidan - klick

2020-06-26 Simhall blev hotell - i Ystad.

För några år sedan så stängdes simhallen i Ystad. Det sk. Fritidsbadet. Ett bad som varit igång sedan 1961. Det låg på en tomt och i ett kvarter där också den gamla handbollsarenan i Ystad ligger. Dessa bägge anläggningar hade tjänat ut sin roll definitivt. Handbollshallen var en sådan där gammeldags hall med runt tak och hade varit huvudhall för en uppmärksammat fritidsutställning 1936 – kallad just fritiden. De bägge anläggningarna slogs samman till den nya Ystad Arena som öppnades för något år sedan med en modern simhall och en idrottshall med rejält med åskådarplatser.

Gamla Fritidsbadet stod tomt ett tag men nu är det ombyggt och numera ett hotell. För den som tävlat i Ystad och vi är många, inte minst på Korsvirkesimningarna, Sverige äldsta levande klubbtävling kommer att känna igen oss i hotellet. För nu har det varit invigning och mycket av det som var simhall finns kvar. Veronika Svensson (numera Leo och gift med Tony Leo) och tidigare framgångsrik simmerska fanns med på invigningen och plåtade för SIMMA. Hennes bilder hittar du här i bildspelet nedan och kolla noga. Simhallsnostalgogik i förädlad form.


2020-06-25 Riksmästerskapen är igång
Vi kommer torsdag till söndag att rapportera på Mästerskapssidan från Riksmästerskapen i simning. Marcus Holmqvist i Jönköping var en av de första i vattnet under tävlingarna och under RM följer du tävlingarna här och via Mästerskapssidan - klick

2020-06-25 Bilden som sparkar igång tankarna 

Häromdagen visade vi på en bild av en förtvinad bassäng från Motala. Idag är det annorlunda.Bilden ovan tog jag häromdagen. En bild som sparkade igång massor med ljuva sommarminnen. Minnena utspringer från året 1970.
Femtio år är en lång tid. Skulle vi backa bandet just 50 år så skulle vi hamna i mitt i något verkligen stort för svensk simning. EM i simning i Barcelona. Lite av en vändpunkt för svensk simning men det året var det också SM i simning Varberg. Senaste gången som SM gick i den anrika tävlingsbassängen som redan 1945 hade sitt första SM.

Om dessa två händelser i svensk simning skall vi berätta under sommaren 2020. Femtio år senare. Himmel och pannkaka vilken lång tid det egentligen är. Ett halvt sekel. Barn av sin tid fryner på näsan om att ”nu är den gamle iång med sina historier från forntiden igen”.

Men innan vi landar i dessa berättelser (som kommer i ett senare reportage) så skall vi ta en titt på en bassäng som betydde mycket för svensk simning, inte bara sommaren 1970 utan också ett antal i år tillbaka i tiden.

Den bassängen besökte jag häromdagen och tog bilden ovan. Du som har varit med ett tag har kanske redan sett att det är Malenbassängen i Båstad.  Denna bassäng kom till som tillbehör till den semesteranläggning som kallades Malens Havsbad och som låg strax intill bassängen. Skånsk cementgjuteriet - genom företaget Greviekonstruktioner byggde badet på tidigt 60-tal. Det blev den andra 50 meters bassängen i Båstad Kommun. Redan något år innan hade man för det förvirrande låga kostnaden 300.000 kronor byggt en femtia vid Hemmeslövs Herrgårdspensionat. Detta låg några kilometer öster om Båstad tätort. Dessa två bassänger kom att bli träningscentra för mycket av svensk simning under 60-talet. Hemmeslövsbassängen var segare än sirap att simma fort i och Malen var Sveriges racerbassäng nummer ett. Två ytterligheter.

Malen hade saltvatten och så snabb att när Gunnar Larsson satte svenskt rekord på 400m fritt 1968 skulle rekordet underkännas av ordförande i Svenska Neptu… Simförbundets UK-kommitté, Sven Håkan Paulsson. Bassängen var helt för snabb och det var inte möjligt att en Malmösimmare kunde simma så fort på 400m fritt. Han gnällde inte några år innan när hans egen klubbadept Ann Christine Hagberg tangerade Europarekordet och simmade hem en sommarstuga till Neptun, i samma bassäng!

Båstadbassängerna innehöll det mesta av vad svensk simning kunde uppvisa under de här åren. Nästan alla svenska elitsimmare födda 1945 till 1959 har någon sommar tränat i Båstad.
Själv tillbringade jag nog sex eller sju somrar på plats och tränade. Minnena är oräkneliga.

Tuffast var det nog när den svenska sommaren visade sig från sin sämsta sida som den gjorde några gånger under 60-talet. Regn och rusk. Mjölksyreserier på 16x50 med start var sjunde minut i ösregn och 11 graders värme eller om det var kyla. Addera till detta skånsk vind som gjorde att det regnade längs marken. Då var var det tufft. Efter varje simmad femtia sprang man 50 meter till badbastun, som låg utanför badet för att få tre minuter i den 50 gradiga värmen och så tillbaka igen.

Man minns när vår tränare hade konfiskerat vår LP med ”Bordellmammas visor” för att det var i högsta grad osedligt att lyssna på dem – ansåg han. Någon dag senare kom vi på honom att vissla den där melodin om ”Vita handskar”. Ridå.

Man minns också lunchen på Hemmeslöv. Smörgåsbord. Kul i 10–12 dagar men dag 35 och 36 började man bli en aning trött på det hela. Minns också när jag en gång såg en av servitörerna gick ut och skulle hämta mjölk. Denna förvarades i stora kannor utan lock. Han hissade ner mjölkkannan som skulle ställas på bordet men innan dess så fick han skrämma bort flugorna som täckte 99% av den öppna mjölkytan. Ett moln av flugor som kom från den närbelägna ladugården lyfte för att sedan landa i den ljuva svala mjölken igen när han fyllt två glaskannor. Det blev vatten för mig resten av sommaren.

En gång efter ett träningspass i Malen hoppade jag in i bastun. Satt och njöt en stund när jag hörde en bekant röst från översta laven. Vände mig om och där satt landets TV-stjärna nummer ett, Lennart Hyland. Ofta i Båstad på sommaren och en halvtimmes snack med honom avrundade det träningspasset. Han var mycket trevligare än hans eftermäle berättar.
Simpasset den dagen hade Olle” Tjänis” Carlsson från Skövde på kanten. En trulig, kantig tränare med bröstsim som specialitet. Träningskompisarna just den veckan var Thomas Jonsson och Yvonne Brage från Tjänis stall tillsamman smed Karin Pettersson från Markaryd och undertecknad. Snacka om att det blev mycket bröstsim den veckan.

En annan ”gubbe” som jag kom i snack med efter en träning satte sig bredvid mig efter två timmar i vatten. Märk väl att den gången hade vi inga träningsglasögon. Dessa kom först 1970, ett par engelska plastglasögon som skavde utav f-n. (Dessa blev sedan kopierade av ett svenskt företag och kallas idag Swedish Googles – lite underligt) Men som sagt inga träningsbrillor och med klor och saltvatten så såg man utan som ett mellanting mellan sötvattenkrokodil och panda. Man som han tiiltalade mig inledde samtalet med att han också en gång hade varit bröstsimmare. Inte lika snabb som jag men hyfsat bra. Efter en stund simsnack frågade jag om hans namn och dåtida förmåga. Jo han hette Håkan Malmroth och 1920 hade han vunnit två OS-guld. På 200 och 400m bröstsim. Ping. Synnerligen vänlig man och trevlig att språka med. Långt senare har jag fått tillgång till hans samlade artiklar och foto från de stora åren – via hans son. Men det är ju som man säger en helt annan historia.

Fotot ovan ja. Bassängen idag ser lika dan ut som den gjorde den gången. Numera inga startpallar och simlinorna är kanske inte av bästa klass. Men den ligger där och bara väntar. Väntar på något stort. Själv har jag under många år närt en dröm om att SM i simning skulle kunna arrangeras på ett sådant ställe som Malen. Så att nutida simmare också skulle få känna på Båstadkänslan en sommar.
 Jag minns de somrar jag cyklade till träningen från den av familjen hyrda sommarstugan. Genom den mjuka Malsen-skogen. Doften av tallbarr när sommarmorgonen upp - vaknar är bara så – fin.
Jag minns också när vi busigt nog pallade jordgubbar dagen innan midsommarafton. Tolv liters-spannar som var fyllda upp till kanten. Stöld skulle det nog kallas idag.
Jag minns också när Birger Buhre och Lars Eric Paulsson råkade i luven på varann vid Hemmeslövsbassängen. Man lärde sig en del av detta. Uppskruvade samtal noga nedpackat i minnenens arkiv för framtida behov. Jag minns landslagssimmerskan som blev så rädd för åskan att man fick lägga sig under en säng för att trösta henne. Men det gjorde inget när man var 16 och hon 19.

Jag minns när tjejerna i egna klubben, främst då simdrottningen Gunilla Jonsson som målade sig så mycket att dom nästan inte han och käka lunch. Man minns också midsommarafton då allting var tillåtet - om ni förstår rätt.

Lite senare minns jag att vi var på plats i Hemmeslöv de dagarna när Ted Gärdestad släppte sin LP ”Undringar”. En märkvärdig platta av en ung svensk kille.

Jag minns också när jag gömde mig i bakluckan på tränarens frus bil bland smutstvätt - för att på så sätt komma hem till Malmö efter 30 raka träningsdagar i Båstad. Hon blev aningen skrämd när jag gav mig till känna i jämnhöjd med Helsingborg. Men det var skönt att komma hem till morsan och farsan den natten.

Jag minns en gång när vi cyklade till Båstad från Malmö. Tio mil enkel resa. Sedan tränade vi en mil i bassängen. Göran Buhre och Gunnar Larsson var med på den trippen. I nedförsbacken på norra sidan av Hallandsåsen körde jag om en Volvo Amazon. Det var begränsat till 70 km och jag drog om honom på insidan. Dessutom var den backen belagd med vägsten, ett typisk A-arbete från kriget. Den hastigheten hade man inte vågat med idag.

En av de märkvärdigaste upplevelserna var under året 1969. Hemresa med tåg från Båstad. Ni minns stationen uppe i backen och när vi satt på tåget så gjordes den första måmlandningen. Jag har skrivit om det innan men den gamla tanten, 80-plus som satt i vår åtta personers kupé och lyssnade med på våra transistorradio (googla ungar) och grät när man landat månfarkosten och berättade om att detta hade hon drömt om hela sitt liv. En stor stund för henne men också för oss. Månlandningen och hennes reaktion.

Men som sagt bilden ovan sprallade igång mina tankar. Jag fick en gång vara med och simma under svenska rekordet i lagkapp i Malen. Inte godkänt men som den svagaste länken i laget så var det trots allt kul. Massor med folk på simgalorna. En känsla av att det fick vara stor idrott. Båstad, Malen, Hemmeslöv kommer att ta många sidor i mina oskrivna memoarer.

Kul att få titta till baljan också 2020. Känna lukten av klor i sommarsol och få drömma tillbaka till det som en gång var….

2020-06-24 Simpodden Hultén & Jansson nummer 151
I denna första podd efter jubelpodden för en vecka sedan - tar herrar Hultén och Jansson ett avslutningssnack med Simförbundets Talangutvecklare och Spårvägentränaren Jenny Gustavsson. Jenny som har varit en ständig gäst under två år. Det blir också ett aktuellt simnyhetsblock inför Riksmästerskapen i simning.
Podden kan du höra på spelaren nedan eller på ställen där poddar finnes (ex Spotify och Itunes etc)

2020-06-21 RM närmar sig
Snart är det dags för sommarens envig mellan de svenska simmarna, Riksmästerskapen. Vi kommer att följa detta evenemang på Mästerskapssidan och idag har vi lagt ut det mesta om tävlingen, vilka som är arrangörer och var du kan hitta alla resultat. Men allt detta kommer inte resultatmässigt att finnas på plats förrän nästa söndag. Hur det hela går till ? Ja det kan du läsa på Mästerskapssidan - nu - klick

2020-06-21 Vestkantsvømmerne søker daglig leder i 100% stilling
Vi søker deg som vil være med å lede og utvikle en av Norges mest fremgangsrike
svømmeklubber. Du vil ha ansvaret for den totale driften av klubben og vil jobbe aktivt for å utvikle og forbedre alle våre virksomhetsområder. Du vil ha personalansvar for 30 ansatte og rapporterer til styret.

Läs hela annonsen här - klick

Som vanligt finns tjänsterna ute i högerspalten under Lediga jobb och så strax under toppannonsen från Arena med länken "Letar du jobb...."

2020-06-21  Motalas vanvård av utebadet.....
I Motala har man en stolt bad- och simkultur. Men 2017 fick den kulturen sig en riktig smäll. Pumpen på utebadet gick sönder mitt under sommaren. Det skulle kostat 150.000 för en ny pump och leveranstiden var 5 veckor. Nu skriver vi 2020 och ingen pump har beställts och nu väntar man på att det skall byggas ett bad, någon gång! 

Då efter pumphaveriet sa Fritidschefen Åsa Grellsgård -  " Men det är synd". Visst var det synd. Men å andra sidan har nu Motala ett nytt turistmål. Ett Tjernobyl-liknande monument som naturen börjar att äta upp. Startpallar med björn-piskor i bakkanten. Kanske för att vifta till i, just starten. Ett arv från gamle Motalabon Hans Scheike - om någon minns honom. Ja fantasin kan spelas ut i det oändliga när man ser bilden ovan.
Motala Kommun får inga fem stjärnor i "boka" - när det gäller att vårda simarvet efter Pelle och Anders Holmertz. Efter Sven Arne Selling och andra giganter som slitit häcken av sig för att jobba med simning i Motala.

Gör om och gör rätt!

2020-06-17 Nu har du 50% på våtdräkter från ARENA.
I en kampanj som räcker fram till den 30 juni. Du kan läsa om kampanjen här - klick och så kan du beställa på Swimstores hemsida - klick

Björn Seeliger

2020-06-16 Svenskt Juniorrekord av Björn Seeliger
Spårvägens Sim genomförde under tisdagen sitt SM - dvs Spårvägsmästerskapen i Eriksdalsbadet. I en aningen rörig resultatlista vaskar vi fram en del bra resultat i alla fall.
Björn Seeliger, numera SKK simmade 50m fritt på ett nytt svenskt juniorrekord 22.06.
Louise Hansson simmade två 100 meters lopp fjärilsim. Det förtsa på 58,15 och det andra på 58,28 (pers. 57.10)
Michelle Coleman hade 26.56 på 50m fritt och 28.06 på 50m fjärilsim - långtifrån sitt bästa, pga. vrickad fot.
Robin Hansson 1.48.70 på 200m fritt (pers 1.46.93)
Sara Junevik 1-01-33 på 100m fjärilsim och 27.22 på halva distansen.
Gustav Hökfelt 55.83 på 100m ryggsim och på halva distansen blev hans tid 25.62.
Hela resultatlistan har du här - klick

2020-06-16 Två lediga tjänster i Simklubben S02
Simtränare/Simlärare i breddverksamheten är den ena och Simtränare i tävlingsverksamheten är den andra - av de två tjänster som nu är ute från S02 i Göteborg.

Klicka på den här länken för att läsa mer - klick

Som vanligt finns tjänsterna ute i högerspalten under Lediga jobb och så strax under toppannonsen från Arena med länken "Letar du jobb...."

2020-06-16 Delta i Active Life Challenge - vinn en halvdag med simlandslaget!

Hjälp Svensk Simidrott att stödja Active Life Foundation och Barncancerfonden. Tävlingen pågår till och med den 25 juni.

Under de närmsta veckorna kommer de snabbaste simmarna i landet att simma 100 frisim och kämpa om att vara en av de fyra simmare som skulle ingått i ett mästerskapslag om det hade varit OS i sommar!
Lägg samman de fyra bästa damtiderna med de fyra bästa herrtiderna skicka in totaltiden med hundradelar genom att Swisha in 100 SEK till nummer 1231 48 02 76 senast 25 juni 2020. OBS! Kom ihåg att skriva in din gissade tid på meddelanderaden. En gissning per insatt 100 SEK.

Läs mer här om tävlingen och Active Life klick

Följande simmare deltar i Active Life Challege:

DAMER:
Louise Hansson, Helsingborg
Sophie Hansson, Helsingborg
Michelle Coleman, Spårvägen Stockholm
Sarah Sjöström, Södertörn, Stockholm
Magdalena Kuras, Malmö KK
Sofia Åstedt, SK Elfsborg
Alicia Lundblad, Helsingborg
Sara Junevik, Falu SS
Hanna Erikson, Jönköping S
Alma Thormalm, Jönköping S
Klara Thormalm, Jönköping S
Gloria Muzito, Njurunda SS

HERRAR:
Robin Hansson, Spårvägen Stockholm
Isak Eliasson, Spårvägen Stockholm
Robin Andreasson, Mölndals ASS
Björn Seeliger, Stockholms kappsimningsklubb
William Lulek, SK Neptun Stockholm
Gustaf Hökfelt, SK Neptun Stockholm
Markus Holmqvist, Jönköping S
Emil Hassling, Landskrona S
Elias Persson MKK

2020-06-15    Svensk simnings säsongsplanering
Under 2020 har det arbetats med en framtida svensk säsongsplanering för simningen. Förfrågan har varit ute till remiss och alla enheter inom Svensk simning har fått yttra sig. Som vanligt när det gäller den här typen av planeringsarbete tittar man på förändringsarbetet utifrån sin egen synvinkel. "Att den egna vrån i mint-condition - är viktigare än att hela huset är välmålat" skulle man kunna säga om man är lite giftig.
I den omvärld vi lever i och med den konkurrens som vi hela tiden möter inom den internationella idrotten liksom i den nationella - kan vi inte förhäva oss och säga att svensk simning har utvecklats de senaste 25 åren. Det är snarare att vi ser relativt likvärdig ut konkurrensmässigt nu som under 1990-talet.
Den svensk toppsimningen litar nu - som då på att det kommer fram talanger som lyckas att nå hela vägen men att skapa "lag" - dels i form av hela landslag liksom lagkappslag har vi inte lyckats så vidare bra med. Det var kanske tom. så att vi för 25 år sedan var bättre på att hålla samman just lagkappslagen och nå yppersta världseliten. 

Bredden på den nationella simningen, under landslaget är inte bättre idag och på ungdomssidan har vi tappat en del. Men inte så mycket trots allt, redan på 80 och 90-talet var ungdoms och juniorsimningen ungefär på samma nivå som idag. Vi kan säkert vara relativt överens om att den svenska tävlingssimningen har inte blivit bättre det senaste kvartsseklet.
Nu står vi inför en omdaning av den svenska simningen. Är det inte då på plats att göra något rejält och satsa på en del nya ingredienser? Kanske inte "måla om hela huset" men kanske ändå hitta förändringar som ger oss verktyg att hitta nya vägar. Simma har som enda utomstående intressent idéer att komma med i det här sammanhanget. En del obekväma skall sägas. En del tränare som inte är vana att det ställs krav på dem, knyter säker näven i byxfickan och tycker att det är lätt att tycka - när ens egen arbetstid inte påverkas. Men kanske är det så att det är viktigare än någonsin i detta förändringsarbete att lyssna på ALLA. På SIMMA är vi två stycken som har mer är 100 års sammanlagd erfarenhet av simning. Kan naturligtvis tyckas vara förmätet att vi skall få tycka till. Men nu gör vi det. 
Thomas Jansson, den före detta Förbundskaptenen i simning har hållit i pennan på raderna nedan. Han har ett antal olika viktiga punkter att peka på i (det naturligtvis inte heltäckande förslaget) texten ned.

Lägg gärna märke till att:
Junior-SM tas bort helt.
Det är det breda massan av simmare som skall styra årshjulet - inte landslagsverksamheten.
Ta bort anmälningsavgifter på simtävlingar.
Du måste vara 15 år för att kunna starta på SM.
Generösa kvaltider till SM för simmare 20 år och äldre.
Ingen lagtävling på SM

Dessa idéer och andra hittar du i Jansson artikel nedan. Läs, tyck till och skriv till oss. Adresser finns efter Jansson artikel.

2020-05-15   Dags för ett kraftigt paradigmskifte

Inledning                                                                                                                            
Först en reflektion, så här i Coronatider. Vi är inte en sommaridrott längre, det upphörde för nästan 30 år sedan. Numera är vi en inomhusidrott med mest omfattande verksamhet under den mörka delen av året. Bra eller dåligt, riktigt illa enligt mig. Vi stänger vår verksamhet, när övriga idrotter med näbbar och klor söker möjligheterna, hur man bäst tar vara på sommaren och ledigheten.

Jag har under nästan 2 år processat de olika parametrarna och hur de samverkar i vår årsplanering. Det har jag också gjort i omgångar de senaste 25 åren. Nu är jag klar, nåja, det är som en relation, den måste hela tiden utvecklas.

Jag har i flera artiklar de senaste veckorna, publicerade på Simma.Nu, botaniserat i en mängd olika saker som påverkar simningens strategiska steg. Troligtvis behöver du som läsare också läsa dem, för att kunna följa mina tankar till den lösning och utveckling som krävs framåt. Detaljer kring mitt förslag utelämnar jag också, dels för att dokumentet då blir för omfattande. Men också för att underliggande strukturer kan se ut på flera olika sätt. En viktig faktor är hur inbjudningstävlingarna skall utformas och hänga samman. Här behöver förbundet styra hårdare för att helheten av främst utbudet av grenar skall bli bättre.

Min plattform i koncentrat
- Det måste bli betydligt fler i åldrarna 16-30 år, som ägnar sig åt träning och tävling i våra bassänger.
- Vi behöver minska antalet sjukdagar under året för våra aktiva, ca 10 % verkar försvinna generellt sett. 
- Vi behöver ta vara på att träna mer i de perioder där det finns störst chans till återhämtning.
- Vi måste dramatiskt minska fokus på kvaltider och uttagningar, dagens hets till nästa uttagningstillfälle är kontraproduktivt och bränner ljuset i bägge ändarna.

- Vi behöver minimera antalet funktionärer när barn upp till 11 år tävlar och minska kraftigt funktionärsantalet för åldrarna 12-13 år, samt också i möjligaste mån vid Sum-Sim och SM dra ner på funktionärsantalet.

- Jag är starkt fundersam på om åldersklasserna 20-24 samt 25-29 skall simmas på masters-SM eller om de istället skall avverkas i samband med ”vanliga” SM. Jag har landat i, att en dramatisk sänkning av kvaltiderna till SM för dessa åldersklasser, är en bättre väg för att förbättra vårt skeva åldersspann som är idag på svenska mästerskapen.

- Den stora massans av simmares behov för att utvecklas skall styra årshjulet, inte den lilla klick som utgör landslagsverksamheten.

- Vi måste upphöra att vara rädda för kollisioner mellan tävlingar såväl nationellt som med det internationella programmet. Jag skräms ofta av att man till varje pris undviker att hamna i en valsituation. Det tvingar oss till eftertanke och är utvecklande för oss. Det ger oss bland annat fler ledare, föräldrar och ger större perspektiv på vår idrott. Livet består av val. 

- Vi måste ge likvärdighet till alla grenar i vårt utbud så att alla grenar bedöms likvärdigt och har samma frekvens i utbudet. Då kommer vi mer nytta av de talanger som finns där i våra bassänger. 

Mer att reflektera över

- Inga helger låses av förbundet för att frigöra större flexibilitet i systemet.

- Bort med start och anmälningsavgifter, tävlingar skall ge vinst av andra skäl.
* Kanske den viktigaste reformen för att stärka svensk simnings ekonomi

- För landslagsdeltagande i de internationella tävlingarna, sker uttagningar inte enbart av tider, utan Förbundskaptenen måste ha möjlighet till matchning av simmare den tror på.

- Kvaltävlingar skall undvikas för allt som inte är EM/ VM/OS kval (50m)
* Kortbane EM truppen tas ut UTAN kvaltävling.

-  Alla eventuella kvaltider SKALL uppnås i rätt bassänglängd.

-  Förändringarna i tävlingsstrukturen är viktigare, och helt nödvändig, än exakt när på året tävlingarna genomförs.

-  Men kom ihåg träningen behöver vässas för att klara den världsomspännande konkurrensen. 

Tävlingar

Simiaden, 9-11 år, 
Skall inte längre vara ett förbundsarrangemang
* Utan enbart en tävling på lokal nivå eller med max 3 föreningar i samarbete
Grenar
Frisim, 25-100 och 200 meter
Övriga simsätt, 25 och 100 meter
Ej medley
Tävlingen genomförs åldersklassvis
Simmas bara i 25 m bassäng med fokus på start o vändning
Bedömning av dessa moment bör ingå i tävlingen
Ingen resultatlista upprättas

Ungdoms-GP, 12-13 år
Enbart en regionstävling, 2 ggr per år, i 25 resp 50 bassäng
Tävlingen genomförs åldersklassvis
Grenar
Frisim, 25-100-800
Övriga simsätt, 25-100-200
Medley, 100 (25:a), 200 (50:a)
Inga kvaltider
Ingen sammanslagen resultatlista över landet men resultaten registreras i Tempus

Sum-Sim, 14-17 år
Simmas i 25 och 50 bassäng, via direktfinal med 2 heat
Övriga heat på morgonen, minst fyra per gren
Separata åldersklasser
De 48 bästa i varje gren och åldersklass deltar
Grenar
Samma som respektive SM i 25m och 50m bassäng
Regionstävlingar
2 veckor innan rikstävlingen enligt samma mönster
Dessa simmas utan kvaltider

JSM, utgår som tävling.

SM, från 15 år
Det skall inte vara tillåtet före det år du fyller 15, att vara med på SM
Grenar
Vid 25 m SM samma grenar som VM i 25m bana
Vid 50 m SM samma grenar som VM i 50m bana o   Kvaltiderna skall vara generösare än idag och extra generösa från 20 år och uppåt
DM/Regionmästerskap har samma regler
Ingen lagtävling på SM

 

Lag SM, inga åldersregler
avgörs ”enligt Dansk modell” och enbart i 25 metersbassäng
Grenar
som kortbane EM
Grenvalet och ”danska modellen” möjliggör att fler klubbar kan konkurrera om en lagtitel

GP
Förbundet väljer ut 6 arrangörer som får ekonomisk stöttning för att genomföra GP-tävlingarna, 3st i 25:a och 3st i 50:a
Förbundet styr grenutbudet så att alla grenar avgörs lika ofta

Swim Open, internationell

Generösa kvaltider och bara en seniortävling, BORT med ungdomsdelen

Lämpliga tidpunkter för de olika tävlingarna

Simiaden
när det passar respektive klubb

Ungdoms- GP
25m när det passar respektive region
50m när det passar respektive region

Sum-Sim
25m sista helgen i januari
50m andra helgen i augusti

JSM
Ej aktuellt

SM
25m sista helgen januari
50m andra helgen i augusti

Regionmästerskap
Avgörs i intervallet 30-60 dagar före SM

Lag SM
Första helgen i november

GP
December en tävling samt januari 2
Juli 2 tävlingar och augusti 1 tävling

Swim Open
Kan läggas när bästa möjliga tävling kan uppnås

Vad tycker du?
Sänd gärna mail thomas.jansson@finshyttankga.se eller ring på 070-662 22 22 för underliggande frågor. Tar gärna också emot en skopa ovett......
Gör gärna vårdade kommentarer på SIMMA Facebooksida - klick
Skicka ett mejl till SIMMA under adress - klick
Vill du läsa alla artiklar som Thomas Jansson skrivit i detta ämne? Då skall du går hit - klick

2020-06-13 Inget mästerskap utan tröjor
Precis som vanligt när det är mästerskap så kan man beställa tshirts och hooddies från Arena. I olika färger och med olika tryck så kan du göra din beställning redan idag. Sista beställningsdag är nästa söndag den 21 juni och då hinner du att få din produkter innan det är startdax på RM hemma hos dig.

Du hittar alla produkter på den här sidan - klick

2020-06-12 SM-veckan flyttas framåt
Halmstad skulle ju vara arrangör av SM-veckan 2020 men på grund av coronasituationen blev det ingen Sm-vecka. Nu är beslutet att man får tävlingarna 2021 istället och arrangörerna 2021 och 2022 får maka sig ett år framåt.Läs mer här - klick

På Vintervarianten av SM-veckan, nästa år i Borås så kommer vattenpolo att finnas med. Vattenpolo som var den första olympiska lagidrotten år 1900 - kommer att finnas med med sin vanliga variant av spel i bassäng. Detta kan bli ett lyft för svensk vattenpolo, kan vi hoppas!

2020-06-11 Simpodden 150
Upplaga 150 av Simpodden Hultén & Jansson handlar en hel del om vattenpolo eftersom
vår gäst Göran Kron har pysslat med detta. Men det blir också en del snack om simning, Göran själv, han har Sm-medaljer i simning, VM-guld i Sjömilitär femkamp och en del andra intressanta meriter. 150:e upplagan - enjoy !
Du kan spela upp/ladda ner - den 150:e upplagan på spelaren nedan eller via ställen som poddar brukar finnas på, Spotify, Itunes etc.
Äldre poddar hittar du här - klick

Sommarsimskolan startar - foto: Joanna Lundqvist

2020-06-11 En torsdag i juni
Det är lite som att koka soppa på en spik - var detta uttryck nu kommer ifrån - att skriva simning i dessa sista av dagar. För exakt tre månader sedan, den 11 mars så kom jag hem från Teneriffa och hade jobbat på ett träningsläger med Masterssimmare, under tio dagar. Då hade corona-kaoset startat men vi var inte lika uppslukade av detta som vi har blivit under de tre sista månader. Ett helt kvartal. Men åsikterna om hur långt detta är i relation till vilka uppoffringar våra tidigare generationer av släktingar har fått göra under krig, pandeminer och andra hemskheter, kan diskuteras. I skuggan av uppklarade brott och icke uppklarade är just det där att skriva om simning en bagatell men dock.
När man följer internationell simning via nätet har de senaste månaderna mest handlat om hur simmare och simvärlden skall överleva och sätten för denna överlevnad har varit många. Plastpooler av skiftande kvalitet, simning i utomhusklimat. Ex så har svensktyske Glen Christiansen simmat bland ankor och gäss i Hamburgs Stadspark 40 dagar i rad och runtom på andra platser i vårt land har våtdräkterna varit i idogt användande och det har simmats massor, utomhus.
Kanske kommer simningen i framtiden se annorlunda ut? Förmågan att träna mer under eget ansvar inträffar. Fast just i Sverige har vi haft det ganska enkelt. Yngre simmare som inte haft samma corona-ok som vi äldre - har ju simmat inomhus hela tiden och just nu måste svenska simmare vara bland de mest vältränade i världen. Jämförbart med matchvanan för vitryska fotbollspelare....
Idag eller igår eller kanske tom. i morgon är det många som slutar skolan. Den där sommaren som vi alla längtar efter börjar. Kanske blir den för många lite annorlunda i år men den uppoffringen får man bita i men enligt Svenska Simförbundets hemsida är det massor av sommarsimskolor som kommer att arrangeras men också massor av simträning skall göras. För många kommer det som blir säsongsavslutningen, Riksmästerskapen i simning i slutet av månaden. De allra flesta svenska simmarna kommer att deltaga på ett eller annat sätt. sedan finns det simmare som inte får chansen för att deras klubbar har velat se säsongen som något annat. Det är många simmare som aldrig får chansen att visa upp sig på RM. Ett långt tävlingsuppehåll blir ännu längre. Synd och skam. Hur tänker man egentligen? Fast det skall bli kul att se om det har tagit de där stora skutten av resultatutveckling som man normalt ser under en säsong. Den här gången blir utvecklingen verkligen påtaglig. Vi kommer att genomföra och presentera RM på Mästerskapssidan. Exakt hur formerna skall se ut bestäms de närmaste dagarna. Idag är ju sista dagen att anmäla om man vill vara med och arrangera. Igår var det drygt 40 klubbar som stod som arrangörer. Fler kommer förhoppningsvis idag.
Några rader om också bara avslutningsvis om vårt idoga tjatande om skidåknings överexponering i SvT. Men också att man satsar på de sex sex prioriterade idrottsområdena. Det som mest förvånar är att idrottsförbunden inte gör gemensam aktion mot SvT och kräver att synas mer. Skidåkningen 5-8 internationella åkare tar mer plats än 30 andra idrotter sammanlagt. Trots att skidåkning är en regional åkomma om man ser det till globalt perspektiv. SvT-Sport svar på vår kritik - är den vanliga härskarkritiken - faktafel, faktafel osv. Vi kommer både här på SIMMA och vi Simpodden fortsätta vår bevakning men nu VET VI att det har blivit ett uppvaknande hos våra läsare och andra runt problematiken.
Till er alla som skall ställa om ert liv och leva efter någon form av sommarlovsschema önskar vi - En riktigt god sommar - med mycket bra simning och fina upplevelser. 
Glöm inte att tvätta handen dock !

2020-06-10 Riksmästerskapsarrangörer
42 olika arrangörer med 50 tävlande klubbar - så ser det ut en dag innan sista dagen för att anmäla sitt arrangörskap. I morgon torsdag är det sista dagen att anmäla till tävlingen om man vill vara arrangör.

Läs mer på Simförbundets hemsida - klick

Arrangerande klubbar:
Eskilstuna Simklubb   Falköpings Simsällskap   Falu Simsällskap   Gävle simsällskap
Göteborg Sim   Helsingborgs Simsällskap   Jönköpings Simsällskap   Kalmar Simsällskap
Karlskrona Simsällskap    Klippans Simsällskap   Kristianstads SLS   Kungsbacka Sim
Landskrona Simsällskap  Ljungby SS   Malmö KK   Mölndals Allmänna Simsällskap
Njurunda Simsällskap   Norrköpings KK   Osby Simsällskap   S 71
Simklubben 1970   Simklubben Elfsborg  Simklubben Laxen   Simklubben Triton
Sjöbo Simsällskap   SK Hajen   SK Ägir   Skövde SS
Stockholmspolisens Lidingö Simklubb  Sundsvalls Simsällskap   Säffle Simsällskap
Södertälje Simsällskap   Umeå simsällskap  Varbergs Sim  Värnamo Simsällskap
Väsby Simsällskap   Västerås Simsällskap   Växjö Simsällskap  Wisby Simsällskap
Ystad Simsällskap   Ängelholms Simsällskap  Örebro Simallians

EM-programmet 2021 (simning 17-23 maj)

2020-06-10 Katerine Savard nominerad för Cannes festivalen
56 filmer nominerades för Cannesfestivalen i år. Festivalen som inte kommer att bli av innehåller en film med simanknytning - Nadia Butterfly. Huvudrollen spelas av den canadensiska fjärilsimmerskan Katerine Savard som simmade hem ett OS-brons på 200m fjärilsim i Rio 2016. Se filmen Trailer ovan.

2020-06-10 Agnes Kovacs Ungern - tar vi en koll på!
2014 valdes hon in i Swimming Hall of Fame. Då hade hon avslutat en rejäl och otroligt framgångsrik simkarriär. När hon introducerades i SHoF så var detta hennes presentationsfilm. Enjoy !
Vilka svenskar som finns i Swimming Hall of Fame? Ja det kan du läsa längst ned på den här sidan - klick (nio svenskar)

Klipp från dagens sportsida på nätet hos Expressen

2020-06-10 Expressen tar upp tråden
Tidningen Expressen var snabba att ta tag i gårdagens artikel/inlägg på SIMMA om SvT:s ekonomiska dopning av svensk idrott. TV-sportens Åsa Edlund-Jönsson ställs till svars av Expressens reporter Ludvig Holmberg - men svaren är bara "Faktafel - faktafel". De sex prioriterade idrotterna och hela inlägget är baserat på faktafel, säger hon. Inte helt oväntat. Det är en vanlig taktik till bemötande i sådana här sammanhang. Men man skulle ju vilja veta från Åsa Edlund-Jönsson vari faktafelen består. Men det får man inget svar på eftersom hon inte besvarar denna typ av kritik när det gäller programutbudet.

Man kan dock notera att i gårdagens Sportnytt blev 5-1 till "de sex" (prioriterade idrotterna). Bara boxningen kunde slinka med från resten av idrottsvärlden. I morse hade webben på SvT 18-2 i antalet artiklar till "de sex". Bara att notera ytterligare bränsle på vår brasa.


Fortsättning följer.....


Läs Expressens artikel - klick

2020-06-09 Svt Sport har egna regler eller...... Dopar vissa idrotter
Vi har talat om det i Simpodden Hultén & Jansson. Vi har skrivit om det på SIMMA. Så här i Coronatider blir det allt tydligare - SvT Sport dopar vissa idrotter och man spelar enligt helt andra regler än de public/serviceavtalet med staten föreskriver.
Läs här fd. förbundskaptenen Thomas Jansson inlägg om hur snett det har gått:

SVT-sport har egna regler, eller - samt dopar vissa idrotter

Om du skall vara säker på att ditt förbund, din klubb eller du själv skall komma innanför sponsordörren måste du välja rätt idrott, det räcker inte med att du är en framgångsrik idrottare. Har du exempelvis valt, kanot, skytte, simning, bordtennis, cykel, gång, eller badminton har du små chanser att bi känd och därmed minimala chanser att skaffa dig sponsorpengar.

Har du däremot valt, skidor, fotboll, ishockey, friidrott eller motorsport ökar chanserna väsentligt. Mitt påstående är aktat av att reklam lönar sig. Jag tror de flesta är överens om reklamens betydelse.

För några år sedan tog SVT-sport ett inriktningsbeslut att satsa mer på 6 prioriterade områden, friidrott, vintersport (kunde lika gärna stått skidor på längden, med eller utan gevär eller utför), motorsport, fotboll, ridsport samt ishockey. (plötsligt blev ishockey en sommaridrott, eller?)

Jag tycker SVT-sport gör fel prioriteringar och på fel grunder. Precis som radions P1, P2, P3 och P4 med flera public service kanaler så fort de nämner ett företagsnamn måste de påpeka att det finns andra företag. Detta gäller också hur man i SVT 1, SVT 2 med flera kanaler hanterar public service uppdraget. Men det gäller tydligen inte SvT:s sportbevakning.

I deras desperata jakt på tittare under 50 år marknadsför man nämnda prioriterade områden hårt. Man gör det genom att oftare ha med de sporterna i nyhetsinslagen, man gör det genom valen av rättigheter, man gör det genom att bygga upp persongallerier av idrottare som tillhör dessa idrotter. Man gör det på text-TV sidorna. Detta skapar ett enormt försteg för dessa idrotter, och dess idrottsmän när de jagar sponsorer. Det blir näst intill omöjligt för övriga idrotters aktörer att finna sponsorer. Det innebär att SVT-sports val i någon mening bidrar till ekonomisk doping av de 6 prioriterade idrotterna. Det är inte okej av SVT-sport som är uppbyggt av skattepengar.

Ett public service företag kan inte, får inte arbeta så. Men det kan ju vara som så att just sporten inom SVT inte lever under samma reglemente som övriga SVT. I så fall finns det ett gravt fel i uppdraget som SVT har.

Det är illa att man använder nyhetstid för att profilera och påminna om de idrottare som man har förkärlek till, och som är kopplade till de prioriterade sporterna. Senaste 2 månaderna har detta eskalerat enormt. Trots att det funnits massor av tid, att göra nedslag i de över 60 övriga idrottsförbunden.

Jag har träffat många duktiga sportjournalister på SVT genom åren, ända från slutet av 70-talet. Flera av dem har indirekt kanske påvisat, att det är några få viljor på redaktionen som styr över hur man skall sköta och prioritera sportbevakningen. Det verkar som en del saker sitter i väggarna.

Man kan vara en nolla, ursäkta uttrycket, och aldrig varit i närheten av en internationell prispall, så är man mer känd, bara för man tillhör någon av de prioriterade sporterna. Dessutom om man tar längdskidor som exempel - är det en marginalidrott. Antalet satsande individer inom denna idrott är i hela Sverige färre än exempelvis simmare i Skåne. Tittar man på ett vinter-OS och till exempel längdskidor, så är konkurrensnivån mycket lägre än på flertalet av de Europamästerskap som finns. Så de journalistiska avvägandena har helt satts ur spel till förmån för att underhålla den sponsring man gjort i 50 år av längdskidor. Ett marknadsvärde motsvarande miljarder.

Det är nog dags att med hjälp av jurister och tyngden som finns i de misskrediterade sporterna, att sätta SVT-sports verksamhet djupt under lupp. Det är dags att den skattefinansierade bevakningen av svenska idrotter sker utan ekonomisk dopning av vissa idrotter.    

Thomas Jansson

Fd Förbundskapten i simning  

2020-06-09 Notiser en tisdag i juni

Chefen för den belgiska olympiska kommittén,  Pierre-Olivier Beckers-Vieujant  sa igår att beslutet om Tokyo 2021 kommer att genomföras - tas under våren 2021. Hur det kommer att bli, ja det står skrivet i stjärnorna men ett spel utan ett färdigt vaccin känns som om att det inte är genomförbart.

Brett Hawkes VLog innehåller den här gången ett besök av "The big champion" Ian Thorpe. Se hela programmet här - klick

2020-06-05 Nu är 30 RM-arrangörer klara
Till och med lunchen idag så är det 29 klubbar som har klart med att arrangera Riksmästerskapen på hemma plan. Det är ytterligare en vecka (tom 11 juni) kvar att anmäla sig.
Det 30 klubbarna som har anmält sig är följande: 

S 71 Örebro Simallians Göteborg Sim Landskrona Simsällskap Skövde SS SK Hajen Osby Simsällskap Umeå simsällskap Stockholmspolisens IF Simförening & Lidingö Simklubb Simklubben 1970 Malmö KK Karlskrona Simsällskap Kungsbacka Simsällskap Falu Simsällskap Kristianstads sim- och livräddningssällskap Sjöbo Simsällskap Falköpings Simsällskap Simklubben Laxen Eskilstuna Simklubb Västerås Simsällskap Säffle Simsällskap Kristianstads SLS Njurunda Simsällskap  Kalmar Simsällskap Simklubben Elfsborg  Södertälje Simsällskap Ljungby ss Simklubben Triton Jönköpings Simsällskap

2020-06-05 SvT snedvridning av Sportnyheter.
Det finns säkert en SvT-anställd (eller fler) som skulle kalla Thomas Jansson och undertecknad, rättshaverister, för att vi tjatar oss blå om att det är FÖR mycket skididrott i TV:s nyhetsutbud numera. Vi tar gärna det. Men vi har också genom MASSOR med samtal, mejl och kommentarer fått plus för att vi påpekar och påpekar om och om igen att det är djupt kränkande för annan idrott att symbiosen mellan skidor och SvT är så tydlig. Så tydlig som den är just nu. Genom sitt idoga puffande av, jag vågar säga direkt journalistiskt trash, så supporterar och snedvrider SvT svensk idrott helt.
När man i juni månad nästan pluggar skidor/skidskytte, två små idrotter globalt sätt - når det löjets gräns. Igår torsdag var väl måttet rågat när man av sina 14 minuter i Sportnytt använder drygt tre minuter att berätta om en norsk skidåkare, på rullskidor som är coming. Jo, man förstår att det norskproducerade inslaget inte kostade många norska ören men norska rullskidor .... lika intressant som torrsim i San Marino.
Skidbevakningen är rent ut sagt pinsam för SvT. Den är inte förenlig med Public Serviceansvaret - som tydligen inte gäller på sporten. Men man är också mycket förvånad att svensk idrott inte protesterar. Det finns stora förbund som borde ha så mycket hår på bröstet att man skulle kunna initiera pressartiklar, inlägg, debatt runt detta.

Jacco Verhaeren, - Foto:Delly Carr (Swimming Australia).

2020-06-05 Ian Hanson om Jacco Verhaeren
Som vi skrev häromdagen så återvänder holländaren  Jacco Verhaeren till hemlandet efter sju år "down under" - om honom och australisk simning under den här perioden skriver Ian Hanson på Swimming World. En läsvärd artikel för dig som tycker om utblicken.
Läs mer här - klick


Pernille Blume om livet i coronatider
Danska OS-guldninnaren Pernille Blume har bott de senaste månaderna i Frankrike. Läs om henne på danska TV2:s hemsida - klick.

2020-06-04 Järfälla söker Ungdoms- och juniortränare till Tävlingsverksamheten
Järfälla söker nu en Simtränare som skall arbeta med ungdoms- och juniorverksamheten i klubben. Heltid eller deltid kan diskuteras.

Läs hela annonsen här - klick

Som vanligt finns tjänsten klickbar ute i högerspalten under Lediga jobb men också strax under Arenaannonsen överst på sidan - de närmaste 30 dagarna.

Nedan
ett Tabatapass för dig som vill träna underkroppen. Bröstsimsorienterat. Klicka, kolla, träna och njut!

Johan Andersson och Maria Vitazka, tränare i Malmö KK. Foto: Maria Lövberg

2020-06-04  RM närmar sig
Malmö KK är en av de många klubbar som laddar för att simma Riksmästerskapen i simning som ersätter SM och Sum-Sim under sommarsäsongen. Johan Andersson (se bilden) berättar att man arrangerar inomhus på Simhallsbadet. 50 meter bassäng är det som gäller där. Man simmar tillsammans med Trelleborgs Simsällskap och arrangemanget kommer att uppfylla alla de krav som ställs på "arrangemang" i dagens läge. RM kan ju simmas både i 25 och 50 meters bassäng och skall bli mycket intressant att beskåda. Sällan har det varit ett sådant uppdänmt behov att tävla som det är just nu. Skall bli mycket intressant att se om det finns simmare som tar rejäla steg i sin utveckling i och med RM. Visserligen är det en del klubbar som missar chansen att låta sina simmare utvecklas i tävlingssammanhang på RM nu - men det är ju inte de man tävlar mot på RM.
RM får ju egentligen simmas lite hur som helst. Det finns ett givet antal grenar och åldersklasser. Fyra dagar finns till förfogande, 25-28 juni men vill man simma tex på två dagar - som man gör i Malmö - under fyra pass går ju det utmärkt. Malmö har valt att simma enligt GP-upplägget för att hitta sin organisatuion men det är upp till var arrangör att göra. Närmare info om hur resultaten kommer att exponeras kommer inom kort. Men exponeringen kommer att ske på Mästerskapssidan - klick

Med en vecka kvar anmälningstid för att arrangera Riksmästerskapen på hemmaplan - så har 25 klubbar anmält sig.

2020-06-04 Göran Westerlund möter......
Den USA-baserade svenske tränaren Göran Westerlund blev inspirerad efter att ha deltagit i Simpodden Hultén & Jansson göra en liknanade grej i USA. Då med att presentera tränare från sin egen verksamhet och att visa på hur olika man kan tänka/utveckla/jobba med simning hos dem. Dagens gäst är en fd. simmerska på hög nivå, Julie Varossa som sitter hemma hos Göran för ett längre samtal.

2020-06-03 SK Lödde söker Huvudtränare
Simklubben Lödde i Löddeköpinge (Kävlinge Kommun) mellan Malmö och Landskrona - söker ny Huvudtränare. Kommunen är på väg att bygga nytt bad som kommer att stå klart 2023. Tjänsten är en 100% och allt om det hela hittar du här - klick

Som vanligt finns tjänsten klickbar ute i högerspalten under Lediga jobb men också strax under Arenaannonsen överst på sidan - de närmaste 30 dagarna.

2020-06-03 22 arrangörer klara.
Idag, drygt en vecka innan slutstrecket dras för att arrangera Riksmästerskapet i simning så har 22 arrangörer anmält sig till Simförbundet. Den 11 juni är sista dagen som du som klubb kan anmäla dig dig som arrangör. Tävlingen kan arrangeras på 25 eller 50 meters bana och man tävlar i Sum-Sim-klasserna.
Inbjudan och information och anmälningslänk hittar du på Simförbundets hemsida - klick

Foto: Spårvägens Sim

2020-06-03 Spårvägen går på räls
Dagens Nyheter rapporterade igår om Spårvägens satsning på ett upplägg där man inte selekterar träningen för sina simmare. Man tillåts komma med och ha simträningen som sin motionsform utan krav på simtävlande. Trycket på unga individer att tävla till varje pris har under många år varit den mest påtagliga anledningen till utslagning inom idrott. I simningen finns det tydligt men ännu tydligare i "dyra lagsporter" som ishockey mm.
Genom att skippa "tävlingstvånget" har man ökat deltagarantalet dramatiskt.
Läs hela artikel i DN - klick

2020-06-03 Coacher å sånt............ 
Jacco Verhaeren som har varit australisk headcoch sedan 2013 återvänder till hemlandet Holland (jo jag vet att det heter Nederländerna) i augusti 2020. Det var hans usprungliga plan också. Han står allt fast vid den och bryr sig inte om att OS flyttas framåt ett år.
Ulrika Sandmark gör tvärtom. Hon har signat ett kontrakt med Svenska Simförbundet som sträcker sig över OS 2021.
Jeremy Kipp är nu officiellt klar som Headcoch för USC i Los Angeles. Han kommer ursprungligen därifrån och har under åtta säsonger verkat som assistent coach under David Salo som nu efter 14 säsonger lämnar USC. Kipp kommer senast från ett jobb som Headcoach på Northwestern.

Misja Klevstig och Victor Johansson

2020-06-02 Misja klar för Poseidon och sjuk Victor
Det gick snabbat för SK Poseidon att rekrytera en ny tränare när Sebastian Marko Varga lämnade klubben. Bara några dagar senare blev det klart att förre Helsingörs och Mölndalstränaren Misja Klevstig skriver på för Lundaklubben. Ett bara kap av Poseidon som nu ytterligare utvecklar sin tränarstab och kan satsa vidare efter att ha tagit ett rejält steg upp i svensk simning de senaste åren. Misjas inträde i klubben innebär också att andra tränare i klubben, Karl Melin och  Gergö Nagy får förändrade arbetsuppgifter.

Jönköpingssimmaren som tillbringar sina dagar i Los Angeles hos USC - har haft en tragglig vinter med testosteronproblem, något som han avslöjade för lyssnarna i Simpodden Hultén & Jansson. Nu har han dessutom åkt på en släng av corona. Ingen bra termin för landets bästa distanssimmare.

2020-06-02 Galna världsrekord
Det finns en del världsrekord från gummidräktseran - som måste klassificeras som "galan", Tysek Biedermans rekord på 200m fritt med 1.42.00 är ett sådant. Ett annat är kinesen Zhang Lins rekord på 800m fritt 7.32.12. Bägge dessa simningar är ifrån Rom-VM 2009. Sedan är det kanske det mest galna, Lui Ziges rekord på 200m ffjäril från kinesiska mästerskapen samma år med 2.01.81. Det sistnämnda hittar du i klippet ovan.

2020-06-02 Månadens, Kvartalets, Årets överraskning
SIMMA tillsammans med sponsorn Freker Sport har beslutat att att komma igen med priset  Månadens, Kvartalets, Årets överraskning from. januari 2021. Intresset för priset dalade under 2019 - och under 2020 har det ju inte förekommit någon simning - så vi tar tag i detta from. 2021 - eller kanske i slutet av detta året. Mer info kommer.

2020-05-29 Simpodden 149
Simpodden laddar upp inför upplaga 150 med en helt vanlig podd. En podd med simsnack och naturligtvis en del spännande saker som den simintresserade absolut inte vill missa.
Lyssna alt. aldda upp den på spelaren nedan eller från ställen där poddar finnes, Itunes, Spotify och andra.
Äldre poddar hittar du här - klick

 
Äldre nyheter 
Vill du läsa nyheterna från maj månad (last month) ? Gå till - klick.