2020-04-30 Bowman i "At the pool bar"
Simmas italienska samarbetspartner sänder ett snack med den amerikanske simtränaren Bob Bowman ikväll kl. 18.00. På amerikanska och italienska. Du du följer det hela på dera Facebook-sida - klick eller på deras Youtubekanal - klick


2020-04-30 Vansbrosimningen inställd
Det var upplagt för att fira 70 år med Vansbrosimningen. Men icke. Inställt och om du vill fullfölja klassikerna 2020 blir det att delta i Vansbro Home Edition.
Läs mer om allt detta på Vansbrosimningen hemsida - klick

2020-04-29 Sverige simmar
Vilken Succé det blev!!  80 klubbar och 10.000 starter i den första träningstävlingen som svensk simning arrangerar i Coronatider.
Det var den första tävlingsveckan av fem som kommer att simmas. "Vi kommer att skruva lite reglerna efterhand eftersom en del bara kan simma i 50 meters bana och måste kunna jämföra sig med de som simmar i 25:a" Detta berättar Simförbundets ansvarige Andreas Jonerholm när vi snackar med honom. Han är överlycklig för den respons man fått. Riktigt idrott och inget "hittepå".
Läs alla resultat från omgång 1 här - klick

Bilderna ovan: Övre raden tv: Glen Christiansen assist coach, th. Seoul 1988 Kjell Persson Marie stad, Sven Arne Selling Motala, nedre raden tv. Bengt Eriksson, th överlastade läktare vid invigningen av OS i Mexiko 1968

2020-04-29 Pålle minns - del 9 - Landslaget
Vi börjar komma till slutet av Lars Eric Paulssons minnen från ett långt liv i simningens tjänst.  Simlandslaget kom att bli en stor del av hans liv i simningen vid sidan om jobbet inom reklamens värld och med simning i klubbregi. På 60-talet kom de första uppdragen med OS-uppdraget 1968 som det stora under det decenniet. Där ingick Pålle i en stab med rutinerade tränare som Åke Johansson, Åke Lindgrehn. En lagom tuff omgivning för att skaffa sig rutin. Mexiko kom att bli en tuff period. Man åkte till OS-stan redan fyra veckor innan spelen eftersom Mexiko City ligger på 2500 meters höjd och anpassningstiden och idéerna om detta kom att forma upplägget. Åke Johansson sa till Pålle dag ett i Mexiko att han förmodligen var för ung att finnas på OS. 34-årig pojkvasker. 
Men efter eldprovet i OS blev det en snabbt uppåtgående kurva för Pålle som tränare och rådgivare över EM 1970 och fram till OS 1972. Gunnar Larsson och lagets framgångar innebar en helt annan roll än i Mexiko -68. Under den här perioden och fram kom Pålle att samarbeta med barnläkaren Bengt Eriksson som syns utslängd på en badstrand på bilderna ovan. Bengt skulle visa sig vara en fixare av rang och inte bara en doktor att backa upp med. Dr Eriksson fick senare en internationell simkarriär inom LEN och FINA. Men ränderna och förmågan att kunna fixa fram en pina colada till tränarstaben gick aldrig ur honom.
Pålle omgav sig med tränare som bl.a Sven Arne Selling (bilden ovan). Tuff och krävande tränare från Motala men ständigt med ett leende på läpparna. Ursprungligen från Karlskoga med en flock värmländska rävar bakom öronen. S-A och Kjelle Persson var lojala och engagerade medarbetare säger Pålle med blick i backspegeln. "Men ett av de stora trauman under just OS i Seoul var den svenska behandlingen av Jan Bidrman. Den tjeckiske simmaren som hade kommit till Sverige. Tagit steget upp till att bli näst intill svensk simkung. Blev svensk medborgare, fanns i Seoul, med i startlistan och på resultattavlan - MEN där SOK fick kalla fötter och agerade fegt och förbjöd Bidrman att starta. Hela historien om detta är en svart fläck i svensk simnings historia och en skamfläck för SOK." - säger Paulsson med emfas drygt 30 år senare.
Men där fanns också tränare som Glen Christiansen. En tränare som Pålle uppskattade. Kanske mer än andra. Glen som kanske var mer göteborgare än andra och hade tagit steget ut i simvärlden tidigt. Något som uppskattade av Pålle. Kanske var just ursprunget från Sveriges framsida som först kopplade samman dem? Om detta och mycket annat kunde man skriva om länge. Men inte här, just nu. Kanske kommer det mer senare!
I nästa avsnitt om Paulsson tar vi upp en del om hans internationella vänner och annat.
Läs fler artiklar i serien här - klick

2020-04-29 Ännu en ovanlig vecka - av SIMMAs Bosse Hultén

Det är konstigt med de här veckorna som staplas på varandra och blir en lång kedja av tid. Tid som säkert har sin ända någonstans men man vet inte var. Världen, simningen och framtiden har panikbromsat. Förmodligen har vi olika uppfattning om hur allvarligt det här är. Min generalisering är att ju yngre man är ju lättare tar man på påbuden som kommer uppifrån. Men det är kanske inte alls säkert att det är så. Coronaallvaret smyger sig sakta på en när man upplever - att det är människor som man känner dras med i fallet men också dör. Då blir det mer verkligt. Mer påtagligt.
Man är inte rädd men en klar respekt har i alla fall jag för den situationen vi befinner oss i. Jag försöker verkligen att följa påbuden som kommer från Anders Tegnell m.fl. 
Det mesta har bromsat i samhället. Man märker det inom alla områden. Sportbevakningen är kanske det som man som sportintresserad mest märker har tappat farten. Tidningarnas sportsidor blir tunnare och naturligtvis ändras inriktningen radikalt på innehållet. SvT Sportnytt har bantat i tid och innehållet är bara vinklingar på skidskytte och skidor. Innehållet med nederbörds-kasnings-idrotterna börjar ta pinsamma former. Gårdagens toppning att en Grip skulle bli generalsekreterare i Skidskyttesekten var kanske det mest pinsamma hittills. Man har tappat all sans och vett.

Gårdagens nyhet att  ordföranden för Japans läkarförening, Yoshitake Yokokura - säger att OS 2021 inte kan arrangeras om inte det kommit fram ett vaccin mot covid-19. En flyttning av tävlingarna till 2022 låter sig inte göras säger OS-basen Mori. En skugga över idrottslivet, minst sagt.
På andra ställen är man upphetsade att komma igång med arenaidrott igen. Inte minst i Sverige där Hammarby trädde in i en gråzon med en internmatch förra veckan. I Frankrike kom det knivskarpa beskedet igår att, ingen fotboll innan september. Klart som korvspad. 
För simningens del kom infon att SM och Sum-Sim kommer att strykas på programmet. Ledsamt men förståeligt.

2020-04-28 Simpodden nr 147
Simma.nu fyller 20 år mitt i coronakrisen. Dagens programledare Thomas Jansson intervjuar Bosse Hultén om detta jubileum men också om mycket annat runt hans verksamhet inom simningen sedan 1962. Dessutom snackar man om det inställda SM:et i Halmstad, vad simningen skall göra för att inte marginaliseras i media, om Ishockeyförbundets problem med att hålla genusperspektivet i balans och mycket annat. Precis som vanligt i Simpodden Hultén & Jansson.
Lyssna på podden i spelaren nedan eller hitta den där poddar finnes (ex. Spotify, Itunes etc)
Äldre poddar hittar du här - klick

Bild Lars Eric Paulsson Text Bo Hultén

2020-04-27 Pålle minns del 8
Livet är inte bara en dans på rosor. När man skall summera något längs en tidsaxel är det lätt att bara plocka upp det som känns positivt. Enklare att kommunicera - men livet är så mycket annat också. Sorg och förtvivlan som kan skapas under resans lopp. När Lars Eric Paulsson summerar sitt liv runt simningen är det också en resa med toppar och dalar. En del saker ligger långt tillbaka annat ligger lite närmare och man blir förvånad när händelser som nästan upplevs som "de hände igår" - i själva verket ligger decennier tillbaka.  Minnen kan vara starka och suddas inte ut i första taget. Ett sådant - är minnet av simmaren Mats Åke Ohlsson.
"Måke" som han kallades - fick sin simuppfostran i Umeå Simsällskap men som året 1976 kom till Borlänge Simsällskap. BSS som under den här perioden var marknadsledande i svensk simning. Simmare som Måke, Per Johansson, Pelle Wickström, Uffe Kaustinen kunde simma hem SM-guld i lagkapper och Måke kom att bli en grundbult i dessa lag. Han nådde inte överst på SM-prispallen individuellt i specialsimsättet fjärilsim men två SM-brons blev det. I lagkapp glittrade desto mer om medaljerna.
Åren 1976-77 var hans peak i simlivet. Året efter, 1978 skulle han delta i ett skidlopp och blev akut sjuk efter det loppet. Det skulle visa sig att han aldrig skulle kunna komma tillbaka till aktiv simning men jobb på kanten blev det. Han återkom till ett normalt liv och fungerade bra som man kan göra ibland när man drabbas av leukemi. Men 1982 så smög sig sjukdomen tillbaka och han kunde inte freda sig den här gången och dog bara 23 år gammal. 

Lars Eric Paulsson skrev den gången " Men mitt i allt detta underbara bär jag en sorg som är tung. En förlust som är monumental i sin meningslöshet. Jag syftar naturligtvis på Mats Åke Ohlssons bortgång. En kompis, en fighter och en härlig människa som mitt i sin ungdoms blomstring vissnar ner och dör utan att vi kunde göra något för att hindra det."


Så är känslan när någon alldeles för ung måste lämna det här livet. Vi som har stått de levandes sida efter en sådan händelse vet hur mycket förtvivlan som växer.
Pålle efteråt säger att denna händelse var den djupaste svacka han upplevde under alla år med simningen.
När Måke dog startade Borlänge Simsällskap startade en fond i hans namn. En fond som fortfarande lever vidare. Man har delat ut ca 800.000 kronor under årens lopp och tillgångarna idag överstiger en miljon kronor .Idag är det Måkes gamla lagkompis Per "Senan" Johansson som är den som håller i pengarna som kassör i Måkes Minnesfond. En fond som är öppen för unga människor som drabbats av leukemi. Fonden hälsar gärna drabbade simmare välkomna att söka ur fonden.


Läs mer på Måkes Minnesfonds sida - klick.
Läs mer om Måkefonden på Borlänge Simsällskaps hemsida - klick
Läs fler artiklar i serien "Pålle minns" här - klick

2020-04-27 Långbane-SM 2020 inställt (Swedish LC Championships 2020 cancelled)

Efter 121 år i obruten följd – trots två världskrig och massor med andra oroligheter är det nu klart – det kommer inte att bli ett långbane-SM 2020. Redan förra veckan togs beslutet av SvT och RF att inte arrangera SM-veckan i månadsskiftet juni/juli och efter diskussioner att skjuta SM-tävlingarna sex/sju veckor framåt och köra dem i mitten av augusti – tog Svenska Simförbundets styrelse igår beslutet att inte arrangera SM 2020. Ev. kan någon form av kompletterande tävling komma att arrangeras - men beslut kommer då att komma senare under säsongen!
Dessutom beslöts också att inte arrangera Sum-Sim på lång bana och Beach-Polo-SM under sommaren.
Första officiella SM-tävlingarna i simning arrangerades år 1899 och har sedan dess simmats varje år under sommarperioden. Oftast i 50 meters bassänger men också under förra delen av förra seklet på 25 och 33,33 meters banor.
Om alla långbane-Sm sedan 1899 - klick

2020-04-26 Per Olov Enquist är död.
En av landets giganter bland författarna är död. Per Olov Enquist. P-O var uppväxt i Västerbotten, född 1934 och växte upp under det man idag kan kalla karga uppväxtförhållanden. Han skriver så här om sin uppväxt är 2007 - " "Är man född djupt inne i en skog är träd och mark trygghet. "Jag hade inga lekkamrater, men en stor skog helt för mig själv, det skapade min starka och obrottsliga karaktär. Jag var inte ensam. Jag hade tallarna".

Han blev tidigt intresserad av idrott och under 1950-talet spåddes han en lovande kartär som höjdhoppare. Tog 197 cm som bäst under tidigt 50-tal och då skall man veta att när EM avgjordes 1958 vanns detta av svensken Rikard Dahl på 212.


Under OS i München 1972 arbetade P-O som reporter och koluminist för tidningen Expressen under OS. Det blev till 28 artiklar som kom att sammanfattas i en bok som kom ut i november 1972 - med rubriken "Katedralen i München". Denna bok var kanske ett av de mest intressanta verken om idrott som skrivits i vårt land och blev en succé. En artikel i denna bok kom att heta "Gonarr" - och för yngre läsare av dessa rader skall sägas att det är ett citat av ett uttal som Birger Buhre, den skånske simledaren och sportjournalisten gjorde efter att Gunnar Larsson hade vunnit OS-guldet på 400m medley.


Artikeln/kapitlet är naturligtvis svensk idrottshistoria och när jag startat SIMMA.NU år 2000 suktade jag länge efter att få publicera den här artikeln. Jag tog mod till mig strax innan OS 2004 och ringde upp Enqvist. Frågade om jag fick publicera och berättade vem jag var. Jo sa han så där lagom korthugget norrländsk och sedan dess har artikel funnits på SIMMA.

Nu är P-O död - han dog igår men hans böcker och fina texter finns kvar. Läs dem. Läs dem alla. Men läs allra först "Gonarr" - och tänkt dig in i simhallen i München den där dagen i augusti 1972.


Klassiska krönikor på SIMMA - klick

2020-04-25 OS-laget för damer år 2021 - medleylagkapp
Ett av de klurigaste lagkappslagen de senaste åren har varit att ta ut damernas medleylag. Första sträckan ryggsim har varit den springande punkten. Den största framgången laget har haft var 2015 på VM i Kazan då Sverige simmade hem silvret. Michelle Coleman (1.00,74/rygg), Jennie Johansson (1.05,63/bröstsim), Sarah Sjöström (55,28/fjäril) och Louise Hansson (53,59/frisim) slog inte bara svenskt rekord med åtta tiondelar utan 3.55,24 var också Europarekord. 

Kan vi få vara med om något liknande nästa år? Ja kanske. I förhandsspekulationerna, april 2020 innehåller kanske ett lag som består av till 3/4-delar samma simmare som silverlaget 2015. Men bara en som simmar på samma sträcka som då.
Nedan hittar du årets Top-10 i de fyra grenar som innehålls i medleylaget. Den som främst saknas i listorna nedan är Louise Hansson. Top-3 på tre av distanserna hade varit troligt om inte året hade blivit hittills som det varit.  

HUr skall då laget se ut? Sophie Hansson på bröstsim borde vara det självklara valet. Visserligen hittade Hannah Brunzell tillbaka till bra bröstsim under hösten i USA men det borde inte räcka för att matcha helsingborgaren. Sarah Sjöström på fjärilsim. Då blir hon den enda som simmar samma sträcka som 2015. Varianten på fjärilsimssträckan skulle vara Louise Hansson och då skulle Sarah simma frisim och Michelle Coleman följaktligen ryggsim. Men det känns inte som det rätta alternativet.
Får Louise Hansson hinten om att simma ryggsim, syrran tar bröstsimmet, Sarah fjärilsim och Michelle frisimmet - så har vi ett lag som kan matcha de allra största lagen. Vi slog USA och Australien 2015. Det kan gå fler gånger. Det vore inte helt otänkbart att Louise skulle kunna pressa sig ned under minuten på ryggsim. Hon har gjort 1.00.35 sedan tidigare. Sophie var på väg mot ett bara 2020, Sarah vet vi vad hon duger till och Michelle gjorde 2019 bättre än någonsin. Det gäller bara att bestämma sig, helt enkelt!


Sverigerankingen 2020 - 50 meters bana

100m ryggsim
1 Michelle Coleman 1993 SPÅRVÄGEN 01:01.03
2 Hanna Rosvall 2000 HS 01:02.84
3 Trine Forss 2003 SKÖVDE SS 01:04.43
4 Elise Öberg 2002 NJURUNDA 01:04.95
5 Isabella Revstedt 2001 SK RAN 01:05.38
6 Miranda Arvidsson 1998 KALMAR SS 01:05.39
7 Josefin Ossmyr 1999 SÖDERTÖRN  1:05.42
8 Vera Karlsson 2003 LASS 01:05.76
9 Tova Andersson 2001 VÄSBY SS 01:06.24
10 Lisa Nystrand 2006 SALA SS 01:06.95

100m bröstsim damer
1 Sophie Hansson 1998HS 01:08.04
2 Hannah Brunzell 2001 VÄSTERÅS 01:09.15
3 Klara Thormalm 1998 JÖNKÖPING 01:11.55
4 Olivia Klint Ipsa 2005 KSLS 01:11.79
5 Emelie Fast 2004 SÖDERTÖRN 01:11.93
6 Hilja Schimmel 2003 SKÖVDE SS 01:12.26
7 Julia Månsson 2002 ÖSA 01:12.41
8 Tone Sandsjö 2003 JÄRFÄLLA S 01:12.44
9 Nelly Rasmusson 2001 HS 01:12.86
10 Lisa Nystrand 2006 SALA SS 01:13.09

100m fjärilsim
1 Sarah Sjöström 1993 SÖDERTÖRN 00:56.71
2 Sara Junevik 2000 FALUN 01:00.54
3 Ida Marko-Varga 1985 POSEIDON 01:01.87
4 Hanna Eriksson 1999 JÖNKÖPING 01:02.09
5 Mellie Wijk 2002 SK LAXEN 01:02.25
6 Wilma Johansson 2001 JÖNKÖPING 01:02.71
7 Ida Liljeqvist 1999 HS 01:03.56
8 Sofia Abrahamsson 2005 UDDEVALLA01:03.88
9 Elise Öberg 2002 NJURUNDA 01:04.17
10 Emilia Christiansen 1999 SKK 01:04.31

100m fritt
1 Sarah Sjöström 1993 SÖDERTÖRN 00:53.02
2 Michelle Coleman 1993 SPÅRVÄGEN 00:54.04
3 Hanna Eriksson 1999 JÖNKÖPING 00:55.94
4 Sofia Åstedt 2003 ELFSBORG 00:56.75
5 Sophie Hansson 1998 HS 00:56.81
6 Magdalena Kuras 1988 MKK 00:56.90
7 Alma Thormalm 1996 JÖNKÖPING 00:56.96
8 Alicia Lundblad 2001 HS 00:57.08
9 Hanna Bergman 2001 POSEIDON 00:57.65
10 Sara Junevik 2000 FALUN 00:57.70

TOP-10 på 100m fritt Sverige 2020 lång bana

2020-04-24 17-åringen som kan bli en sensation?
Nu har OS skickats framåt i tiden ett år. Vi skriver 2021 nr det är dags för oss att få se de stora simningarna igen.Två svenska lagkappslag är klara för OS, damernas 4x100m fritt och medley. Tittar vi på korta frisimslaget så består det till 75% av av världsklassimmare. Sjöström, Coleman och så Louise Hansson som inte har simmat grenen under 2020. Till detta kommer Hanna Eriksson och Sofia Åstedt. Bägge med nyslagna personliga rekord på distansen. Hanna med den senaste noteringen från 4 april hemma i Jönköping och Sofia från GP i Malmö. Bakom och inte med på listan finns förutom Louise Hansson också Ida Marko-Varga. USA-baserade Alma Thormalm, rutinerade Magda Kuras och så en av de stora talangerna, Hanna Bergman från Poseidon i Lund. Hanna som nu förhoppningsvis är på gång igen.
Men det är yngsten Åstedt från SK Elfsborg som är utropstecknet så här långt. Nu skall sägas att 56.75 långtifrån räcker för att kravla sig in i en OS-trupp. Men hon har hela det här året på sig och inledningen av nästa är att simma ner mot 54.5. Där kommer nivån för simmare 4 och 5 i OS-truppen på 4x100m fritt att stå. Definitivt. Intressant att följa. Åstedt var namnet.

2020-04-24 Den inställda SM-veckan
Det var inte direkt en högoddsare att SM-veckan i Halmstad skulle bli inställd. Veckan är alltså inställd inte uppskjuten. Det betyder att SM i lång bana mycket väl kan komma att simmas senare under sommaren men man behöver inte finnas i närheten av Vetenskapsakademin för att förstå att detta beslut verkligen hänger i luften. Man kan dock tro att när Svenska simförbundet håller sitt sammanträde på söndag det kan tänkas komma en preliminär datum i slutet av sommaren för ett SM-arrangemang. Då kan man kanske tänka sig att detta kommer att äga rum i mitten av augusti, cirka sex veckor efter den inställda SM-veckan i Halmstad. Dock känns det som om de senaste dagarnas lätta åtstramning i snacket från Folkhälsomyndigheten om att en viss slapphet har infunnit sig i samhället när det gäller att efterleva corona-rekommendationerna gör att detta beslut om SM kommer att bli svårare och svårare

Bild: Lars Eric Paulsson Text: Bo Hultén

Bilden ovan: Från ett sammanträde i Falun med Svenska Simförbundets Simkommitté. 1 juli 1988. Frv. Bengt Eriksson, Torsten Buhre, Lars Eric paulsson, Pelle Holmertz, Jan Olof Fahlén, Lennart Gullstrand, Paul Alfons (SSF:s styrelse) och Bo Hultén.

2020-04-24 Pålle Minns del 07
Fram till början av 1990-talet innebar förbundskaptensjobbet i Svenska Simförbundet, inte bara att leda simlandslaget utan man var också ordförande i Simkommittén. SK som egentligen styrde och ställde när det gällde all simning i landet. Dock hamnade fokus mest på elitsimning och speciellt landslaget. På den tiden var det ideella krafter som satt i SK för att senare under Hasse Chrunaks tid övergå mer till en form av tjänstemannastyre - något som finns kvar i dagens organisation. Fördelen med kommittéerna var att många fler människor var involverade i verksamheten, utan lön. Dock fanns det andra kostnader som skulle bäras. Lars Eric Paulsson var ordförande i SK och bilden ovan är tagen i Falun, på Studio 54 - Pålles reklambyrå. Tidpunkten säkert vald för att just då simmades Svenska Simspelen i Falun. Ett tävlingskoncepet som nådde hög status och lockade till sig ett kvalitativt startfält.
Läser man i sig på medlemmarna i den tiden s SK förstår man att det fanns många starka viljor och mycket tankar som bollades över borden. Det var inte alltid friktionsfritt. Diskussionsnivån var kanske en aning högre vad den är idag?


Bilden nedan föreställer Lars Åke Lindqvist. Lars Åke kom in som en frisk vind i svensk simning med en egen nystartad tidning vid namn "Simjournalen". Denna tidning tog från starten 1984 ett stadigt grepp om simintresserades läshunger och den gamla tidningen Simsport utsattes för spott och spe. Ganska snart kom man fram till att Simsport och Simjournalen skulle slås samman under namnet Simsport och verksamheten fortsatte med Lars Åke Lindqvist och Anders Wernersten som medarbetare från företaget förlagspoolen i Göteborg. Under de här åren var Lars Åke Lindqvist också pressansvarig och hade bra snurr på informationen till media. Pålle och Lars-Åke var duktiga att producera nyheter. Efterträdaren Hasse Chrunak var inte mycket sämre när han tog över FK-jobbet.


Pålle och Lars Åke hade ett gott samarbete under flera år. Lars Åkes samarbete med SvT och främst nye simreportern Staffan Lindeborg var dock inte lika friktionsfritt. Tiden rullade på och efter ett antal turer med Simsport efter Pålles förbundskaptenstid fick Lars Åke Lindqvist med medarbetare släppa Simsport och Lindqvist fick en alldeles för tidig bortgång efter hjärtproblem.

Läs fler artiklar i serien Pålle minns här - klick

Lars Åke Lindqvist grundare av Simjournalen och sedan Simsportredaktör.

2020-04-23 SM-veckan i Halmstad inställd
Med anledning av rådande situation och pågående coronapandemi har RF och SVT i samråd med Halmstads kommun beslutat att ställa in SM-veckan sommar 2020.

Riksidrottsförbundet har tillsammans med Halmstad och SVT analyserat olika alternativ utifrån en dialog med deltagande specialidrottsförbund. Bland annat utifrån den informationen samt beslut och rekommendationer som finns att tillgå har parterna beslutat att det inte är möjligt att genomföra SM-veckan sommar 2020.

– Att ställa in ytterligare en SM-vecka är ett mycket tungt beslut. Vi jobbade för och hoppades på ett genomförande av en SM-vecka i sommar men i rådande situation har vi inget annat val än att ställa in. Det är fortsatt en allvarlig situation där Riksidrottsförbundet självfallet tar det ansvar vi kan för att bidra till att hålla nere smittspridningen, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

– SM-veckan är ett av Sveriges populäraste evenemang som varje år lockar hundratusentals tv-tittare, så därför känns det såklart väldigt tråkigt att inte kunna bjuda SVT:s publik på en av sommarens största höjdpunkter. Men som läget är i Sverige har vi tvingats ta detta oönskade men ansvarsfulla beslut, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

SM-veckan sommar i Halmstad skulle ha genomförts 24–30 juni med SM-tävlingar i 37 olika idrotter.

Hur det blir med SM i simning för 2020 kommer att beslutas under vecka 18 (förmodligen tisdagen den 28 april)  Nu diskuterar Halmstad och SVT möjligheterna att arrangera några enskilda SM-tävlingar i Halmstad under första halvan av augusti, under förutsättning coronaviruset är under kontroll och att arrangemangen inte strider mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

2020-04-22 Länkar till stora vida världen
Swim Swam om Louise Hansson tvååriga studier och simning i England - klick
Underlag för ny säsongsplanering från Svenska Simförbundet - klick
Sugen på en webföreläsning från Simförbundet - klick

Bilderna ovan: Andreu assistentcoach i klubben, Magdalena Camps gör en lunchpakke i Borlänge 1974, potatissimning i form av lagkapp med sked och potatis, Santiago Esteva och Jorge Comas, lokaltidningen efter rekryteringen av Paulsson till Sabadell, Gunnar Larsson kommer till VM-träning i Sabadell 1973 och skriver en autograf till blivande landslagssimmerskan Magda Camps, tejejgänget vid sidan av poolen i lite mer tygutrustade baddräkter än år 2020, Paulsson höjer rösten under träningen vid poolen.

2020-04-22 Äventyret i Sabadell – Pålle minns del 06 

För Lars Eric Paulssons del har simningen forslat honom runt jordklotet mer än en gång. Men tränargärningarna har varit inte fullt så globala. Men en rejäl utländsk utflykt fick han vara med om och det var tränarjobbet i spanska klubben Sabadell eller som den egentligen heter på spanska Club Natació Sabadell Ett tränarjobb som varade i nästan två år och i efterhand kanske borde varit längre med tanke på framgångarna och mottagandet som han erbjuds i klubben.  Redan vid rekryteringen i Munchen 1972 skickade man hela styrelsen inklusive stadens borgmästare för att värva Pålle till klubben som också idag är en jätteförening med flera sektioner och 10.000 medlemmar. Storstilat och proffsigt från dag 1.

Andreu (se bild) var en 25-årig simtokig kille som kom att fungera som Pålles assistentcoach under vistelsen i klubben. Men inte bara det - han kom också att fungera som språklärare. Andreu blev fast med simningen och stannade i klubben ända fram tills sin pensionering. Kontakten mellan headcoach och assistenscoach upprätthålls fortfarande.

Det dök upp en rad duktiga simmare i Sabadell. Olympiska simmare som Santiago Esteva, ryggsimmare och frisimmare, Magdalena "Magda" Camps fjärilsimmerska med OS-deltagande. Magda var flera gånger i Sverige och tom. undertecknad hade nöjet att ha henne i träning under en sommar. (1975).  Jorge Comas var ytterligare en av simmarna i Sabdall som nådde internationell ryktbarhet

Sabadall avancerade under den här period till Spaniens bästa klubb och det blev till mycket spanska känslor när Pålle tog beslutet att vända kosan till Sverige igen efter två år. Comas låste in sig två dagar på sitt rum och var så besviken på att bli av med sin tränare.
Malmö, Sabadell och Borlänge tillsammans med jobbet i det svenska landslaget är det som Paulsson gjort de starka avtrycken med. Både för sig själv och för omgivningen.

Fler bilder och texter om Pålle minns - klick

2020-04-21  Bosse Hultén läser tidningar/nyheter på nätet idag.
Som vi skrev igår så har nyhetsrapporteringen på Sportsidorna förändrats drastiskt sedan coronadimman lagt sig över oss. Avsaknad av riktig idrott gör att fabriceringen av nyheter och värderingen - på nätet blir aningen underlig. Tisdagens svep på Internet om sportnyheter till  morgonkaffet för SIMMA redaktören Bosse Hultén såg ut så här:

Simhoppsnytt

Ulrika Knape kanske stannar som förbundskapten över OS 2021 istället för att sluta under innevarande år som skulle innebära 65-årsdagen och pensionering. Det säger hon till Dagens Nyheter i en artikel idag. Läs hela artikeln (om DN inte är låst för dig) - klick

Dopningvinkeln
Samma tidning har följt med Sarah Sjöström in i dopningtestrummet. Ett rum som hon har besökt minst 500 gånger säger hon. "Fem-sex gånger kan jag bli testad under ett mästerskap". Med dessa siffror i bakhuvudet blir man lite förvånad att friidrotten kan värka fram dopningsfall också i Sverige med lagom jämna mellanrum?

Quickfixförbundet igen
På tal om friidrottsförbundet men inte om dopning utan deras "quickfiximportstrategi"- när det gäller duktiga idrottsmän/kvinnor. Abeba Aregawi som sprang 8 tävlingar och däribland vann ett VM-guld 2013 för Sverige - dyker nu upp som dubbel småbarnsmamma i Etiopien. Man lyfter på ögonbrynen. 

SvT:s sponsoring av skidskytte
Vi vill inte förefalla som rättshaverister i vårt hackande på SvT Sportnytts nyhetsbevakning men gårdagens disponering med drygt 30% skidskytte i sändningen och presentation av att "supersprinten" skall införas -  måste vara ytterligare en tegelsten i minuskorgen när det gäller att ta publicserviceansvaret på allvar. I slutet av april skall man inte bygga nationens viktigaste sportnyheter på sponsorbasis inför kommande TV-säsong. Inte om man har SvT:s roll i samhället. Man kan jämföra Sportbladet som har den sk. nyheten på plats 73, typ !!!

Nord-Korea inom hockeyn
Man noterar också att behandlingen av Hockeyförbundets agerande är sällsynt milt i de tidningar som har mest att förlora på dåliga kontakter med ovan nämnda förbund. Läser man hur detta förbund svarar på frågor får man lite av Nordkorea-vibbar. Intressant att följa i fortsättningen.

OS 2020 blir 2021 eller kanske 2022
Den kanske viktigaste frågan mitt i dessa coronatider när det gäller större idrotts-arrangemang - om OS skall genomföras 2021 eller om detta är för tidigt.  Forskaren Devi Sridhar, professor vid universitetet i Edinburgh med global hälsa som expertområde - anser att det är uteslutet att genomföra OS redan då om man inte har tillgång till ett vaccin då. Detta verkar vara väldigt tidigt å andra sidan. Den brittiske forskaren har medhåll av förre statsepidemiologen Johan Giesecke.

Avstå 7,5% hedersvärt eller komiskt?
Andra frågor är av mindre angelägenhetsgrad. Det där att vissa överbetalda fotbollspelare sänker sin lön med 7,5% imponerarar inte så värst. Nyhetsvärderingen av detta i vissa säger kanske mer om avsaknad av förmåga av värdera nyheter hos själva mediat eller....?

Till sist något helt annat
Expressen hade igår den sorgliga nyheten om att förre förbundskaptenen Hasse Chrunaks fru Titti avled för en kort tid sedan. Vi på SIMMA sänder våra tankar till Hasse med familj.
Läs artikeln på Expressen - klick 
Dagens artikel handlar om Gunnar Larsson Foto: Lars Eric Paulsson Text: Bosse Hultén

2020-04-21 Pålle minns 05
Det har skrivits spaltmil om hur Birger Buhre värvade Gunnar Larsson från Simklubben Ran, där hans bägge olympiska systrar Karin och Kisse simmade till Malmö Simsällskap. Värvningspengen var i de flesta skrönor en glasspinne men andra gånger har det varit en chokladkaka. Vilket som är sanning eller om det ä något annat är egalt. Men Gunnar tog det förbjudna steget i Malmös simvärld. Samtidigt värvade Birger Buhre simtränaren Lars Eric Paulsson till MS från den andra grannklubben Limhamns Simsällskap och så var succé duo Larsson och Paulsson skapad. Men det var ingen succé från första dagen. Nej det var en lång match där motståndarna var många.

Birger Buhre var ofta på samma sida om nätet som Lars Eric, alias Pålle men inte alltid. Dessa herrar hade ett temperament som det slog gnistor om och eftersom Birger oftast också stod på bassängkanten när han inte var landets ledande (ibland) idrottsjournalist, TV-snackare, samhällsdebattör och mycket annat.

Pålle fick stundtals jobba i fred för Birger men då kunde han ha Gunnar att kämpa emot. Dessa två herrar med viljor av stål men också ohyggligt tjuriga emellanåt - kunde också tycka olika. Det finns de som säger att "det var tur att Gunnar kunde sila Pålles träningspass på sitt eget sätt, annars hade han inte blivit något" Lite ligger det kanske i det. Men de allra flesta dagarna kunde de bägge matcha varandra till stordåd.

Sedan hade Pålle också landslagsledningen i Stockholm att fightas mot. Svenska Simförbundet gick den gången i början under namnet Svenska Neptunförbundet nere i Skåneland. UK-basen Sven Håkan Paulsson (inte släkt med Malmötränaren) dissade Gunnars simresultat när de blev för bra. Några simningar i Malens havsbad betecknades som gjorda i "en för snabb bassäng". Så lät det inte när Ann Christine Hagberg, Neptun slog Europarekord på 100m fritt i samma bassäng och vann hem en sommarstuga till egna klubben. Bör också nämnas att Pålle inte fick ingå i VM-truppen 1973. Ansvarige tränaren Åke Lindgrehn ville att skulle vara på plats men ingå i truppen var det blankt nej till.....


Men när alla fighter var vunna och Gunnar kröntes till svensk och europeisk simkung i Barcelona 1970 så stod den dynamiska duon på toppsteget i karriären, Ja det var bara det sista steget som skulle tas. Det upp i de olympiska höjderna. Detta steg togs 1972 och allt var vunnet. Nästan. Det var bara det att man hade man bestämt att det första VM:et i simning skulle simmas året efter. 1973 i Belgrad och dit skulle ju Gunnar helst ta sig. Men det var si och så med träningen efter OS 1972 och när man kom till våren 1973 var Gunnar inte i form. För många kilo på kroppen och för få meter i bassängen. Men med en vilja större än någonsin fixade han det. Han var inte tränad för att vinna VM men gjorde det ändå. Ha lade av 22 år gammal - som man sa då. Idag hade det hetat 22 år ung. Den 22-årige Gunnar Larsson sågs som en nästan överårig i bassängerna. Idag hade han ansetts vara ung och lovande.

Gunnar Larsson var den mest framgångsrika simmaren som Lars Eric Paulsson matchat men det skulle finnas fler. Per Johansson, frisimssprintern från Borlänge, Pelle Wickström och en förnämlig landslagssprinter, Gunilla Jonsson EM-medaljör från Malmö och andra. Det är få svenska simtränare förunnat att ha en sådan ”record-list” av simmare i CV:et så något låg det kanske i att Lars Eric Paulsson hade något i bakfickan när det gällde simträning. Fortsättning följer.

Läs tidigare artiklar och se bilderna från serien - klick

Läs mer om Gunnar Larsson

"Gunnar Larsson – den störste genom tiderna"
Ur Skånsk Idrottshistoria av Bo Hultén - klick

Något om boken nedan
"Gunnar Rekordsimmaren" skrevs av Åke Strömmer och Lars Eric Paulsson på ett Stockholmshotell.  Pålle menar att det verkligen är ett hastverk och verkligen ingen bok som suktat efter ett Nobelpris. Däremot har den under åren gått väldigt bra som utlåningsbok på biblioteken. "Åke skrev lika snabbt som han snackade så det betydde att trots att jag skrev vartannat kapitel fick jobba dubbelt så långt tid som herr Strömmer fick göra.
Gunnar Rekordsimmaren - omslag

2020-04-20 En vecka till......
Corona-statusen på vårt samhälle fortsätter att förlama vårt samhälle. Mycket går på tomgång inom handel, industri, skola och social verksamhet. Inte minst inom idrotten. Sportspegeln har skurit ner till 20 minuter på söndagskvällarna och det känns som ett hån för idrottsjournalistiken. Har man inte mer att berätta när man mjölkat Stina Nilsson övergång till en annan idrott, Kallas skidsatsning ett år till och ännu ett bråk i skidförbundet. Man visar repriser från fotbolls-VM 1994 - som visserligen är en kul grej - speciellt när man gör det med uppställning runt omkring med studion och allt annat som tillhör. Extra roligt när man kan matcha Mats Nyström och Jane Björck - också nu, liksom 1994. Kanske lite fattigt ändå.
Min hemmatidning har vattnat ur sitt "skidspår" dvs Malmö FF. Man kan inte berätta om en tackling eller en förmodad övergång mer än tio gånger MEN man har tagit tag i andra grejor runt idrotten och inte bara i ytliga artiklar för sakens skull. Heder åt detta. Noterar också att DN jobbar i samma riktning. När man gör detta känns det inte bara som hejarklack och det är ett bra tecken på journalistik i dessa sista av dagar.

Jag var i kontakt med en del vänner förra veckan som sitter inlåsta i karantän i olika länder. Ingen kul historia. Sanna Rosén, välbekant Masterssimmerska som representerar Ystad sitter sedan fem veckor inlåst på ett ställe 3 timmar söder om Bangalore i Indien. Inte roligt. Då kan man säga att Stockholmshelgernas iver att få festa och umgås på uteställen och bryta de idéer som Folkhälsomyndigheten har gett oss känns provocerande. Inte kul om den typen av "lagbrott" skall leda till att vi också "låses in" och inte får ta eget ansvar. Respekt för normerna i samhället är kanske inte så svårt att begära.

Simningen har det väl förspänt, rent träningsmässigt i dessa tider. Nästan den enda idrottens som kan träna helt som vanligt. Detta eftersom simhallsmiljön är rena dödsstöten för coronaeländet. Vi får hoppas att denna kunskap står sig och inte omvärderas.

Simningen och idrotten måste nog svälja bra mycket mer tålamod än vi gjort hittills. Simtävlingar med normalt antal deltagare känns inte som om vi får vara med om innan den 1 september i alla fall.
Nu gäller att vara lite extra klok och överleva i den idrottsvärld som vi befinner oss i och kanske komma med ett lite försprång ut ur tunneln. Försprång mot andra idrotter och mot andra länder inom simningen.
Kör mindre tävlingar lokalt. Kör samman allt på datorn precis som på Sum-Sim region och på så sätt skapa rätt förutsättningar för våra simmare att stimuleras. Interntävlingar är en sak men tävlingar mot andra är mer utvecklande. Klubbtränare använd era kloka skallar och gör det! Samarbeta. Behöver du mer information? Hör gärna av dig till SIMMA så skall vi guida dig vidare! Håll ut i SimmarSverige!

2020-04-20 Pålle minns bilder omgång nr 4 
Ni vet hur det är. Man rotar i simfotoalbum. Hittar en bild. Fördjupar sig över vem det som finns med på bilden och så kan man hälften av namnen! Känner du igen det? 

Bilden ovan togs på ett träningsläger på Puerto Rico 1981. Trettionio år sedan. Det var ett sådant där läger som innehåll simmare från massor av klubbar och arrangerades av Lars Eric Paulsson. Inget landslagsläger utan ett samarbetsläger där klubbarna fick köpa in sig på platser och skicka med aktiva. Ofta sina bästa simmare. Träning i varmt klimat och med god sparring i vattnet och bra tränare. Seriöst minst sagt. Detta märks också eftersom inte alla kunde vara med på lagbilden för lägret togs. Distanssimmarna under ledning av Linköpings distanstränare Björn Pettersson höll fortfarande på i baljan.
Tränare på lägret var Lars Eric Paulsson Borlänge, Björn Pettersson Linköping och Åke Hansson Älvsbyns Simgymnasium. Ledare och doktor under lägret var den legendariske Bengt Eriksson.

När man sitter nästan 40 år senare och skall rota fram vilka som finns med på bilden är det inte helt lätt. Bilden har gått en vända på Facebook för några år sedan och då hjälpte några till och rabblade namn. Dessa namn har jag lagt till nedan men vill ju gärna göra namnlistan komplett. Jag har också lagt till klubbnamnen och det är inte säkert att detta stämmer. Dvs om man simmade just för den klubben, just det året osv.
Men det är så det är - man minns eller så minns man inte. Oftast minns man inte helt ut.

Men när bilden låg ute på FB som kom det en del kommentarer runt resan. De kan också bli fler: Per Johansson noterade att när man lämnade hemmet i Borlänge var det minus 40 grader och på Puerto Rico var det plus 40. En viss skillnad, minst sagt. Han skriver också
" Norberg som jag bodde med hade ett foto på flickvännen som han pussade febrilt på varje kväll. Fotot gömde vi och då blev det kris."
Bengt Eriksson, Il dottore, var ju den som väckte alla och hans höga gälla röst hördes minst fem minuter innan han knackade på rummen. En lång och ambitiös väckningsprocedur.
Helena Ödmark (Uhlbäck) minns när en stor råtta grävdes sig in på hennes och Annette Philipssons rum via garderoben. Sofia Kraft (Sjöström) minns att bröstsimmarna (så klart) redan var klara med passet och inte finns med på bilden.
Ja så kan det låta när man hittar en bild och funderar runt den. Man minns många andra situationer på ett simläger. En del som inte skall berättas för omvärlden men återigen andra historier som borde berättats. Tittar man på bilden så finns det massor med namn som under en räcka år förgyllde svensk simning. Namn som tagit 100-tals SM-guld sammanlagt och visst skulle det kunnat berättas många, många fler historier om denna bild.


Allra längst bak:
Per Johansson 
Bilden bakre rad frv: Anders Pettersson Mariestad,  Tommy Pettersson Korrugal, ?nr 1?, Eva Lundahl Järfälla, Pelle Wickström Borlänge,Christina Andersson Varberg,  ?nr2?, ?nr3?,  Ann Carlsson Skövde, Henrik Leek Motala, ?nr4?
Sittande: Jörgen Lindborg Ran, Micke Söderlund Karlskrona, Hans Fredin Södertörn, Helena Ödmark, Borlänge, Anders Norberg, ?nr5?, ?nr6? Ann Axelsson Karlstad, Annika Uvehall Umeå, Sofia Kraft Götene, ?nr7?
På marken; Jonas Hansson, Lars Eric Paulsson, Kalle Paulsson
Foto: Åke Hansson
Här skall finnas flera men Kalle Elias och Annette Philipson låg tydligen fortfarande kvar i vattnet och simmade. Saknas gör också bröstsimmarna Peter Berggren, Glen Christiansen och Hasse Bergqvist. Men ryktet säger att de redan fanns i bastun om det nu fanns en sådan på Puerto Rico?
Dessutom saknar vi namn på några. Kan du hjälpa oss. The missing swimmers har fått nummer under bilden. Mejla namnen till oss - klick


Fler bilder hittar du här - klick

2020-04-17 Digitalt SM i konstsim
Årets Svenska Mästerskap i konstsim kommer att avgöras digitalt. Själva idrottsmomentet på hemmaplan som filmas och sedan utses de svenska mästarna i sammanträdesform. Första olympiska idrotten som kör sitt SM på det här sättet. Intressant!

2020-04-17 Corona Update om mästerskapen i Europa
Frankrike - har stoppat alla simtävlingar och arrangemang fram till 30 juni. Då kommer de franska mästerskapen preliminärt att avhållas.

Tyskland - alla större folksamlingar och arrangemang ligger på is just nu. Inget kommer att hända innan den 31 augusti. Tyska Mästerskapen som skulle gått i mars kommer med all sannolikhet att bara strykas.

Ungern har kortare perspektiv. Allt stoppat till 27 april. EM planeras att gå i Budapest i slutet av augusti.

Sverige kommer att ta beslut om SM-veckan den 28 april. I vågskvalpet efter detta beslut kommer Sum-Sim och andra tävlingar att bestämmas.

Polen -har inga beslut just nu om kommande tävlingar.

England- samma sak som i Polen

2020-04-17 Upsala Simsällskap söker Simtränare
Världens äldsta simförening söker en Simtränare och man skriver bl.a så här i sin annons:
"Tjänsten är en simtränartjänst och innehåller främst simträning/tävling med den administration som tillhör för att kunna ha ansvar för grupper. Tävlingsansvar ingår också, då vi delar på ansvaret vad gäller bortatävlingarna mellan tränarna. I denna tjänst kommer det också ingå att vara ögon och öron mot teknikskolan för att hjälpa till med simmares uppflyttning till tävlingsgrupperna samt att stötta tekniktränarna i deras utveckling.
Tjänsten är 100 % och följer verksamheten vilket innebär oreglerad arbetstid och innefattar morgon-, kvälls-, och helgtider." 

Läs hela annonsen här - klick

Du hittar hela annonsen ute i vår högerspalt under Lediga jobb den närmaste månaden eller strax under Arenas toppannons  med länkar till Lediga tjänster

Foto: Lars Eric Paulsson Text: Bo Hultén

2020-04-17 Pålle minns bilder omgång nr 3
Här plockar vi fram bild nummer tre i ordningen av Lars Eric Paulssons minnesbilder från ett långt simmarliv. Ett collage av tre bilder från Göteborgstiden under 50-talet. Lars Eric Paulssons bildsummering startade här på SIMMA den 15 april (bläddra gärna dit först för närmare presentation).

Pålle har funnits med hela vägen från det svart/vita 50-talet fram till färgbildernas tid. Aktuell som simmare under 50-talet, på inte den allra högsta nivån visserligen - sedan som tränare under 60-70-80 talet för att under 90-talet inta någon form av grå eminens efter avslutat Förbundskaptensarbete.

Dagens lilla bildserie består av tre bilder. Överst en bild av Göteborgs Kappsimningsklubbs pololag från mitten av 50-talet. GKK är omspolat och utvecklat en del av det som idag är Föreningen Göteborgs Sim. Den här lagbilden innehåller en hel drös glada grabbar och så två stycken som inte ser lika glada ut. Bägge dessa blev sedan simtränare på hög nivå, kanske är det därför de ser lite oroliga ut. Längst bak till vänster Lars Eric Paulsson som tittar lite ängsligt ut ur bilden och bredvid honom Berndt Nilsson som senare skulle bli duktig bröstsimmare och tränare i S02. Nilsson med bästa klubbtiteln som främsta skalp i bältet. Bägge alltså vid det här laget återhållsamma i sitt minspel. Lite mer extroverta kanske vi uppfattade dem senare i livet framförallt under 70-talet när man jobbade ihop en del i landslaget.

På andra bilden hittar vi Pålle själv. Elegant skrudad i GKK-overall. Platsen är Rostock och 50-talet. En stad som länge och väl låg inom DDR:s gränser. Östersjöveckan var ett sportarrangemang som dåförtiden lockade många svenskar. Rostock skulle långt fram i tiden under många år vara ett resmål för svensk simning. Skrivaren av dessa rader har tex. Varit på tävlingar under luciaperioden 12–13 gånger sammanlagt och alltid lika spännande att få tävla i DDR. Verkligen speciella minnen. Mer om det en annan gång.

Tredje bilden är egentligen aningen osannolik med dagens mått mätt. GKK hade utbyte med en Hamburgklubb under 50-talet. Ni som var med då men också fick chansen att simma i Tyskland under 60-talet minns att Tyskland under många, många år var pinat och plågat av minnena och resterna av Andra Världskriget. När man reste i landet, långt in på 60-talet fanns delar av städer som inte var uppbyggda, tiggare med krigsskador i gathörnen och långt ifrån det Tyskland som vi känner igen idag.
Men en sak som alltid varit av högsta klass och som inget krig, då eller nu kunnat slå sönder är den tyska ölen. Så när Hamburgerklubben kom till Göteborg, där bilden är tagen – så medföljde en öltunna med innehåll. En tunna som skulle inmundigas på kamratfesten efter tävlingarna. Inte riktig comme-il-faut idagens simvärld - men då var det finaste tyskarna kunde bjuda på.
Läs alla notiser och se alla bilder med rubriken "Pålle minns" här - klick

2020-04-17 Wingate summerar
Marcus Furst är lagkapten för herrlaget i Wingate University. Flera svenskar finns på universitet, bl.a Anna Miram också en Väsbysimmare. Gänget har gjort en Youtubesummering av årets märkliga säsong och du kan se det hela ovan.

2020-04-16 Simpodden Hultén & Jansson nr 146

I Simpodden Hultén & Jansson snackas det om att man kanske borde splitta Svenska Simförbundet i flera förbund. Det snackas ISL:s inverkan på den Olympiska simningen - vilken är viktigast? När kommer årets mästerskap i tid? Hur reagerar simidrotten efter coronakrisen? Detta och mycket annat i en fullmatad Simpodden nr 146.

Lyssna på Simpodden på spelaren nedan eller via traditionella podspelare på tex. Spotify, Itunes etc.

Äldre poddar kan du höra här - klick
Camilla Johansson Sponseller

2020-04-16 Camilla vred sig ur coronas grepp
Camilla Johanssons Sponseller, kanske landets bästa Masterssimmare och Klubbchef i Umeå Simsällskap skriver om ett tufft och långdraget förlopp i coronans värld. Camilla som är astmatiker liksom många andra simmare har en del råd att ge och för dig som är just simmare och astmatiker är den här artikeln extra värd att läsa. Vi har fått låna den från hennes Facebook - en spalt som hon alltid skriver på engelska. Camilla är nu tillbaka på jobbet och idag torsdag stod hon på kanten och skötte simträning i Umeå men fortfarande återstår det rehab. 20 minuters promenad känns rejält sa hon till SIMMA idag. Här hennes historia.


I have thought long and hard whether to post anything about this but have decided that my story might help in some way. So here goes: I am currently recovering from a month long bout of Covid-19. If you haven´t already you will most likely encounter this disease within then next short while. By telling my story and letting you know what helped me, perhaps I will be able to give some information that you might find useful.

During the end of February my husband was visiting the States. On his way home to Sweden several of his flights were cancelled and he was rerouted during a 36-hour trip that took him through 6 international airports. Most likely he picked up the virus during his lengthy trip home. He arrived back to Sweden March 1. Sunday March 8th I started to feel tired and lethargic and by Wednesday I felt bad enough to stay home. I had a low-grade fever, a weird headache, a bad stomach and was very tired. This lasted a few days. Then by the next Sunday (March 15th) I started to feel better. The next day I even went to work and swam (important to know that there where barely any cases of Covid-19 in Umeå at this time so we did not suspect that we had this as neither one of us had a high fever or coughing). That night I woke up with some difficulty breathing. As I have asthma I used my inhalers and could bring the breathlessness under control. But it got progressively worse. By Wednesday night I woke up after sleeping a few hours with severe difficulty breathing. It felt like drowning. No matter how I tried I could not get enough air. In the morning I called an ambulance. That ambulance was then cancelled (not sure why?) and we were asked to go to a tent at the ER for more evaluation. When we got there I was turned away without being seen over the phone at the ER and asked to contact my asthma nurse at my primary care facility to help me with my difficulty breathing. Yes, this was a pretty nuts experience! Still can´t believe I was turned away from the ER at this point as my breathing was very labored. I got a hold of a Doctor at my primary care facility who prescribed more asthma medications and an expectorant to help dissolve the mucus. One more sleepless night of hell with severe breathing difficulties where my husband stayed awake to watch over me to make sure I did not take a turn for the worse, or stopped breathing, I called for help once more Friday morning. This time I got an appointment later that day to be evaluated at the hospital. By the time I got there my breathing was finally getting a bit better and when they checked me up my oxygen saturation was fine. I was given a Covid-19 test and sent home with orders to contact them if I got worse again. The next day the hospital called and told me that the test was negative for Covid-19. So that should have been the end right? Not quite.

A few days later by Monday (March 23) I was feeling better and thought that it was over. This is two weeks into to this. It wasn´t. That night again I woke with the same breathlessness and difficulty breathing, again my husband stayed up with me as I struggled to breathe. We called the primary care facility and finally found a Doctor who took this seriously and listened. I went to the primary care facility where I was greeted by a nurse in a moon suit and had some blood drawn. My Doctor explained that the Covid-19 test wasn´t perfect and due to my symptoms she felt it was a 95% chance that what I had was Covid-19. I was still not coughing at this stage and she said that if there was no coughing then there might not have been any virus where they swabbed. This episode of difficulty breathing lasted about 6 more days, each day getting a bit better. 3 ½ weeks in and I thought it was finally over. It wasn´t. Tuesday March 30th a third(!) wave of severe breathing hit and this time I really think that this is it, I won’t make it this time. Now the coughing starts. A dry cough. For weeks at this point I have been up at night sleeping at the most 1-2 hours at a time, sitting up in the couch, laying down flat being impossible. Whenever I woke up I would have a horrible feeling of drowning and not being able to get any air. And at this point I am so incredibly tired and my lungs are just burning. Yet again I get in touch with my Doctor who sees me again at the primary care facility. She checks me out and luckily despite my breathing difficulties my oxygen levels are good. During this entire time that I have had problems with my lungs I have not had a fever, but an elevated temp (like 37.5-37.8, I normally run at about 36 something) and my resting heart rate has been really high at 90-100 beats per minute. So I felt calmer with the knowledge that I am getting oxygen, even though it doesn´t feel that way. Over the next 5-6 days it starts to relent once again, but very slowly. April 6th I go in for a chest x-ray as even though my breathing difficulties during the daytime are going away I am still not able to sleep for more than a few hours per night and only in an elevated bed. I would still wake up after an hour or two with lungs full of mucus. The x-ray show infiltrates consistent with Covid-19 and thus at long last I get a diagnosis. They are on the way out no more follow up needed. So a full month after it started I am finally on the mend! I have had no more episodes of severe difficulty breathing and I am at long last able to sleep full nights (5 nights so far! I love sleep!) but I still have to sleep on an incline.

So, how did I get through these episodes of difficulty breathing?
1) I drank fluids pretty much non-stop. Water and hot tea. Anything. Day and night.
2) I moved a lot. This disease would like you to lay down and it feels awful to get up. But it is essential that you move and activate your lungs. Every night when I woke up after sleeping for a bit and having my breathing turn worse I would hop in the shower and get some good steam going, followed by a 10 minute walk outside. I would do this 2-4 times per night, depending on how bad the breathing got. This really helped me. I also have a window open to get in fresh air.
3) My asthma inhalers literally saved my life. I took (and is still taking) high doses of this medication.
4) I could not sleep flat. My husband got me this sunbed from IKEA that has one end that can be inclined. I put a mattress on it and that is where I have slept for the past month. One piece of advice I got from my doctor was to sleep on your stomach as this helps the lungs as well as sleeping on an incline. But stay away from sleeping flat.
5) I am supplementing with vitamin C, D and B complexes and Iron. They are also giving zinc to Covid patients in the hospital I heard. Can´t hurt….
6) This disease came at me in waves. It is very common to have a mild beginning and then the crap show starts. So be wary. One or two days of improvement can´t be trusted. Make sure you are feeling well for at least 3 days before you return to work or do too much.

Guys, I am incredibly grateful to come out on the other side of this. It will be a long recovery as my lungs were really hit hard. But I am glad that I was in such a good shape when I got sick as it probably kept me out of the ICU. And I do think for me, it was far superior to ride this out at home as I was able to do things that made me feel better like taking a walk many times per day that I would have not be able to do in a hospital ward. It has been a freaking scary time and I have never been so sick in my life. But onward and upward. Fingers crossed that none of you have to go through this. But if you do and you experience a hard time breathing? Move. Do lung exercises. That is my best advice. It might keep you out of the hospital.


Foto: Lars Eric Paulsson

2020-04-16 Pålle minns - andra bilden - SIMMA.NU 20 år 2020
Lars Eric Paulsson fick en simuppfostran i Göteborgs KK men det första uppdraget som simtränare fick han i Limhamns Simsällskap. Stoppet i LSS blev relativt kortvarigt och ganska snabbt kom han till Malmö Simsällskap och blev kollega med simlegenden Birger Buhre. Två herrar som balanserade på bassängkanten under många år tillsammans. I början med Birger som tränare för damerna i klubben och Pålle som tränare för yngre simmare med företrädesvis pojkar men också några flickor. Samarbetet mellan Birger och Pålle var inte alltid friktionsfritt. Två herrar med viljor och tankar som inte alltid gick hand i hand. Det var hårda uppgörelser i emellanåt och som ung simmare lärde man sig argumentationsteknik som både var hög och låg. Men samarbetet gav frukt och 1969 kunde man lotsa Malmö Simsällskap till landets bästa SM-klubb. Detta som första klubb utanför Stockholm, någonsin. Men när bilden ovan togs, 1963 var det många år kvar till var ett faktum. Här står MS-simtrupp uppställd för att göra en tur och ett utbyte i spanska Valencia. Fint uppklädda i kappor och rockar. Pastell för damerna och mörkare nyanser för herrarna. Längst till vänster står Birger Buhre och blickar ut över truppen. Längst till höger står en 12-årig Gunnar Larsson i nyinköpt mörk trenchcoatoch kamera i handen. Den observante kan också notera att det finns en och annan gästartist. Bakre raden tvåa från höger ser vi den på 17-årige Göran Jansson från Filipstad. EM-medaljör 1966 och storebror till SImpoddens Thomas Jansson. I rosa kappa Marie Nilsson som var en av de största talangerna i simningen under den här tiden, mörkt hår i bakre raden Mariann Sjöström - då svensk mästarinna i bröstsim mfl.


Bilden tagen på gamla Bulltofta flygplats i Malmö. Nästan mitt inne i staden om man ser utifrån dagens geografi, men då startade man man DC-3or och Metropolitan plan här. För flighter som denna till Valencia men också med världens kortaste reguljära flight - Malmö till Köpenhamn.  Nio minuter lång och då ingick hörselskydd.

2020-04-15 Pålle minns - första bilden

Lars Eric Paulsson har gjort en hel del avtryck i den svenska simsagan. Först som tränare i Malmö med Gunnar Larsson som den store adepten, sedan som tränare i Sabadell i Spanien fast du med lite avstånd till den svenska ankdammen, följt av uppgiften som den förste tränaren i Klippan och på deras Simcenter, framgångsrik simtränare i Borlänge Simsällskap och avslutningsvis också som svensk förbundskapten i simning. Han har också under årens lopp i SIMMA.NU historia skrivit och tyckt till i våra spalter och nu är det dags att plocka en del i hans fotoarkiv.

Först ut är den här bilden från Lugnet i Falun, Per Senan Johansson, dubbel olympisk medaljör på 100m fritt (1980 och 84) samt dubbelmästare på EM och samma distans (1981-83) - här tillsammans med Pålles dotter Karin. Karin som lyckades pressa sig under minuten på 100 fritt och nästan var snabbare än vad farsan var på 50-talet.

När man för Per Johansson på tal med Pålle så menar han med emfas i rösten, ”att hade inte Rowdy Gaines tjuvstartat i OS-finalen 1984, i hemmabaljan – hade Per Johansson tagit hem loppet och blivit OS-segrare. Nu vågade man inte blåsa av loppet (man fick tjuvstarta två gånger den gången) efter den solklara tjuven och ”Senan” som Per Johansson kallades fick nu simma det där loppet i känslan av att det var tjuvstart och kom aldrig till sin rätt. Han var snabbaste mannen på 100m fritt 1984 och det visade han inte minst i lagkappen senare”.

Senan och Karin gillade varann högt och rent och det syns också på bilden ovan som är den första vi publicerar ur Pålles fotosamling under SIMMA:s jubileumsveckor.

Bilden ovan:  Från Svenska Simförbundets 100-årsfirande 2004. Frv. Svenska Simförbundets ordförande Sven von Holst, Kronprinsessan
Viktoria och Internationella Simförbundets ordförande Mustapha Larfaoui. (foto: Bo Hultén)

2020-14-14 SIMMA.NU fyller 20 år

Den 1 maj år 2000 startades SIMMA.NU. Fram tills födelsedagen kommer vi att vältra oss lagom mycket i det som har varit. Vi kommer att göra det på hemsidan men också på Simpodden Hultén & Jansson som kommer att ha ett jubelextra under perioden fram till födelsedagen. Under dessa år har vi skrivit massor av texter, publicerat tusentals bilder och just bilderna och texten kommer att bli vårt signum de närmaste dagarna. Då vi kommer att få ta del av ett av landets mest intressanta bildarkiv - när det gäller simning - nämligen det som tillhör den förre förbundskaptenen Lars Eric Paulsson. Ett arkiv som kommer att vara en summering av mycket det stora som hänt sedan 1970 i svensk simning. Men också bilder från SIMMAs 20 år kommer att finnas med med en liten twist.
En del av fotona från de här åren finns samlade på en fotosida här på SIMMA som heter "Simfolket" och där kan bläddra dig igenom en del kul gamla bilder.
Du hittar bilderna här - klick.


Bilden ovan är tagen efter middagen i Vinterträdgården på Grand Hotel i Stockholm i samband med Svenska Simförbundets 100 års jubileum år 2004. Sven von Holst tillsammans med det Internationella Simförbundets (FINA) ordförande  Mustapha Larfaoui. Festen på Grand Hotel blev en minnesvärd fest med allt av stjärnor i svensk simning som kunde samlas ihop den gången. Undertecknad fick nöjet att dela bord med det svenska 4x200m frisimslaget från EM 1962 och deras fruar. En sittning som betalade sig några månader senare när jag köpte en tjänstebil från ett företag och fick 15.000 i rabatt om jag kunde rabbla lagmedlemmarnas namn från det berömda laget. Ekonomichefen i fråga var simintresserad och skulle sätta mig på pottkanten med mina simkunskaper. Jag kontrade med att jag ville ha ytterligare 5.000 om jag kunde deras fruars namn. Han gick med på det och ekonomichefen (inga namn) blev riktigt imponerad. 20.000 kronor på lite simkunskaper om simning var en bra timpenning.
Från festen fick jag också med mig en 100-års bok fullklottrad med autografer på alla som fanns med på festen (nästan). En bra pensionsförsäkring!

2020-04-14 Swim Camps - men när då?
Många i den svenska simningen kan fortsätta sin verksamhet men en del av "simnäringen" som har fått tvärstopp under coronatiderna är arrangörerna av simläger runt om i världen. En av dem som har fått stopp i maskineriet är Glen Christiansen som normalt står för sex/sju läger varje r på Teneriffa. Nu har två läger ställts in, Open Waterläger under april och ungdomslägret i sommar. Glen tar satsar för att köra igång lägerverksamheten igen i början av oktober och har lagt ut alla lägerdata för 2020-21 på sin hemsida. Läs mer här - klick

Mrainne Grane (Lundqvist) i nutid och dåtid. Foto: Harriet Bure och SOK

2020-04-14 Marianne Grane (född Lundqvist) avliden.
En gång i tiden producerade Karlskoga Simsällskap en rad duktiga simmare. Bland de första som kom fram i kanonstaden var systrarna Marianne och Birgitta Lundqvist. Marianne kom att gifta sig med radioprofilen och gymnastiklegenden Kjell Grane - välkänd för Morgonpasset i radion under många år och Birgitta kom att gifta sig till efternamnet Hjalmarsson och verksam i Svenska Simförbundet och sedan också som simtränare i Mora, Burlöv och Malmö.
Storsyster Marianne född 1931 - simmade hem 10 SM-guld individuellt i simning på seniornivå och massor av lagkappsguld i dels Karlskogas färger men sedan också i SK Neptuns dräkt som hon och syster Birgitta enrollerades i.
Hon deltog vid de olympiska spelen i London 1948 och i Helsingfors 1952 I London gick hon till semifinal på 100 meter frisim och i Helsingfors var hon med i det svenska lag, som i finalen nådde en sjätteplacering på 4x100 meter frisim. 1950 var hon med och simmade i ett EM-brons i lagkapp och bland de 10 SM-gulden fanns fem raka guld på 100m fritt 1950-54.
Under de senaste åren var Marianne deltagit i åtskilliga Mastersmästerskap och där representerat Hellas. Senast i London 2012.
Marianne avled den 10 april - åtta dagar efter mannen Kjell. De bägge sörjs bl.a av barnen  Lippa, Ulf och Mia med familjer samt syster Birgitta med familj.

Läs mer om Marianne här - klick

2020-04-13 Corepass på nätet (30 minuter)
I stort sett alla idrottare försöker numera att lägga in Corepass på sitt program. Coreflexpasset ovan passar alla simmare/hoppare men också ett pass som passar dig som bara är vanlig motionär. Core är träning av stabilitet i kroppens kärna och flexdelen ger dig rörligheten. Friskis & Svettis har just i dessa coronatider en drös med pass och allt detta hittar du på www.friskis.se . Tina Uppfeldt som är produktutvecklare på Friskis centralt är det som kör passet ovan och vi rekommenderar alla våra läsare att testa passet. Corepass körs allra bäst barfota eller med träningsskor. Kör inte i sockarna, dock! Njut!!!

2020-04-13 Svenska Simförbundets Årsskrift
Ovan ser du omslaget till Svenska Simförbunders årsskrift för 2019. Du kan läsa hela rapporten här - klick

2020-04-08 Minns den galna sommaren
Så här i coronatider blir det lätt att man tittar sig omkring och letar efter uppslag att skriva om. Men kan ju också blicka tillbaka, ta en titt i backspegeln och minnas. Det kanske mest galna mästerskaet i simhistorien av dem alla är VM i Rom 2009. Det sista internationella långbanemästerskapet med de sk. gummidräkterna. Det blev ett galet mästerskap när det gällde rekorden. 42 värlsrekord slogs antalet nationella rekord, ja det kunde vi inte räkna.
För oss svenskar var just 2009 Sarah Sjöströms seger och världsrekord peaken på veckan i ROM men när man någon gång skall summera detta mästerskap i ngn form av memoarform ja då kommer man att tänka på en dela andra punkter och händelser också. Som.....

 - värmen. 60 grader i solen på TV-läktaren första fyra dagarna - under försökstävlingarna.
 - undertecknad hade   Gina Lollobrigida bara någon meter i från sig under andra kvällens tävlingar. (yngre personer googla).
 - jakten på aircondition pågick i 24 timmar per dygn.
 - första dagen drack jag 18 halvliters flaskor vatten.
 - FINA ordföranden  Maglione tillträdde för att bli en interimistisk ordförande och sitta ett år. Han är kvar på sin plats....
- och mycket annat.

Men en simmare förutom Sarah, Federica Pellegrini och Mike Phelps minns man lite mer än de andra. Nämligen tysken Paul Biedermann. Han vann 200 och 400m fritt och hans lopp på 200, tillika det gällande världsrekordet idag också - kan du se ovan! 

2020-04-08 Blåkullaträning
Här har du fem minuter core tillsammans med världens snabbaste simmare Caeleb Dressel. Inga unika övningar men kul att köra tillsammans med världens mest berömde simmare just nu. Enjoy!

Foto: Göran Buhre

2020-04-07 En bild framkallar minnen.....

En bild på en fotdusch. Hur kan den locka fram så mycket känslor? Det kan man verkligen fråga sig. Bilden är tagen på Simhallsbadet i Malmö 2006. Precis innan bygget, då med namnet Aq Va Kul, rasade mer eller mindre. Fotduschen (som numera är borttagen) fanns i bruk från 1956 fram till dagarna runt 2006 och hundratusentals ja säkert miljontals av badande har gått igen den och för många har det blivit ett starkt minne. Jag skulle nästan vilja säga ett trauma. Bilden som bifogas denna text lades ut på en Facebooksida häromdagen och det blev en av de allra mest gillade och kommenterade inläggen någonsin på den sidan. Hundratals kommentarer och tusentals likes. Bilden togs till Aq-Va-Kuls 50 års jubelbok 2006 och fotografen är den äldste i barnskaran Buhre, nämligen Göran Buhre som välvilligt har ställt den till förfogande

Jag vill minnas att fotbadet redan på 80-talet lockade till kommentarer och artiklar men i och med veckans uppmärksamhet på Facebook finns det anledning att lyfta fram fotduschen i rampljuset igen.

Jo, den fanns i två upplagor, en på herrsidan och en på damsidan av badet. Som simmare på väg in till badet så var det lite av en sport att ta sig så torrskodd som möjligt, genom det väsande sprutet på golvet. Med lite ansats behövdes det två steg i vattensamlingen innan man var över jämfört att det blev fem-sex steg om man använde normal promenadtakt. Laddade på och satsade riktigt ordentligt ja då kunde man fixa det med bara ett fotdopp men å andra sidan så riskerade man att halka. Detta eftersom ett aningens lager av fett fanns i sluttdelen av sprutets utbredning. Detta fettlager byggdes upp varje dag av tvålrester från duschande och tvättande publik som passerade ut från tvätthallen. Naturligtvis skulle detta motsägas faktum av alla då närvarande badvakter som just denna arbetsuppgift som primärt arbete i området.

Dessa badvakter som stod positionerande efter fotsduschen/badet för att styra, speciellt oss aktiva simmare in i duschrummet för en avspolning innan vi skulle in i simhallen. Denna avspolning/dusch som man hade som sport att undvika å det längsta. Detta blev lättare och lättare med årens lopp då personalneddragningar gjorde att personalen inte kunde placeras på denna observationsplats utan fick mer kvalificerade arbetsuppgifter Men under glansdagarna vid fotduschen så sågs personalen positionerade med en handduk nonchalant hängande på axeln. En handduk som användas för att snärta simmare som försökte smita igenom hygienkontrollen. Dessa handdukar doppades då och då i fotduschen för att hållas blöta längst ut i spetsen och på så sätt skapa största möjliga snärt och skada på baksidan av låret på passerande som inte lyssnat på tillsägelser
.
Nu hade inte alla badvakter/mästare den sadistiska läggningen och allteftersom åren gick kunde ens egen verbala förmåga ta sig igen ”den väsande ormen” som någon kallade fotbadet relativt torrskodd. Allra bäst var när man lärde sig att öppna den lilla lucka i väggen där ”väsande ormens” avstängningsvred fanns beläget. Den luckan gavs under åren en smärre åverkan så kunde man stänga av den helt.

Nyinköp och reparation av dess funktion gjordes aldrig. För simmare i Malmö är fotduschen ett minne som blir väldigt påtagligt när man ser bilden som finns ovan och tänk vilka starka nästan traumatiska minnen den kan framkalla.


2020-04-06 Louise skiftar L.A till London
Louise Hansson tar vägen till England när det blir OK att träna igen. Ett extra år att förbereda sig inför OS i Tokyo. Bra eller dåligt?
Läs mer vad Malin Fransson skriver i Dagens Nyheter - klick

2020-04-06 Eltidtagning i Tokyo?
1964 simmades det OS i Tokyo senast. Nästa år? Skall vi förhoppningsvis återigen få njuta idrott från den japanska huvudstaden. Den gången för 57 år sedan introducerades det där med elektrisk tidtagning. Hur det hela förklarade i media i Sverige - förklaras ovan. 

Det kan bli många Black Friday framöver

2020-04-03 Fredag i coronans tecken
Det är helt otroligt vad något kan forma ens omgivning - som nu coronavirusets framfart. Jag har varit medialt medveten om Dag Hammarskiöld död 1961, Kennedymordet 1963, Pragvåren och alla händelser runt detta, Palmemordet, Estoniakatastrofen, 9/11-händelserna och mycket annat som har format vårt samhälle. Men aldrig har samtalen varit likformade som de är i dessa dagar runt mars/april 2020.
Inställt, uppskjutet, ångest, rädsla och massor av andra känslor surrande i luften. Media går på tomgång. Just nu fungerar media som sportjournalistiken brukar vara dagarna innan OS-invigningen. Allt skrivande går på tomgång. Inget nytt framkommer. Det som skiljer idrottsjournalistiken från de här dagarna i mars/april är de obehagliga siffrorna för alla drabbade i coronans tecken. Drabbade och döda adderas till gårdagens hemska siffror och blir ännu mer hemska. Antalet drabbade blir fler. Antalet döda växer. Ångesten stiger.

SvT är kanske de som fortfarande känns mest trovärdiga när Aftonbladet har tagit vägen över "Mammons ängar" för att skaffa sig fler läsare och låser in sina värsta lockelser bakom betalväggar. Betalväggar som tidigare inrymde övergreppsartiklar från Paradise Hotel och inkomstligor i de olika kommunerna. Aftonbladet kommer ur den här krisen med mycket kvällstidningsförakt hängande som en svans efter sig.


SvT är inte hela tiden helt trovärdiga. I gårdagens Aktuellt spelade upp ett scenario där man spekulerade i hur coronasmittade skulle tyna bort och dö i hemmen. Hemska ångestskapande bilder. Du som har en förälder som bor ensamhushåll bör hålla bra kontakt med den så att de inte får all sin nattsömn förstörd av TV-nyheterna.

Mitt i kaoset står en jeansklädd statsepidemiolog vid namn Anders Tegnell. Om honom har många åsikter. Fler har åsikter om honom än de som kan uttala hans titel. Anders Tegnell inleder sin arbetsdag med att ge intervjuer redan på tåget till jobbet. Han tokhyllas på en del ställen, andra tycker att han och hans medarbetare tar för lätt på sitt ansvar. Han fick frågan idag "Om han personligen känner ansvarig för att gamla dör på äldreboende i landet". Reportern ifråga på Aftonbladet har kölhalats på sociala medier under hela dagen. Frågorna och twistningen i media blir allt hårdare och råare i ton. Man måste jaga klick på nätet och de interna applåderna hör aldrig vi, läsare.
Själv lider man när vänner inom min idrott, i Italien skriver på sociala medier. Ger utryck för sin ångest och rädsla. Naket och öppet. Hur skall den sensitiva befolkningen i det landet - landa på andra sidan corona-tunneln?

Vi alla biter ihop och jobbar vidare. En dag i sänder. Inställda fotbollsallsvenskor. Bortsopade slutspel i ishockey (minns gnällrövarna inom ishockeyn för tre veckor sedan) och snart ställs min idrott, simning helt in under sommaren. Det blir en tung påsk. Men på andra sidan kommer något annat. Just nu undrar man bara vad?


Läs hela Expressenartikeln omAnders Tegnell här - klick

2020-04-03 Del 5 Christer Junefelt
Idag ser vi det femte klippet om när Christer Junefelt simmade från Visingsö till Jönköping. Läs om projektet under notiser den 15 mars 2020

2020-04-02

Hur kommer simsäsongen att se ut 2020 och 2012? Detta om hur det flyttas och ställs in i coronatider! Dagens gäst är talangutvecklaren Jenny Gustavsson som ger smarta råd till simmare och ledare i kristider. Plus ett nyhetsblock - precis som vanligt med Hultén & Jansson.

Lyssna på podden i spelaren nedan eller gå till platser där poddar finnes - Spotify, Itunes mm
Äldre poddar hittar du här - klick

2020-04-02 Utmana dig själv och andra i nya SVERIGE SIMMAR

Vi kan i nuläget inte genomföra vår tävlingssäsong som planerat, men vill fortsatt stimulera våra aktiva till att göra den träning som krävs framåt. Därför har nu Simförbundet skapat Sverige Simmar-serien som startar nästa vecka!

Detta är en träningstävling där alla på lokal nivå kan ha något att se fram emot i en tävling med träningskompisarna!

Föreningens simmare avverkar sträckorna enligt grenordningen under en 2-veckorsperiod i samband med sina ordinarie träningar. Tidtagning sker med ordinarie tränare på kanten med vanligt tidtagarur. Inga funktionärer behövs. Alla simmare i föreningen, nya som gamla, med eller utan licens kan vara med.

Läs mer här - klick

Här hittar du filen att rapportera med - klick

2020-04-01 Dagens Corona tips
Har du verkligen inget att göra? Tycker du att den rådande Coronasituationen är riktigt tråkig? Vill du nörda ner dig i något som har med idrott att göra? Då tycker jag att du skall titta på OS-invigningen från 2012. Kanske inte den mest imponerande genom tiderna i storskalighet men med en del riktigt kul ingredienser. Undertecknad hade själv nöjet att kommentera invigningen på Eurosport den gången det begav sig men här hittar du en Youtubeversion där du slipper en besvärlig skånsk röst som babblar fakta om brittisk pop från 60-talet och annat. Fyra timmar njutning. Du hittar hela invigningen här - klick

2020-04-01 OS datumen klara
När ledningen för OS väl fått upp farten och börjat ta beslut har det gått snabbt. Igår lades de nya OS-datumen ut och det kommer bli enligt följande för vattensporterna:
 
Bassängsimningen 24 juli - 1 augusti
Open Water 4-5 augusti
Konstsimmet 2-7 augusti
Vattenpolo 24 juli - 8 augusti
Simhopp 25 juli - 7 augusti

I princip är det så att man bara har kiopierat årets planering och flyttat fam den en dag. Klokt beslut även om man hade kunnat tänka sig att man hade gjort så att man flyttat det ytterligare en månad framåt för att undvika den värsta värmen i Tokyo.
Mycket tyder nu på att VM i simning får maka sig till 2022. Detta också i Japan som bekant.

2020-04-01 Var har idrottsjournalistiken tagit vägen på SVT och TV 4

En andra artikel om tingens ordning i mediavärlden av Peter Rohmée  Analytiker av större internationella idrottsevenemang

En journalists viktigaste uppgift är att på ett objektivt sätt beskriva olika delar av samhället. I detta arbete ska journalisten hålla sig fristående till den eller de som berörs. Detta gäller också idrottsjournalistiken med ett särskilt ansvar på Public Service kanalen SVT och dess sportsändningar, men också på TV 4 Sporten. Både vad gäller idrottsnyheter och rapportering från tävlingar. Under de senaste åren tycker jag att idrottsjournalistiken har tagit flera steg bakåt och ersatts med journalister och expertkommentatorer som i första hand ägnar sig åt underhållningsjournalistik. Men ännu värre är att arbetet i dessa TV kanaler till stor del styrs av vilka sändningsrättigheter kanalen köpt in.

Sändningsrättigheterna bestämmer hur Sportkanalerna marknadsför ”sina” idrotter. De idrotter som dominerar i sändningsutbudet av evenemang, innehållet i sportnyheterna och på kanalernas hemsidor är just de idrotter som kanalen har sändningsrättigheter för. Här tappar idrottsjournalistiken sin viktiga roll att skapa helhetsbilder, balans och objektivitet. Ibland går det så långt att kanalerna utgör det viktigaste marknadsföringsverktyget för i dessa idrotter berörda enskilda idrottare och för berörda lagsporter.

Låt mig ge två exempel, först från SVT Sporten.

SVT-Sporten har en tydlig inriktning att deras inslag i Sportnytt och Sportspegeln på längre sikt ska vara jämt fördelade mellan manlig och kvinnlig idrott. Idag ligger de på ca 55 respektive 45 % fördelning *. Denna målsättning är helt OK om den också kopplas till ett tydligt kvalitetskrav och inte enbart ett kvantitetskrav. Under de senaste åren har SVT Sporten marknadsfört de svenska damkronorna i ishockey, särskilt med väldigt många reportage från den nationella damligan i hockey. Damkronorna representerar en mycket liten global idrott och framgångarna internationellt för damkronorna har under de senaste åren varit mycket begränsade. Trots detta fortsätter SVT Sporten att producera inslag om svensk damhockey som om det vore en idrott av stort globalt intresse. För att få in så många reportage som möjligt blir till slut innehållet i varje reportage ganska ointressant. Trots att de flesta matcher i damligan spelas inför ”de närmast anhöriga”, förutom i Luleå och kanske i Huskvarna, nämner aldrig SVT Sporten detta i sina matchreportage. Inte heller hur stort den kommersiella marknadens intresse är av sponsring av ligan och enskilda lag. Det är givetvis bra att visa upp den svenska nationella ligan i nyhets- och tävlingssammanhang, men att göra detta enbart i ett kvantitativt syfte (antalet reportage) och inte på något sätt att beakta kvalitetsaspekten, håller inte i längden om SVT Sporten ska ta sitt ansvar för idrottsjournalistikens roll.

TV 4 Sporten satsar i sina sändningar av internationella handbollstävlingar (turneringar) mycket på underhållningsjournalistiken. Genom att fokusera på denna ”stör” man inte situationen om de svenska lagen åker ut tidigt i tävlingen. Kommentatorerna och experterna gör istället allt de kan för att undvika negativa kommentarer (idrottsjournalistiken) och i stället fokuserar till stora delar på underhållsvärdet (underhållsjournalistiken). Precis som på SVT Sporten ger detta inte en trovärdig helhetsbild och balans och framförallt ingen objektivitet.

 För att återta en del av vad idrottsjournalistiken har tappat under de senaste åren vill jag;

- att mer bevakning görs av internationella idrotter så att vi tittare och läsare kan skapa oss en objektiv bild av vad vi står internationellt inom olika idrotter

- att i sportnyheter och i tävlingsreportage fokusera mindre på de svenska deltagarna och istället mer på själva tävlingen; ett OS, VM, EM och World Cup arrangeras inte för enbart svenska deltagare

- att de ”hemma- reportage” som produceras ska visa helhetsbilden av idrotten och vara helt fristående mot de som bevakas

- att den kommersiella kanalen TV 4 lever på reklamintäkter och därmed är beroende av tittar-siffror får vi acceptera men aldrig att SVT som public service kanal gör det samma; SVT Sporten har en betydligt viktigare roll att ge oss tittare en internationell, bred och objektiv idrottsjournalistik snarare än underhållningsjournalistik.

* Dessa procentsiffror gäller nyhetsrapportering. När det gäller evenemangssändningar är procentandel vida större för herrsporterna (reds. anmärkning)

Äldre nyheter 
Vill du läsa nyheterna från mars månad ? Gå till - klick
Last months news - qlick

















































.








































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































.